Урок-змагання з молекулярної фізики на тему "Стани речовини"

Про матеріал
У формі гри як методу начання на уроці фізики проходить змагання двох команд з назвами "Капіляри" та "Кристали". На занятті показана багатогранність теплових явищ у природі, пізнання їх людиною та використання в побуті та техніці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України»Методичні матеріали до уроку-змагання з Молекулярної фізики. Викладач: Шиненко М. В. 

Номер слайду 2

Девіз заняття: «ПРИРОДА – ЄДИНА КНИГА, КОЖНА СТОРІНКА ЯКОЇ НАПОВНЕНА ГЛИБОКИМ ЗМІСТОМ»   (Гете)  

Номер слайду 3

Закон відкритого заняття: Фізика + гумор =соnst. 1. Повний запас успіху обох команд сталий. Він може лише переходити від однієї команди до іншої й навпаки.2. У замкнутій системі кабінету, коли гравець тягне час, уболівальників тягне до виходу.3. Сили взаємодії команд протилежні за напрямом, але рівні за значенням. Рівнодійна цих сил завжди напрямлена в бік команди, яка перемагає.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Розминка

Номер слайду 7

1. Що важко змінити в рідині?Відповідь: ОБ’ЄМ

Номер слайду 8

2. Інтенсивне пароутворення в усьому об'ємі рідини? Відповідь: кипіння

Номер слайду 9

3. Чи завжди гаряча кип'ячена вода?

Номер слайду 10

Відповідь: Не завжди, оскільки точка кипіння залежить від зовнішнього тиску. Тому температура може бути значно нижчою ніж 100ºС

Номер слайду 11

4. Живе-лежить. Помре-біжить. Відповідь: Сніг

Номер слайду 12

5. Деякі комахи можуть вільно бігати по поверхні води немов по твердому ґрунті. Чому?Відповідь: поверхневий натяг

Номер слайду 13

6. У воді родиться і води боїться. У воді росте, кохається. Кинь у воду, то злякається. Відповідь: сіль

Номер слайду 14

7. Чому собака у спеку висовує свій язик?Відповідь:потові залози у собаки знаходяться на язиці…. (охолодженню організму)

Номер слайду 15

8. Прозорий мов скло, а не вставиш у вікно?Відповідь: Лід.

Номер слайду 16

9. На якому фізичному явищі ґрунтується використання рушників?

Номер слайду 17

Відповідь: Капілярність

Номер слайду 18

10. Чому в морозну погоду сніг рипить під ногами?

Номер слайду 19

Відповідь: Руйнуються кристалики – сніжинки.

Номер слайду 20

Чому гуси виходять з води сухими?

Номер слайду 21

Відповідь: Пір'я гуски покрите водонепроникним жиром,який не змочує вода

Номер слайду 22

ОПОВІДАННЯ «ЗНАЙДИ ПОМИЛКУ» На уроці фізики я виконував лабораторну роботу, тема якої: «Визначення відносної вологості повітря». Я знаю, що вологість повітря можна визначити за допомогою конденсаційного психрометра. Цей прилад складається з двох термометрів, резервуари яких обгорнуті марлею і занурені в посудину з водою. Вода, піднімаючись по капілярах марлі, змочує резервуар термометра. Якщо повітря ненасичене, то вода з марлі не випаровується і не охолоджує термометр. І навпаки, якщо повітря насичене водяною парою, то вода з марлі випаровується і охолоджує термометр. Ось чому термометр з вологим резервуаром завжди показує вищу температуру, ніж термометр із сухим резервуаром. Знаючи різницю температур сухого і вологого термометрів та температуру вологого термометра, за психрометричною таблицею визначають відносну вологість повітря у відсотках. Якщо повітря не насичене водяною парою, то покази термометрів будуть однакові, і відносна вологість становитиме 100%. Це можливо під час дощу.

Номер слайду 23

ОПОВІДАННЯ «ЗНАЙДИ ПОМИЛКУ»Для визначення абсолютної вологості повітря використовується прилад волосяний гігрометр. Принцип дії цього приладу ґрунтується на властивості знежиреної людської волосини: якщо волосина суха, то вона довша, якщо мокра, то коротша. Волосина закріплена на стояку і з’єднана із стрілкою. Шкала приладу проградуйована від нуля до ста градусів. Якщо в приміщенні вища температура, то вологість буде більша, якщо нижча, то менша. Відносна вологість по цьому приладу вимірюється у відсотках.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Наш мозок – система рідких кристалів

Номер слайду 26

Номер слайду 27

КОНКУРС «Допоможемо Оксані» Оксана взяла в Миколи завдання, щоб переписати, а її молодший брат порізав аркуш із завданням ножицями. Треба допомогти Оксані поновити текст завдання за окремими шматками (з’єднати пронумеровані фрази в пари». 1. Видовження стержня при пружній деформації. 2. Прямо пропорційне відносному видовженню. 3. Механічна напруга. 4. Дорівнює відношенню абсолютного видовження до початкової довжини. 5. Відносне видовження. 6. Залежить від початкової довжини, площі поперечного перерізу та матеріалу стержня. 

Номер слайду 28

КОНКУРС «Допоможемо Оксані» 1. Йонні кристали – це такі, у вузлах решітки знаходяться… 2.молекули, між якими відбувається притягання чи відштовхування. 3. В кристалах з металічним зв’язком у вузлах решітки знаходяться... 4. У вузлах решітки атомних кристалів містяться… 5. Молекулярні кристали – це такі, у вузлах решітки яких знаходяться... 6.різнойменні йони, сили притягання між якими більші за силу відштовхування. 7.нейтральні атоми, між якими існує ковалентний зв'язок. 8.позитивні йони, а негативні йони, тобто електрони заповнюють всю решітку.

Номер слайду 29

1. КРОСВОРД  КРИСТАЛІЗАЦІЯ   МОЛЕКУЛЯРНА   ВИПАРОВУВАННЯ   АЛЮМІНІЙ        АТОМНА     ПСИХРОМЕТР       КРУЧЕННЯ           ТУМАН       АМОРФНІ     

Номер слайду 30

2. КРОСВОРД     КАПІЛЯРИ   ВОЛОГІСТЬ   АНІЗОТРОПІЯ   ГІГРОМЕТР        СНІГ       ДЕФОРМАЦІЯ         СТАНИ      КИПІННЯ          БІЛКИ    

Номер слайду 31

1. Що було основним на занятті?2. Що було новим?3. Що було цікавим?4. Де будемо використовувати здобуті знання? Завдання додому: Підготувати реферати на тему:1. Явища змочування і незмочування в живій природі.2. Ефективність миючих засобів.3. Л. Е. Генденштейн, І. Ю. Ненашев-Фізика 10кл. § 22-23.

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Генденштейн Л. Е., Ненашев І. Ю.)
До уроку
§ 22. Стани речовини
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
235
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку