Урок з предмета "Захист Вітчизни" в 10 класі. "Стрільба з пневматичної гвинтівки сидячи за столом з опорою на лікті""

Про матеріал
Матеріал містить план-конспект уроку і презентацію PowerPoint. Використання ІКТ під час ознайомлення учнів з теоретичним аспектом теми урока, на думку автора, дає можливість урізноманітнити розповідь вчителя зоровими опорами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стрільба з пневматичноїгвинтівки

Номер слайду 2

Навчальні питання. Доведення заходів безпеки. Техніка стрільби з пневматичної гвинтівки. Методика навчання стрільби з пневматичної гвинтівки ІЖ – 38 «сидячи за столом з опорою на лікті»Тренування в стрільбі сидячі з опорою на лікті.

Номер слайду 3

Безпека під час стрільби забезпечується : Точним дотриманням порядку і правил встановлених на стрільбищі або тирі, високої дисциплінованості учасників стрільби. Перед стрільбою ретельно оглянути все поле , місце проведення заняття (відсутність людей , тварин , транспортних засобів). Особи , які не ознайомлені з заходами безпеки до стрільб не допускаються. Зброю можна заряджати тільки на лінії вогню після команди керівника “Заряджай!”. Патрони видаються за розпорядженням керівника стрільби лише на лінії вогню. Під час перевезення (перенесення) навчальної зброї (малокаліберних та пневматичних гвинтівок) вона повинна бути розряджена й обов’язково зачохлена. Переносити зброю у навчальних приміщеннях і на заняттях у полі, у вогневому класі, тирі можна тільки в положення “на ремінь” чи “на плече”.

Номер слайду 4

Щоб не допустити нещасних випадків і гарантувати безпеку тих , хто стріляє, і тих, хто перебуває на стрільбищі або в тирі забороняється:вести стрільбу з несправної зброї;брати на вогневому рубежі зброю, торкатися її, підходити до неї без дозволу керівника стрільб;заряджати і перезаряджати зброю без команди керівника;прицілюватися в мішені навіть незарядженою зброєю, якщо біля мішеней перебувають люди ;спрямовувати зброю вбік або назад, а також в людей, в якому б стані зброя не була (незаряджена, несправна, розібрана );виносити заряджену зброю з лінії вогню;перебувати на лінії вогню тим, хто не входить до зміни , що стріляє;залишати на лінії вогню заряджену або з відкритим затвором зброю;використовувати гвинтівки і патрони до них в цілях, не пов’язаних з виконанням програми предмету «Захист Вітчизни».

Номер слайду 5

Техніка стрільби з пневматичної гвинтівки Постава при стрільбі з пневматичної гвинтівки дещо відрізняється від цього елемента зі стрільби із довільної зброї але близька до постави стріляючого із стандартної гвинтівки. Гвинтівка, тулуб, ноги, розташовуються так як і при стрільбі з малокаліберної зброї.

Номер слайду 6

Прицілювання. Коротка дистанція стрільби і діоптрійний приціл дозволяє добре бачити мішень і прицілюватися щомога точніше, однак цей вид стрільби потребує іншого підбора мушок.https://www.youtube.com/watch?v=9u. V-Kn1k. Gs. I

Номер слайду 7

Управління спуском. При стрільбі із пневматичної зброї стрільці застосовують послідовно - плавний, пульсуючий або плавно – зворотній натиск на спусковий гачок. Техніка виконання пострілу в більшості схожа з технікою стрільби із стандартної гвинтівки. Але є різниця: зарядження зброї своєрідне, зусилля на ричаг важеля взведення коливається від 2 до 6 кг; необхідна заміна мішеней (на змаганнях) після кожного пострілу (самим спортсменом);звук пострілу і віддача зброї слабкі. Невелика початкова швидкість польоту кулі (160-170 м/сек.) збільшує час між розривом гачка і вильотом кулі і потребує більш тривалої стійкості системи «стрілок - зброя».

Номер слайду 8

Команди перед початком і підчас стрільби. Команда: «Зміна, за мною в колону по-одному ставайте!» «Зміна, на вихідний рубіж кроком руш!» «Стій! Праворуч!»Доповідь: «Товариш …, зміна в кількості 4 – х чоловік до виконання вправи № 1 – готова! Старший зміни студент …!» - перевірка готовності зміни до виконання вправи: заходи безпеки, обов’язки ст. зміни, обв’язки стрільця, ТТХ зброї, умови виконання вправи. Команда: «Зміна на вогневий рубіж кроком руш !»Команда: «Ст.. зміни видати набої та вказати напрямок стрільби!»Доповідь: «Студент … 3 пробних набої отримав!»Команда: «Зміна, покласти набої, підготуватися до стрільби!» (підходять до столу, сідають, кладуть набої, зброю беруть у руку за шийку прикладу, стволом до гори.)Команда: «Зміна заряджена!»Доповідь: «Перший, другий,…, четвертий – до стрільби готовий!»Команда: «Вогонь!»-затримки: 1-ий,2–ий, …, 4-ий – затримки!Команда: «Припинити стрільбу!» - усунути затримку; «Продовжити стрільбу!»

Номер слайду 9

Доповідь: «Перший, другий,…, четвертий –стрільбу закінчив!»Команда: «Розряджай!» Доповідь: «1-ий зброя розряджена!» «2-ий … 4-ий зброя розряджена!»Команда: «Зброю до огляду!» 1-ий … 4-ий розглянуто; закриває затвор і робить контрольний спуск до гори;Команда: «Покласти зброю!»(відбій)Команда: «Зміна встати!, Праворуч!, до мішеній кроком Руш!»Команда: «Встати біля своїх мішеній, оглянути та доповісти!»Доповідь: «Перша … 4 –та мішень вражена 3-ма кулями, вибито 45 очок, оцінка 12 балів!»Команда: «Зміна, замінити мішені!», «Праворуч!, на вихідний рубіж кроком руш!»Доповідь: «Товариш …, перша зміна в кількості 4-х чоловік першу вправу з пневматичної гвинтівки виконала!»Команди по закінченню стрільби

Номер слайду 10

Обов’язки стрільця Виконувати заходи безпеки при поводженні зі зброєю у стрілецькому тирі. Виконувати всі команди які надаються керівником стрільби або старшим зміни. Знати умови виконання вправи яка буде виконуватися. Знати тактико-технічну характеристику зброї з якої буде виконуватися стрільба. Знати види затримок та вміти їх усувати, або звертатися до керівного стрільби. Звертатися до судді на змаганнях поза лінією вогню через свого представника (тренера) команди. Вміти оцінювати свою стрільби за допомогою пробних пострілів.

Номер слайду 11

Умови виконання вправи №1 з пневматичної гвинтівки ІЖ-38 Вправа №1 – стрільба з пневматичної гвинтівки сидячі за столом з опорою на лікті. Умови виконання: Ціль – мішень з позначкою «П» ( пневматична). Відстань до цілі – 5 метрів. Кількість кульок – 8 (3 пробних, 5 залікових). Час на стрільбу – не обмежений. Положення для стрільби – «сидячі за столом з опорою на лікті».

Номер слайду 12

Оцінка12 балів – 45 очок;11 балів – 43 очок;10 балів – 40 очок; 9 балів – 35 очок;8 балів – 33 очок;7 балів – 30 очок; 6 балів – 25 очок;5 балів – 23 очок;4 балів – 20 очок;  3 балів – 15 очок;2 балів – 13 очок;1 балів – 10 очок.

Номер слайду 13

Тактично-технічна характеристика пневматичної гвинтівки ІЖ-38 Тип зброї – насосно-компресійне, однозарядне. Калібр – 4,5 мм. Вага – 2,8 кг. Загальна довжина гвинтівки – 1040 мм. Довжина стволу – 450 мм. Кількість нарізів – 12. Початкова швидкість кулі – 160 м/сек.-170 м/сек. Дальність польоту кулі – до 150 м. Поселення спуску – 2-3 кгс (кілограм сила) 20-30 «Н» (Ньютона). Середній тиск у повітряній камері – до 5 атм.

Перегляд файлу

 

План - конспект

проведення заняття з предмету «Захист Вітчизни»

Тема: “Стрільба з пневматичної гвинтівки сидячи за столом з опорою на лікті”

Мета уроку:

Сформувати в учнів практичні навички ведення вогню із пневматичної гвинтівки по нерухомим цілям.

Навчальні питання

  1.          Доведення заходів безпеки.
  2.           Техніка стрільби з пневматичної гвинтівки.
  3.           Методика навчання стрільби з пневматичної гвинтівки ІЖ – 38

«сидячи за столом з опорою на лікті»

  1.          Тренування в стрільбі сидячі з опорою на лікті.

Час: 80хв.

Місце: кабінет предмету «Захист Вітчизни», навчальне місце для стрільби.

Метод: розповідь, презентація

Матеріальне забезпечення:

пневматична гвинтівка - 1 шт.; плакати; відеопроектор.

Методичне забезпечення:

Підручник «Захист Вітчизни» (2006 р.);

Настанова по стрілецькій справі;

Курс стрільб із стрілецької зброї;

Витяг з наказу директора школи про проведення стрільби;

Список учнів, ознайомлених з правилами безпеки;

Відомість обліку результатів стрільби.

Порядок проведення:

Вступна частина — 12 хв

  1.          Шикування учнів в одну шеренгу, перевірка за списком та огляд зовнішнього стану учнів, віддача рапорту командиром взводу вчителю предмета «Захист Вітчизни», привітання, виконання команд: «Ставай!», «Рівняйсь!», «Струнко!», «Вільно!».
  2.         Оголошення теми, основної мети та порядку проведення уроку.
  3.          Стройове тренування. Виконання команд: «В одну шеренгу — Ставай!», «Взвод, в дві шеренги — Ставай!». Виконання поворотів ліворуч, праворуч, кругом на місці.

4. Тренування у відповіді на привітання начальника на місці.

 

Основна частина — 60 хв

  1. Доведення заходів безпеки з використанням презентації.

Слайд 1

Безпека під час стрільби забезпечується :

  1.          Точним дотриманням порядку і правил встановлених на стрільбищі або тирі, високої дисциплінованості учасників стрільби.
  2.          Перед стрільбою ретельно оглянути все поле , місце проведення заняття (відсутність людей , тварин , транспортних засобів).
  3.          Особи , які не ознайомлені з заходами безпеки до стрільб не допускаються.
  4.          Зброю можна заряджати тільки на лінії вогню після команди керівника Заряджай!”. Патрони видаються за розпорядженням керівника стрільби лише на лінії вогню.
  5.          Під час перевезення (перенесення) навчальної зброї (малокаліберних та пневматичних гвинтівок) вона повинна бути розряджена й обов’язково зачохлена. Переносити зброю у навчальних приміщеннях і на заняттях у полі, у вогневому класі, тирі можна тільки в положення “на ремінь” чи “на плече”.

 Слайд 2

 Щоб не допустити нещасних випадків і гарантувати безпеку тих , хто стріляє, і тих, хто перебуває на стрільбищі або в тирі забороняється:

  •             вести стрільбу з несправної зброї;
  •             брати на вогневому рубежі зброю, торкатися її, підходити до неї без дозволу керівника стрільб;
  •             заряджати і перезаряджати зброю без команди керівника;
  •             прицілюватися в мішені навіть незарядженою зброєю, якщо біля мішеней перебувають люди ;
  •             спрямовувати зброю вбік або назад, а також в людей, в якому б стані зброя не була (незаряджена, несправна, розібрана );
  •             виносити заряджену зброю з лінії вогню;
  •             перебувати на лінії вогню тим, хто не входить до зміни , що стріляє;
  •             залишати на лінії вогню заряджену або з відкритим затвором зброю;
  •             використовувати гвинтівки і патрони до них в цілях, не пов’язаних з виконанням програми предмету «Захист Вітчизни».

 

  1. Техніка стрільби з пневматичної гвинтівки.

Слайд 3

2.1 Техніка стрільби з пневматичної гвинтівки . Постава при стрільбі з пневматичної гвинтівки де що відрізняється від цього елемента зі стрільби із довільної зброї але близька до постави стріляючого із стандартної  гвинтівки. Гвинтівка, тулуб, ноги, розташовуються так як і при стрільбі з малокаліберної зброї.

 

Слайд 4

2.2 Прицілювання. Коротка дистанція стрільби і діоптрійний приціл дозволяє добре бачити мішень і прицілюватися щомога точніше, однак цей вид стрільби потребує іншого підбора мушок.

(Демонстрація відео фрагменту)

https://www.youtube.com/watch?v=9uV-Kn1kGsI

 

Слайд 5

2.3 Управління спуском

При стрільбі із пневматичної зброї стрільці застосовують послідовно - плавний, пульсуючий або плавно – зворотній  натиск на спусковий гачок.

Техніка виконання пострілу в більшості схожа з технікою стрільби із стандартної гвинтівки.

Але є різниця: зарядження зброї своєрідне, зусилля на ричаг важеля взведення коливається  від 2 до 6 кг; необхідна заміна мішеней (на змаганнях) після кожного пострілу (самим спортсменом); звук пострілу і віддача зброї слабкі.

Невелика початкова швидкість польоту кулі (160-170 м/сек.) збільшує час між розривом гачка і вильотом кулі і потребує більш тривалої стійкості системи «стрілок - збороя».

 

  1. Методика навчання стрільби з пневматичної гвинтівки ІЖ – 38

«сидячи за столом з опорою на лікті»

Слайд 6

 

  1. Команди перед початком і підчас стрільби.

Команда: «Зміна, за мною в колону по-одному ставай!»

                 

 «Зміна, на вихідний рубіж кроком руш!»

 «Стій!, Праворуч»

Доповідь: «Товариш …, зміна в кількості 4 – х чоловік до виконання вправи № 1 – готова! Старший зміни студент …!» - перевірка готовності зміни до виконання вправи: заходи безпеки, обов’язки ст. зміни, обв’язки стрільця, ТТХ зброї, умови виконання вправи.

Команда: «Зміна на вогневий рубіж кроком руш !»

Команда: «Ст.. зміни видати набої та вказати напрямок стрільби!»

Доповідь: «Студент … 3 пробних набої отримав!»

Команда: «Зміна, покласти набої, підготуватися до стрільби!»

(підходять до столу, сідають, кладуть набої, зброю беруть у руку за шийку прикладу, стволом до гори.)

Команда: «Зміна заряджена!»

Доповідь: «Перший, другий,…, четвертий – до стрільби готовий!»

Команда: «Вогонь!»

-затримки: 1-ий,2 –ий,…, 4-ий – затримки!

Команда: «Припинити стрільбу!» - усунути затримку;

                  «Продовжити стрільбу!»

Слайд 7

3.2 По закінченню стрільби

Доповідь: «Перший, другий,…, четвертий –стрільбу закінчив!»

Команда: «Розряджай!»

 Доповідь: «1-ий зброя розряджена!» «2-ий … 4-ий зброя розряджена!»

Команда: «Зброю до огляду!» 1-ий … 4-ий розглянуто; закриває затвор і робить контрольний спуск до гори;

Команда: «Покласти зброю!»(відбій)

Команда: «Зміна встати!, Праворуч!, до мішеній кроком Руш!»

Команда: «Встати біля своїх мішеній, оглянути та доповісти!»

Доповідь: «Перша … 4 –та мішень вражена 3-ма кулями, вибито 45 очок, оцінка 12 балів!»

Команда: «Зміна, замінити мішені!», «Праворуч!, на вихідний рубіж кроком руш!»

Доповідь: «Товариш л-т, перша зміна в кількості 4-х чоловік першу вправу з пневматичної гвинтівки виконала!»

 

Слайд 8

3.3 Обов’язки стрільця

  1.  Виконувати заходи безпеки при поводженні зі зброєю у стрілецькому тирі.
  2. Виконувати всі команди які надаються керівником стрільби або старшим зміни.
  3. Знати умови виконання вправи яка буде виконуватися.
  4. Знати тактико-технічну характеристику зброї з якої буде виконуватися стрільба.
  5. Знати види затримок та вміти їх усувати, або звертатися до керівного стрільби.
  6.  Звертатися до судді на змаганнях поза лінією вогню через свого представника (тренера) команди.
  7.      Вміти оцінювати свою стрільби за допомогою пробних пострілів.

 

Слайд 8

3.4  Умови виконання вправи№1 з пневматичної гвинтівки ІЖ-38.

Вправа №1 – стрільба з пневматичної гвинтівки сидячі за столом з опорою на лікті.

Умови виконання:

Ціль – мішень з позначкою «П» ( пневматична).

Відстань до цілі – 5 метрів.

Кількість кульок – 8 (3 пробних, 5 залікових).

Час на стрільбу – не обмежений.

Положення для стрільби – «сидячі за столом з опорою на лікті».

Слайд 10

3.5 Оцінка:

12 балів – 45 очок;

11 балів – 43 очок;

10 балів – 40 очок;

 

9 балів – 35 очок;

8 балів – 33 очок;

7 балів – 30 очок;

 

6 балів – 25 очок;

5 балів – 23 очок;

4 балів – 20 очок; 

 

3 балів – 15 очок;

  1. балів – 13 очок;
  1. балів – 10 очок.

 

Слайд 11

3.6  Тактично-технічна характеристика пневматичної гвинтівки ІЖ-38

  1. Тип зброї – насосно-компресійне, однозарядне.
  2. Калібр – 4,5 мм.
  3. Вага – 2,8 кг.
  4. Загальна довжина гвинтівки – 1040 мм.
  5. Довжина стволу – 450 мм.
  6. Кількість нарізів – 12.
  7. Початкова швидкість кулі – 160 м/сек.-170 м/сек.
  8. Дальність польоту кулі – до 150 м.
  9. Поселення спуску – 2-3 кгс (кілограм сила) 20-30 «Н» (Ньютона).
  10.  Середній тиск у повітряній камері – до 5 атм.

Пневматична гвинтівка — це зброя, призначена для ураження цілі на віддалі кулею, що приводиться в рух енергією стиснутих газів або повітрям. Пневматична гвинтівка пружинно-компресійного типу, належить до наймасовіших моделей: до сьогодні випущено близько 2,2 млн одиниць. Відрізняється простотою й високою надійністю.

Однозарядна пружинно-поршнева гвинтівка моделі ІЖ-38 обладнана нарізним сталевим стволом. Для стрільби з неї використовуються лише свинцеві кулі.

Зведення здійснюється «переломом» ствола, рухом донизу-назад-уперед-догори. При зведенні відкривається казенний зріз ствола для ручного заряджання кулі. Має блокування від випадкового пострілу в момент зведення при не повністю замкненому каналі ствола. Відкритий приціл — з мікрометричним регулюванням за горизонталлю й вертикаллю і змінюваною довжиною прицільної лінії. Є автоматичний запобіжник, блокувальний спусковий гачок. Мушка закрита (нерухома), положення цілика регулюється за вертикаллю й горизонталлю мікрометричними гвинтами. Регулюється довжина прицільної лінії.

 

  1. Практичні заняття. виконання вправи№1 з пневматичної гвинтівки ІЖ-38.

При відпрацюванні цього питання необхідно точно дотримуватись порядку і правил встановлених на стрільбищі або тирі, високої дисциплінованості учасників стрільби.

  1. Завершальна частина — 8 хв

Наголошення теми та навчальних цілей, результатів виконання стрільби

zip
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
26 січня 2020
Переглядів
7341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку