Урок з музичного мистецтва в 5 класі

Про матеріал
Тема: музика свят і розваг. «Легка музика». Шоу. Музика фонтанів. Портрет митця: Г. Ф. Гендель. Мета: 1) Ознайомити з творчістю німецького композитора Г. Ф. Генделя; 2) Вчити емоційно сприймати музику, оцінювати твори мистецтва й художні явища; 3) Розвивати мистецькі художні інтереси, стимулювати здатність до художньо-творчого самовираження, до здійснення мистецької комунікації, креативного мислення, творчості; 4) Виховувати всебічно розвинену особистість. Обладнання: мультимедійний комплект. Тип уроку: комбінований.
Перегляд файлу

Урок музичного мистецтва в 5 класі

Тема: музика свят і розваг.

«Легка музика». Шоу. Музика фонтанів. Портрет митця: Г. Ф. Гендель.

Мета:

  1.     Ознайомити з творчістю німецького композитора Г. Ф. Генделя;
  2.     Вчити емоційно сприймати музику, оцінювати твори мистецтва й художні явища;
  3.     Розвивати мистецькі художні інтереси, стимулювати здатність до художньо-творчого самовираження, до здійснення мистецької комунікації, креативного мислення, творчості;
  4.     Виховувати всебічно розвинену особистість.

Обладнання: мультимедійний комплект.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку:

  1. Організаційний момент.
  1.     Музичне привітання:

-         Добрий день, вам діти, я вітаю вас.

-         Добрий день, учителю, здрастуй любий клас.

  1. Актуалізація опорних знань. Мотивація до навчання.

-         Діти, сьогодні ми знайомимось на уроці з «легкою музикою», музикою розважальних заходів.

  1. Вивчення нового матеріалу.
  1.     Розповідь вчителя: Діти, скажіть, будь ласка, які свята й розваги вам подобаються найбільше?
  2.     Що таке естрадна музика?

Масові розважальні дійства під час відпочинку завжди захоплювали людей, особливо спільне виконання музики. Здавна і до нашого часу збереглася традиція музикування в родинному або дружньому колі на дозвіллі. Гра на народних або інших інструментах, спів під гітару сприяє гарному настрою.

Саме у давнину існувала традиція виконувати розважальну музику не лише на балах, а й у парках, садах під час урочистих церемоній і свят.

Музичні твори, призначені для відпочинку, свят і розваг, називаються «легкою музикою». Таку музику ми можемо почути по радіо і телебаченню. У сучасні культурі набули поширення різноманітні музичні шоу. Музичні фонтани є різновидом шоу на воді.  Яскраве видовище досягається завдяки поєднанню музики із синхронним рухом струменів і хвиль води та світло-кольоровими ефектами. В Україні такі музично-світлові фонтани встановлено в Києві, Харкові, Запоріжжі, Вінниці, Умані та найбільший музичний фонтан знаходиться в Дубаї.

Саме фонтанам Рима, які прикрашають площі й вулиці, парки й вілли, присвячено цілу симфонічну поему Отторіно Реснічі, що складається з чотирьох частин, кожна з яких присвячена певному фонтану при його спогляданні в певний час доби.

  1.     Слухання музики: метод «Чарівна кімната». Г. Ф. Гендель. Сюїта «Музика на воді» (фрагмент).

 музики? 2. Які інструменти виконують?

  1.     Знайомство з творчістю німецького композитора Г. Ф. Генделя: народився в німецькому місті Галлі, але більшість років прожив в Англії. З дитячих років вчився грати на скрипці, клавесині, гобої, органі, проте батько забороняв йому займатись музикою.

В творчості Генделя є опери, концерти, сонати, монументальні ораторії; створював він і популярну музику. Зразками цього жанру є «Королівський феєрверк» і «Музика на воді». Ці оркестрові сюїти призначалися для виконання просто на вулиці, тому композитор використовував групу духових мідних інструментів (труби, валторни).

Фізхвилинка

Розповідь вчителя: програмний твір О. Респігі присвячений фонтанам Рима, складається з чотирьох частин: 1. «Фонтан Валле Джулія на зорі» - дзюрчання води, сонячні промені, бризки. 2. «Фонтан Тритона вранці». Статуя Тритона – сина бога моря Посейдона, розміщена на мушлі, яку тримають хвостами 4 дельфіна в оточенні чудернацьких фігур сирен, які ніби рухаються під струменями води. 3. «Фонтан вілли Медічі під час заходу сонця».. Під дзюрчання фонтанної води заходить сонце, засинає Рим і вся Іспанія. Про це оркестровими звучаннями оповідає музична поема.

Перегляньте: О. Респігі. Фонтани Рима (2 частини)

Питання: Передайте свої враження від музики. Чому, на вашу думку, композитор вибрав жанр скерцо для образу фонтана Тритона».

  1. Закріплення вивченого.

Шоу – захід розважального, постановного жанру, який проводиться перед публікою.

  1. Підсумок уроку:

Що вас найбільше зацікавило в цій темі? Поясніть що таке розважальна або «легка» музика. Наведіть приклади популярної музики і хореографічних шоу.

  1. Рефлексія: Чого навчились на уроці? Що найбільше вразило чи здивувало? Чи було вам важко? Що саме? Продовжіть речення: «Тепер я знаю, що…»

Д.З.: Слухати «легку» музику.

docx
Додано
3 квітня
Переглядів
80
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку