Позакласний захід "ЗНАТИ, ВМІТИ, ЗАХИСТИТИ"

Про матеріал
Позакласний захід для учнів 10-11 класів з предмету Захист Вітчизни" (для дівчат). Захід допомогає узагальнити знання учнів про основні поняття основ цивільного захисту, основ медичних знань; з загальними відомостями надання домедичної допомоги.
Перегляд файлу

1

 

 

10-11 класи

 

 

 

 

ТЕМА:   ЗНАТИ, ВМІТИ, ЗАХИСТИТИ.

 

МЕТА:  начальна: узагальнити знання учнів про основні поняття основ цивільного захисту, основ медичних знань; з загальними відомостями надання домедичної допомоги;

 розвивальна: розвивати навички надання домедичної допомоги; пізнавальну активність, прагнення досягти високих результатів; вміння працювати в команді;

  виховна: виховувати національно-патріотичне виховання; любов до української культури; почуття національної гідності, шанобливе ставлення до Батьківщини.

 

ОСНАЩЕННЯ: Мультимедійна установка ( комп’ютер, проектор,  екран.)

Дидактичне забезпечення:

  • Комп’ютерна презентація : «А ну мо дівчата»
  • Комп’ютерна учнівська презентація : «Жінки-волонтери», «Жінки, що цвійшди в історію України»
  • Комп’ютерна презентація «Медична сестра»
  • завдання різних видів «»
  • джгут, бінти

 

ТИП ЗАХОДУ:  захід-гра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку:

 

  1. Організаційний момент
  2. Оголошення теми та мети уроку. Слайд 1

Девіз уроку:

               Ми граючись перевіряємо,

    Що вміємо те і знаємо!

  1. Узагальнення навчального матеріалу

Проведення узагальнення матеріалів проводиться у пять турів. Класи поділені на дві команди: дівчата 10 та 11 класів. 

Результати кожного туру буде записуватися у таблицю результативності. Наприкінці заходу підведемо підсумки та визначимо переможців.

 

Слайд 2               1 тур. Гра «Далі…».      

Кожній команді по черзі пропонується дати відповідь протягом 2-х хвилин на 8 запитань. Скільки правильних відповідей, стільки балів отримує кожна команда.

(Максимальна кількість 8 балів)

 

Слайд 3     Запитання команді  10 класу.

  1. Що за сигнал цивільної оборони означають сирени і переривчасті гудки підприємств і транспортних засобів. ( «Увага Всім!»)
  2. Повне або часткове порушення цілісності кістки називається (переломом)
  3. Політика залякування, придушення політичних супротивників шляхом насильства) (тероризм)
  4. Для забеспечення органів дихання і шкіри обличчя від радіоактивного, хімічного та бактеріального зараження використовують… (протигази)
  5. Як називаються системи, ушкодження яких створюють безпосередню загрозу життю потерпілого протягом декількох хвилин (критичними)
  6. Стан різького гальмування вищої нервової діяльності. (кома)
  7.  Потрапляння крові в плевральну порожнину внаслідок поранення  (гемоторакс)
  8. Найнебезпечніша кровотеча.. (травма сонної артерії)

 

Слайд 4      Запитання команди 11 класу.

  1. Яке випромінювання є найбільш небезпечне для людини. (гамма-випромінювання)
  2. Система державних заходів, які проводяться в епідемічному осередку для запобігання поширенню інфекційних захворювань та для його повної ізоляції і ліквідації. (карантин)
  3. Для захисту органів дихання від радіактивного пилу, грунтового і промислового пилу та ряду аерозолей використовують…. (респіратори)
  4. Стан повного фізичного, психічного, соціального та духовного благополуччя. (здоров’я)
  5. Короткочасна втрата свідомості у результаті погіршення кровопосточання мозку. (непритомність)
  6. Потрапляння у плевральну порожнину повітря внаслідок поранення (пневмоторакс)
  7.  Синдром своєрідного болю за грудниною, який виникає нападами. (стенокардія)
  8. Несприятливість або стійкість організму до дії хвороботворних мікроорганізмів і їх отруйних речовин. (імунітет)

 

Слайд 5     2 тур. Проведення гри «Перша допомога»  Кожній команді пропонується знайти правильну відповідь першої допомоги при:

  • Кровотечі
  • Переломах
  • Опіки

 

Кровотечі

Переломи

Опіки

Накладання джгута

Покласти холод на місце травми,

помістити  ділянку під струмінь холодної води

Притискання артерії в певних місцях

Накласти тугу повязку

акуратно зняти одяг із потерпілого

Піднімання кінцівки догори

Забезпечити нерухомість

Надати випити теплого чаю, обережно вкрити ковдрою

Притиснути коліна до живота

Фіксація кінцівки

 

Не можна змащувати жиром

Накладання стерильної давлячої повязки

Переносити постраждалого тільки на щиті

Накласти асептичну повязку з 2% розчином «марганцовки»

зробити закрутку

Накласти шину

Суха стерильна повязка

закласти тампонами з вати, змоченими розчином перекисню водню

Викликати швидку

Викликати швидку

покласти холодний компрес

 

 

Викликати швидку

 

 

 

 

Слайд 6      3 тур.  «Моделювання ситуації»    (Максимальна кількість 5 балів)

 

Скласти алгоритм дій при:

 

10 клас: Дії при викиді хімічних речовин

 

11 клас: Як поводитися при терористичних дій (захват в заручники)

 

 

10 клас Дії при викиді хімічних речовин

  1. лас (захват в заручники)

При неможливості термінової евакуації вжити заходи в середині житла:

- Заклеїти щілини у вікнах на мильному розчині тканиною чи папером;

- завісити двері важкими ковдрами;

- одягти ватно-марлеву повязку;

 

Зачинити вікна, двері, здійснити герметизацію квартир (будинків). У підвалах, нижніх поверхах не укриватися, тому що хлор важчий за повітря і затікатиме у низинні місця і підвали будинків.

 

Ставши заручником, дотримуйтесь наступних правил поведінки:

   - несподіваний рух або шум з Вашої сторони можуть спричинити жорстку відсіч з боку терористів;

  - не реагуйте на жорстокість, образи й приниження, не дивіться правопорушникам в очі (для нервової людини це сигнал до агресії), не поводьтеся зухвало;

 - якщо з Вами перебувають діти, знайдіть для них безпечне місце, намагайтеся закрити їх від випадкових куль, по можливості перебувайте поруч із ними;

  - при необхідності виконуйте вимоги терористів, не суперечте їм, не ризикуйте життям оточуючих і своїм власним, намагайтеся не допускати істерики й паніки;

  - у випадку коли необхідна медична допомога, говоріть спокійно й коротко, не нервуючи правопорушників, не вживайте ліків, поки не отримаєте дозволу;

  - намагайтесь запам'ятати прикмети правопорушників, їх риси, одяг, імена, клички, можливі шрами й татуювання, особливості мовлення й манери поведінки, тематику розмов тощо.

  - не падайте духом, до кінця надійтеся на сприятливе вирішення екстремальної ситуації. ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ: ВАША МЕТА - ЗАЛИШИТИСЯ ЖИВИМИ!

 

 

 Слайд 7      4 тур «Домашнє завдання» . Кожна команда презентує домашнє завдання (Максимальна кількість 12 балів)

 

10 клас Презентація «Жіноче обличчя війни: жінки-волонтерки, які воюють у тилу»

1. 5 грудня – Міжнародний день волонтера. Це свято відзначається щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця. Згідно статистичних даних, оприлюднених ООН, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів, що допомагають на безоплатній основі всім людям, які цього потребують.

 

2. Скільки волонтерів в Україні - порахувати складно. Іноді здається, що вся країна допомагає армії, переселенцям, хворим та пораненим. Нагадуємо вам лише про деяких з цих дивовижних людей.

49-річного Армена Нікогосяна називають "ангелом війни". Досвідчений нейрохірург приїхав в зону АТО за власною ініціативою і вже багато місяців на руках виносить поранених з найгарячіших точок. Про хоробрість Армена в зоні АТО ходять легенди. Медик-волонтер пробирається на найдальші блокпости - по полю, в дощ. Його не зупиняють ні кулі, ні "Гради". Деякі бійці з докором говорять своїм командирам: "Армен на "швидкій" проїжджає, а ви на БТРах не можете".

 

3. У липні, коли сепаратисти зрівняли з землею 1-й блокпост під Слов'янськом, до наших бійців не могло прорватися підкріплення - вогонь був шквальний , що вже говорити про карети швидкої допомоги. Дізнавшись про те, що на блокпосту багато поранених, Армен застрибнув у свій реанімобіль і пробився до хлопців. Завантажив у машину 24 (!) десантника і відвіз їх до Ізюмської лікарні. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вручив Армену Нікогосяну урядову нагороду - орден "За заслуги".

 

4. 14 листопада журнал "Фокус" опублікував щорічний рейтинг 100 найвпливовіших жінок України. Вперше за дев'ять років існування рейтингу найвпливовішою жінкою стали українські жінки-волонтери. З початку Майдану і до сьогоднішнього дня вони борються за свободу України.

5. В їх числі опинилися жінки-військові і волонтери, жінки, чиї чоловіки і сини захищають сьогодні цілісність країни. Серед них "Фокус" називає і волонтерів АТО Татьяну Ричкову,  Альону Солнцеславу, Анастасію Березу та інших.

 

6.

 - Тетяна Ричкова – Мешканка Дніпропетровська Тетяна Ричкова, ризикуючи життям, перевозить на власному авто допомогу солдатам. У гарячих точках Тетяна буває регулярно, тому що найчастіше довозить цінний вантаж до кінцевого адресата власноруч. За перший місяць проведення АТО вона зібрала близько мільйона гривень. Асортимент покупок для української армії досить великий: засоби, які зупиняють кровотечу, фільтри для води, тепловізори і тактичні окуляри. Також жінка возить у зону АТО посилки бійцям від їх батьків. До подій на південному сході України Ричкова володіла невеликою пекарнею. Гроші, відкладені на розвиток бізнесу, вона витратила на намети, спальники і рації для армії. Мріяла пекти хліб, а довелося займатися війною, каже вона. Спочатку витрачала свої гроші, пізніше підключилися друзі та знайомі. Щоб уникнути блокпостів сепаратистів, Тетяна відвозить свій вантаж польовими дорогами, намотуючи за тиждень до двох тисяч кілометрів.

7. На фронті є жінки-медсестри. Одна з них - 24-річна Анастасія Поліщук, яка не скаржиться на польові умови. Мовляв, вже звикла жити у землянках, хоча страждає через нестачу душа.
За словами дівчини, найбільша проблема медичної служби в зоні АТО - брак транспорту, а медикаментами забезпечують лише волонтери.
Саму ж дівчину взяли в армію тільки після того, як вона записалась у Нацгварцію та пройшла навчання разом з усіма добровольцями. "Я і стріляла, і розбирала на швидкість автомат разом з хлопцями. Вже другий місяць як я тут. В мене нема медичної освіти, але я закінчила низьку медичних курсів", - каже Анастісія.

 

8. «Їх милосердя та доброта по відношенню до інших не знає меж»

 

11 клас Презентація «Їх буде пам’ятати Україна, їх будемо пам’ятати ми»»

 

1. Націона́льна гва́рдія Украї́ни  — військове формування з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України (МВС) і призначено для виконання завдань із захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян України, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, а також у взаємодії з правоохоронними органами — із забезпечення державної безпеки і захисту державного кордону, припинення терористичної діяльності, діяльності незаконних воєнізованих або збройних формувань (груп), терористичних організацій, організованих груп та злочинних організацій

2. Олекса́ндр Віта́лійович Радіє́вський — український військовик. Полковник. Генерал-майор (посмертно). Командир окремої криворізької бригади охорони громадського порядку Нацгвардії, військова частина 3011 Центрального оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України.

"Сміливий та мужній командир Радієвський загалом два з половиною місяці знаходився в зоні АТО, не покидавши й на мить своїх підлеглих.

15 липня Указом Президента за особисту мужність та самовідданість полковника Олександра Радієвського було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня.

Завжди доброзичливий до співрозмовника командир Радієвський користувався повагою та авторитетом у підлеглих. Разом з ними він пішов і у бій. Під час виконання спецоперацій по звільненню Миколаївки, Семенівки, Слов’янська він особисто керував діями бійців по знищенню ворожих блокпостів.

Під час спецоперації по звільненню Лисичанська полковник Радієвський разом з бійцями потрапили в засідку на мосту. Життя сміливця обірвалося на полі бою…", - розповіли про героя в Нацгвардії.

3. 17 окрема гвардійська танкова Криворізька бригада — в/ч А3283, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська область, окрема танкова бригада у складі Сухопутних військ ЗСУ, сформована 16 серпня 1940 року. В лютому 1992 року особовий склад дивізії склав Військову присягу на вірність Українському народові. В 1998 році дивізії було вручено Бойовий Прапор. У  вересні 2003 року  переформована у 17 окрему гвардійську Криворізьку танкову бригаду.

Під час війни на сході України бригада вела бойові дії в Секторі «Б», окремі підрозділи брали участь у боях за Іловайськ. Механізований батальйон бригади брав участь у обороні Станиці Луганської. За стійкість, виявлену у боях у Донецькому аеропорту, бійці бригади отримали назву «Кіборги»

4. «Їх буде пам’ятати Україна, їх будемо пам’ятати ми»

29 серпня 2014 -  Олексій Трофімов, загинув під час виходу з Іловайського котла.

14 січня — капітан (посмертно) Попов Олександр Олександрович,

6 лютого 2015 — ст. лейтенант Олексій Вакульчук

12 лютого 2015-го в боях за Дебальцеве загинув сержант Андрій Асмолов,

13 лютого — Валерій Єлефтеріаді, старшина, бої за Дебальцеве,

17 лютого — солдат Сергій Гирман, бої за Дебальцеве,

18 лютого — сержант Микола Белима.

5. 17-та окрема танкова бригада по праву вважається однією з найбільш боєздатних у зоні проведення антитерористичної операції на Сході України.

Подвиги танкістів уже стали прикладом, як потрібно захищати свою Батьківщину від ворога, що вдерся на українську землю.

 

4. Хвилинка відпочинку Вправа  «Народна творчість» Слайд 8

ВІКТОРИНА- «З’єднай прислів’я»

Хто за Батьківщину горою,

той справжній герой

Бережи Батьківщину…

 як зіницю ока.

Людина без батьківщини

що соловей без пісні.

На чужині та калач не в радість,

а на батьківщині і чорний хліб в солодкість.

Будь не тільки сином свого батька -

- будь і сином свого народу.

Де немає свободи,

там немає і Вітчизни.

Нема на світі України,

 Немає другого Дніпра.  (Т.Г.Шевченко)

 Краще вмерти стоячи,  

 як жити на колінах. 

Люблять Батьківщину не за те, що вона велика,

 а за те, що своя.

 В дитинстві відкриваєш материк,

котрий назветься потім — Батьківщина. (Лина Костенко)

 

Слайд 9      5 тур    Конкурс капітанів

«Практичне завдання. Накладання джгута»   (Максимальна кількість 10 балів)

 

Практичне завдання. Капітани  команд накладають джгут при артеріальної кровотечи.

5. Слайд 10  Поки будуть підбиватися підсумки, у нас «Хвилинка Профорієнтаційна»

- Люди якої професії пов’язані з надання медичної допомоги? (медична сестра, лікар) Слайд 1

Презентація професії «Медична сестра»

 

6. Рефлексія Вправа «Емоційна крапка» 

 Мета: поставити «емоційну крапку» після заходу (назвати одне слово, яке б відображало  настрій наприкінці уроку)

 

 

7. Підбиття підсумків. Слайд 12       Підрахунок балів. Оцінювання переможців.

doc
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку