Урок "Створення електронної скриньки. Надсилання, отримання, пере направлення повідомлень. Вкладання файлів. Використання адресної книжки та списків розсилання"

Про матеріал

Розробка складається з Міні-конспекту . За матеріалами підручника для 7 класу (автори Й. Я . Ривкінд, Т. І. Лисенко, Л. А. Чернікова, В. В. Шакотько )

Перегляд файлу

Урок

Тема. Створення електронної скриньки.  Надсилання, отримання, пере направлення повідомлень. Вкладання файлів. Використання адресної книжки та списків розсилання.

Мета:

ознайомити учнів з основними поняттями, принципами  створення і функціонування електронної скриньки, надсиланням, отриманням та пересиланням повідомлень;

розвивати логічне мислення, збагачувати мовлення учнів; розвивати в учнів інтерес до предмету, інформаційну культуру та вміння аналізувати, робити висновки;

виховувати коректність і тактовність при електронному листуванні.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: комп’ютери з виходом в мережу Інтернет, презентація, програмне забезпечення, підручник.

Хід уроку

І. Організаційний момент.

  • перевірка присутніх;
  • перевірка готовності учнів до уроку;
  • створення позитивного настрою для проведення уроку.

ІІ. Повторення правил поведінки в комп’ютерному класі.

На початку нашого уроку ми будемо з вами працювати в групах. Перш ніж сісти за комп’ютери, нам слід пригадати всі правила безпечної роботи та поведінки в кабінеті інформатики. Кожна група повинна пригадати як можна більше правил.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

«А чи знаєте ви, що…»

Дослідження англійських учених глибоко шокували лінгвістів. Виявляється, абсолютно неважливо, в якому порядку розташовані букви в слові. Головне, щоб перша і остання були на своїх місцях. Що стосується всіх останніх букв, то вони можуть бути поставлені в повному безладі – все одно ми прочитаємо текст без проблем.

У словах всі букви переплутались, вам треба правильно прочитати електронного листа.

Давайте з вами пригадаємо:

  1.   Що таке електронний лист?
  2.   Що ми можемо відправляти у електронному листі?
  3.   Яке призначення електронної пошти?

IV. Повідомлення теми та постановка мети уроку.

На  сьогоднішньому уроці ми з вами познайомимося з створенням електронної скриньки,   надсиланням, отриманням, пересиланням повідомлень. Електронна пошта це засіб, призначений для обміну інформації між користувачами. Щоб користуватися нею, вам потрібно створити поштову скриньку з певною адресою, на яку  будуть приходити листи.

Отож, як же створити власну електронну скриньку?

Для створення електронної скриньки потрібно вибрати один з численних безкоштовних серверів електронної пошти (для прикладу візьмемо найпопулярніший в Україні сервер за адресою в мережі Інтернет http://freemail.ukr.net/), створити на ньому скриньку та налаштувати для роботи з Е-mail програму доступу в Інтернет (Iнтернет – браузер – іншими словами) на Вашому комп’ютері (для прикладу візьмемо популярний браузер Opera). Браузер оптимізує вашу роботу з електронною поштою, звільнить вас від постійної реєстрації для входу на сервер, введення паролів, перегляду непотрібної реклами. Ви зможете щоденно переглядати пошту кількома натисканнями кнопки миші вашого комп’ютера.

Для створення власної електронної скриньки необхідно 10-15 хвилин роботи в мережі Інтернет. Для цього спочатку введіть у відповідне (для веб-адрес) вікно браузера (програми для роботи з Інтернетом) адресу сервера електронної пошти: http://freemail.ukr.net, натисніть клавішу «Еnter» на екрані монітора з’явиться вікно:

         Натиснувши посилання «Отримати адресу», відкриється вікно для введення особистих даних, які необхідні для створення електронної скриньки:

 

 

 

 

Для заповнення відповідних полів необхідно придумати найпростіший для запам’ятовування логін латинськими літерами (елемент адреси електронної пошти, розташований зліва від значка @). Ввівши його у відповідне поле, та натиснувши кнопку «Проверить» можна перевірити чи бува не зареєстрований такий самий логін на цьому сервері. Якщо ваш логін унікальний – то справа навпроти відповідного поля з’явиться значок «V». Для прикладу був введений логін «vasilevka2015@ukr.net». Пароль для введення має бути не менше 6 символів. Після заповнення усіх полів необхідно натиснути кнопку «Реєстрація» (Получить ящик)

З’явиться вікно завершення реєстрації.

Щоб продовжити роботу з електронною поштою та перевірити наявність вашої електронної скриньки на сервері, необхідно натиснути кнопку «Продовжити роботу в FREEMAIL». Ви ввійдете у головне меню сервера електронної пошти.

Ввівши у відповідне реєстраційне поле пароль та логін, який ви вводили під час початкової реєстрації, ви потрапите до своєї електронної скриньки на сервері.

Електронна скринька створена. З допомогою простого меню ви можете надсилати, переглядати, видаляти листи та файли. Щоб постійно користуватися нею необхідно знати лише веб-адресу сервера електронної пошти (http://freemail.ukr.net/), логін та пароль. Ці дані можна запам’ятати, але бажано записати їх у текстовому редакторі та помістити у якусь папку на комп’ютері чи зовнішньому електронному носії (флешка, СД-диск, тощо). Ці дані не повинен знати ніхто, крім вас. Майже аналогічно можна отримати безкоштовну скриньку на інших популярних серверах у мережі Інтернет - I.Ua (i.ua), Meta.ua (meta.ua), Gmail (gmail.com) та інших.

Отож, електронна скринька створена. Тепер можна листуватись по-справжньому, тобто можна надсилати і отримувати листи, а також їх перенаправляти. До листа можна прикріплювати малюнки, фотографії, а також текстові документи.

Структура вікна електронної поштової скриньки

У верхній частині вікна відображається адреса електронної поштової скриньки. Цю адресу власник скриньки повинен надати особам, від яких хоче одержувати листи. Поруч з адресою розміщено гіперпосилання:

• Допомога — для переходу на сторінку довідкової системи сайта;

• УКР — для вибору зі списку мови відображення веб-сторінки. Вміст сторінки може відображатися українською, російською або англійською мовами;

  • Налаштування - для переходу на сторінку налаштувань облікового запису, зовнішнього вигляду поштової скриньки та ін.;
  • Вихід – для закриття вікна поштової скриньки та переходу на головну сторінку порталу Ukr.net.

Для переходу на сторінку створення нового листа слід вибрати гіперпосилання Написати листа в лівій частині вікна.

Нижче розміщено гіперпосилання для перегляду вмісту папок, призначених для зберігання листів:

  • Вхідні - для зберігання листів, що надійшли на адресу поштової скриньки;
  • Чернетки - для зберігання незавершених листів, які планується дописати та відправити адресатам пізніше;
  • Відправлені - для зберігання копій відправлених листів;
  • Видалені - для тимчасового зберігання видалених листів.

За бажанням власник поштової скриньки може створити додаткові папки, перейменувати та видалити їх. Ці дії виконуються на окремій веб-сторінці, для переходу на яку слід скористатися гіперпосиланням Управління папками.

Поруч з іменами папок указано кількість листів у папці. Якщо папка містить непрочитані листи, то будуть зазначені два числа – кількість непрочитаних і загальна кількість листів. Дані про непрочитані листи відображаються напівжирним шрифтом.

Під час відкриття вікна з вмістом поштової скриньки автоматично виконується перевірка наявності нових надходжень. Для того щоб перевірити, чи надійшли нові листи при вже відкритій поштовій скриньці, потрібно вибрати гіперпосилання Перевірити пошту.

Значок

Значення властивостей листа

Лист, позначений як прочитаний

Лист, позначений як непрочитаний

Лист, що має вкладення

Лист, на який дано відповідь

Лист, пересланий іншому адресату

У центральній частині вікна відображається список заголовків листів, що містяться у вибраній папці. Під час відкриття вікна з вмістом поштової скриньки автоматично виводиться список листів папки Вхідні. Вибравши зліва у списку ім'я іншої папки, в області списку листів можна побачити її вміст. Про кожний з листів у переліку наведено такі дані:

  •   Значок листа - значок з відображенням значень властивостей листа:
  •   Від кого – дані про відправника листа;
  •   Тема – тема листа;
  •   Дата – дата або час відправлення листа;
  •   Розмір – розмір листа з прикріпленими файлами.

Упорядкування заголовків листів можна здійснювати за значеннями полів Від кого, Дата та Розмір. Для цього потрібно вибрати заголовок відповідного поля. За повторного вибору заголовка відбувається сортування у зворотному порядку. При цьому поруч із заголовком вибраного поля з'являється зображення стрілки, яка вказує напрям упорядкування: за спаданням – вниз, за зростанням – вгору.

До листа можна прикріпити файли. Для цього потрібно:

1. Вибрати в області заголовка листа Додати кнопку Файл;

2. Вибрати файли, призначені для надсилання, у вікні Завантаження файлу, що відкриється;

3. Вибрати кнопку Відкрити.

Під час створення нового листа як відповіді на отриманий можна відкрити лист вибором його теми в області списку листів і вибрати гіперпосилання Відповісти.

Застереження: не відкривайте електронні листи та файли, що надійшли поштою та мають сумнівну тему (назву) – вони часто несуть комп’ютерні віруси, які можуть пошкодити ваш комп’ютер. Для захисту електронної пошти від вірусів, необхідно встановити надійну антивірусну програму відомих виробників, яка настроєна для роботи з електронною поштою та отримує постійні оновлення антивірусних баз через мережу Інтернет.

V. Узагальнення та систематизація набутих

Працюємо з комп’ютером

Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтесь правил безпеки і санітарно-гігієнічний норм.

  1. Створіть електронну поштову скриньку в поштовій службі FREEMAIL. Для цього:
  1. Відкрийте у вікні браузера сторінку веб - сайта FREEMAIL
  2. Виберіть гіперпосилання Реєстрація або кнопку Отримати скриньку.
  3. Заповніть поля форми Створити акант УКРНЕТ
  4. Виберіть кнопку Реєстрація.
  1. Запам’ятайте або запишіть у зошит логін і пароль, який використали, створюючи електронну поштову скриньку.
  2. Виберіть кнопку Продовжити роботу в FREEMAIL, після завершення реєстрації.
  3. Уведіть логін адресу і пароль у вікні  FREEMAIL Ваша пошта, виберіть кнопку Увійти
  4. Запитайте в учителя інформатики його електронної поштової скриньки. Створіть і Надішліть лист на його адресу. Для цього:
  1. Виберіть гіперпосилання Написати листа.
  2. Уведіть у поле Кому адресу електронної поштової скриньки вчителя інформатики.
  3. Уведіть у поле Тема слова електронна пошта.
  4. Уведіть текст листаозначення поняття електронна пошта, що наведено в тексті підручника. Підпишіть листа власним прізвищем та іменем.
  5. Виберіть кнопку Надіслати.
  6. З’ясуйте адресу поштової скриньки однокласника, що працює за комп’ютером праворуч від вас. Надішліть йому електронного листа з темою Урок. У листі привітайте його зі створенням поштової скриньки. Підпишіть лист власним прізвищем.
  7. Дочекайтеся надходження електронного листа від однокласника. Виберіть рядок отриманого листа та ознайомтеся з його вмістом.

VI. Домашнє  завдання

Опрацювати п.1.3, вправа №2.

VIІ. Підбиття підсумків уроку

Застосування методу «Недописаної тези». Учитель пропонує учням дописати речення:

Мені вдалося...;

Мені сподобалося...;

Мені не вдалося...;

Мені не сподобалося...;

Я змінив би...;

Мені було на уроці...

 

docx
Додано
4 травня 2018
Переглядів
4470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку