Урок з інтегрованого курсу
«Я досліджую світ»
для учнів 2 класу
«Раціональне харчування»
Комишнянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
учитель вищої категорії, старший учитель
Пестич Галина Миколаївна
2020 р.
ТЕМА. Раціональне харчування.
МЕТА. Познайомити дітей з основами правильного харчування, розвивати усне мовлення, виховувати правила культурного харчування.
ОБЛАДНАННЯ: журнал «Розкажіть онуку» №19, 1998р., збірник загадок.
ХІД УРОКУ
І. Організація класу.
Повідомлення теми та мети уроку.
-
Сьогодні на уроці ми познайомимось з основними правилами правильного харчування. Дізнаємось, яка їжа корисна дітям для того, щоб вони краще розвивались та росли здоровими.
ІІ. Новий матеріал.
-
Історичні традиції української національної кухні.
На дошці записане прислів’я: «Землю сонце прикрашає, а людину – праця».
-
Як ви розумієте це прислів’я?
-
Праця українців була завжди пов’язана із землею, основне заняття українців – хліборобство. Це дуже важка праця. Люди трудилися від світання до смерку. Витрачали багато фізичних сил і тому мали потребу у ситій їжі. Ці традиційні страви української кухні давали сили орачам: м'ясо, сало, хліб, молоко, вареники, каші, борщ, пироги з сиром, пампушки.
-
Святковий стіл.
-
Українці дуже гостинні і у свята на стіл виставляють десятки страв. На Різдво головна страва – кутя, на Великдень – паска і крашанки. Жодне свято не обходиться без пирогів та вареників. У свята люди веселяться і танцюють. Витрати енергії компенсуються щедрими частуваннями. Свята дають заряд позитивних емоцій, що корисно для здоров’я.
Загадка. З головою він накритий,
Несуть йому їсти й пити.
Та він страви не вживає,
Все хтось інший поїдає.
(Обідній стіл)
-
Щоденна їжа.
-
Сало – один з улюблених продуктів харчування українців. Сало містить багато вітамінів і корисних речовин, які зміцнюють імунітет і знижують чутливість організму до радіації.
-
Борщ – універсальна страва у будь-яку пору року, в будень і свято. Борщ корисний і дуже смачний, особливо коли його їсти з пампушками з часником.
-
Каша - традиційна друга страва українців. Клітини твого організму дуже люблять кашу, бо в ній багато вуглеводів.
-
Пости.
У ці дні люди не вживають м’ясну та молочну їжу. У дні посту організм виводить шкідливі речовини.
Підсумок.
-
З урахуванням чого складаються традиції української кухні?
-
Що дає організму чергування пісних та скоромних днів?
-
Які українські страви готує твоя мама?
Фізкультхвилинка.
-
Для чого людина їсть?
-
Харчування – основна потреба організму; воно забезпечує правильний ріст і розвиток, поповнює організм енергією, зберігає здоров’я, збільшує тривалість життя. Їжа повинна бути різноманітною, доброякісною; повинна відповідати своїм енергетичним витратам. Різні надмірності у харчуванні можуть зашкодити.
Правила харчування.
-
Їж 4 рази на день самостійно, без нагадування.
-
Їж завжди в той самий час.
-
Під час прийому їжі не розмовляй, не відволікайся.
Цікаво знати;
вчені підрахували, що за 70 років життя людина з’їдає приблизно 8 тонн хлібобулочних виробів, 11-12 тонн картоплі, 6-7 тонн м’яса і риби, 10-12 тисяч яєць, випиває 10-14 тисяч літрів молока. На приймання їжі людина витрачає 6 років життя.
Не переїдай! Вставай із-за столу з деяким відчуттям голоду. Надмірна кількість вологи перевантажує серце і нирки.
Висновок.
-
Для чого людина їсть?
-
Що вживає людина разом з їжею?
ІІІ. ПІДСУМОК УРОКУ.
-
Як складалися традиції української кухні?
-
Назвіть основні правила харчування.
Додатковий матеріал.
-
Рідке, а не вода, біле, а не сніг. (молоко)
-
Білий, як сніг, у пошані у всіх, до рота попав, там і пропав. (цукор)
-
Химерний, маленький, бокатий, товстенький
Чимсь смачним напхавсь, в окропі скупавсь. (вареник)
-
Він і чорний, він і білий,
І завжди він загорілий.
Як до столу ми йдемо,
То без нього не їмо.
(Хліб)
-
Рідке, а не вода, не сіють, не печуть, не варять,
а всі їдять і хвалять.
(Молоко)
-
Солоденьке, як медок,
Холодненьке, як льодок.
(Морозиво)
-
Хто, неначе апельсин,
Вітаміни має всі,
Та не з дерева звисає,
А на грядці виростає.
(Морква)
-
Моє тіло під землею,
Кучерики понад нею,
Любить мене кожна юшка,
Називаюся ...
(Петрушка).
-
Сидить баба на грядках,
Вся закутана в хустках.
(Капуста)
-
Під землею птиця
Кубло звила
І яєць нанесла.
(Картопля)
-
Круглий, як сонце,
Смугастий, бокастий.
Дуже солодкий
І трішки хвостатий.
(Кавун)
-
Мов червоний ліс,
На городі зріс,
В борщі скупався,
У рот сховався,
Язик припік,
В борщ назад утік.
(Перець)