Урок у 5 класі на тему:" Аплікація - вид художнього оформлення виробу"

Про матеріал

Розробка уроку за темою "Аплікація", може бути використана на уроках трудового навчання ,як перший урок з теми. На уроці використовується презентація "Аплікація"

Перегляд файлу

Тема: Аплікація - вид художнього оформлення виробів

Мета: ознайомити учнів з історією аплікації, видами аплікацій, розширити                      уявлення про матеріали та інструменти для виготовлення аплікацій, сформувати уявлення про ескізах, ознайомити з професією дизайнера, навчити визначати вид аплікації, створювати ескіз майбутнього виробу, підбирати необхідні матеріали, інструменти, розширити уявлення про професії, розвивати творчі здібності учнів при створенні ескізів аплікацій, прищеплювати навички спільної роботи в команді, виховувати акуратність, комунікабельність, шанобливе ставлення до думки інших.

Очікувані результати: учні називають види аплікацій, підбирають матеріали та інструменти для виготовлення виробу, вибирають малюнок для аплікації, характеризують професію дизайнера одягу.

Основні поняття: види аплікацій (сюжетна, предметна, декоративна, монохромна, поліхромна, плоска, об'ємна), матеріали для виготовлення аплікації (тканина, нитки, хутро, оздоблювальні матеріали), інструменти для виготовлення аплікації (голка, ножиці, наперсток), ескіз.

Наочні посібники: колекції матеріалів для виготовлення аплікації, зразки готових аплікацій, виконаних учнями в попередні роки, малюнки аплікацій (для вибору), дидактичні картки-завдання для міні-практикумів, роботи в малих групах.

Інструменти і матеріали: мультимедійний проектор, ноутбук, кольоровий картон формату А4, кольорові олівці, фломастери, ватні диски, ножиці, клей

Професійна орієнтація: дизайнер одягу.

Тип заняття: комбінований.

Структура заняття

I. Організаційний момент .

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів-10 хв. ( слайд 1-2)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів 5 хв

IV. Вивчення нового матеріалу 20 хв

  1. Аплікація - вид декоративно-прикладного мистецтва. ( слайд 3-5)

Аплікація - спосіб створення орнаментів, зображень шляхом нашивання або наклеювання на тканину, папір, шкіру та інші основи різнокольорових шматочків будь-якого матеріалу (тканина, шкіра, хутро, папір, соломка, вата...)

У техніці аплікації можна створювати не тільки панно і картини, але і використовувати при оздобленні одягу (на одязі, на національному одязі), оздобленні предметів домашнього вжитку - серветок, дитячих килимків, сумок, подушок і фартухів, прихваток і грілок на чайники.

 

 

Аплікація зустрічається у багатьох народів світу. Виникнення аплікації на території України пов'язаність язують з скіфсько-сарматської культурою. Народи існували дві з половиною тисячі років тому прикрашали свій одяг, взуття, упряж і житла візерунками з клаптиків шкіри, хутра, берести, тканини. Нашим національним надбанням є також культура прикраси одягу київських князів і жителів древнього Києва.

  1. Види конструкційних матеріалів для виготовлення аплікації.                 ( слайд 6)

І в наш час аплікація залишається популярними видом рукоділля. Це чудовий спосіб створення унікальних промов. Використання різних матеріалів відкриває необмежений простір для втілення будь-якої фантазії у створенні виробів.

 Так які ж матеріали можна використовувати для виготовлення аплікації?

(КОЛЬОРОВИЙ ПАПІР, КАРТОН, ПРИРОДНІ МАТЕРІАЛИ, ТКАНИНА, ХУТРО, ВОВНА, ШКІРА, ЗАМША, СТРАЗИ)

 

  1. Види аплікації. ( слайд 7)

Незалежно від матеріалів ,з яких виготовляють аплікації, всі їх класифікують:

  •             за кольором (однотонні і багатоколірні)
  •             за формою ( плоскі та об'єднання роз'ємні)
  •             за тематикою ( предметна - складається з окремих предметів, сюжетна - відображає сукупність подій, декоративна - в основі якої візерунки, орнаменти. )

 

4. Вибір малюнка для виконання аплікації.

5. Створення ескізного малюнка виробу.

V. Практична робота. 35 хв( слайд 8-10)

VІ. Закріплення нових знань і вмінь учнів-10 хв.

VІI. Підсумки заняття 6 хв

VІII. Домашнє завдання 2 хв

 

 

docx
Додано
24 березня 2018
Переглядів
2016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку