Урок "Солі. Кислі солі" 11 клас

Про матеріал
Солі. Кислі солі. Назви кислих солей. Хімічні властивості кислих солей. Застосування кислих солей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Солі. Кислі солі.11 клас

Номер слайду 2

Склад і назви кислих солей. З’ясуємо чим за складом кислі сіль відрізняється від середньої. Якщо в молекулі кислоти всі атоми Гідрогену заміщуються на катіони металічного елемента чи амонію, утворюється середня сіль, а якщо не всі – кисла. Кисла сіль – це продукт неповного заміщення атомів Гідрогену в кислоті на катіони металічного елемента чи амонію. Кислі солі утворюють багатоосновні кислоти.

Номер слайду 3

Назви кислих солей: Назва кислої солі складається з назви катіона металічного елемента чи амонію та назви аніона кислотного залишку із зазначенням кількості атомів Гідрогену (якщо їх два або більше). Складаючи формули кислих солей, беруть до уваги, що валентність кислотного залишку визначається за кількістю заміщених атомів Гідрогену в молекулі кислоти.

Номер слайду 4

Хімічні властивості кислих солей: Гідроліз: - сіль, утворена сильною основою й слабкою кислотою. Тому вона зазнає гідролізу за аніоном.2. Дисоціація: KHSO4 – походить від сильної основи та сильної кислоти й тому не зазнає гідролізу. Гідрогеновмісні аніони цієї солі дисоціюють на катіони Гідрогену і сульфат-йони.

Номер слайду 5

3. Кислі солі реагують з лугами у розчинах:4. Взаємодія з кислотами:5. Термічний розклад: Хімічні властивості кислих солей:

Номер слайду 6

Застосування кислих солей: Натрій гідрогенкарбонат застосовують у медицині, у кулінарії як розпушувач тіста, у побуті як засіб для чищення. Натрій гідрогенортофосфат використовують як харчову добавку. Гідрогенсульфати Натрію і Калію – в металургії, виробництві барвників, а також в аналітичній хімії. Деякі кислі солі ортофосфатної кислоти є складниками фосфорних і комплексних добрив

Номер слайду 7

Підсумок: Кислі солі – сполуки, які складаються з катіонів металічних елементів і гідрогеновмісних аніонів кислотних залишків. Розчин кислої солі може мати кислу або лужну реакцію середовища. Це залежить від кислоти, якою утворена сіль. У розчинах кислі солі реагують з лугами, можуть взаємодіяти з кислотами. За нагрівання кислі солі розкладаються з утворенням іншої солі і води- Кислі солі застосовують у різних сферах

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Повторити параграф 27 Робота в зошиті8

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тимченко Раїса Василівна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    3.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
29 березня 2023
Переглядів
1090
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку