Урок української літератури 5 клас "Велична постать Ярослава Мудрого в однойменній поезії Олександра Олеся за книгою «Княжа Україна»

Про матеріал

Конспект уроку розрахований на здобувачів освіти 5 класу.

Матеріал підібрано з урахуванням особливостей віку дітей. Методи та прийоми, які використані протягом уроку, сприяють активізації пізнавальної діяльності, вправи із інтерактивною дошкою додають сучасності. Читання книг-це захоплююче заняття, але, на жаль, сучасні дітлахи мало читають, тому наше завдання робити уроки літератури захопливими, цікавими та ненудними, щоб популяризувати цей вид мовленнєвої діяльності.

Перегляд файлу

Урок розробила учитель

української мови та літератури

КЗ «НВК:ЗШ І-ІІІ ступенів-гімназія №6 ВМР»

Лучицька Тетяна Василівна

Спеціаліст І категорії

Велична постать Ярослава Мудрого в однойменній поезії Олександра Олеся за книгою «Княжа Україна»

Мета уроку: 

  •   ознайомити учнів із історією написання книги «Княжа Україна»; вчити характеризувати історичну епоху, у яку князював Ярослав, давати оцінку його державним справам, вчинкам, які відображені у творі, історичних матеріалах, художньому мистецтві;
  •   розвивати критичне мислення, кругозір учнів, вміння знаходити в прочитаному тексті необхідну інформацію та застосовувати її для характеристики головного героя;
  •   виховувати повагу до великого князя Ярослава Мудрого, патріотичні почуття.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу; інтегрований урок (українська література –  історія – образотворче мистецтво – географія).

Унаочнення: портрет письменника Олександра Олеся, репродукції портретів Ярослава Мудрого, відеофільм «Великі українці», презентація до уроку.

Форми роботи: індивідуальна, фронтальна, групова.

Методи та прийоми: слово вчителя, бесіда, творча робота, гронування, вибіркове читання, сюжетно-рольова вправа «Князі Київської Русі», метод «Прес». 

Хто не знає свого минулого,

 той не вартий майбутнього.
                М.Рильський

 

Перебіг уроку

 

І.Організаційний момент.

- Добрий день, діти! Сьогодні до нас на урок української літератури завітали гості, прошу привітайтеся із ними, дякую, сідайте.

ІІ. Вступне слово вчителя.

Перегляд відео про книги.

- Діти, про що цей відеофрагмент? (Про бібліотеку)

До речі, український відповідник до слова бібліотека – книгозбірня.

- Чи часто ви відвідуєте бібліотеку? (можливі відповіді)

Похожее изображение- Без чого не може існувати будь-яка бібліотека? (Без книг)

- Про що ми дізнаємося із книг ? (Про історію, про те, як можна чинити, а як - ні).

- Я теж пропоную нам створити книгозбірню, у яку поставимо на полички наші знання та уміння, якими ви збагатитеся протягом уроку.

Першою книгою буде рубрика «Пригадай»!

 На дошці прикріплено 4 картинки, які потрібна розвертати поступово, відповідаючи на запитання.

1.Про який твір давньої літератури ми з вами говорили на попередніх уроках? (Літопис «Повість минулих літ»)

- Що таке літопис? (Літопис – це оповідання, у якому розповідь велася за роками)

- Хто є автором цього оповідання? (Преподобний Нестор Літописець)

- Про які події із твору та про кого ми дізналися? (Про створення Києва та про князів, які правили у різні роки).

 

ІІІ. Робота над епіграфом

На звороті пазлу читаємо вислів Максима Рильського, який стане епіграфом нашого уроку

Хто не знає свого минулого,

 той не вартий майбутнього.
                М.Рильський

  • Як ви зрозуміли слова видатного письменника? (Той, хто не читатиме книг про наше минуле, не знатиме того, що може статися у майбутньому, адже з книг ми вчимося не робити помилки, які вже хтось до нас зробив, а також дізнатися з якого ми роду-племені).
  • Про якого автора ви дізналися з попереднього уроку, який писав про історію нашого народу? (Олександр Олесь)
  • Яке справжнє прізвище  Олександра Олеся? (Олександр Іванович Кандиба)
  • - Яка подія в житті письменника вплинула на його вибір працювати для української культури? (Після свята відкриття пам’ятника Івану Котляревському в Полтаві, на якому був присутній і де познайомився з багатьма письменниками. Подія справила велике враження, тому й повністю перейшов до української культури)
  • - Яка історія написання поетичної книги «Княжа Україна»?(Письменник хотів збагнути долю українського народу, зрозуміти причини його перемог та поразок).
  • Про що ця збірка? (Про правління князів Київської Русі)
  • Дякую! Сьогодні ми помандруємо сторінками цієї книги.

Історія нашої країни – загадкова, героїчна та прекрасна, хоча й непроста. Доба Київської Русі – це період, який попри війни, які точилися на той час із хижаками-завойовниками, попри міжусобиці, які деколи затьмарювали мирне існування держави, подарували нам першу бібліотеку, розвиток писемності, прекрасні літописні твори, видатних історичних особистостей та звитяжні перемоги над ворогом.

ІV. Оголошення теми й мети уроку. Мотивація.

  • Згадаємо ім‘я славного князя, з'ясуємо, за що українці вдячні Ярославу Мудрому, прочитавши твір Олександра Олеся «Ярослав Мудрий» з книги «Княжа Україна».
  • Отже, розгорніть зошити та запишіть сьогоднішню дату та тему нашого уроку

Тридцяте січня

Класна робота

  •                Олександр Олесь. « Ярослав Мудрий». «Княжа Україна»

V. Опрацювання мети уроку

  • Протягом уроку проаналізуємо вчинки Ярослава Мудрого, майстерно зображені поетом, а також порівняємо цей літературний образ із історичними фактами, живописними полотнами, які описують вчинки князя. Визначимо, який заповіт залишив київський князь своїм дітям і нам - його нащадкам.

Похожее изображениеVІ. Актуалізація опорних знань

1.     Сюжетно-рольова вправа «Князі Київської Русі»

  • Уявімо, що ми з вами опинилися у славному граді Києві за часів Київської Русі. Нас вийшли привітати відомі київські князі. Хто ж вони? Згадаємо, що ми знаємо про них з історії.

Виходять діти, переодягнені у відомих київських князів і розповідають про те, чим прославився той чи інший князь. Учні у класі повинні визначити, про якого князя йдеться.

Княгиня Ольга.    Дружина князя Ігоря I, київська княгиня, канонізована Православною Церквою. Помстилась за загибель чоловіка жорстокою розправою  945 року над деревлянами, які його вбили. Правила Руссю в роки неповноліття свого сина Святослава. Першою з руських князів прийняла християнство ще до хрещення Русі.

Святослав. «Я – князь-воїн, прибив щита на ворота Візантії!». Був мужній, войовничий із лицарською вдачею, що провів усе своє правління у війнах, охопивши своїми походами грандіозну територію в Європі й Азії. Виступаючи походом, посилав на інші землі гінця зі словами : «Іду на ВИ!»

D:\відкритий\фото\viber image.jpgВолодимир Великий.    988-го року охрестив Русь: Зібрав всі землі під свою руку. Жив у згоді з сусідніми народами й державами. Клопіт мав тільки з печенігами. Першим з руських князів розпочав карбувати власну монету.

 Ярослав Мудрий.  Уклав збірник законів – Руську правду, дбав про освіту і культуру свого народу. Розбив печенігів під Києвом. На тім місці побудував величаву церкву Святої Софії.  А при Софійському соборі заснував школу і першу бібліотеку. Мене називали «тестем Європи».

  • Дякую, молодці!
  •                Пов’язане зображенняДо речі, 2008 року проект «Великі Українці» , який проходив за ініціативи телеканалу  «Інтер» оголосив результати загальнонародного голосування за найвеличнішого українця усіх часів. Ним став князь київський Ярослав Мудрий.

             Проект тривав вісім місяців. За весь цей період було отримано близько двох з половиною мільйонів голосів телеглядачів. Це світовий рекорд. За переможця проголосували 648 443 українців.

  •                Тож пропоную дізнатися про цю визначну постать.

2. Випереджальне завдання: робота з картою території Київської Русі за часів правління Ярослава Мудрого.

Такою була територія Київської Русі.

     «Володимир землю зорав, Ярослав засіяв». Ярослав – син Володимира.

Він, як свідчить літописець, «почав ставити городи по Росі» й остаточно здолав печенігів. На честь перемоги Ярослав наказав закласти на місці битви величний храм — Софію Київську. Ось такий вигляд мав храм у 1037 р.

Нестор Літописець із великою шаною та гордістю писав, що до книжок він «виявляв завзяття...», отож великого князя без перебільшення можна назвати фундатором книжності й ученості на Русі.

Налагодження внутрішнього життя було неможливим без впорядкування законів. Ярослав був першим, хто уклав писаний збірник руських законів. Той документ складався з 18 статей, які поклали початок славнозвісному збірникові законів «Руській правді».

- Дякую, Жанно! Займай своє місце.

Похожее изображениеУчитель. У зовнішній політиці використовувались усі можливі форми толерантного спілкування, з-поміж яких чільне місце посідали міждинастичні шлюби. Недарма Ярослава Мудрого часом називають тестем Європи. Перевагу надавали не  силі зброї, а силі розуму.

А наскільки ви розумні перевіримо грою "Незвичайна математика".

3. Гра "Незвичайна математика".

- Спробуйте вирішити такий хитромудрий приклад:

Книга-га - и + я + зь =  Князь

Яр + оса - а + лавка - ка =Ярослав

Мед - ед + уд + риб - б + й =Мудрий

VІІ. Сприйняття й осмислення  матеріалу

  1. Бесіда про історію написання поетичної книги «Княжа Україна»  

Отже, розгадавши математику, рухаємося до словника, адже працюючи вдома над текстом, ви, мабуть, звернули увагу на деякі незрозумілі слова.

 

Похожее изображение2. Словникова робота

  • Вал – глибокий рів, яким обкопували місто з метою захисту.
  • Мур – стіна.
  • Берл - символ князівської влади; палиця, оздоблена коштовним камінням і різьбою.
  • Окаянний – який порушує моральні настанови.
  • Небавом – незабаром, невдовзі, скоро.
  • Дбав – примножував.
  • Оздобив – прикрасив.
  • Царгород – столиця багатої стародавньої держави Візантії.
  • Скоморохи, штукарі – митці, які розважали гостей при дворі князя.
  • Метушитися – поспішно рухатися, щось роблячи.
  • Редедя – князь племені касогів.
  • Боян – відомий співець Київської Русі.

Дякую, зрозумівши усі слова можна переходити до роботи над текстом.

3. Робота з підручником над змістом твору.

  • У якому місті князював Ярослав Мудрий?(Києві)
  • - У якому стані була держава, коли на престол зійшов князь Ярослав Мудрий? Як про це сказано у творі.

(Я вважаю, що держава, коли на престол зійшов князь Ярослав Мудрий була зруйнована, а люди бідували.

Обґрунтування і приклади.

«…Святополком окаянним

Все зруйноване було.

Бідувало бідне місто,

Бідувало і село…»

Висновок. Отже, що держава, коли на престол зійшов князь Ярослав Мудрий була зруйнована, а люди бідували.)

  • Які художні засоби ви знайшли у цьому фрагменті тексту?
  • Мовознавча хвилинка.
  • Завдання.  
  • 1.  Олександр Олесь пише, що бідувало село, місто.

Добери з наступних речень синоніми до слова  бідувати. 

А бідні люди старцюють – і нема цьому кінця (П.Тичина)

Боже, як мучився вбогий народ,

Як нуждував… (Д. Павличко)

Сам ти злиднював, так хай хоч діти добра зазнають (З. Мороз)

  • Чи  сприяли розквіту Київської Русі всі справи Ярослава Мудрого?

Обґрунтування і приклади.

«…І усю свою увагу

Ярослав звернув на лад.

І небавом Україна

Зацвіла, як пишний сад.»

«Оточив його валами,

Ровом, мурами обвів.

Укріпив його, оздобив

І препишний двір завів…

  • Висновок. Отже, усі справи Ярослава Мудрого сприяли розквіту Київської Русі.
  •  Мовознавча хвилинка.
  • Олександр Олесь розповідає, що князь Ярослав Київ  оздобив. Святополк Окаянний занедбав державу, в якій бідували люди, а Ярослав її збагатив, тобто оздобив. Яке лексичне значення цього слова?

Оздобити - 1. Надавати кому-, чому-небудь гарного вигляду за допомогою яких-небудь прикрас; прикрашати.

  • -Як до Ярослава ставилися посли інших держав?
  • - Чому його так поважали?

Князь був далекоглядним і розумів, що розвиватися без Європи – неможливо, тому й укладає шлюби своїх дітей із сусідніми державами, щоб налагодити зв’язки та поріднитися. Знайдіть підтвердження моєї думки.

  • Укладав шлюби для своїх дітей, які були вигідні для Київської Русі .

Обґрунтування і приклади.

  • «…І в Європі честю мали
  • Королі, князі, царі
  • Поріднитись з Ярославом,
  • Побувати у дворі…»
  • Творча хвилинка

Письменник ужив сталий вираз мати честь, що вживається для вираження гордості за щось, задоволення чогось. А ще можна сказати мати за честь, мати щастя. 

Складіть речення з виразами мати честь, мати за честь, мати щастя.

  • - Прочитайте, у чому мудрість Ярослава.(Мудрість вся була в його ділах, у державнім будівництві, владі, устрою, в судах, не воював)
  • - Що заповів князь своїм синам? Прочитайте заповідь.
  • - Яка основна думка заповіді?(«Не сваріться, жийте в злагоді: тільки мир збере усе»)

Отже, яка тема цього твору? (розповідь про діяльність Ярослава Мудрого, про його заповіт жити в мирі та злагоді)

«Фізкульхвилинка»

Ви, мабуть, втомились, тому пропоную продовжити справу Ярослава.

Похожее изображениеПідніміться, будь ласка.

Справедливо та завзято

Братись треба нам за справи

Заплануєм, побудуєм,

сили й мудрості набудем

Об’єднаємо розум та знання

і вперед до майбуття

4.КНИГА «Джерела народної мудрості»

  • Дякую, молодці! Князь Ярослав вбачав силу народу в єдності.
  • Колективна робота класу:

Тому пропоную попрацювати разом. Спробуймо розташувати  цитати у хронологічному порядку, що розповідають про заслуги Ярослава перед  народом (цитатний план):

D:\відкритий\фото\3.jpg «Україна зацвіла, як пишний сад».

«Люде багатіти почали».

«Київ  Царгородом другим став».

«До палат ішли невпинно чужоземні посланці».

«І в Європі честю мали … поріднитись з Ярославом».

«Але мудрість Ярослава вся була в його ділах».

«Не сваріться, жийте в згоді».

  • Отже, про що свідчать ось ці цитати? (Ці цитати свідчать про те, що князь Ярослав підходив дуже мудро до усіх питань становлення та розвитку держави )

5. Зробіть висновок.

  • Чому слова  Ярослава є повчальними для нас?(Якщо ми триматимемося разом, то не боятимемося нічого, але якщо дбатимемо лише про себе та не розмірковуватимемо про майбутнє, то це до добра не призведе)

VІІІ. Закріплення знань, умінь, навичок учнів.

1. Стратегія «Гронування»

- Народ назвав князя Ярослава мудрим, Олександр Олесь – розумним..

За любов до знань і розсудливе, обачне управління державою Ярослава прозвали в народі „Мудрим”. Цей почесний епітет невіддільний від його імені.

Ярослав –мудрий, розсудливий, далекоглядний

Правління князя було одним із блискучих періодів в історії Київської Русі. До речі, на момент правління державою нараховувалося близько 50.000 населення. Лондон – 20.000

Пропоную скласти  «сенкан» до імені князя.

ЯРОСЛАВ

Справедливий, відважний

Навчає, перемагає, будує

Засіяв землю книжними словами

МУДРИЙ

ІХ. Підсумок уроку. Оцінювання.

1. Рефлексія.

D:\відкритий\фото\2.jpg- Що нового додав сьогоднішній урок до ваших знань з літератури, історії, образотворчого мистецтва?

- Наша бібліотека поповнилася новими книгами у вигляді ваших знань.

-  А для чого потрібні ці знання?

- Що було на уроці цікавим, а що – ні?

Відомо, що найбільша бібліотека за часів князювання Ярослава була саме у Софійському соборі, а чи знаєте які набільші бібліотеки у світі в наш час? Як вони виглядають? (Національна бібліотека ім. Вернадського в Україні входить до 20 найкращих світу – налічує понад 15 млн одиниць зберігання, але найбільшою є Британська бібліотека – кількість одиниць перевищує D:\відкритий\картинки\7.jpgПов’язане зображенняD:\відкритий\картинки\dZRyr5S-boOLUEh-qokl30P-nLNHPED.jpg150 млн. одиниць зберігання.) Змінюють вигляд ці будівлі та вражають своєю різноманітністю.

То чи потрібно знати своє минуле? (Звичайно, адже)

-Отже, ми  варті майбутнього. І саме ви, юні читачі, бібліотек повинні читати, навчатися та прославляти нашу державу, як робив це Ярослав.

Х. Домашнє завдання.

1.За опорними словами підготуй усну  розповідь про князя Ярослава Мудрого.

2. Написати твір-мініатюру «Що я відкрив (ла) для себе, читаючи Олександра Олеся».

 

1

 

docx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
2642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку