урок з інтегрованого курсу "Я досліджую світ" для учнів 2 класу "Раціональне харчування"

Про матеріал
Матеріал містить цікаву інформацію і буде корисним для вчителів початкових класів.
Перегляд файлу

 

 

Урок з інтегрованого курсу

«Я досліджую світ»

для учнів 2 класу
«Раціональне харчування»

C:\Users\ACER\Desktop\розробки\51feda3c1d407e4e4dcf0ae2bd19a8a4.png

  

Комишнянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
учитель вищої категорії, старший учитель
Пестич Галина Миколаївна

 

2020 р.

ТЕМА. Раціональне харчування.

МЕТА. Познайомити дітей з основами правильного харчування, розвивати усне мовлення, виховувати правила культурного харчування.

ОБЛАДНАННЯ: журнал «Розкажіть онуку» №19, 1998р., збірник загадок.

ХІД УРОКУ

І. Організація класу.

Повідомлення теми та мети уроку.

  • Сьогодні на уроці ми познайомимось з основними правилами правильного харчування. Дізнаємось, яка їжа корисна дітям для того, щоб вони краще розвивались та росли здоровими.

ІІ. Новий матеріал.

  1. Історичні традиції української національної кухні.

На дошці записане прислів’я: «Землю сонце прикрашає, а людину – праця».

  • Як ви розумієте це прислів’я?
  • Праця українців була завжди пов’язана із землею, основне заняття українців – хліборобство. Це дуже важка праця. Люди трудилися від світання до смерку. Витрачали багато фізичних сил і тому мали потребу у ситій їжі. Ці  традиційні страви української кухні давали сили орачам: м'ясо, сало, хліб, молоко, вареники, каші, борщ, пироги з сиром, пампушки.
  1. Святковий стіл.
  • Українці дуже гостинні і у свята на стіл виставляють десятки страв. На Різдво головна страва – кутя, на Великдень – паска і крашанки. Жодне свято не обходиться без пирогів та вареників. У свята люди веселяться і танцюють. Витрати енергії компенсуються щедрими частуваннями. Свята дають заряд позитивних емоцій, що корисно для здоровя.

Загадка. З головою він накритий,

Несуть йому їсти й пити.

Та він страви не вживає,

Все хтось інший поїдає.

(Обідній стіл)

  1. Щоденна їжа.
  • Сало – один з улюблених продуктів харчування українців. Сало містить            багато вітамінів і корисних речовин, які зміцнюють імунітет і знижують чутливість організму до радіації.
  • Борщ – універсальна страва у будь-яку пору року, в будень і свято. Борщ корисний і дуже смачний, особливо коли його їсти з пампушками з часником.
  • Каша -  традиційна друга страва українців. Клітини твого організму дуже люблять кашу, бо в ній багато вуглеводів.
  1. Пости.

У ці дні люди не вживають мясну та молочну їжу.  У дні посту організм виводить шкідливі речовини.

Підсумок.

  • З урахуванням чого складаються традиції української кухні?
  • Що дає організму чергування пісних та скоромних днів?
  • Які українські страви готує твоя мама?

Фізкультхвилинка.

  1. Для чого людина їсть?
  • Харчування – основна потреба організму; воно забезпечує правильний ріст і розвиток, поповнює організм енергією, зберігає здоров’я,  збільшує тривалість життя. Їжа повинна бути різноманітною, доброякісною; повинна відповідати своїм енергетичним витратам. Різні надмірності у харчуванні можуть зашкодити.

Правила харчування.

  1. Їж 4 рази на день самостійно, без нагадування.
  2. Їж завжди в той самий час.
  3. Під час прийому їжі не розмовляй, не відволікайся.

Цікаво знати;

вчені підрахували, що за 70 років життя людина з’їдає приблизно 8 тонн хлібобулочних виробів, 11-12 тонн картоплі, 6-7 тонн м’яса і риби, 10-12 тисяч яєць, випиває 10-14 тисяч літрів молока. На приймання їжі людина витрачає 6 років життя.

Не переїдай! Вставай із-за столу з деяким відчуттям голоду. Надмірна кількість вологи перевантажує серце і нирки.

Висновок.

  • Для чого людина їсть?
  • Що вживає людина разом з їжею?

ІІІ. ПІДСУМОК УРОКУ.

  • Як складалися традиції української кухні?
  • Назвіть основні правила харчування.

Додатковий матеріал.

  • Рідке, а не вода, біле, а не сніг. (молоко)
  • Білий, як сніг, у пошані у всіх, до рота попав, там і пропав. (цукор)
  • Химерний, маленький, бокатий, товстенький

Чимсь смачним напхавсь, в окропі скупавсь. (вареник)

  • Він і чорний, він і білий,
    І завжди він загорілий.
    Як до столу ми йдемо,
    То без нього не їмо.
    (Хліб)
  • Рідке, а не вода, не сіють, не печуть, не варять,
    а всі їдять і хвалять.
    (Молоко)
  • Солоденьке, як медок,
    Холодненьке, як льодок.
    (Морозиво)
  • Хто, неначе апельсин,
    Вітаміни має всі,
    Та не з дерева звисає,
    А на грядці виростає.
    (Морква)
  • Моє тіло під землею,
    Кучерики понад нею,
    Любить мене кожна юшка,
    Називаюся ...
    (Петрушка).
  • Сидить баба на грядках,
    Вся закутана в хустках.
    (Капуста)
  • Під землею птиця
    Кубло звила
    І яєць нанесла.
    (Картопля)
  • Круглий, як сонце,
    Смугастий, бокастий.
    Дуже солодкий
    І трішки хвостатий.
    (Кавун)
  • Мов червоний ліс,
    На городі зріс,
    В борщі скупався,
    У рот сховався,
    Язик припік,
    В борщ назад утік.
    (Перець)
docx
Додано
22 березня 2020
Переглядів
782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку