Ознайомити учнів із значенням і важливістю харчування для здоров'я людини, значенням і роллю вітамінів для розвитку дитячого організму. Виховувати бажання дотримуватись правил правильного харчування і дбати про власне здоров'я.
Урок-тренінг “Здорове харчування-здорове життя ” Підготувала вчитель біології Дзюрковська Н.М.
Номер слайду 2
РОЗМИНКА «ВПІЗНАЙ СЕБЕ»
Номер слайду 3
“ Якби я був їжею, то був би…”
Номер слайду 4
Номер слайду 5
Правила учасників тренінгу: Активність Право промовчати Бути відвертим Бути позитивним Правило “ піднятої руки ” Бути толерантним Не критикувати Вміти слухати товариша – не перебивати
Номер слайду 6
“ Немає більш щирої любові, ніж любові до їжі ” Джордж Бернард Шоу Епіграф :
Номер слайду 7
Тема тренінгу: “Здорове харчування - здорове життя ”
Номер слайду 8
Мета: сформувати поняття про раціональне харчування; розвивати навички визначення калорійності їжі для формування грамотного підходу до складання меню; вдосконалити вміння працювати в групах; сприяти активному усвідомленню необхідності берегти здоров’я; виховувати почуття відповідальності за збереження здоров’я та культуру харчування.
Номер слайду 9
Використовуючи правило піднесеної руки, скажіть: Для чого потрібно їсти; Назвіть одне блюдо, що вам подобається і одне, що не подобається; Що впливає на формування ваших харчових звичок; Що таке раціональне харчування?
Номер слайду 10
Раціональне харчування (ratio — розумний) — це харчування, що забезпечує зростання, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє поліпшенню його здоров’я і профілактиці захворювань.
Номер слайду 11
Принципи раціонального харчування:
Номер слайду 12
Перший принцип: ЕНЕРГЕТИЧНА РІВНОВАГА енергетична цінність добового раціону харчування повинна відповідати енерговитратам організму. енерговитрати організму залежать від статі (у жінок вони нижче в середньому на 10%), віку (у літніх людей вони нижче в середньому на 7% в кожному десятилітті), фізичної активності, професії. В середньому, потрібно вживати 2000 -2500 ккал на добу.
Номер слайду 13
Другий принцип: ЗБАЛАНСОВАНЕ ХАРЧУВАННЯ Забезпечення основними поживними речовинами, тобто надходження в організм білків, жирів, вуглеводів в строгому співвідношенні(1:1:4)
Номер слайду 14
Поживні речовини: БІЛКИ ЖИРИ(ліпіди) ВУГЛЕВОДИ ВІТАМІНИ МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ
Номер слайду 15
1 група: Білки
Номер слайду 16
2 група: Жири
Номер слайду 17
3 група: Вуглеводи
Номер слайду 18
4 група: Вітаміни
Номер слайду 19
5 група : Мінеральні речовини
Номер слайду 20
Третій принцип: Режим харчування Харчування має бути дрібним (3 – 5 рази на добу), регулярним (в один і той же час) і рівномірним, останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 2 – 3 години до сну.
Номер слайду 21
Сучасна модель раціонального харчування має вигляд піраміди. Орієнтуючись на неї, Ви зможете складати збалансований раціон на кожен день.
Номер слайду 22
Вправа: “ МАЙСТЕР- ШЕФ”
Номер слайду 23
Раціональне харчування людини – це не дієти і не особлива суворість до свого організму. Це та норма, освоївши яку, ви відчуєте себе краще. А ваш організм скаже вам за це «спасибі»!
Номер слайду 24
РУХАНКА “ Chivava ”
Номер слайду 25
Гра “ У супермаркеті “
Номер слайду 26
Зробимо висновки: Здорове харчування – основа здорового розвитку людини; Використання необхідної кількості поживних речовин благотворно впливає на ваше здоров’я.