Урок з предмету "Фізика і хімія у побуті", презентація

Про матеріал
Урок- презентація на тему "Барометр", стане в нагоді батькам і педагогам -дефектологам краще засвоїти тему про фізичні властивості газів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Барометр. Прилад, який доводить існування атмосферного тиску 8 клас Підготувала вчитель – дефектолог Діхтяр О.О. КЗКОР “Таращанський навчально – реабілітаційний Центр “

Номер слайду 2

Для вимірювання атмосферного тиску використовують металеві барометри У перекладі з грецької – безрідинний. Так барометр називають тому, що в ньому немає ртуті.

Номер слайду 3

Будова барометра – анероїда 1 2 4 Головна частина барометра – металева коробка 1 із хвилястою поверхнею. З цієї коробки викачано повітря , а щоб атмосферний тиск її не роздавив, пружина 2 відтягує кришку коробочки вгору. Коли атмосферний тиск збільшується, кришка прогинається вниз і натягує пружину. Зі зменшенням атмосферного тиску пружина випрямляє кришку. До пружини за допомогою передавального механізму 3 прикріплено стрілку – покажчик 4 , яка залежно від зміни тиску переміщається вправо або вліво. Під стрілкою є шкала , поділки якої нанесено за показами ртутного барометра. Так, число 750, проти якого стоїть стрілка анероїда, показує, що в даний момент у ртутному барометрі висота ртутного стовпа становить 750 мм. Отже, атмосферний тиск дорівнює 750мм рт.ст. 1 2 3

Номер слайду 4

Барометр – необхідний прилад під час метеорологічних спостережень

Номер слайду 5

Саморобні метеорологічні прилади

Номер слайду 6

Визначення атмосферного тиску має важливе значення для завбачення погоди на найближчі дні оскільки його зміна пов'язана зі зміною погоди.

Номер слайду 7

Цікава інформація У 1654 р. Отто Геріке, бургомістр м.Магдебурга, щоб довести існування атмосферного тиску , виконав такий дослід: він викачав повітря з порожнини між двома металевими півсферами, складеними одна до одної. Тиск атмосфери так сильно притиснув півкулі одна до одної, що їх не могли роз'єднати вісім пар коней.

Номер слайду 8

Природні барометри поруч з нами "ЯЛИНОВИЙ" БАРОМЕТР Хвойні дерева мають цікаву здатність: вони опускають свої гілки перед дощем і піднімають їх перед ясною погодою. Найкраще ця здатність проявляється в ялини. Зберігає здатність реагувати на погоду і сухе дерево, сухі ялинові гілки. Вирізують невелику частину стовбура молодої ялини разом з гілкою ( після Новорічних свят їх можна знайти скрізь), очищують гілку від кори і « прилад» готовий. Залишається лише прикріпити його основою до якої – небудь опори, найкраще – до стіни будинку, залишивши гілочку вільною. Гілочка починає реагувати на погоду, опускаючи кінець перед дощем і піднімаючи його в гору перед ясною погодою. Для зручності біля кінчика гілочки прикріпляють накреслену на папері шкалу з поділками через 1см. За якийсь час, коли гілочка виявить свої властивості, на шкалі роблять позначки - «ясна», «дощ», «мінливо», як на звичайному барометрі. В природі є понад 400 рослин-барометрів. Квітковий барометр можна знайти і на городі. Це маленька гілляста травиця-мокрець. По її дрібних білих квітках можна завбачити погоду протягом цілого літа: якщо вранці віночки не розкриваються, вдень буде дощ. Лев Толстой писав, що павук робить павутину відповідно до погоди, яка є і яка буде. Дивлячись на павутину, можна дізнатись, яка буде погода: якщо павук сидить, забившись всередину павутини, і не виходить — це на дощ. Якщо він виходить з гнізда і робить нові павутини — це на ясну погоду.

Номер слайду 9

Тварини барометри

Номер слайду 10

Практичні завдання : 1.Занурте склянку у воду повністю, переверніть її під водою догори дном і повільно витягуйте з води. Доки краї склянки перебувають під водою , вода не виливається. Чому ? 2. Налийте в склянку води,накрийте аркушем і, підтримуючи папір рукою , переверніть склянку догори дном. Якщо тепер прийняти руку від паперу , то вода із склянки не виллється. Папір ніби приклеївся до країв склянки. Чому ? Відповідь обґрунтуйте.

Номер слайду 11

Підсумок уроку 1. Яка будова барометра анероїда? 2. Як градуюють шкалу – барометра анероїда? 3. Для чого треба систематично і в різних місцях земної кулі вимірювати атмосферний тиск? Яке значення це має для передбачення погоди?

ppt
Додав(-ла)
Діхтяр Олена
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 8 клас (Пістун П.Ф., Добровольський В.В., Чопик П.І.)
Додано
28 листопада 2019
Переглядів
1097
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку