Урок.ЗМІСТ БУДІВЕЛЬНОГО КРЕСЛЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО ОФОРМЛЕННЯ

Про матеріал
Розробка уроку з технологій для 10 класу.Модуль"Креслення"Містить практичний інтерес для вчителів технологій та креслення і може бути корисним учням в умовах дистанційної освіти.
Перегляд файлу

 

Тема уроку.ЗМІСТ БУДІВЕЛЬНОГО КРЕСЛЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЙОГО ОФОРМЛЕННЯ.

 Мета:

  • - Навчальна: ознайомити учнів із   знаннями  про будівельне креслення, основні його види та призначення; вивчити умовні графічні зображення що застосовуються  на будівельних кресленнях; навчитися читати будівельні креслення
  • - Розвивальна: розвинути аналітичне, об’ємне та логічне мислення,пізнавальну активність та самостійність.
  •  - Виховна:  виховання  дисципліни, сумлінності, наполегливості у досягненні мети, вміння працювати в групі.

 

Тип уроку: урок  засвоєння нового матеріалу.

 

Форми проведення уроку: лекція з елементами ігор  «Архітектор»,

Методи та прийоми:  розповідь з елементами гри  та практичного показу,  мозковий штурм, демонстрація  слайдів

Основні терміни і поняття: проект, генплан, фасад, план, висотна позначка, архітектурна мітка.

Дидактичне забезпечення уроку: слайди, оцінювальні листи, «Конструктор» для будівельних креслень.

Матеріально – технічне забезпечення уроку: мультимедійний проектор, комп’ютер, магнітна дошка.

Хід уроку.

  1. Організаційна частина.

 

Привітання: Доброго дня всім присутнім.

Перевірка наявності учнів на уроці та готовності класу до роботи:

Чергового прошу доповісти про присутність учнів на занятті.

Сподіваюсь, що ви готові до заняття, добре почуваєтесь і ми можемо розпочинати урок.

 

  1. Мотивація навчальної діяльності

Вступне слово вчителя.  Дорогі учні! Нарешті Ви, ті що навчаються в10 класі і ті що хочуть  вивчати справжнє БУДІВЕЛЬНЕ КРЕСЛЕННЯ!

Я бачу німе питання на Ваших обличчях: «Чому так довго ми вивчали якесь-то ТЕХНІЧНЕ КРЕСЛЕННЯ? Навіщо забивали свої голови зайвою інформацією?»

Хочу вас заспокоїти! Ми не марнували час! Адже всі ті теми технічного креслення, що ви засвоїли на попередніх уроках, всі ті незчисленні практичні роботи що ви виконували є тим необхідним базисом для вивчення доволі складного і, для Вас необхідного, будівельного креслення. Всі ті розділи, починаючи з оформлення креслень, креслярських шрифтів, нанесення розмірів на кресленнях і закінчуючи  прямокутними проекціями, розрізами та перерізами, всі вони будуть потрібними при читанні і виконанні креслень будівельних об’єктів.

То ж до роботи!

 

  1. Повідомлення теми  програми, уроку.

Тема програми: « Топографічні та будівельні креслення». За програмою на дану тему відводиться 4 години навчального часу.

Тема сьогоднішнього уроку звучить так: »Зміст будівельного креслення та особливості його оформлення».

  1. Повідомлення мети уроку

 

На сьогоднішньому занятті нам необхідно: зрозуміти що таке будівельне креслення, і чи є в нього відмінність від технічного;  познайомитись з основними  його видами; зрозуміти що називають проектом будівлі, познайомитись з умовними графічними позначеннями будівельних креслень та навчитися читати будівельні креслення.

  1. Вивчення нового матеріалу:

Перш за все, пропоную записати до робочих зошитів  тему і план вивчення нової теми

План вивчення теми:

  1. Основні поняття про будівельне креслення
  2. Види будівельних креслень
  3. Основні графічні умовні позначення на будівельних кресленнях

1.Лекція вчителя.(в процесі вчитель використовує мультимедійний супровід)

Давайте поміркуємо. А що ж таке «Будівельне креслення»? Все достатньо банально! Будівельним кресленням називають зображення об΄єктів  будівництва та окремих їх деталей.

Чи є різниця між будівельним кресленням і технічним, окрім того що в технічному кресленні зображують технічні деталі, а в будівельному – будівельні об’єкти?

Відповідаю! Так відмінності є! Вони незначні і глобально не змінюють основні правила креслення, але їх необхідно знати в процесі читання чи створення будівельних креслень!Ось глянте і порівняйте?Знайдіть нюанс.

 

                  Технічне креслення                                  Будівельне креслення

 ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ КОНТРОЛЮ РІВНЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ З КРЕСЛЕННЯ ...  Контрольна робота з креслення на тему: «Основи будівельного креслення»

 

Так наприклад,  при нанесенні розмірів на будівельних кресленнях замість стрілок розмірних ліній наносять так звані «архітектурні мітки» (на перетинанні розмірної та виносної лінії викреслюють штрих суцільною товстою під кутом 45°); розміри на будівельних кресленнях дозволено повторювати і їх як правило, проставляють у вигляді замкненого розмірного ланцюга, що не дозволялося в технічному кресленні.

 

2. Які ж існують основні види будівельних креслень?

В залежності від стадій проектування будівлі розрізняють два основних типи будівельних креслень – це архітектурно-будівельні  та конструктивні креслення.

Уявіть собі, що Ви купили лотерейний квиток і він виявився виграшним. План участка 6 соток с домом

Отримавши кругленьку суму грошей, Ви хочете побудувати свій дім і зразу придбали для будівництва ділянку землі в центрі нашого міста. Але для будівництва вам необхідно замовити   …… Що? Правильно, РОБОЧИЙ ПРОЕКТ! Де ви його будете замовляти? Правильно, в спеціалізованій проектній організації! Ви приїздите  в офіс і, в першу чергу, знайомитесь з головним архітектором проекту. Розповідаєте про той «Будинок своєї мрії» в якому хочете жити все своє життя. Головний архітектор приступає до роботи – виконує архітектурно-будівельні креслення, які в повній мірі описують об’ємно-планувальне рішення вашого об’єкту. До таких креслень належать:

  • Фасади будівлі – це вигляди на будинок спереду, ззаду та з боків (головний фасад, дворовий фасад, торцьові фасади відповідно). Призначені фасади, в більшості, для розуміння стилю будівлі, загального архітектурного вигляду, першого наближення до знайомства з будівлею. На фасадах також можна побачити розташування основних зовнішніх елементів будівлі – вікон, вхідних дверей,  балконів, лоджий, пілонів, карнизів та їх висотні відмітки.

 

  • Плани поверхів будівлі – це розрізи будівлі горизонтальними січними площинами в межах визначеного поверху. На планах можна побачити розташування зовнішніх та внутрішніх стін, перегородок і прорізів в них. Розміри та розташування кожного Тема семестру «Природне і культурне середовище людини»приміщення

 

  • Розрізи будівлі – утворюються вертикальними січними площинами. На розрізах видно всі внутріщні елементи будівлі і їх висотні відмітки.

http://gk-drawing.ru/images/sections-buildings-002.jpg

  • Генеральний план (генплан) – це зображення благоустроєної ділянки при здачі будинку в експлуатацію. На генпланах показують всі доріжки, дороги, майданчики, споруди та озеленення території.

http://msc-plitka.ru/upload/Article%20pics/proektir.jpg

Після того як архітектор створив вище зазначені креслення, замовника, тобто Вас, знайомлять з ними. І якщо ви в повній мірі задоволені тим що побачили, до роботи приступають конструктори на чолі з Головним інженером проекту. Конструктори виконують всі розрахунки на міцність і стійкість всіх конструктивних елементів будівлі та приймають рішення про застосування тих чи інших будівельних матеріалів. З’являються конструктивні креслення. До таких креслень належать:

  • Плани фундаментів, монтажні схеми перекриття, кладочні плани, плани армування конструкцій, опалубочні плани, схеми розташування мереж життєзабезпечення будівлі, вузли та деталі тощо. Тобто всі креслення що пояснюють як сконструйований той чи інший вузол або деталь будинку.

https://konspekta.net/lektsiiorgimg/baza14/4554536645142.files/image004.png  https://konspekta.net/wikipagecomua/baza1/974951285097.files/image138.gif

https://uk.fehrplay.com/images/domashnij-uyut/armirovanie-lestnic-raschet-i-shema.jpg

 

І після написання пояснювальної записки, в якій детально описується те що неможливо було вказати на кресленнях з’являється робочий проект Вашого будинку. Тільки при наявності даного документу можна приступати до будівництва.

То ж, що називають робочим проектом?

Проектом будинку називають   комплект документів зі всією необхідною інформацією для проведення всіх стадій будівельно-монтажних робіт, від загальнобудівельних – до введення в експлуатацію.

3. Якщо ви були уважними і добре придивлялися до всіх будівельних креслень які я показував, то неодмінно помітило що на них є дуже багато умовностей – наприклад не всі конструкції будівлі на плані поверху викреслені детально. Хоча інтуїтивно можна здогадатися  що за конструкція перед нами накреслена, але ви, як висококваліфіковані фахівці не здогадуватись,а знати повинні. І тому я хочу вас познайомити зі стандартними умовними графічними позначеннями конструктивних елементів будівлі, а також з позначеннями санітано-технічного устаткування, що допоможуть в подальшому правильно читати креслення.

Хочу запропонувати вам невеличку гру «Вгадайку». Я буду показувати  умовні позначення будівлі, а ви будете намагатися їх впізнати. Готові? Гра ропочинається!

(На екрані з’являються зображення умовних графічних позначень, що застосовуються на планах поверхів будівель, а учні намагаються їх відгадати.  З часом з’являються на екрані правильні відповіді).

 

 

 

Молодці! Більшість умовних позначень ви вгадали!

Але при виконанні реальних практичних завдань, читаючи будівельні креслення, ви повинні не вгадувати а ТОЧНО ЗНАТИ!!! Тому всі графічні позначення необхідно вивчити на пам’ять!

 

  1. Практична робота з елементои гри.

     Пропоную  пограти ще! Тільки тепер в більш серйозну гру – попрацювати архітекторами. Для цього вам необхідно поділитися на команди по три-чотири чоловіка. В кожній команді визначити Головного архітектора, який буде капітаном команди. Мета Головного архітектора не допускати безладу в команді, консолідувати ідеї, керувати своєю командою.

Кожній команді дається «Конструктор для будівельного креслення», по суті це набір вивчених вами на сьогоднішньому уроці умовних графічних позначень. Завдання: з наявних елементів утворити цілий план поверху одноповерхового двокімнатного будинку с санвузлом та кухнею. Для роботи вам дається 7 хвилин. Команда, яка впорається вчасно і спроектує  відповідний і правильний план поверху отримає бонус – плюс два бали до загальної оцінки за урок.

Для прикладу покажу вам на дошці приблизну послідовність вашої роботи.

(На магнітній дошці вчитель утворює план поверху однокімнатного будинку з санвузлом та кухнею)

Все зрозуміло? Час пішов!

(Учні працюють в малих групах)

Стоп! Час вийшов. Команди покажіть свої запроектовані плани поверху!

(Визначення команди, яка найкраще впоралась з завданням)

Виграла __________________ команда на чолі з _________________!!!!

ІІ. А тепер спробуємо на оцінку прочитати будівельне креслення, яке буде на екрані. Я буду читати запитання , а ви на оціночних листах будете вписувати свої відповіді. Кожна правильна відповідь буде коштувати 1 бал, загалом можна заробити 8 повноцінних балів.  На роздуми для відповіді вам дається 10 секунд. Готові? Розпочали!!!

(Вчитель зачитує запитання – учні, читаючи будівельне креслення на екрані, заносять відповіді в оціночні листи)

Запитання:

  1. Як називається будівельне креслення представлене на екрані?
  2. Скільки приміщень на поверсі?
  3. Яка загальна товщина зовнішніх стін будинку?
  4. Під яким номером приміщення кухні?
  5. Яка висота приміщень?
  6. Назвіть розміри приміщення №3
  7. Яка ширина віконних прорізів в будівлі?
  8. Як би ви назвали приміщення під номером №4?

 

Креслення - Технології. Рівень стандарту. 10 клас. Біленко

 

 

Зараз перевіримо, чи правильно ви прочитали креслення! Будь ласка обміняйтеся оціночними листами та,  керуючись правильними відповідями що з’явилися на дошці, підрахуйте кількість балів зароблених вашим колегою!

  1. Підбиття підсумків. Рефлексія.

Якою була тема уроку?

Що було не зрозуміло?

Заключне слово вчителя.

І так, сьогодні на уроці ми познайомилися з поняттям «Будівельне креслення» Я думаю, що в основному всі ви засвоїли новий матеріал на достатньому рівні. Тепер ваше завдання навчитися отримані знання використовувати на практиці, в своїй роботі, чи при виконанні графічних завдань.

Мені хочеться відзначити учнів, які були активні на уроці____________________________)

  1.  Домашнє завдання:

 

Вивчити §32-36 (сторінки 166-174)   підручника Анисимова М. В.  «Креслення», виконати план будинку в якому ви мешкаєте використовуючи набуті на уроці крмпетентності.

 

Всім дякую за роботу! До побачення!

 

       

 

 

 

 

 

 

 

Урок                                                                  Дата

Тема. Зміст будівельних креслень та особливості його оформлення

Будівельні креслення будинків і інженерних споруджень складають по загальних правилах їх прямокутного проектування на основні площини проекцій.

Проекція будинку на кресленні має свої назви. Види будинку зпереду, ззаду, зправа і зліва називають фасадами будинку. Якщо фасад будинку виходить на вулицю чи площу, його називають головним фасадом, у цьому випадку вид на будинок ззаду називають двірським фасадом, а види на будинок зправа і зліва — бічними або торцевими фасадами. Якщо будинок розташований усередині кварталу або території туркомплексу, то усі фасади будуть двірськими. Тому назви фасадів будинку дають по разбивочних осях за типом Фасад 1-9 або Фасад по осі А.

Вид на будинок зверху називають планом даху. План даху і фасади будинку дають уявлення про форму будинку, кількість поверхів, наявність балконів і лоджій, про розташування вхідних дверей, розміри будинку, а також про його архітектурний образ.

З розташуванням і розмірами окремих помешкань по поверхах будинку, розміщенням санітарно-технічного устаткування,

основними будівельними конструкціями будинків й іншими даними можна ознайомитися по планах і розрізах.

Планом будинку називається зображення будинку, уявно розсіченого горизонтальною площиною на рівні віконних і дверних прорізів і спроекцированого на горизонтальну площину проекцій, при цьому інша частина будинку (між оком спостерігача і січною площиною) передбачається віддаленою. На кресленні плану будинку показується те, що утворюється в січній площині і що розташовано під нею (рис. 1.6).

Якщо планування помешкань другого і наступних поверхів однакові, то виконують крім плану першого поверху також план другого поверху і називають його планом типового поверху або планом 2-9 поверхів.

https://tourism-book.com/media/content/54211f5273698.png

. Створення плану будівлі

У промислових будинках горизонтальні площини проводять на рівні яких-небудь, так званих висотних відміток, і отримані плани називають по цих відмітках, наприклад План на відмітці 6,000.

Аналогічним засобом одержують і всі інші плани будинку, наприклад План розкладки плит міжповерхового перекриття. У Цьому випадку горизонтальна січна площина розташовується на рівні плит цього перекриття.

Розрізом називають зображення будинку, умовно розсіченого вертикальною площиною і спроекцированого на площину проекцій, рівнобіжну січної площини.

Так, якщо умовно розсікти будинок вертикальною січною площиною (і видалити його ліву частину, а праву частину будинку, що залишилася, зпроекцирувати прямокутно на профільну площину проекцій (рівнобіжну січної площини), то отримане на ній зображення і буде розтином 1-1 цього будинку. Положення січної площини (горизонтальний слід) для даного розтину показують на плані цього будинку.

https://tourism-book.com/media/content/54211f5273e67.png
 

Створення розрізу будівлі

Розтин будинку називають поперечним, коли січна площина перпендикулярна подовжнім стінам. Розтин будинку називають подовжнім, коли січна площина рівнобіжна подовжнім стінам будинку.

Іноді для одержання розрізу застосовують не одну, а дві або більш січні рівнобіжні площини. У такому випадку розріз (поперечний або подовжній) буде складним або східчастим.

Напрямок січної площини для розрізу позначають на плані першого поверху розімкнутою лінією зі стрілками на кінцях, що показують напрямок проектування і погляду спостерігача. Біля стрілок ставлять цифри або великі літери російського алфавіту, а на самому розрізі роблять напис за типом 1-1 або А-А.

При складанні розрізів будинків необхідно враховувати, що січні площини не проводять по колонах, уздовж прогонів і балок перекрить і по кроквах. Колони, перегородки, балки і крокви в подовжнім напрямку завжди показуються нерозсіченими; у поперечному перетині ці елементи (за винятком колон) зображуються розсіченими.

У подовжніх розтинах будинків у межах горища рекомендується січну площину проводити через коник даху незалежно від її становища на плані.

Плани, фасади і розрізи будинку називають загальними архітектурно-будівничими кресленнями, тому що ці креслення дають повне уявлення про будинок: про планування і розміри помешкань, кількість поверхів, архітектуру будинку, конструкції і матеріали його основних елементів. На основі загальних архітектурно-будівельних креслень будинку складають плани і на виробництво спеціальних будівельних робіт із водопостачання і каналізації, опалення і вентиляції, газопостачання, електропостачання й ін.

1.6.2. Стадії проектування

Будівництво житлових, цивільних і промислових будинків роблять по затверджених проектах і кошторисах. До складу проекту входять креслення, необхідні для виробництва загально-будівельних і спеціальних робіт і для монтажу устаткування, пояснювальна нотатка і кошторис.

Проекти і кошториси складають спеціальні проектні організації й інститути на підставі завдань міністерств, відомств і інших організацій.
 

Проектування може здійснюватися:

у дві стадії — технічний проект і робочі креслення;

в одну стадію — техноробочий проект (технічний проект, сполучений із робочими кресленнями).

Проектування складних об'єктів і прив'язку типових проектів із простим конструктивним рішенням, як правило, роблять в одну стадію. Упорядкування типових проектів житлових і громадських будинків провадиться звичайно в дві стадії (технічний проект і робочі креслення).

Технічний проект призначається для розгляду й оцінки архітектурно-планувальних рішень, конструктивних рішень, рішень інженерного устаткування, рішень організації будівництва, його кошторисної вартості й основних техніко-економічних показників із метою визначення можливості і доцільності будівництва запроектованого об'єкту й ухвалення рішення про затвердження проекту.

Затверджений технічний проект є основою для розробки робочих креслень.

До складу технічного проекту будинку входять: титульний лист, пояснювальна нотатка, плани підвалу, типового поверху і поверхів, що не повторюються (М 1:200), фасади (М 1:100-1:200), розрізи (М 1:50-1:200), монтажні креслення з маркіруванням індустріальних виробів (М 1:200), кошториси, техніко-економічні показники і деякі інші матеріали.

На рис. 1.8., як приклад, приведені креслення з технічного проекту двоповерхового шістнадцятиквартирного житлового будинку, розробленого Мособлпроектом. На кресленнях зображені плани першого і другого поверхів будинку, фасад 1-7 і розріз 1-1. Наявність у плані осі симетрії дозволила з'єднати половину плану першого поверху з половиною другого поверху. На плані будинку в кожній квартирі в кружку поставлені дробом два числа: у чисельнику — житлова площа, а в знаменнику — корисна площа (всієї) квартири в квадратних метрах.

На фасаді будинку видно, що зовнішні стіни будинку — із великих блоків, квартири другого поверху мають балкони.

На плані будинку поставлені тільки осьові розміри. На розрізі поставлені осьові розміри й відмітки підлоги першого, другого поверхів і підвального помешкання в сходовій клітині. Перекриття на розрізі показані схематично двома лініями. Конструкції перекрить і інших елементів будинку описані в пояснювальній нотатці.

До складу технічного проекту входить також генеральний план ділянки забудови (М 1:500 — 1:1000) із нанесенням усіх будинків, що проектуються і вже існують.

На рис. 1.9., для прикладу, приведене креслення генерального плану готелю.

Робочі креслення (друга стадія проектування) складаються на основі затвердженого технічного проекту.

При одностадійному проектуванні всі будівельні креслення є робочими.

До складу робочих креслень на будівництво будинку входять загальні архітектурно-будівельні креслення будинку (плани, фасади і розрізи) і в разі потреби елементи планів, плани секцій і фрагменти фасадів; креслення і монтажні схеми фундаментів, перекрить, стін, дахів; креслення конструктивних елементів — вузлів і деталей; креслення санітарно- технічних устроїв і благоустрою території.

https://tourism-book.com/media/content/54211f5274637.png

. Загальні креслення технічного проекту шістнадцятиквартирного житлового будинку

https://tourism-book.com/media/content/54211f5274e08.png

. Креслення генерального плану готелю

 

Особливості будівельних креслень

Розміри на будівельних кресленнях.

Мають бути проставлені у мм без позначення одиниць виміру. Наносяться у вигляді замкнутого ланцюга. Розміри дозволяється повторювати. Замість стрілок застосовують зарубки у вигляді короткої суцільної основної лінії довжиною 2—4 мм під кутом 45° до розмірної лінії. При цьому розмірні лінії мають виступати за крайні виносні на 1...3 мм. Розмірне число розташовують над розмірною лінією на відстані від 0,5 до 1 мм.

 Позначки рівнів (висоти, глибини) елемента будинку або конструкції від якогось відлікового рівня, прийнятого за нульовий, розміщують на виносних лініях або лініях контуру й позначають так: виносна лінія рівня відповідної поверхні Позначки вказують у метрах із трьома десятковими знаками. Умовну нульову позначку позначають 0.000. Позначки нижче умовної нульової позначають зі знаком мінус, позначки вище нульової – без знака. Як нульову для будинків зазвичай приймають рівень підлоги першого поверху. Позначки за необхідності супроводжують написами, що пояснюють, - Р.ч.п. (рівень чистої підлоги), Р.з. (рівень землі).

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
26 травня 2020
Переглядів
13111
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку