Урок "Технологія виготовлення виробів з дроту"

Про матеріал
Описуються види головоломок з дроту. Розроблена технологічна карта виготовлення "Головоломки з дроту". Описується історія виникнення головоломок з дроту., основні вимоги до виробу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Технологія виготовлення головоломки з дроту6 клас

Номер слайду 2

Історія виникнення головоломокІсторія головоломки обчислюється тисячоліттями. Найдавніші відомі головоломки були знайдені в Межиріччі і Єгипті, Стародавній Греції, Африці, Індії, і звичайно на таємничому Сході. У Стародавньому Китаї була відома гра-головоломка "Танграм", як приклад давньогрецької головоломки можна назвати всім відомий лабіринт на острові Кріт. А сьогодні ці захоплюючі "іграшки для розуму" робляться з самих різних матеріалів: металів, пластмас, мотузки, картону, дерева і т.д. Дерев'яні головоломки вважаються найгарнішими, а з дроту найпростішими у виготовленні. Залежно від типу поставленої задачі, головоломки можуть бути різних видів. Наприклад, головоломки на складання (всім відомі пазли), збірні- 4 розбірні (потрібно розділити на частини спочатку цілий об'єкт, або, навпаки, зібрати об'єкт із складових елементів), головоломки на розплутування або розщеплення, головоломки з переміщенням сегментів (всім відомий кубик Рубіка, "П'ятнашки"), головоломки на спритність рук (всілякі лабіринти), гнучкі головоломки ("Змійка"). Завдяки своїй універсальності, головоломка - прекрасний подарунок. Це дивно, але їй зрадіє і дитина, і дорослий, будь-яка людина, не залежно від роду своєї професійної діяльності, рівня доходу, захоплень і смаків. Головоломка - гарна розвага для всієї сім'ї або для дружньої компанії. Вона скрасить і нудний вечір, і нудне чекання. При цьому це не тільки цікавий, але і дуже корисний подарунок. Головоломки систематизують думки, розвивають пам'ять, логіку і увагу.

Номер слайду 3

Обґрунтування вибору об’єкта проектування Отже, сучасна головоломка повинна відповідати таким вимогам: зручність у використанні; оригінальність та естетичність дизайну; сучасна форма; доступні конструкційні матеріали; можливість виготовлення в домашніх умовах; екологічність; невелика кількість деталей; міцність конструкції; наявність оздоблення; естетичність.

Номер слайду 4

Вибір матеріалів. Проаналізувавши наявність матеріалів необхідних для виготовлення виробу, зупинимося на дроті. Дріт зазвичай круглого, рідше - шестикутного, квадратного , трапецієподібного або овального перетину зі сталі , алюмінію , міді , нікелю , титану , цинку , їх сплавів та інших металів. Випускають також біметалічні і поліметалічні дроти. Дріт виходить шляхом протягання через послідовно зменшувані отвори. Дріт випускається різного діаметру (до десятків міліметрів ) . Дріт 9 використовується для виготовлення електричних проводів, пружин , свердл, електродів , електронних приладів та інших цілей. Дріт - це один з найпоширеніших у використанні напівфабрикатів. Що ж таке дріт? Дріт - металевий виріб великої довжини з перерізом до 8 мм. Дріт у вигляді металевих нитей різного діаметру виготовляють з сталі, міді, алюмінію та інших металів. Випускають дріт круглого, напівкруглого і квадратного перерізу. Електричні дроти виготовляються в основному з кольорових металів, а ріжучий інструмент, пружини, рисувалки виготовляються з стального дроту високої твердості. Цвяхи, заклепки та інші вироби виготовляють з м'якого стального дроту. Із напівкруглого дроту виготовляють шплінти, із квадратного - цвяхи квадратного перерізу. Дріт виготовляють двома способами: гарячим прокатуванням та волочінням. Виготовлення дроту гарячим прокатуванням здійснюється на безперервних станах. Якщо дріт виготовляється на прокатних станах, то професія називається - прокатник. Професія робітника, який виготовляє дріт на волочильному стані називається волочильником. Вона подібна до професії прокатника, лише відрізняється знаннями та вміннями керувати процесом волочильного стану. Для виготовлення головоломки нам потрібно марка АМ- це мягкий дріт який легко піддається згинанню. Дріт ми придбали в магазині за низьку ціну. Він відповідає всім вимогам, що стосуються майбутнього виробу. Більшість головоломок мають в основі своєї форми заокруглі сторони. Тому ми використаємо круглогубці, плоскогубці та косорізи.

Номер слайду 5

Види головоломок

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
27 вересня 2023
Переглядів
1346
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку