Урок, Тема: «Тактико-технічна характеристика автомата «Малюк» та його бойові властивості».

Про матеріал
Ознайомлення учнів-юнаків з сучасною українською стрілецькою зброєю. На уроці: розповідь вчителя, показ презентації, показ відеоролика за даною темою з коментарями вчителя.Робота в групах.
Перегляд файлу

Розробка (план-конспект)

уроку для учнів-юнаків 10 класу з предмету «Захист України»

вчитель предмета «Захист України» Миколаївської загальноосвітньої школи

 І-ІІІ ступенів №45 Миколаївської міської ради,

підполковник (з), учасник бойових дій, осавул козацтва Мамедов А.У.

 

Тема: «Тактико-технічна характеристика автомата «Малюк» та його бойові

            властивості».

Мета: ознайомити учнів з новим видом сучасної стрілецької зброї ЗСУ та його перевагами перед попередниками, особливостями інженерної думки.

Завдання: 1) навчання тактико-технічній характеристиці автомата (булпап) «Малюк» 

  та його бойовим властивостям;

       2) розвиток логічного мислення та орієнтування у просторі;

       3) виховання патріотичних почуттів та гордості за ЗСУ.

Тип уроку: ознайомлення з новим матеріалом.

Метод проведення: розповідь, показ на плакатах, презентації та відеоролику, робота у

групах.

Матеріально-технічне забезпечення: плакати, навчально-методичний посібник з вогневої підготовки, комп’ютер, презентація та відеоролик за даною темою.

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу "автомат малюк фото"

Хід уроку

Підготовча частина – 10 хв.

Шикування групи в одну шеренгу. Доповідь командира взводу вчителю про готовність взводу. Привітання. Ознайомлення учнів з темою, метою та завданнями уроку. Невелика розповідь про історію виникнення, розвитку та удосконалення автоматичної зброї та автомата (булпапа) «Малюк». Інструктаж з правил безпеки життєдіяльності. Стройові вправи – виконання команд: «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!»; повороти на місці «Праворуч!», «Ліворуч!», «Кругом!»; перешикування на місці в 2(3) шеренги та в колону по 2(3). Вхід до кабінету.

 

Основна частина – 32 хв.

Питання для актуалізації опорних знань учнів (робота у групах):

  1. Для чого потрібно удосконалювати автоматичну зброю?
  2. Чим може відрізнятися новий зразок автоматичної зброї ЗСУ від існуючих видів?
  3. В чому є переваги запропонованого виду автомата?

 

  1. Ознайомлення учнів з автоматом (булпап) «Малюк» (розповідь з показом)

Розробник автомата «Малюк» – ТОВ «ІНТЕРПРОІНВЕСТ» (Красилівський агрегатний завод Хмельницької області). Показ презентації з коментарями вчителя.

Роботи над «Малюком» розпочалися у 2005 р. з модернізації АКМ-74. За ці роки від АКМ залишилась ствольна коробка і ствол. «Малюк» сконструйований за схемою «булпап», коли спусковий гачок переміщений вперед і знаходиться перед магазином і ударно-спусковим механізмом. Там же знаходиться клавіша викиду магазину. Запобіжник також перенесений вперед і виконаний у вигляді кнопки. Зброю оснащено трьома планками Пікатінні – для установки додаткових оптичних і механічних пристроїв, зокрема прицілу, рукоятки, сошок тощо. Також на «Малюк» кріпиться і швидкознімний глушник. Самі магазини від автоматів Калашникова вставляються в спеціальну шахту магазину, яка допомагає краще фіксувати магазин, а також полегшує примикання магазину. Однак він не дозволяє використовувати багаторядні і дискові магазини. Запобіжник у автомата знаходиться над спусковим гачком, що дуже зручно.

Оновлений український автомат «Малюк» має хороші шанси як всередині країни, так і сприятливі перспективи в просуванні на світовому ринку стрілецької зброї. У сегменті стрілецької зброї, автомат зможе зайняти нішу разом із зразками провідних виробників світу. В автоматі оптимально використовується енергія порохових газів і застосована конвекційна система відводу тепла від стовбура. Завдяки цьому ресурс стовбура збільшений більш ніж в два рази в порівнянні з ресурсом стовбура автомата Калашникова. Автомат стріляє без затримок, ствол та корпус не перегрівається, глушник не впливає на точність стрільби.

Автомат уніфікований. Передбачена можливість використання зброї, як лівою, так і правою рукою. При цьому ергономічна ручка при стрільбі не рухається, що виключає можливість травматизму. У порівнянні з автоматом Калашникова в «Малюка» значно менша віддача. Ним можна керувати однією рукою: знімати з запобіжника, вести вогонь, міняти магазин і перезаряджати.

«Малюк» - це найкраще по бойовій ефективності рішення для виконання широкого спектру завдань. Сили спеціальних операцій, десантники, військові розвідники, екіпажі бойових машин, піхотинці, що діють в суворих умовах бойової обстановки, зможуть по достоїнству оцінити високі точність, надійність і ергономічність Автомату «Малюк».

У 2015-2016 рр. автомат «Малюк» успішно пройшов Державні випробування і підконтрольну експлуатацію в бойових частинах української армії (зокрема в підрозділах Сил спеціальних операцій).

 

2) Тактико-технічна характеристика та бойові властивості автомата «Малюк»

 

Тип патронів    5,45х39 мм / 7,62х39 мм

Довжина     712 мм  / 712 мм

Довжина стовбура   415 мм  / 415 мм

Вага з порожнім магазином  3,3 кг  / 3,5 кг

Ємність магазина    30 патронів / 30 патронів

Прицільна дальність, м   1000   / до 1000

Відстань прямого пострілу

по грудній мішені, м    460   / 340

Початкова швидкість кулі, м/с  900   / 715

 

Картинки по запросу "бойові властивості автомата буллпап "МалюК""

 

  1.     Перегляд відеоролику – послідовність розбирання та збирання автомату;

  практична стрільба з автомата.

 

Заключна частина – 3 хв.

 Підведення підсумків заняття. Закріплення вивченого матеріалу шляхом опитування. Повторення тактико-технічної характеристики та бойових властивостей автомата «Малюк». Відповіді на питання. Прощання з учнями і вихід із кабінету.

docx
Додав(-ла)
MamAy Kozak
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
861
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку