Урок з хімії для 10 класу на тему: "Складні вуглеводи: сахароза, крохмаль, целюлоза"

Про матеріал
Презентація до уроку з хімії в 10 класі на тему: "Складні вуглеводи:сахароза, крохмаль і целюлоза".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 клас. Складні вуглеводи: САХАРОЗА, КРОХМАЛЬ, ЦЕЛЮЛОЗА

Номер слайду 2

Мета: Повторити класифікацію вуглеводів;ознайомитися з фізичними та хімічними властивостями сахарози, крохмалю й целюлози;показати поширення вуглеводів у природі, їхню біологічну роль, застосування

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Дисахариди

Номер слайду 5

Сахароза Сахароза С12 Н22 О11 (буряковий або тростинний цукор) - вуглевод, молекули якого складаються із залишків молекул двох моносахаридів глюкози й фруктози, сполучених між собою: У природі сахароза утворюється в рослинах сполученням залишків молекул глюкози та фруктози: глюкоза + фруктоза → сахароза + вода

Номер слайду 6

Фізичні властивості сахарози. Сахароза — безбарвна, кристалічна, добре розчинна у воді, солодка на смак речовина. Температура плавлення +185 °С. За 190—200 °С сахароза перетворюється на буру масу — карамель.

Номер слайду 7

Природні джерела. Великий вміст сахарози в цукровому буряку (16—20 %), стеблах цукрової тростини (14—16 %), а також у соку берези, клена, у багатьох плодах і овочах, у цукровій пальмі, рожковому дереві, цукровому сорго.

Номер слайду 8

Хімічні властивості сахарози1. Реакція з купрум(ІІ)гідроксидом (як багатоатомний спирт) С12 Н22 О11 +Сu(ОН)2→розчин синього кольору 2. Окиснення: С12 Н22 О11 +12 О2→12 СО2 + 11 H2 O

Номер слайду 9

3. Гідроліз сахарози (нагрівання, кисле середовище) сахароза гідролізується на моносахариди: глюкозу і фруктозу

Номер слайду 10

Добування і застосування сахарози

Номер слайду 11

Цікавинки. Доведено, що з настанням сутінок кількість солодкого, що споживає людина збільшується у 2-3 рази. Цим користуються реставратори, встановлюючи м'яке приглушене світло, що сприяє споживанню десертів, а відповідно і збільшенню доходів закладу.

Номер слайду 12

2. Полісахариди

Номер слайду 13

Крохмаль Утворюється в рослинах: Фізичні властивості: Білий аморфний хрусткий порошок, нерозчинний у холодній воді. У  гарячій воді набухає з утворенням крохмального клейстеру. 

Номер слайду 14

Склад і будова молекул крохмалю Крохмаль є сумішшю двох полісахаридів — амілози й амілопектину. Молекули обох сполук складаються із залишків молекул α-глюкози; їх довгі ланцюги закручені в спіралі. Молекули амілопектину значно довші й розгалужені. Молекули бувають: лінійні – амілози (20%) і розгалужені – амілопектин (80%). Будова молекул амілози (а) й амілопектину (б)

Номер слайду 15

Хімічні властивості крохмалю [C6 H10 O5]n + n H2 O → n. C6 H12 O6 Гідроліз крохмалю відбувається постадійно. Спочатку молекули крохмалю розриваються на менші молекули олігосахаридів — декстрини — із числом залишків молекул глюкози від 10 до 30. Олігосахариди гідролізуються до дисахариду мальтози, яка вже гідролізується до глюкози: (C6 H10 O5)n → (C6 H10 O5)x → C12 H22 O11 → C6 H12 O6 крохмаль декстрини мальтоза глюкоза 1. Гідроліз Під дією ферментів або при нагріванні з кислотами

Номер слайду 16

Хімічні властивості крохмалю Реакція з спиртовим розчином йоду – синє забарвлення. Таке забарвлення з’являється, якщо на зріз картоплі крапнути розчин йоду 2. Реакція з йодом -Якісна реакція на крохмаль

Номер слайду 17

Добування і застосування крохмалю

Номер слайду 18

3. Целюлоза Целюлоза, або клітковина, — «будівельний» матеріал рослин. Із цієї речовини утворені оболонки клітин. Целюлоза утворює основну частину стебла рослин, а у дерев – стовбура. деревина -60%, вата - 90%

Номер слайду 19

Склад і будова молекул целюлози. Молекули целюлози побудовані із залишків β-глюкози, нерозгалужені. Молекули мають лише лінійну структуру. Між гідроксильними групами різних молекул целюлози виникають водневі зв’язки, завдяки яким ниткоподібні молекули об’єднуються у волокна.

Номер слайду 20

Фізичні властивості целюлози: Тверда, біла волокниста речовина;Нерозчинна у воді і звичайних органічних розчинниках;Не плавиться, але при нагріванні до 350°С – обвуглюється.

Номер слайду 21

Властивості целюлози

Номер слайду 22

Добування і застосування целюлози

Номер слайду 23

Закріплення Здійснити перетворення: завдання 410 (а)Целюлоза → CO2 → глюкоза → етанол → брометан1. (C6 H10 O5)n + 6n. O2 → 6n. CO2 + 5n. H2 O2. 6 CO2 + 6 H2 O → C6 H12 O6 + 6 O23. C6 H12 O6 → 2 C2 H5 OH + 2 CO24. C2 H5 OH + HBr → C2 H5 Br + H2 O

Номер слайду 24

Порівняльна характеристика крохмалю й целюлози {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Параметри для порівняння. Крохмаль. Целюлоза. Агрегатний стан. Білий порошок. Біла волокниста маса (вата)Розчинністьу водіНе розчинний у холодній, у гарячій — утворює колоїдний розчин. Не розчинна у водіСклад(C6 Н10 O5)n(С6 H10 O5)m. Маса. М = 172п, де n — від кількох сотень до кількох тисяч. М = 172т, де т — від кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч. Мономерα-глюкозаβ-глюкоза. Будова полімер​ного ланцюга. Лінійна, розгалужена. Лінійна. Біологічна роль. Поживна речовина для рослин, тварин і людини. Не засвоюється в організмі людини, «будівельний» матеріал для рослин

Номер слайду 25

Рефлексія Сьогодні я дізнався…Було цікаво…Було складно…Я зрозумів (-ла), що…Тепер я зможу…Я навчився (-лася)…У мене вийшло…Я зміг / змогла…

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Опрацювати §26 (О. В. Григорович) Виконати завдання 409, 410 (б,в) с.162

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
30 травня
Переглядів
43
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку