Урок "Як звірі готуються до зими"

Про матеріал
На уроці учні вчаться знаходити спільні і відмінні ознаки об`єктів, групувати їх за однією або кількома ознаками. продовжують ознайомлення з особливостями сезонних змін у природі, зимовими явищами. життям лісових мешканців у зимову пору року.
Перегляд файлу

ТЕМА: Як звірі готуються до зими

 

 МЕТА: продовжувати ознайомлення дітей з особливостями сезонних змін у природі, зимовими явищами. життям лісових мешканців у зимову пору року. Розвивати уважність, спостережливість, кмітливість. Виховувати любов до природи та бережне ставлення до неї.

                                                              ХІД ЗАНЯТТЯ

1.ОРГАНІЗАЦІЙНА  ЧАСТИНА

Перепусткою на сьогоднішній  урок буде «зимове» слово (Діти по черзі називають слова:  холод, мороз, сніг, снігуронька і т. п.)

 Гра «Що зайве?»

  • Мороз, холод, завірюха, яблуко;
  • Різдво, колядка, щедрівка,  кіт;
  • Заметіль  хурделиця, вітер, їдальня.

2. Основна частина.

  Хто здогадався про що буде сьогоднішнє заняття? (Про зиму)

Не просто про зиму, ми помандруємо  зимовою лісовою стежиною та дізнаємося як живеться там лісовим мешканцям.

- А  хто був у  зимовому лісі?

- Який  він?

- Кого з лісових мешканців бачили?

А на нашій стежині ми зустрінемося майже з усіма найвідомішими мешканцями нашого лісу.

 

 Пухова руденька шуба

Із сосни стриба на дуба.

Хвіст у неї як мітла,

А сама на зріст мала.

 

В неї хата гарна, тиха.

Взимку повненька горіхів.

В лісі любить вона жити.

Відгадайте хто це, діти?(Білка)

(Вихователь прикріплює на стежині білочку)

  • Де живе? Можемо побачити біля школи. Збирає орішки, гриби та запасає на зиму. Під час стрибків хвіст використовує як руль. Живе у дуплі.

 

Він вухатий ваш дружок.

В нього сірий кожушок,

Куций хвіст, довгі вуха,

Він боїться навіть муху( Заєць)

 

- Хто бачив зайця? Чи правда, що заєць може змінювати білу шубку на сіру? ( ні, Заєць на зиму міняє лише холодну шубку на теплу. Є два види зайців: Заєць – русак і заєць - біляк

Розвиває швидкість понад 50 км/год, може обдурити переслідувача майстерно заплутуючи сліди, живе в неглибоких ямках, розташованих в добре укритому місці, взимку їдять молоді пагони та кору дерев,задні лапи значно довші за передні.

 

Хто переслідує зайчика у  мультиках і казочках?(ставлю малюнки на  стежку)

  • Так , вовк і лисичка. Вони є головними ворогами не тільки в мультиках ай у справжньому лісі. Ці звірі називаються хижаками. Чому? Ще їх називають санітарами,бо поїдають хворих  та мертвих тварин .Вовки можуть нападати навіть на оленів, косуль, кабанів, велику рогату худобу,бо живуть не по одному, а зграями. Утворюють пари на все життя,. Живуть в норах.

 

Між листям і гілками

По лісових доріжках

Біжить клубочок з голочками

на коротеньких  ніжках. (Їжак)

 

(малюнок їжака на стежці закріплюють)

- Чим відрізняється їжачок від інших звірів,  які вже прийшли на нашу стежку?

( Тим, що зимою спить)

  • Навіщо їжачок наколює на спинку яблучка , дикі грушки? (Чистить голочки).
  • Їжак дуже корисна тварина, він знищує, змій (поїдають пташині яйця) мишей, які завдають неабиякої шкоди врожаям,тому живе не лише в лісі, а й дуже часто селиться біля домівок людей. За літо багато їсть крім мишей ягідок, з задоволенням може поласувати молочком, яке люди залишають на подвір’ї для котика. На зиму готує тепле затишне кубельце, вистилає його сухою травичкою, мохом і спить у ньому аж до весни.

 

  • А хто ще із звірів ніколи не бачив зими? ( Ведмідь).
  • Чи можемо ми поставити його на нашу стежину?
  • Ні, бо він не живе у нашому лісі.
  • Які бувають ведмеді? (Білі і бурі)
  • Який із них більший?

(Білий ведмідь найбільший материковий хижак, маса дорослого ведмедика від 350 до 650 кг, а якщо він стане на задні лапки то його зріст буде 3м., а ще їжу чують на відстані 30 км) цей ведмідь живе на нашому материку в самій крайній його північній частині, там завжди лежить сніг і холодно як у нас зимою.

 Бурий ведмідь живе в нашій країні Україні.

  • Що ми про нього знаємо?
  • Чому смокче лапку у сні? ( Стара шкура злазе, а на її місці виростає  молода ніжна,якій заважає стара. Вона починає свербіти, а ведмедик її смоктати).

Коли випаде перший сніг ведмідь лягає спати у барлогу на всю зиму. При цьому  до своєї барлоги він заходить задки, щоб усі подумали, що він кудись пішов. Їсть корінці, ягоди, Може навіть впіймати рибку, або дрібних звірів., на людей нападає лише коли дуже голодний. Вміє гарно лазити по деревах  та плавати.

 

  • А хто  ще живе у нашому лісі  і вміє добре плавати. Кабан. Він живе у нашому лісі. І як не дивно є чудовим плавцем.. А ще дуже любить валятися у великих калюжах та грязюці. Як ви думаєте чому? ( Позбавляється шкідників прохолоджується при великій жарі).

Харчується кабан жолудями, горішками, корінцями, травою, а також може поїдати комах, жаб. Та дрібних гризунів. Зазвичай народжує по 12 маляток. До 6 місяців на спині  і з боків вони мають смужки, які допомагають їм маскуватися. Мама з поросятками дуже агресивна і нападає на кожного хто посміє до них наблизитися..

Робота з підручником с. 120-121.

ПІДСУМОК БЕСІДИ

Придумайте і складіть загадку про кожного звіра, якого ми поставили на нашу стежинку.

doc
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку