Урок "Знаходження відсотків від числа"

Про матеріал
Практичне застосування відсотків, урок математики в умовах дистанційного навчання
Перегляд файлу

Тема: Знаходження відсотків від числа

Формування компетентностей:

  • предметна компетентність: удосконалити вміння розв’язувати задачі, що передбачають знаходження відсотків від числа;
  • ключові компетентності:
  • уміння вчитися впродовж життя – контролювати та оцінювати результати своєї навчальної діяльності;
  • математична компетентність – оперувати числовою інформацією, встановлювати відношення між реальними об’єктами навколишньої дійсності, розв’язувати задачі практичного змісту;
  • інформаційно-цифрова компетентність – діяти за алгоритмом та складати алгоритми;

Тип уроку: удосконалення знань і вмінь.

Обладнання: комп’ютер (смартфон), презентація, підручник.

Хід уроку

І. Організаційний етап

Організація уваги учнів (Перекличка, чи всі учні підключилися до відеоуроку).

IІ.Актуалізація знань

Повторюємо основні поняття, які стосуються відсотків. Учні виконують інтерактивну вправу «Знайди пару», переходять через посилання,що скинуте у чаті під час уроку https://learningapps.org/watch?v=p7ezw5bsn21 або сканують QR-код.

Скріншот результату скинути до classroom.

III. Удосконалення знань і вмінь

Часто в житті доводиться користуватися поняттям відсотка: в банківських розрахунках, в статистиці, у магазині і, навіть, в кулінарії.

Розглянемо задачі на знаходження відсотків від числа.

Задача 1

З молока виходить 10 % сиру. Скільки можна одержати сиру з 500 кг молока? Розв’язання

10% = 0,1. 500 * 0,1 = 50 кг.

Відповідь: з 500 кг молока можна одержати 50 кг сиру

Задача 2

Щоб купити 13-й айфон на день народження сина, тато взяв у кредит на рік 45 000 грн під 15 % річних. Скільки грошей треба повернути татові через рік?

Розв’язання

15%=0,15

0,15*45000=6750 (грн.) – становить 15%;

6750+45000=51750 (грн.) – треба повернути татові в банк через рік.

Відповідь: 51750 гривень

З відсотками ми щодня зустрічаємося у магазині. Всі люблять знижки та акції, бо можна заощадити свої кошти. Сьогодні ми перевіримо цінники в магазинах та з’ясуємо чи правильно порахована знижка. Та чи завжди можна вірити ціннику.

Задача 3

Розв’язання

  1. 108,70:100*40=43,48 (грн.) – знижка;
  2. 108,70-43,48=65,22(грн.) – нова ціна.

Відповідь : 65,22 гривень

Задача 4

Розв’язання

  1. 120,65:100*42=50,673 (грн.) – знижка;
  2. 120,65-50,673=69,977 (грн..) – нова ціна.

Відповідь: 69,977 гривень

Задача 5

Розв’язання

1) 489:100*59=288,51 (грн.) – знижка;

2) 489-288,51=200,49 (грн.) – нова ціна.

Відповідь: 200,49 гривень

Отже, наші розрахунки трішки відрізняються від кінцевих сум на цінниках! Чому? ( Діти висловлюють свої міркування). Звичайно, що у магазинах уміють рахувати і суму пишуть ту, яка є їм найбільш вигідною. Деякі суми округлюють до цілих чисел.

Але ми завжди повинні вміти порахувати знижку, вибрати найбільш вигідний кредит чи щось інше.

IV. Домашнє завдання

Тест на сайті «На Урок»

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=7031891

V. Підсумки уроку. Рефлексія

Оберіть для себе одну з фраз, та закінчіть речення:

- було цікаво…

- мене здивувало ...

- урок дав мені для життя ...

- я зрозуміла що…

- тепер я можу ...

Діти, який настрій у вас залишилося після нашого уроку?

 Оберіть один із смайликів та напишіть у коментар.

                                                           

 

docx
Додано
4 жовтня 2021
Переглядів
1309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку