Урок "Україна від А до Я до дня незалежності"

Про матеріал

актуалізація ідеї соборності та суверенності держави – головних передумов розвитку незалежної України; формування та розвиток громадянської, історичної та національної свідомості школярів; формування активної громадянської позиції учнів і почуття патріотизму.

Перегляд файлу

 

 

 

 

Конспект першого уроку

 

«Україна від А до Я

до дня незалежності»

 

 

 

Розробила: Сидоренко І.В.,

вчитель історії та правознавства

Вознесенської ЗШ І-ІІІ ст.

Мелітопольської РДА

Запорізької області

 

 

 

 

 

 

 

Мета: актуалізація ідеї соборності та суверенності держави – головних

передумов  розвитку  незалежної  України; формування  та  розвиток

громадянської, історичної та національної свідомості школярів; формування

активної громадянської позиції учнів і почуття патріотизму.

Учитель: Доброго дня вам! Кожна людина завжди з великою любов'ю і душевним щемом згадує місце, де народилася, де минуло її дитинство. Ту маленьку Батьківщину, де живуть її рідні люди. І якщо скласти маленькі Батьківщини кожного з нас – перед очима з’явиться наша велика держава Україна.

Україна – це наша земля, рідний край, наша країна з багатовіковою

історією, мальовничою природою, чарівною піснею, і мудрими талановитими

людьми. Це велика європейська держава.

Україна – це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за

свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі Петро Сагайдачний, Іван

Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Устим

Кармалюк та багато інших, які віддали своє життя за щастя народу. Це й такі

відомі всьому світові діячі української культури, як Тарас Шевченко, Леся

Українка, Іван Франко, Олександр Довженко, Марія Заньковецька, Микола

Лисенко.

І сьогодні ми здійснимо подорож в історію України, її видатних особистостей.

Учитель читає вірш


Дорога Батьківщино,

Україно, моя.

Милий край тополиний

І степи і моря.

Пісня лине в Карпати

Від південних морів,

Щоб була ти багата

На дочок і синів.

В цьому краї зростали

І батьки, і діди,

Рідний край відстояли

Від ганьби і біди.

Серце радісно б’ється

У країні батьків,

Хай дитинство сміється,

Лине радісний спів.


Щоб вишневі садочки


Навесні розцвіли,

Щоб синочки і дочки

Твої в мирі жили.

На своїй Україні,

Серцю милій землі

Незалежній і вільній,

І в містах, і в селі.

Хай ти будеш здорова,

Україно моя,

І щаслива, і нова

Буде доля твоя.


Учитель:  Нам є чим пишатися. Тому що:

- Україна – найбільша країна, яка знаходиться повністю в Європі.

- Географічний центр Європи заходиться неподалік містечка Рахів.

- Українці зробили найбільший келих шампанського у світі.

- Найдовший у світі тролейбусний маршрут 96 км з’єднує Ялту й Сімферополь.

- Хрещатик – найкоротша центральна вулиця Європи. Її довжина усього 1225 м.

- Найглибша у світі станція метро «Арсенальна» знаходиться в Києві і сягає 105,5 м.

- Трембіта – найдовший музичний інструмент у світі.

- В Україні зосереджено чверть світового запасу чорнозему.

- Олешківські піски – найбільша пустеля Європи, яка простягається на 160 тис. га.

Подорож

А – Апостол Андрій Первозваний. Він став першим благовісником Євангелія Христового на землях України. Коли після зішестя Святого Духа апостоли кидали жереб, вирішуючи, куди кому йти проповідувати Христову віру, йому випала Скіфія. Скіфією в античному світі називали загалом Східну Європу і, зокрема, безмежні простори на північ від Чорного моря, тобто землі теперішньої України. У соборній постанові сказано:

"Святий Апостол Андрій – перший архиєпископ Константинопольський, патріарх Вселенський і Апостол Український. На київських горах стояли ноги його, і очі його Україну бачили, а уста благословляли, і насіння віри він у нас насадив. Воістину Україна нічим не менша від інших східних народів, бо і в ній проповідував Апостол". Пам'ять святого апостола Андрія Церква святкує 13 грудня за новим стилем (30 листопада ст. ст.).

На одній із гір у Києві стоїть славетна Андріївська церква (собор Андрія Первозваного), збудована в середині XVIII століття (1747–1753 рр.).

Б - Батьківщина-Мати. Пам'ятник був споруджений на честь Великої Вітчизняної війни. Він покликаний зберегти пам'ять про той страшний час і мільйонах солдатів, офіцерів і простих людей, які віддали свої життя в битві з гітлерівськими військами за Київ і багато інших міст і республік СРСР. Одна з найбільших скульптур у світі – скульптура-монумент «Батьківщина-Мати». Вона була споруджена з плит нержавіючої сталі масою 25–30 тон на висоту 102 метри. Розміри самої фігури склали 62 метри, в той час як постамент, який об'єднує в собі і будівля музею Великої Вітчизняної війни, підіймається на висоту 40 метрів.

В – Вечори на хуторі близь Диканьки. «Вечори на хуторі біля Диканьки» - це одне з найвідоміших творів Гоголя, яке було надруковано в 1831-1832 роках. Під час життя в Санкт-Петербурзі Гоголь працював в Департаменті державного господарства. Грошей, які він отримував на державній службі, йому не вистачало, і тому він вирішив підробити написанням повістей. Ця проба пера молодого автора принесла йому величезну славу, і згодом по цій книзі було знято не один фільм.

Г – гімнастика. За півтора сторіччя існування в Україні спортивної гімнастики представники України неодноразово ставали на п’єдестал пошани найпрестижніших світових змагань. Дерюгіна Альбіна и Ирина, Захарова Стелла Георгіївна, Подкопаєва Лілія Олександрівна, Серебрянська Катерина Олегівна, Тимошенко Олександра Олександрівна Ганна Володимирівна Безсонова, інші.

Д - Дніпрогес 5-тий ступінь нижчої частини каскаду гідроелектростанцій на р. Дніпро. Розташована у м. Запоріжжі. Утворює найстаріше на Дніпрі Дніпровське водосховище. У 1930-ті роки відома під назвою Дніпрельстан.

Е – Енеїда.

Еней був парубок моторний

І хлопець хоть куди козак,

Над «Енеїдою» І. Котляревський працював близько 30 років (з перервами). Три перші частини вийшли друком у 1798 р., четверта — в 1809 р., п’ята — в 1822 р.; повністю твір завершено в 1825–1826 рр., а видано в 1842 р. після смерті письменника. Вихід у світ «Енеїди» став епохальною подією в культурному житті України. Це була перша друкована українська книга, написана живою народною мовою, що своєю появою стверджувала початок етапу у розвитку нашої літератури.

Ж  - житниця. Протягом тисячоліть, незважаючи на хід історії, хліборобство розвивалося і розширювалося на території України. Наприкінці ХVІІІ і впродовж ХІХ ст. український хліб годував всю Європу. Коли 1816 р. — Рік без літа — Європу охопив справжній голод, саме українські степи фактично врятували європейців від голодування. Легенда про Україну – європейську житницю, пов’язана з обсягами зерновиробництва в українському селі другої половини ХIХ – першого десятиліття ХХ ст. Але починаючи від Першої світової війни та особливо протягом революції і громадянської війни, Україна втратила славу “європейської житниці”.

Опиняємося в ХХI столітті. Сільське господарство - як і раніше одна із сильних сторін України. Україна вже є найбільшим у світі виробником ячменю і посідає друге місце за виробництвом соняшника і рапсу. Вона збирає 50 мільйонів тонн зерна, майже половина якого експортується. Науковці вважають, що український чорнозем міг би потенційно потроїти експорт зерна країни, якби інвестори не побоялися ризику. За кілька років Україна могла би поновити свій статус всесвітньої житниці, реалізуючи

величезний сільськогосподарський потенціал своїх відомих черноземів.

З – «Земля» відомий фільм О. Довженко. Откуда же в скудном свете тех незабытых лет Вдруг свершается чудо, загорается яркий свет? Когда я впервые почувствовал взгляд человеческих глаз? Когда от слов незнакомца вздрогнул я в первый раз? Это было как откровенье, как будто добрая весть, Ощущенье глухого, узнавшего, что в мире музыка есть, Немого, внезапно понявшего, что слово его звучит. Тень для меня наполнилась довженковским светом, в ночи. Фильм назывался «Земля». Я вспоминаю опять. Лунный свет был так удивителен, что хотелось только молчать.

Ці рядки Луї Арагон написав через чверть століття після того, як йому під час його візиту в СРСР показали фільм Олександра Довженка «Земля». Фільм-одкровення, який вийшов у 1930 році, але як і раніше залишається неперевершеним зразком поетичного кінематографа.

І – Іван Франко. Іван  Якович Франко - знакова постать вітчизняної та  світової історії й культури. Поет, прозаїк, драматург, вчений, етнограф, фольклорист, історик, філософ, соціолог, економіст, журналіст, перекладач, громадсько-політичний діяч. Болюче і якоюсь мірою “вічне питання” – як вмістити І.Франка за шкільною партою, як донести до учнів середньої школи уявлення про масштаб його творчості, її різноманітність і новаторство. Так говорять сучасники про творчість Івана Франка.

Й – Городецький Владислав Будинок Городецького, також прозваний в народі "Будинком з химерами", є однією з візитних карток Києва. Творіння відомого архітектора Владислава Городецького стоїть на Печерських пагорбах, приковуючи увагу городян і численних туристів, вже більше ста десяти років. Історія створення цього, безумовно, вельми цікавого з архітектурної точки зору будинка, відносить нас до початку 20 століття. Владислав Владиславович вирішив побудувати власний будинок, також не забуваючи про матеріальну сторону. У підсумку до 1902 року з'явився оригінальний прибутковий будинок. Що примітно, при споруді цієї будівлі вперше в Києві був використаний цемент. Химерами народ ймовірно всього охрестив скульптури тварин і казкових істот, на фасаді будівлі, які в темний час доби виглядали вельми незвично.

К – космос. Однією з найперспективніших галузей України нині с авіаційна промисловість. Вона налічує 43 підприємства, на яких працює близько 100 тис. людей. Далеко за межами країни відомі авіаційні конструкторські бюро — АНТК ім. Антонова (Київ), «Прогрес», ім. Івченка (Запоріжжя), авіабудівні заводи Києва та Харкова, «Мотор-Січ» (Запоріжжя) та інші. Їхніми зусиллями створені унікальні крилаті машини: реактивні пасажирські літаки Ан-140 та Ан-148, транспортні літаки Ан-225, названий «Мрією», та Ан-124 — «Руслан». Літак полярної авіації Ан-74 та багато інших. Великими досягненнями українських фахівців стало створення космічних апаратів «Січ-1», «Океан-0», «АУОС», ракетоносіїв «Зеніт З SL», «Дніпро», «Циклон-1» та «Мікрон». 19 листопада 1997 року у складі міжнародного екіпажу на борту американського космічного корабля «Колумбія» на навколоземну орбіту вперше вирушив громадянин незалежної України Л.Каденюк.

Л – Лавра. Однією з найвагоміших пам’яток історії культурного та духовного розвитку нашого народу в усі часи була та й залишається зараз Києво-Печерська лавра, споруди якої розташовані на території сучасного Києва. Києво-Печерська лавра була заснована майже тисячу років тому. Сьогодні тисячі людей приїздять до цієї пам’ятки, щоб не тільки подивитися на цей витвір мистецтва, а й поклонитися справді святому місцю. Заснували святиню українського народу два православні монахи, які вирішили відмовитися спілкуватися із зовнішнім світом та вирили собі печери для того, щоб жити в них та молитися Богу. З часом до них стало приєднуватися все більше людей і згодом невеличкі печери перетворилися у монастир. Києво-Печерська лавра є одним із найдорожчих архітектурних і духовних надбань українського народу.

М – Михайло Булгаков – драматург, російський письменник, актор і театральний режисер, народився 15 травня 1891 року в Києві на Воздвиженській вулиці, 28 в сім'ї доцента Київської духовної академії Афанасія Булгакова і його дружини Варвари . В сім'ї було семеро дітей, старший Михайло. Він автор багатьох фейлетонів, оповідань, повістей, інсценівок, п'єс, оперних лібрето, кіносценаріїв. Його фільми – Морфій, Іван Васильович змінює професію, Майстер і Маргарита, Біг, Собаче серце, Пілат та інші.

Його п'єси – Біг, Дні Турбіних.

Н – На добраніч діти. Це я не прощаюсь з вами, це була така передача на українському телебаченні вів її дід Панас. Найбільшу популярність Петру Весклярову принесла роль Діда Панаса, в якій він протягом більше двадцяти років — у 1962-1986 роках — читав вечірні казки спочатку на українському радіо, а потім і на телебаченні у програмі «На добраніч, діти» («добраніч, діти»). Дід Панас розповідав казки, які по ходу нерідко ілюстрував. Сценарії писав сам, казки розповідав напам'ять. Його традиційне звернення «Добрий вечір вам малятка, любі хлопчики й дівчатка!» запам'яталося кільком поколінням маленьких глядачів.

О – Одеський гумор. Мову одеситів важко сплутати з будь-яким іншим говором. Багато лінгвістів навіть виділяють її в окрему «Одеську мову». Мова, яка вічно молода. Одеський говір з’явився в першій третині XIX століття, коли на мову Одеси, великого торгового порту міжнародного значення, чинили сильний вплив особливості французької, грецької, італійської, української мов. Протягом XIX століття посилився вплив мови ідиш, у зв’язку із зростанням єврейського населення. У XX столітті, завдяки естраді і ЗМІ, специфічний одеський гумор і місцеві вирази стали відомі далеко за межами Одеси.

Вы уходите, слава Богу, или остаётесь, не дай Бог?

Вы шо, с мозгами поссорились???

 

– Семочка, почему вы не спрашиваете, как я поживаю?

– Розочка, как вы поживаете?

– Ой, даже не спрашивайте!

 

Ну, так вы будете покупать, или мне забыть вас навсегда?

Щаз я сделаю вам скандал и вам будет весело.

П – Петриківка. Вишуканий та неповторний, петриківський розпис — чудовий привід для гордості українців. Ще б пак, адже в основі його барвистих візерунків лежить безмежна любов до рідного краю. Магія петриківського розпису полонила серця мільйонів шанувальників прекрасного та на увесь світ прославила талановитих народних.

Р – рушник. Вишитий рушник в Україні посідає особливе місце. Рушники — це символ України, відбиття культурної пам'яті народу, в їх узорах збереглися прадавні магічні знаки, образи «дерева життя», символіка червоного кольору.

С – Серж Лифар.  Сергій Михайлович Лифаренко (1905 - 1986) народився в місті Київ. Лифар ніколи не забував свого рідного міста. Проживши понад десять років за рубежем, він писав: "Тільки той, хто був у Києві, хто дивився з Царського майданчика на широкий, урочисто величний, спокійно сяючий своїм сріблом на сонці Дніпро і на безмежний, неосяжний простір зеленої зарічної далечіні, хто бував у Видубицькому монастирі, на високому, крутому зеленому березі, і звідти дивився на поля й ліси, котрим немає кінця, немає краю, — тільки той зрозуміє, чому для киянина немає нічого дорожчого за Київ із його Дніпром, який з дитинства входить у все твоє єство". У автобіографічній книзі "Страдні роки" Лифар яскраво описує життя Києва в роки революції, громадянської війни й перших років після її закінчення.

Т – терикони. Терикон — це штучного походження пагорб конусоподібної форми, сформований з порожньої породи, яка отримана в результаті розробки вугільних родовищ (чи родовищ інших корисних копалин). Саме слово походить від французького «terri», що означає «відвал породи».

У- Утьосов Леонід. справжнє ім'я Лазар (Лейзер) Йосифович Вайсбейн. російськомовний радянський артист естради, співак і кіноактор українського єврейського походження, народний артист СРСР (1965).

Ф – Футбол. Матч смерти «Ма́тч сме́рті» — матч київської команди «Старт» (офіційно: команда київського «Хлібзаводу», зібрана з гравців довоєнних київських футбольних клубів «Динамо» і «Локомотив») проти футболістів німецької команди «Флакельф»[1] (змішана команда футбольних аматорів Люфтваффе і зенітників ППО) — 9 серпня 1942 року на стадіоні «Зеніт», вул. Керосинна, 24. Назву «матч смерті» отримав після війни завдяки радянській пропаганді.

Х – Хортиця. Хо́ртиця — найбільший острів на Дніпрі, розташований у районі міста Запоріжжя, нижче Дніпрогесу. Унікальний природний та історичний комплекс. Хортиця є одним із Семи чудес України.

Ц – Квітка Цісик. американська співачка українського походження, популярна виконавиця рекламних джинґлів у США, оперна і блюзова співачка, виконавиця українських народних і популярних пісень. Пісня «Ти осяюєш моє життя»[en] (англ. You Light Up My Life), яку вона виконала для однойменного фільму, отримала 1978 року «Оскар»[1] і «Золотий глобус»[2] у категорії «Найкраща пісня до фільму», а також номінувалася на нагороду «Греммі» у категорії «Пісня року»[3].

Ч – червона рута. «Червона рута» — пісня Володимира Івасюка, яка стала однією з найвідоміших українських пісень у світі.

 

Володимир Івасюк написав її у 1970 році, будучи студентом Чернівецького медичного інституту.

Ш – Шевченко Тарас. - Пам’ятники Т.Г. Шевченку встановлено понад у 1200 містах світу і за кількістю поступаються лише Будді. 47 років прожив із 34 в неволі.

Щ – Щедрик. «Ще́дрик» — одна з найпопулярніших обробок Миколи Леонтовича, знана не тільки в Україні, але й у всьому світі під назвою «колядка дзвонів». Уперше «Щедрика» виконав хор Київського університету 1916 року,

Ю – ювілей. Україні 25 років незалежності. Бажаю …

Я -  Ярослав Мудрий і його заповіт “Осе я одходжу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов, бо ви єсте брати від одного отця і одної матері. І якщо будете ви в любові межи собою, то й бог буде в вас і покорить він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно.

 

Про сьогодення сказати. Хвилина мовчання героям небесної сотні, захисникам нашої Вітчизни.

Побажання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ковбасюк Тетяна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
7989
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку