Урок "Сила тертя, коефіцієнт тертя ковзання."

Про матеріал

Матеріал до уроку у виді презентації на тему : "Тертя. Види тертя, коефіцієнт тертя ковзання", по програмі для учнів 7 класу, за підручником Сиротюк.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Сила тертя Коефіцієнт тертя ковзання Мета: Сформувати знання про силу тертя (ковзання, кочення, спокою), причини їх виникнення, фактори, що впливають на зміну сили тертя,розкрити роль і практичне використання людиною тертя, формувати вміння визначати силу тертя.

Номер слайду 2

Питання до кросворда Прилад для вимірювання сили? 2. Стан у якому перебувають космонавти у космосі? 3. Основний елемент динамометра? 4. Одиниця вимірювання сили? 5. Яка сила змушує яблуко падати на землю?

Номер слайду 3

Два найголовніших винаходи — колесо й добування вогню — пов’язані саме із використанням сили тертя.

Номер слайду 4

Першим вченим, який вивчав закони тертя, був Леонардо да Вінчі

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Отже…. Що більша сила притискає тіло до поверхні, то більша сила тертя виникає при цьому. Сила тертя залежить від матеріалу і якості поверхні, по якій рухається тіло.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Оскільки тертя насправді існує не тільки для того, щоб додавати нам турбот і роботи; воно так само рятує нас від чималих турбот і часто полегшує нашу працю.

Номер слайду 12

Задачі 1. Тіло переміщюється сталь по сталі, з силою реакції опору 98 Н. Яка сила тертя виникає при цьому? 2. Сталеве тіло масою 50 кг тягнуть по льоду. Яка сила тертя виникає при цьому?

Номер слайду 13

Поміркуй 1. Чому не розв’язуються шнурки на черевиках? 2. Що змінюється зі збільшенням ваги автомобіля: сила тертя чи коефіцієнт тертя? 3. Чому головку сиру легше розрізати на шматки міцною ниткою, ніж ножем? 4. З якою метою гімнасти перед виступом натирають долоні рук спеціальною речовиною, що збільшує коефіцієнт тертя між долонями та перекладиною — тальком?

Номер слайду 14

Домашнє завдання 1. § 29. 2. Підготувати невелику доповідь про роль тертя у життєдіяльності людей.  

Номер слайду 15

ppt
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
До уроку
§ 29. Тертя. Сили тертя. Коефіцієнт тертя ковзання
Додано
30 березня 2018
Переглядів
3180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку