Презентація на тему "Класифікація опіків. Профілактика опікового шоку."

Про матеріал

Дана презентація допоможе з'ясувати :

1.Що таке опік і які є різновиди опіків?

2.Що таке опікова хвороба?

3.Як можна характеризувати термічні опіки?

4.Ступені опіків, якими вони бувають?

5.Від яких речовин можна отримати хімічні опіки?

6.Коли виникають опіки променевою енергією Сонця?

7.Як надати допомогу при опіках?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класифікація опіків. Профілактика опікового шоку.

Номер слайду 2

План: 1. Що таке опік?Які є різновиди опіків? 2.Що таке опікова хвороба? 3.Як можна характеризувати термічні опіки? 4.Ступені опіків, якими вони бувають? 5.Від яких речовин можна отримати хімічні опіки? 6.Коли виникають опіки променевою енергією сонця? 7.Як надати допомогу при опіках?

Номер слайду 3

Що таке опік? Які є різновиди опіків? Опік – ураження шкіри та тканин організму під дією високих температур, їдких хімічних речовин, інтенсивного короткохвильового випромінювання, що призводить до втрати клітинами організму своєї молекулярної структури. Залежно від походження, опіки поділяють на кілька типів. Опіки термічні хімічні променеві радіаційні Виникають під дією високих температур, кип’ятку, гарячої пари,розпечених предметів Виникають під дією їдких хімічних речовин: кислот, лугів, концентрованих солей Виникають під час дії інтенсивного інфрачервоного, ультрафіолетового випромінювання Виникають під час контакту з радіоактивними речовинами

Номер слайду 4

Опікова хвороба – це гостре порушення водно-сольового обміну в організмі, що супроводжується загальною інтоксикацією. Часто стан хворого ускладнюється запаленням легенів, ураженням печінки, нирок, гострими виразками шлунково-кишкового тракту. Перша допомога при опіках при значних опіках потерпілого найкраще обгорнути чистим простирадлом; у всіх випадках потрібні : знеболювальні заходи, напування підсоленою водою. Найбільш небезпечні опіки - отримані в результаті дії горючих речовин, таких як напалм, синтетичних в’язких речовин , бо прилипають до тіла і одягу та, продовжують горіти, вражаючи тканини на значну глибину. Увага! Збивати таке полум’я не можна , бо це призведе до розмащування горючої суміші по тілу і збільшенню площі ураження. Припинити горіння можна зануренням у воду чи накладанням змоченої у воді пов’язки.

Номер слайду 5

І ступеня. ІІ ступеня. ІІІ ступеня. Опіки І ступеня характеризуються почервонінням шкіри у місці опіку. При дотику теплого предмету до цього місця відчувається зростаючий біль. Опіки ІІ ступеня характеризуються не тільки почервонінням шкіри, а й появою пухирців, заповнених прозорою рідиною, тривалим ниючим болем. Опіки ІІІ ступеня характеризуються сильним болем. Поверхня обпеченої шкіри вкривається пухирцями, вона втрачає життєдіяльність. Окремі місця шкіри обвуглені, але глибокі тканини функціонують.

Номер слайду 6

Опіки ІV ступеня характеризуються обвугленням глибоких тканин, повністю втратою ними життєздатності. Термічні опіки найчастіше зустрічаються у побуті, але не виключені такі травми і на виробництві. Останні, як правило, пов’язані з нехтуванням правил особистої безпеки. Тяжкість усіх видів опіків залежить від глибини ураження тканин, площі поверхні, що зазнала опіків, комбінації з іншими видами травм. Залежно від глибини ураження термічні опіки поділяють на легкі ( І ступеня ), середньої тяжкості ( ІІ ступеня ), тяжкі ( ІІІ ступеня ) і вкрай тяжкі ( ІV ступеня ). ІІІб ступеня. ІV ступеня.

Номер слайду 7

Народна медицина пропонує Для лікування термічних опіків І та ІІ ступенів з невеликою площею ураження, використовувати компреси з обліпихової олії. Використовують також продукт бджільництва – прополіс, що містить у собі великий запас вітамінів та мікроелементів.

Номер слайду 8

Хімічні опіки виникають у разі дії на шкіру концентрованих кислот (сульфатної, хлоридної, нітратної), лугів ( їдких калі, натру, концентрованих розчинів аміаку), фосфору, деяких солей. Вони небезпечні ще й тим, що спричинюють загальне отруєння організму. Їх ознаки: сип, пухирці, локальний біль без видимих ушкоджень, головний біль, утруднене дихання. Вони можуть проявлятися як відразу, так і через деякий час. Перша допомога при хімічних опіках У разі опіків концентрованими кислотами, на поверхню ллють холодну воду або розчин соди протягом 10-15 хв. На опіки, спричинені лужними розчинами, також ллють воду і обробляють 2%- вим розчином оцту чи лимонного соку. Потім накладають пов’язку. Обпечені очі промивають водою ( крім опіків вапном )або молоком, після чого накладають пов’язку і доставляють потерпілого у лікарню.

Номер слайду 9

Опіки променевою енергією сонця, тобто ультрафіолетовим випромінюванням, спричинюють - почервоніння шкіри, -високу температуру, - нудоту, блювання, -головний біль. Перша допомога при променевих опіках - накласти на обпечену ділянку холодний компрес, постійно його змінюючи. Можна використати для компресів кисломолочні продукти чи просто холодне молоко. - для зняття болю потерпілому варто дати аспірин чи парацетамол.

Номер слайду 10

Для очей небезпечні опіки лазерним випромінюванням та сильним світловим потоком. Вони можуть виникнути під час проведення дослідів, ремонту та експлуатації відповідного обладнання, під час спостерігання за електрозварювальними роботами чи перебування на засніжених вершинах гір тощо. Там сонячне світло містить дуже жорсткий ультрафіолетовий компонент. У цих випадках пошкоджується рогова оболонка очей, і людина втрачає зір. Допомога полягає у зав’язуванні очей і негайній доставці потерпілого у медичний заклад. Якщо допомога своєчасна, зір через деякий час поновиться. Коли на шкіру та слизові оболонки потрапляють радіоактивні речовини, виникають радіоактивні речовини, виникають радіакційні опіки, які дуже важко лікуються.

Номер слайду 11

Надання допомоги: Надаючи допомогу, насамперед треба погасити одяг,що горить, ні в якому разі не допускати, щоб потерпілий при цьому бігав, бо повітря ще сильніше роздмухує полум’я. Найкраще накинути на нього пальто або куртку. Якщо це можливо, повалити на землю і намагатися збити полум’я перекочувати по землі. Потім обпечену частину тіла звільнити від одягу, обрізаючи його. Одяг, що приклеївся до шкіри, залишають.

Номер слайду 12

Неприпустимо торкатися обпеченої поверхні руками, протикати пухирці,заповнені рідиною, оскільки це може призвести до інфікування рани. Не можна змащувати сильний опік жиром та іншими речовинами. Після звільнення від одягу на уражені місця слід накласти стирильні пов’язки. Краще, якщо є спеціальні контурні опікові повязки, просочені протиопіковим препаратом. У разі значних опіків нижніх та верхніх кінцівок їх іммобілізують за допомогою шин чи підручних засобів.

Номер слайду 13

Розрахунок площі опіку у дітей різного віку. ( у відсотках, до спільної поверхні тіла ). Локалізація опіку. До 1 1 5 10 15 Голова 19 17 13 11 9 Тулуб 26 26 26 26 26 Верхні кінцівки 7 7 7 7 7 Стегна 5 6 8 8 9 Голені 5 5 5 5 5

Номер слайду 14

Висновок: Дотримуйтесь правил безпеки! Бережіть своє життя!

Номер слайду 15

Література Підручник « Захист Вітчизни » для 10 – 11 кл. загальноосвітніх навчальних закладів . За ред.. Ю.О.Квашньова, А.О.Литвиненка. – К.: Вежа, 2006. - 448. : іл..+ 8с. кольор.іл. Коденко Я.В. Основи медичних знань : Навч. посіб. для 10 – 11 кл. серед. Загальноосвіт.шк. – К.: Арт – Освіта, 2004. - 159 с. Інтернет.

ppt
Додано
11 листопада 2018
Переглядів
9121
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку