Урок.Технологія приготування печив "Горішки" Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"

Про матеріал
Урок.Технологія приготування печиво "Горішки" Матеріал до уроку трудового навчання та технології для учнів професії "Кондитер"
Перегляд файлу

Дата

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Школа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Клас

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Тема уроку:  Приготування печиво « Горішки»

Мета уроку:

- навчальна: вчити організовувати робоче місце, навчити правильно робити розрахунки сировини для приготування пісочного тіста;  відпрацювання вміння користуватися інструкційно-технологічними картками;  відпрацювання прийомів замішування тіста, формування та випікання печива з нього

 

- виховна: виховання культури навчального процесу; виховання моральних якостей учнів як особистостей; дисципліни, сумлінності, відповідальності, ініціативності.

 

- розвиваюча: розвивати  і формувати раціональне  мислення та творчість; пізнавальну  активність та самостійність; увагу, спостережливість, логічне мислення; вміння  самовдосконалення в обраній професії; розвивати вміння використовувати теоретичні знання на практиці, вміння орієнтуватися у виробничих умовах

 

Матеріально-технічне обладнання:

          Продукти: згідно інструкційно-технологічної карти

Інвентар: дошки, ножі, миски, міксер, плитка, стакан мірний, грішниця, ложка.

Хід уроку:

1.Організаційна частина:    

а) привітання;

б)перевірка зовнішнього вигляду та особистої гігієни;

          Вступний інструктаж

          Мотивація

  Пісочне тісто - це відмінний варіант для приготування печива, як основа для торта, або солодкого рулету.

        Пісочне тісто - це відмінні ласощі на кожен день або на честь свята.

2.Актуалізація опорних знань:

- повідомлення теми уроку;

- цільова установка уроку.

1. Які види борошна ви знаєте? (Пшеничне, житнє, ячмінне, гречане, кукурудзяне.)
2. Як визначити доброякісність борошна? (Сухе, без стороннього присмаку і запаху.)
3. Що є первинною обробкою муки? (Просіювання.)
4. Якість випечених виробів залежить від якості борошна а саме?

5.Які  види тіста ви знаєте?
6. Яке тісто називається прісним?
7.Які є способи приготування тіста?
 

3. Формування нових знань:

- показ нових прийомів розумової і практичної діяльності;

- пробне виконання учнями нових прийомів приготування блюда;

 

         Інгредієнти:

  • Борошно – 3 ст. з гіркою
  • Яйця курячі – 2 штуки
  • Маргарин – 200 г
  • Цукор – 0,5 ст.
  • Сода – 1/4 ч.л.
  • Сіль – 1/3 ч.л.
  • Оцет – 1 ч.л.
  • Ванільний цукор – за смаком

Варене згущене молоко – 1-1,5 банки

           Поточний інструктаж

Правильно вмикати і вимикати побутові прилади.

З електроприладами забороняється працювати мокрими руками.

Не можна залишати включену плиту без нагляду.

Не можна зберігати поруч з плитою легкозаймисті предмети.

Під час роботи з плитою не варто забувати, що вона сильно нагрівається, і треба бути дуже акуратним, щоб не отримати опіки.

Суворо використовувати непошкоджене обладнання. В першу чергу потрібно перевірити, чи в хорошому стані кухонний інвентар, чи немає сколів та тріщин на посуді.

Перед тим, як поставити посуд на плиту, треба переконатися, що він сухий. В іншому випадку може статися замикання.

Не можна ставити на плиту пластиковий посуд, бо він швидко розплавиться.

Щоб зняти посуд з плити необхідно скористатися рушником або спеціальною ганчіркою, щоб уникнути опіків

Більш небезпечним джерелом неприємностей і травм є кухонна підлога, особливо якщо вона мокра. Один неправильний рух, і можна отримати травму. Щоб цього уникнути необхідно перед початком роботи на кухні перевірити стан підлоги.

Під час готування потрібно обов'язково включати вентиляцію.

Сковорідки і каструлі потрібно ставити і знімати з плити за допомогою спеціальних ганчірок або рушників.

Продукти різати можна тільки на спеціальній дошці і добре заточеними ножами

Приготування печива «Горішки»

 

  • Розтерти масло з цукром та ваніліном.
  • Додати жовтки. Окремо збити в піну білки.
  • Ввести їх у масляну масу. Покласти соду, гашену оцтом, перемішати.
  • Поступово просіяти борошно. У вас повинно вийти м'яке еластичне тісто, яке не липне до рук. Скачати його в кулю, загорнути в харчову плівку й прибирати в холодильник.
  • Підготувати до «бою» горішницю — нагріти її на вогні, один раз змастити олією (більше не знадобиться!). Сформувати з тіста кульки трішки меншого розміру, ніж волоський горіх.
  • Випікати по декілька хвили
  • із кожного боку (єдиний мінус - під час смаження з горішниці постійно витікає масло; я готувала горішки в гостях у бабусі, у неї старенька плита, тож я її ніяк не вбезпечувала. Проте, гадаю, що варто перед приготуванням печива застелити плитку фольгою - клопоту із чищенням потім буде мінімум).
  • Для крему: добре збити міксером згущенку з маслом.
  • Зачекати поки «шкаралупки» повністю охолононуть.
  • Наповнити їх кремом і в серединку кожного горішка покласти мигдаль.
  • ліпити половинки докупки. Поставити печиво в холодильник, щоб крем трохи схопився.

 

Обхід робочих місць і допомога учням

І обхід робочих місць (організаційний) – надати допомогу в організації робочого місця підготовки пристосувань.

ІІ обхід (технологічний) - проконтролювати дотримання Т\Б раціонального використання сировини , правильність виконання трудових прийомів.

 ІІІ обхід (контрольний) – виявлення помилок в роботі і виправлення їх.

 ІV обхід - перевіряємо правильність дотримування технічних умов в роботі і видача додаткових завдань добре встигаючим учням.

 V обхід – прийняти і оцінити роботу.

     Прибирання робочих місць

4. Закріплення нового матеріалу

 Заключний інструктаж

Учні подають приготовлену страву і дають їй якісну характеристику.

Пояснення послідовності приготування страви.

- Сподобалось вам блюдо?

- Чим його можна замінити?

Разом учнями  ми розбираємо помилки і недоліки в роботі, відмічаємо кращих учнів.

5. Підведення підсумків:

- аналіз діяльності учнів у процесі всього уроку;

- аналіз причин помилок, зроблених учнями на уроці, та засобів їх усунення;

- повідомлення та обґрунтування оцінок;

- домашнє завдання: самостійно приготувати печиво «Горішки» .

 

 

 

 

docx
Додано
19 січня 2021
Переглядів
1273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку