Урок
української мови
4 клас
Підготувала
Дашко
Лариса Олексіївна
Тема: Змінювання іменника за числами
Мета : актуалізувати знання учнів про рід і число іменника; удосконалювати вміння визначати рід і число іменника;
розвивати логічне мислення, пам’ятьть, творчу уяву, культуру усного мовлення, уміння правильно висловлювати свої думки, сприяти розширенню світоогляду, збагачувати словниковий запас учнів, розвивати комунікаційні компетенції;
формувати в учнів навички співробітництва, культури спілкування, сприяти духовно – моральному розвитку школярів, прищеплювати бажання удосконалювати себе, виховувати любов і повагу до рідної мови , повагу один до одного.
Обладнання: підручник « Українська мова» 4 клас, презентація , таблиці, індивідуальні картки.
Тип уроку : комбінований.
Епіграф уроку :
Іменник! Він узяв собі на плечі
Велике діло – визначати речі….
Д. Білоус
Хід уроку
І . Організаційний момент.
Як ви гадаєте, яким буде наш урок?
А якими повинні бути учні на уроці?
( назвіть слово, яке починається на першу букву вашого імені)
Отже, якщо, ви будете такими, то ми разом створимо цікавий, творчий, продуктивний урок. Все залежить від вашої активності, уважності, творчості.
А працювати ми будемо під девізом :
Не просто слухати, а….( чути) ,
Не просто дивитися, а …..( бачити) ,
Не просто відповідати , а …( міркувати) ,
Дружно і плідно працювати.
Щоб урок пройшов не марно,
Треба сісти рівно й гарно,
Тож і ми часу не гаймо ,
Працювати починаймо.
Будем дружно працювати,
Щоб почути у кінці,
Що у нашім дружнім класі
Діти -просто молодці!
ІІ . Мотивація навчальної діяльності.
Сьогодні я пропоную вам уявно помандрувати куточками нашої країни , де на вас чекає незвичайна , особлива, а можливо й нелегка , але цікава мандрівка , під час якої ви маєте показати себе знавцями рідної мови і культури.
Ваші знання оцінюватися будуть смайликами, а в кінці уроку ми підведемо підсумок і оцінимо ваші знання за урок.
ІІІ. Актуалізація опорних знань.
Прочитайте слова , які ви підкреслили і визначте рід кожного слова
Куля, м’яч, м’ячик, теніс, дзиґа, ведмежатко, курчатко, пташеня, труба, барабан, автомобіль, кран, машина.
Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Зайдіть до української оселі на годинку – без частування господиня не проводить вас. Усе смачно, ситно, а головне – корисно та невибагливо.
Запишіть каліграфічно :
Г г гі іс ст ть ин ос го
Гість гостинність
______________ ______________
_____________ ГОСТИННІСТЬ ______________
____________ __________
Гостинність
– народна традиція з любов’ю та повагою приймати і частувати гостей ;
ІV. Повідомлення теми уроку.
Сьогодні на уроці ми пригадаємо , як визначити число іменників, змінювати число іменників за змістом.
V. Сприймання і усвідомлення нового матеріалу.
1. Складіть прислів’я з поданих слів.
хата Не гарна а вуглами, пирогами гарна.
їжа та каша Борщ наша
Не гарна хата вуглами, а гарна пирогами.
Борщ та каша – їжа наша .
2. Загадка .
1. Морква, біб і цибулина,
Бурячок і капустина,
Ще й картопля – шусть у горщик,
Ну й смачний ми зварим ……( борщик)
2. Як навколо об’їси –
Серединки не проси.
Ми такі гостинці:
Дірка в серединці ( Бублики)
3. Довго з тіста їх ліпили,
У окропі поварили,
Потім дружно ласували,
Ще й сметанки додавали. ( Вареники)
4 Є перлорва , є гречана,
Рисова , а ще й пшоняна,
Заливаєм молоком,
А немає – кип’ятком ( Каша)
3. Робота з підручником.
Вправа 109, сторінка 53.
Прочитайте виразн вірш.
Назвіть іменники ( Оленка, здоров’я, буряк,чай, із м’яти, супчики, борщі, вареники, з сиром, котлетки, вергунці, міру)
Визначте ситло іменників.
Зробіть звуко буквенний аналіз слів
[здоровйа], [буряк], [ мата]
Коли пишеться апостроф?
5. Самостійна робота.
Від поданих іменників утворіть іменники середнього і жіночого роду.
Лисиця - лис, лисиня,
Кріль – кроленя, кролиця,
Кіт – кішка, кошеня,
Гусак – гуска, гусеня.
Зараз ми створимо гастрономічну карту України. У кожного є зображення українських страв, давайте розмістимо їх на карті України .
Північ України
Північна частина України славляться урожаєм картоплі, що значною мірою впливає на раціон місцевої кухні. Наприклад, коронна страва Полісся – деруни, або драники. У Чернігівській області майстерно готують печеню в горщиках із картоплі, квашеної капусти та м’яса.
Південь України
Південь, де Дніпро впадає в Чорне море, – це край рибалок, а отже і різноманітних рибних страв. Так от бички не лише подають в'яленими до пива, в Одесі з них готують биточки: тісто змішується з подрібненою рибою і смажиться на олії. Набагато складніше приготувати рибу-фіш: потрібно акуратно зняти шкірку, почистити від кісток, подрібнити, нафарширувати та запекти. На Миколаївщині рибу консервують додаючи томат або варять юшку з томатним соком. Херсон славиться своїми овочами, а особливо баклажанами. Тут їх і смажать, і консервують та навіть роблять ікру. Крим славиться лагманом і долмою: локшиною зі шматочками м'яса та маленькими голубцями у виноградному листі. Наваристий капусняк готують на Запоріжжі. Приазов'я славиться млинами — це тонке дріжджове тісто із маслом та сирною начинкою, що згортається в рулет.
Центральна Україна
Борщ в Україні скрізь варять по-різному. У Черкаській області до нього обов'язково подають ароматні пампушки з часником. Кіровоградщина зможе здивувати різноманітністю вареників та начинок до них: з картоплею, грибами, м'ясом, печінкою, капустою. Також варто скуштувати крученики - невеликі м'ясні рулетики з начинкою з фаршу, паштету, чорносливу з горіхами. Полтавщина славиться галушками та пундиками. У Дніпропетровську, як і в Одесі, дуже полюбляють готувати форшмак, а зі свіжої риби з Дніпра готують юшку по-дніпровськи з леком. На Вінниччині готують бігос – страва з тушкованої кислої капусти з м'ясом і грибами. Також дуже популярні фляки – суп з яловичого рубця, який приправляють коренями, сиром і спеціями.
Східна Україна
На Донбасі знають близько 50 рецептів окрошки, кожен знайде рецепт на власний смак. А до окрошки можна спробувати рульку - задню частину свинячої ноги, яку натирають сіллю і спеціями, а потім запікають в тісті. Фарш зі свинини і яловичини, який розкладають на шматку полотна, а зверху додають омлет і велику варену моркву — такою стравою вас почастують на Луганщині. У справжній слобожанський борщ, який готують на Харківщині, кладуть квасолю і м'ясні фрикадельки. А на друге – гречаники: м'ясні тефтелі з гречкою.
Західна Україна
На Прикарпатті до столу подають бануш - густа каша з кукурудзяної крупи, приправлена сметаною, подають гарячим з обсмаженим беконом і бринзою. Карпати – це край білих грибів і тут майстерно вміють варити смачну грибну юшку зі сметаною. Чинахи - страва на зразок печені, якою вас пригостять на Буковині. Також у Чернівецькій області варто спробувати домашню бринзу та традиційну кукурудзяну кашу — мамалигу. На Закарпатті дуже популярна страва бограч, яка прийшла до нас з угорської кухні. Береться гуляш, приправляється коренями та карпатськими травами і все це вариться у казанку. А завиванцями на Закарпатті називають м'ясні рулети з яловичини із сумішшю варених яєць, солоного огірка, шпика і сирої тертої картоплі. Також Західна Україна славиться різноманіттям домашніх ковбас. Мазурики по-волинськи – це домашні ковбаски з індички, вершкового масла та сиру. В цьому регіоні варто спробувати і поліські вергуни – делікатні вироби з тіста, які смажать в олії. Чудові віденські рулети – струдлі добре готують у Львові. На Рівненщині популярні картопляники (або зрази) та мацики - в'ялене м'ясо в кендюсі, вичиненому свинячому шлунку. Мачанка - це густий суп з м'ясом, засмажкою з борошна, цибулі, меленого солодкого перцю і готують його на Тернопільщині. Картопляну ковбасу полюбляють у Хмельницькій області: начиняють свинячі кишки тертою сирою картоплею та запікають у печі.
7. Виконання вправи 110, сторінка 53.
Прочитайте текст, спишіть, змінюючи число іменників.
VІ. Підсумок уроку
1 . Бесіда.
2. Рефлексія. Вправа « Чарівний кошик»
Вчитель просить учнів уявити, що перед ними знаходиться великий кошик, де вміщені всі знання, уміння , навички , ідеї,. Почуття, що вони отримали на уроці і зараз кожен може взяти собі будь –що , ідучи додому. Він пропонує по черзі сказати : « Я йду з цього уроку з ..ю ( назвати те, що кожен бажає взятиз собою з уявного кошика).
VІІ. Домашнє завдання.
Сторінка 53 вправа 112.
Додаток.
Борщ, пампушки, часничок,
Сало і цибулька.
Хліб на білий рушничок.
Ой, свиняча рулька!
Холодець і ковбаса,
І квасок у джбані…
Ти диви яка краса…
Голубці в сметані.
Помідори, огірки,
Гарбузова каша.
Кабачкової ікри
Стоїть повна чаша.
Деруни і сальтисон.
Страви ідеальні.
І оце усе не сон!
Вони всі реальні!
Ось вареників таріль –
Вишня, сир, чорниця…
А іще є кури гриль…
Біла паляниця…
І селера, й кріп, і кмин,
Шавлія, лаванда,
М`ята, чабер, розмарин –
Прянощів гірлянда.
Качка смажена і кріль,
Порося і гуска,
Лист лавровий, перець, сіль –
Ой, смачна закуска!
Щука, карасі, линок,
Бараболя свіжа.
Отака вона, синок,
Українська їжа!