Урок з захисту Вітчизни 11 клас. Розділ основи цивільного захисту.

Про матеріал

Матеріал плану-конспекту уроку з теми медичні засоби захисту та профілактики містить склад та рекомендації щодо використання аптечки АіМЗ деталізовано інітрукцію для роботи з юнаками та дівчатами за новою програмою захисту Вітчизни.

Перегляд файлу

 

"ЗАТВЕРДЖУЮ"

директор школи допризовної

підготовки _______ ­­ С. В. Марченко

 
ПЛАН-КОНСПЕКТ УРОКУ

розділу основи цивільного захисту

для роботи з учнями 10 класів

загальноосвітніх закладів

 

ТЕМА:

Медичні  засоби  індивідуального захисту. Аптечка  індивідуальна, індивідуальний  протихімічний  пакет його склад порядок  обробки  шкіри одягу  та  взуття,  пакет  перев`язувальний правила  його використання.

МЕТА:

 А) НАВЧАЛЬНА   Продовжити  формувати  поняття  про принципи  та  заходи  захисту  населення від наслідків НС. Познайомити   учнів  із  медичними  засобами  індивідуального захисту, які  розміщені  у  індивідуальній  аптечці. Подати  інформацію про   правила   використання  ІПП-8.

 Б) ВИХОВНА Виховувати в учнів впевненість  в  ефективності  заходів  цивільної оборони, надійності  засобів  ЦО від дії  запалювальної зброї; почуття любові  до рідної Вітчизни, формувати гармонійно розвинену особистість.

В) РОЗВИВАЮЧА Розвивати   у  учнів логічне мислення, готовність до виконання обов’язків в умовах складної обстановки, сформувати екологічну свідомість.

 

ТИП УРОКУ: засвоєння нових  знань.

МЕТОДИ ТА ПРИЙОМИ: розповідь, бесіда, елементи лекції, ілюстрація.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: клас  або кабінет цивільної оборони.

ОБЛАДНАННЯ: роздатковий  матеріал АІМЗ , ІПП-8, індивідуальний перев’язувальний  пакет.

ЧАС:  1 година /45 хвилин/

 

Хід уроку

І.  Організаційна частина.

Доповідь командира взводу про готовність до заняття. Перевірка відсутніх.

 

ІІ. Мотивація учбової діяльності школярів.

При ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру, а також населення, що може попасти під вплив негативних чинників надзвичайних ситуацій для надання першої медичної допомоги призначена АІМЗ. Аптечка за своїм складом призначається для оснащення формувань Цивільної оборони України, формувань інших органів виконавчої влади, які залучаються до участі у ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру. Сьогодні ви познайомитеся   із  медичними  засобами  індивідуального захисту, які  розміщені  у  індивідуальній  аптечці та одержите  інформацію про   правила   використання  ІПП-8 та індивідуального перев’язувального пакета.

 

 

ІІІ. Повідомлення теми мети і завдань уроку.

Записуємо тему уроку на дошці.

Тема: МЕДИЧНІ ЗАСОБИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ. АПТЕЧКА ІНДИВІДУАЛЬНА АІМЗ, ЇЇ СКЛАД ТА ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ. ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПРОТИХІМІЧНИЙ ПАКЕТ ІПП-8 ТА ЙОГО СКЛАД. ПОРЯДОК ОБРОБКИ ШКІРИ, ОДЯГУ, ВЗУТТЯ. ПАКЕТ ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНИЙ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ТА ПОРЯДОК ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ.

 

ІV. Сприйняття і первинне засвоєння учнями нового матеріалу.

Пояснення нового матеріалу ( проведення лекції).

АПТЕЧКА ІНДИВІДУАЛЬНА МЕДИЧНОГО ЗАХИСТУ - АІМЗ

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 1997 року № 1379 "Про затвердження заходів щодо розвитку Державної служби медицини катастроф на 1998-2001 роки" спеціалістами МОЗ та МНС України розроблена та затверджена встановленим порядком, з урахуванням сучасних вимог Аптечка індивідуальна медичного захисту (АІМЗ).

Аптечка за своїм складом призначається для оснащення формувань Цивільної оборони України, формувань інших органів виконавчої влади, які залучаються до участі у ліквідації надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру (Рис. 1), а також населення, що може попасти під вплив негативних чинників надзвичайних ситуацій для надання першої медичної допомоги.

 

                         

Рис 1. Аптечка індивідуальна АІМЗ.

Для запобігання негативного впливу об’єктів довкілля- вологості, забрудненого повітря, пилу, тощо, забезпечення зручності і надійності зберігання та використання вмісту АІМЗ за умов надзвичайних ситуацій, розроблено оригінальну конструкцію футляру, який дозволяє:

• за допомогою спеціального кріплення на поясі забезпечити постійне знаходження аптечки у місці можливого використання;

• за допомогою кнопочної системи відкривання забезпечити швидкий і вільний доступ до засобів;

• протягом тривалого часу зберігати препарати неушкодженнми, завдяки використанню для виготовлення футляру матеріалів, стійких до дії механічних, фізичних та хімічних факторів.

Використання АІМЗ найбільш ефективне при застосуванні для неспецифічної профілактики та надання першої медичної допомоги при гострих отруєннях, для попередження уражених радіактивним йодом та прискорення виводу радіонуклідів з організму, обробки невеликих ран.

До переліку препаратів входять такі, що використовуються для знезараження індивідуальних запасів питної води.

Розмір: 115 х 114мм. Вага - 100 г. Ціна за одиницю - 32 гривні.

Комплектність АІМЗ затверджено МОЗ України 22.10.1999р.

  • Бутарфанолу тартрат 0,2 %, шприц-тюбик - ефективний знеболюючий засіб, що використовується для знеболення при травматичних ушкодженнях та проведення протишокової терапії.
  • Доксициліну гідрохлорид, в капсулах - антибіотик широкого спектру дії, для проведення термінової неспецифічної профілактики широкого кола інфекційних захворювань, в тому числі й особливо небезпечних.
  • Калій йодид, в таблетках - для проведення профілактики уражень щитовидної залози радіоактивним йодом при аваріях на АЕС та інших радіаційно небезпечних об’єктах.
  • Біо Стар, в таблетках - препарат, що застосовується для зниження негативного впливу радіонуклідів на організм людини та прискорення процесів виведення радіонуклідів та сполук важких металів з організму, підвищення імунного стану.
  • Валідол, в таблетках - для купування нападу стенокардії та як легкий седативний засіб.
  • Вугілля активоване, в таблетках - препарат, що використовується, як ентеросорбент для зв’язування і виведення з організму токсинів і хімічних отруйних речовин.
  • Пластир бактерицидний - для накладання антисептичних пов’язок при незначних поверхневих травмах.
  • Бинт стерильний.
  • Акватабе в таблетках для знезаражування індивідуальних запасів питної води, а також для приготування розчинів для миття овочів і фруктів.
  • Завчасне та вміле використання аптечки дасть можливість зберегти життя та здоров’я громадянам України в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

 Таблиця 1. Інструкція щодо використання засобів аптечки індивідуального медичного захисту (АІМЗ)

Найменування . укладень

Од. виміру

Кількість

Правила користування

1

2

3

4

Акватабе 3,5 мг

Табл.

3

Для знезараження питної води. 1 таблетку розчинити у1 л води. Вживання через 30 хв.

Біо Стар

Табл.

20

При перебуванні в зоні радіаційного, забруднення або передбаченого радіаційного впливу на організм. Приймати під час вживання або після вживання їжі. 3 профілактичною метою 1-2 табл. на добу протягом часу перебування в зоні радіаційного впливу.

Валідол

Табл.

6

При нервовому збудженні або болю у серці. Покласти 1   таблетку під язик до повного розчинення. При необхідності повторити прийом.

Вугілля активоване

Табл.

 20

При отруєннях хімічними речовинами. Приймати по 2таблетки на 10 кг ваги тіла після подрібнення і розчинення у воді.  

Доксицикліну гідрохлорид

 

Капс.

8

Протнбактеріальний препарат. Приймається при загрозі або прояві інфекційного захворювання - 2 капсули у перший день і по 1 капсулі на добу в подальші дні після їжі.

Калію йодид

Табл.  

10

При виході з радіоактивної зони забруднення. Для посилення імунітету та запобіганню попадання радіоактивного йоду в організм. По 1 таблетці протягом 15 днів.

ЗНЕБОЛЮЮЧІ ЗАСОБИ:

Буторфанолу татрат 0,2 % або аналоги (у шириц-тюбику) - розчин для ін’єкції, у 1 мл якого міститься буторфанол тартрат. Відноситься до синтетичних анальгетнків. Дія препарату настає швидко і триває до 4 годин. У терапевтичних дозах ризик пригнічення дихального центру мінімальний. Слід використовувати обережно при важких черепно-мозковнх травмах.

Показання: застосовується при гострому і хронічному больовому синдромі середньої і сильної інтенсивності.

Спосіб застосування: вводиться внутрішньом’язево.

Умови зберігання: у захищеному від світла місці при кімнатній температурі.

Термін зберігання: 2 роки.

ПРОТИБАКТЕРІАЛЬНІ ЗАСОБИ:

Доксицикліну гідрохлорид - антибіотик широкого спектру дії. 1 капсула вміщує 0,1 г доксицикліну гідрохлориду. Має активність, відношення до більшості грампозитивних і грамнегативних мікроорганізмів, в тому числі стійких до інших антибіотиків. Діє на рикетсії, мікоплазми, найпростіших. Препарат швидко всмоктується і повільно виводиться з організму. В залежності від дози терапевтична концентрація у крові зберігається протягом 2 - 4 годин.

Показання: при інфекційних захворюваннях викликаними чутливими до препарату мікроорганізмами, в тому числі збудниками висипного тифу, чуми, холери, бруцельозу, сибірки, туляремії та інших.

Спосіб застосування: Приймається при загрозі або прояві інфекційного захворювання - 2 капсули у перший день і по 1 капсулі на добу в подальші дні після їжі.

Умови зберігання: у захищеному від світла місці при кімнатній температурі.

Термін зберігання: 2 роки.

 

АНТИСЕПТИЧНІ ЗАСОБИ

Пластир бактерицидний – використовується як антисептичний засіб.

Показання: при невеликих ранах, подряпинах.

Спосіб застосування: після зняття захисної плівки накладається і фіксується на рані.

Умови зберігання: у сухому  захищеному від світла місці при кімнатній температурі.

Термін зберігання: 2 роки.

Бинт стерильний. Розмір: 5 м х 10 см.

Для перев’язок.

ЕНТЕРОСОРБЕНТИ

Вугілля активоване - ентеросорбент, що здатний адсорбувати на своїй поверхні токсини, алкалоїди, інші хімічні речовини. Не токсичний, добре виводиться з організму кишечником. Кожна таблетка вмішує 0,25 г активованого вугілля.

Показання - для зв’язування і виведення з організму багатьох токсикантів.

Спосіб застосування: у вигляді водних суспензій. При отруєнні вживається у дозі 2 таблетки по 1 г на 10,0 кг маси тіла.

Умови зберігання : у сухому місці.

Термін зберігання: 2 роки.

СЕДАТИВНІ ЗАСОБИ

Валідол - 1 таблетка містить 0,06 г ментолу у метиловому ефірі ізовалеріанової кислоти Має седативну і судиннорозширюючу дію.

Показання: при нервових збудженнях, істерії, неврозах, стенокардії.

Спосіб застосування: 1 таблетка кладеться під язик до повного розчинення. Протягом доби можна приймати до 6 таблеток.

Умови зберігання: у прохолодному місці.

Термін зберігання: 2 роки.

ЗНЕРАЖАЮЧІ ЗАСОБИ

Акватабе - швидко розчинні таблетки, до складу яких входять речовини, які звільнюють активний хлор. Препарат має високу бактерицидну, віруліцидну і фунгіцидну дію.

Показання:  для знезараження питної води. 1 таблетку розчинити в 1 л води. Вживання через 30 хвилин.

Умови зберігання: у сухому, місці при кімнатнім температурі.

Термін зберігання: 5 років.

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ШРПИЦ-ТЮБИКОМ

Корпус тюбика  енергійним рухом повернути  за годинниковою стрілкою до упора. Потім збити ковпачок, який захищає голку і, тримаючи шприц-тюбик голкою догори, видавити з нього повітря до появи краплі рідини на кінчику голки. Після цього, не торкаючись голки руками, вколоти її у м’які тканини стегна чи руки і витиснути рідину шприц-тюбика. В термінових випадках укол можна зробити крізь одяг.

 

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПРОТИХІМІЧНИЙ ПАКЕТ ІПП-8

Рис 2. Індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8: 3-загальний вигляд; 2-ватно-марлеві тампони для знезараження; 1- флакон із дегазуючим розчином.

ІПП-8 призначений для знезараження ділянок тіла і одягу, на які потрапили краплі рідкої ОР. ІПП-8 складається із скляного флакону з дегазуючим розчином - 1 та чотирьох ватно-марлевих тампонів - 2, що знаходяться у герметичному пакеті - 3 (Рис. 2). Дегазуючий розчин являє собою розчин речовин, що вступає у хімічну реакцію з ОР та знешкоджує їх, перетворюючи у нетоксичні і малотоксичні хімічні сполуки.

Рідиною ІПП-8 можна обробити близько 500 см2 одягу чи відкритих ділянок шкірного покриву. При попаданні краплиннорідких ОР на відкриті ділянки тіла і одягу необхідно змочити тампони рідиною з флакону та протерти ними заражені ділянки шкіри та частини одягу, що прилягає до відкритих ділянок шкіри. При обробці може з’явитись почуття печії, але воно швидко проходить і не впливає на працездатність. Рідина флакону отруйна і небезпечна при потраплянні в очі. Використані тампони після обробки поверхні, зараженої ОР, не можна розкидати, їх збирають та спалюють або закопують в землю у відведеному місці.

При відсутності індивідуального протихімічного пакету для обробки уражених ділянок можна використовувати підручні засоби, що використовуються у побуті: мило, шампуні, пральні порошки, розчинники. Вказані засоби розчиняють у воді і змивають отруйні речовини з зараженої поверхні. Замість тампонів можна використовувати папір, вату, ганчірки.

ПАКЕТ ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНИЙ

Індивідуальний перев’язувальний пакет використовують для надання само- або взаємодопомоги на місці нещасного випадку Вміст пакета стерильний. Пакет складається (Рис. 3).  з бинта, двох ватно-марлевих подушечок. Одна з подушечок закріплена на бинті нерухомо, інша легко перемішується. Пакет покритий оболонками: зовнішня - з полімеру або прогумованої тканини, внутрішня - з трьох шарів пергаменту. У складках пергаментного паперу міститься англійська шпилька. Інструкція з методики розкриття пакета та його застосування міститься на зовнішній оболонці Зовнішню полімерну або прогумовану оболонку можна використовувати для накладання оклюзійної пов’язки при проникаючих ураженнях грудної клітки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАКЛАДАННЯ ПОВ’ЯЗКИ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ПЕРЕВ’ЯЗУВАЛЬНОГО ПАКЕТА  ДОПОМАГАЄ  ЗАХИСТИТИ  РАНУ  ВІД  ЗАБРУДНЕННЯ

        

Рис. 3. Будова та склад індивідуального перев’язувального пакету.  

V. Узагальнення і систематизації знань.

Бесіда з класом за питаннями:

  1. Які  є медичні засоби захисту і профілактики?
  2.  Які компоненти аптечки індивідуальної АІМЗ?
  3. Яке застосування компонентів АІМЗ?
  4. Які є компоненти індивідуального протихімічного пакету?
  5. Для чого використовується перев’язувальний пакет?
  6. Яка будова перев’язувального пакета?

 

VІ. Підбиття  підсумків  роботи на  уроці.

Сподіваюсь, що за необхідності  ви використаєте отримані знання для допомоги потерпілим. Всі Ви працювали вміло та злагоджено. Дякую Вам.

 Викладач  повідомляє оцінки учням.

 

VІІ. Повідомлення домашнього завдання.

Вивчити  стор. 268-270 та конспект уроку.

 

Конспект уроку підготував:

Дудник Віктор Валерійович

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олексій Герус
    Розробка корисна на початку викладацької діяльності. Дякую.
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
24 жовтня 2018
Переглядів
4272
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку