УРОК "Властивості спиртів"

Про матеріал
Розгорнута презентація уроку за темою СПИРТИ. Може бути використана для "перевернутого навчання" (також для 10 класу підходить)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класифікація оксигеновмісних сполук. СПИРТИ. Метанол, етанол, гліцерол

Номер слайду 2

Оксигеновмісні речовини – це органічні речовини, що в своєму складі містять крім атомів Карбону і Гідрогену, Оксиген.

Номер слайду 3

Спирти – це оксигеновмісні органічні сполуки, що в своєму складі містять одну, або декілька гідроксильних груп (-ОН). Наявність гідроксильної групи є ознакою речовин класу спиртів. Саме ця група атомів зумовлює хімічні властивості спиртів і називається тому функціональною. 1. Номенклатура Назви спиртів утворюють від назв відповідних вуглеводнів з добавленням суфікса –ол–, (наприклад, метанол, етанол і т.д.)Нумерація карбонового скелету починається там,де ближче розташована гідроксильна група.2. Ізомерія: А) карбонового скелету;Б) положення гідроксильної групи.

Номер слайду 4

Фізичні властивості{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Метанол. Етанол. Гліцерол. Безбарвна рідина зі слабким спиртовим запахом. Безбарвна рідина із слабким «алкогольним» запахом. Гліцери́н (гліцеро́л, пропантриол) -триатомний спирт. З водою змішується в будь-яких співвідношеннях. Добрий розчинник для багатьох органічних речовин. Він є летким і легкозаймистим. Чистий гліцерин являє собою прозору, безбарвну, дуже густу, в'язку, сиропоподібну, без запаху рідину. Горить синюватим полум'ям. Змішується в будь-яких пропорціях з водою. Важчий за воду і неотруйний і солодкуватий на смак. Отруйна речовина, що діє на нервову і судинну системи людини. При потраплянні в організм людини 10 мл метанолу може призвести до важкого отруєння, до сліпоти; Згідно з Національним стандартом України ДСТУ 4221:2003 етанол — це токсична речовина з наркотичною дією, за ступенем впливу на організм людини належить до четвертого класу небезпечних речовин. Гліцерин має здатність поглинати вологу з повітря та утримувати її. На повітрі може увібрати до 40% води від своєї маси. Таку властивість речовини називають гігроскопічністю. Попадання 25—30 мл метанолу призводить до смертельного випадку. Має канцерогенні властивості.

Номер слайду 5

Будова

Номер слайду 6

Застосування спиртів. СН3 ОНРозгадати де застосовується метан?

Номер слайду 7

В чому помилка цього мему?Про що йде мова в цьому мемі?

Номер слайду 8

Завдання1. Створити конспект2. Виведіть формулу спирту, який містить: С – 37,5%, Н – 12,5%, О – 50%.3. Написати реакцію горіння етанолуhttps://www.youtube.com/watch?v=zu0 PDB3f1o. YПодивитися на реакцію можна натиснувши посилання

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
22 березня 2020
Переглядів
2042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку