Урок. Я досліджую світ. Тема "Використання корисних копалин у господарській діяльності людини"

Про матеріал
Урок з Я досліджую світ розроблений для учнів 3 класів. Розробка уроку допоможе поглибити знання учнів про корисні копалини, та звертає увагу на їх використання у господарськів діяльності людини.
Перегляд файлу

Клас: 3

Тема уроку. Використання корисних копалин у господарській діяльності людини.

Мета уроку: ознайомити учнів з найважливішими корисними копалинами та їх  раціональне та економне використання в господарській діяльності людини; розвивати мислення, уміння спостерігати, узагальнювати; виховувати інтерес до вивчення природознавства, любов до природи рідного краю.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання: презентація, відео(фізкультхвилинка), мінерали.

Перебіг уроку

  1. Організація класу.
    1.  Привітання.

Всі сідайте тихо, діти,

Домовляймось не шуміти,

На уроці не дрімати,

А старанно працювати.

  1. Перевірка готовності до уроку.

Перевірте щоб на партах у вас залишилось необхідне для уроку з Я досліджую світ, а саме: підручник, робочий зошит, щоденник, пенал.

  1.  Гігієнічні вимоги.

Сядьте рівно, вирівняйте спинки, руки покладіть на парти, ніжки поставте рівненько на підлогу.

  1.  Фенологічні спостереження.

Діти, яка зараз погода за вікном? Чи були вранці опади? Яка температура повітря? В якому одязі вранці ходили люди? Про що це свідчить?

  1. Актуалізація опорних знань.
    1.  Відгадування загадки.
  1.   З-під землі їх дістають

І корисними всі звуть.

Ну, а користі багато: буде тепла у вас хата,

Зготувати можна їсти, в транспорт покататись сісти.

Що ж таке там дістають, що «корисними» всі звуть? (корисні копалини)

  1. За кольором біленьке,

По чорному полю скаче

І слід залишає. (крейда)

  1. У землі лежить, по трубах біжить

І машинам жити дає. (нафта)

  1. Невидимий, не димить,

А синім полум’ям горить. (газ)

 

  • Що називають корисними копалинами? (природні речовини,які видобувають із глини і поверхні Землі та використовують у народному господарстві.)
  • Які гірські породи є корисними копалинами?
  • У яких станах перебувають корисні копалини в природі? (
  • На які групи вони діляться? (горючі, рудні, нерудні)

- А що таке родовища? (Родовища – це скупчення корисних копалин)

- Діти, а чи знаєте ви хто такі геологи? (Геологи - спеціалісти, які шукають родовища.)

  1. Повідомлення теми та мети уроку.

Сьогодні ви дізнаєтесь, як люди використовують корисні копалини в своїй господарській діяльності.

  1. Сприймання та усвідомлення учнями нового матеріалу.
    1.  Бесіда (опитування)
  • Які корисні копалини належать до горючих або паливних? (торф, буре вугілля, кам'яне вугілля, нафта, природний газ). З них виробляють бензин, гас, різні мастила, мазут, а також пластмаси, тканини, фарби і ліки.
  • Які корисні копалини належать до рудних? (залізна руда, мідна руда). Їх використовують як сировину для виплавки металів на металургійних заводах.
  •  Які корисні копалини належать до будівельних? (граніт, щебінь, галька, гравій, вапняк, пісок, глина, кам'яна (кухонна) сіль). З них виготовляють будівельні матеріали: цемент, цеглу, скло, а також різноманітний посуд.
  • Також Україна багата на різноманітні корисні копалини, усього в Україні розвідано понад 80 різних корисних копалин, які видобувають більш ніж у 4000 родовищ. Це такі корисні копалини: кам'яне вугілля, торф, нафта, горючий газ, марганець, залізна руда, кам'яна сіль, золото, вапняк, крейда, граніт.
    1.  Хвилинка-цікавинка.

Діти, зверніть увагу, що ще первинні люди вміли використовувати корисні копалини у господарській діяльності. Із каменів робили знаряддя праці, зброю, прикраси. Придивляючись до того, що їх оточує, люди помітили, що деякі породи тверді і міцні, інші плавляться та змінюють форму. Вони знайшли камінь, який дає вогонь.

В Європі дізналися про вугілля в 1150 році. В Англії вугілля збирали на березі моря, куди його виносили морські хвилі, відірвавши від тих пластів, що виходили на поверхню землі під водою. «Морське вугілля» - як його тоді називали англійці - використовували для опалення приміщень.  У 1700 році вугілля почали видобувати з надр землі, споруджуючи шахти. Тому воно дістало назву «копалини». Довгий час учені не могли пояснити походження вугілля. Одні стверджували, що вугілля – це затверділа нафта, інші – що вугілля викидають із надр землі вулкани.

  1.  Фізкультхвилинка (відео).
  2. Захоплююча мінерологія.

Отже, сьогодні ми з вами станемо геологами, та будемо шукати корисні копалини, які використовують у господарській діяльності люди.

Кар'єр — це місце, де добувають рудні та нерудні корисні копалини відкритим способом.

Граніт — це будівельний матеріал, який може «похвалитися» не тільки природною красою, а й довговічністю. Це один із найбільш міцних будівельних матеріалів, тому його активно використовують у промисловому, гідротехнічному, цивільному і приватному будівництві. Використовують: для фундаментів великих будинків, стояків залізничних мостів, набережних річок і каналів, сходів. Граніт можна полірувати; поверхня його стає зовсім гладкою та красивою. Використовується для виготовлення пам'ятників.

І щебінь, і гравій — це сипучі будівельні матеріали, що являють собою зерна (шматочки гірської породи) різних розмірів. Одна зі спільних властивостей — природне походження. Але якщо щебінь отримують у результаті дроблення лише гірської породи (виняток — штучний щебінь), то гравій може бути річковим або морським.

Галька — уламок гірської породи розміром від 10 до 100 мм, більш чи менш обкатаний водою річок або морів. Використовується в будівельній промисловості як сировина для заповнення бетону.

Вапня́к — осадова гірська порода, що складається головним чином з кальциту з домішками глинистого матеріалу. Вапняк широко застосовується як будівельний матеріал, використовують для створення скульптур, широко використовується в дорожньому будівництві та у виробництві бетону.

Пісо́к — осадова уламкова гірська порода і штучний матеріал, що складається із зерен гірських порід. Широко застосовують на будівництві для добування скла, кераміки, порцеляни, цегли, цементу.

Крейда — гірська порода, мінерал, що складається з мушель давніх молюсків. Застосовується в будівництві, в школі.

Гли́на — пластична гірська порода, що складається в основному з глинистих мінералів. Використовують для виготовлення керамічного посуду.

Кам'яна́ сіль — осадова гірська порода, складена більше, ніж на 90 % галітом. Також  галіт часто називають кам'яною сіллю.

Торф – утворюється з решток болотних рослин (очерет, рогіз, мох, осока, трава), які, відмираючи, падають на дно, там накопичуються, злежуються та перетворюються без доступу повітря на твердий шар. Використовується як паливо, природне добриво, теплоізоляційний матеріал, сировина для хімічної промисловості. З торфу виродляють горючий газ, ліки, фарби, картон, штучні тканини.

Кам'яне вугілля – утворилося понад 300 мільйонів років тому внаслідок накопичення без доступу повітря решток рослин, які тисячоліттями збиралися на дні (морі, озері), перетворювалися спочатку на торф, а потім на кам'яне вугілля. Використовують як паливо; виготовляють гуму, пластмасу, фарби, смолу, бензин, ліки (аспірин, нашатирний спирт, пірамідон), азотні добрива, нафталін.

Нафта – утворюється з решток рослин і тварин глибоко в землі в тих місцях, де багато мільйонів років тому були береги й затоки Світового океану. Виробляють бензин, гас, мазут, мастила; отримують ліки, пластмаси, синтетичні тканини, нафталін, парафін, фарби, отрутохімікати, вибухівку, штучну шкіру, пластилін.

Природний газ – утворюється із залишків рослин і дрібного планктону в глибинах давніх морів протягом мільйонів років. Найчастіше є супутником нафти. Використовують як паливо; виготовляють бензин, пластмасу, гуму, волокна для тканини. ПАМ'ЯТАЙ! У поєднанні з повітрям газ утворює вибухову суміш.

Залізна руда — природні мінеральні утворення з вмістом заліза у таких кількостях, за яких його економічно вигідно видобувати. Із залізної руди й коксу виготовляють чавун. Чавун переплавляють, додають різні речовини й отримують сталь. Із неї виготовляють деталі машин, труби, інструменти, дріт, посуд, машини, зброю, рейки.

  1. Узагальнення та систематизація знань, умінь та навичок.
    1.  Розгадування кросворду «Копалини»

1. Місце  відкритого  видобування  корисних  копалин,  які  залягають  не  глибоко.

2.  Людина,  яка  займається  пошуком  корисних  копалин.

3.  Корисна  копалина  білого  кольору,  яку  широко  використовують  в  будівництві  і не  обходиться  в  медицині  для  лікування  травматизму.

4.  Один  із  вапняків,  який  використовується  у  будівництві.  А  також  необхідний  у  школі.  Білий,  крихкий,  залишає  слід  на дошці.

5.  Корисна  копалина,  з  якої  виготовляється  керамічний  посуд.

6.  Місце,  де  залягає  багато корисної  копалини.

7.  Міцний,  добре  полірується,  використовується  для  оздоблення  будинків,  метро,  для  спорудження  пам’ятників.

8. Копалини  приносять  людям  користь.  Тому  вони  називаються  як?

  1. Підсумок уроку.
    1. Бесіда-рефлексія.

- Сьогодні я дізнався……

- Було цікаво…….

-  А кому було цікаво? підніміть руку.

- Було складно…..

- Кому було складно? підніміть руку

  1.  Домашнє завдання.

 

docx
Додано
26 липня 2022
Переглядів
3065
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку