Сахароза Сахароза С12 Н22 О11 (буряковий або тростинний цукор) - вуглевод, молекули якого складаються із залишків молекул двох моносахаридів глюкози й фруктози, сполучених між собою: У природі сахароза утворюється в рослинах сполученням залишків молекул глюкози та фруктози: глюкоза + фруктоза → сахароза + вода
Склад і будова молекул крохмалю Крохмаль є сумішшю двох полісахаридів — амілози й амілопектину. Молекули обох сполук складаються із залишків молекул α-глюкози; їх довгі ланцюги закручені в спіралі. Молекули амілопектину значно довші й розгалужені. Молекули бувають: лінійні – амілози (20%) і розгалужені – амілопектин (80%). Будова молекул амілози (а) й амілопектину (б)
Хімічні властивості крохмалю [C6 H10 O5]n + n H2 O → n. C6 H12 O6 Гідроліз крохмалю відбувається постадійно. Спочатку молекули крохмалю розриваються на менші молекули олігосахаридів — декстрини — із числом залишків молекул глюкози від 10 до 30. Олігосахариди гідролізуються до дисахариду мальтози, яка вже гідролізується до глюкози: (C6 H10 O5)n → (C6 H10 O5)x → C12 H22 O11 → C6 H12 O6 крохмаль декстрини мальтоза глюкоза 1. Гідроліз Під дією ферментів або при нагріванні з кислотами
Порівняльна характеристика крохмалю й целюлози {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Параметри для порівняння. Крохмаль. Целюлоза. Агрегатний стан. Білий порошок. Біла волокниста маса (вата)Розчинністьу водіНе розчинний у холодній, у гарячій — утворює колоїдний розчин. Не розчинна у водіСклад(C6 Н10 O5)n(С6 H10 O5)m. Маса. М = 172п, де n — від кількох сотень до кількох тисяч. М = 172т, де т — від кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч. Мономерα-глюкозаβ-глюкоза. Будова полімерного ланцюга. Лінійна, розгалужена. Лінійна. Біологічна роль. Поживна речовина для рослин, тварин і людини. Не засвоюється в організмі людини, «будівельний» матеріал для рослин