Презентація "Усна народна творчість та її жанри".

Про матеріал

Усна народна творчість та її жанри ( прислів*я, приказки, загадки, пісні та ін.)

Подано теоретичний матеріал, тест для перевірки засвоєного матеріалу, практичне та домашнє завдання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувалаучитель зарубіжної літератури. Борівського академічного ліцею. Прус Світлана Олекасандрівнаклас. Усна народна творчість та її жанри(прислів՛я, приказки, загадки, пісні та інше)

Номер слайду 2

Види мистецтва. Мистецтво – творче відображення світу за допомогою художніх образів; творча діяльність людини. Просторові • Часові • Просторово-часові живопис музика хореографія скульптура література театр графіка кінематограф архітектура цирк декоративно- естрада ужиткове

Номер слайду 3

ФОЛЬКЛОРФольклор, або усна народна творчість – сукупність народних творів, у яких відображені колективні учвлення, знання про явища природи, життя, історію, побут, а також вірування та прагнення певного етносу. Фольклор має усну форму та колективний характер творення.

Номер слайду 4

ЕПІЧНІЛІРИЧНІ ЛІРО- ЕПІЧНІ ДРАМАТИЧНІЖАНРИ ФОЛЬКЛОРУ

Номер слайду 5

Жанри фольклору*приказки;*прислів‘я;*загадки;*анекдоти;*байки;*притчі;*міфи;*легенди;*перекази;*казки. Епічнірозповідні твори, у яких змальованіпевні подіїЛіричніЛіро-епічніДраматичніпоетичні твори, що передають почуття, емоції, настрої, переживання твори, у яких почуття та емоції викликані яскравими подіямитвори, що поєднують словесні, музичні та сценічні засобинародні пісні:*календарно-обрядові;*трудові;*родинно-обрядові;*соціально-побутові*історичні пісні;*балади;*думи;*билини*пісні-ігри;*весілля;*вертеп

Номер слайду 6

ПРИСЛІВ՛ЯПрислів՛я – один з фольклорних жанрів, що характеризується стислою формою, повчальним змістом і завершеністю судження, де відтворені життєвий досвід та народна мудрість. Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається. Пташка красна своїм пір՛ям, а людина – своїми знаннями.

Номер слайду 7

За змістом прислів՛я різноманітні:про працю, природу, суспільне життя, історичні події, релігійні уявлення, моральні цінності.

Номер слайду 8

ПРИКАЗКИПриказка – стійкий вислів, близький до прислів՛я, який не має повчального змісту та потребує пояснення, додумування.Іноді приказки є частиною прислів՛я. Щоб пізнати людину, треба з нею пуд солі з՛їсти. Просити про щось у батьків мені не з руки.

Номер слайду 9

ЗАГАДКИЗагадка – короткий твір, у якому в алегоричній чи метафоричній формі приховано певний предмет або явище, первісне значення яких треба відшукати. Сімсот соколят на одній подушці сплять.

Номер слайду 10

ПІСНІПісні посідають особливе місце у фольклорі народів світу: у піснях поєдналися словесне та музичне мистецтво. Ці твори призначені для співу. Вони супроводжують людину протягом життя.

Номер слайду 11

За змістом народні пісні поділяють накалендарні (пов՛язані з природними циклами),обрядові (виконують під час певних обрядів),ліричні, зокрема й колискові (відтворюють особисті почуття людей),історичні (розповідають про визначних історичних постатей чи важливі події).

Номер слайду 12

Перевір себе Короткі вислови повчального змісту – це А загадки Б лічилки В прислів՛я Г приказки

Номер слайду 13

2. Слово фольклор у перекладі з англійської мови означає … А «рукопис» Б «народна мудрість» В «пісня» Г «прислів՛я»Перевір себе

Номер слайду 14

3. Фольклор ще називають усною народною творчістю, тому що … А його не друкують у книжках Б це писемний період літератури В народ донедавна був неписьменним Г фольклорні твори передавалися з уст в уста. Перевір себе

Номер слайду 15

1 – В2 – Б3 – Г Перевір себе

Номер слайду 16

Відтвори прислів՛я, з՛єднавши їхні частини{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Не золотом людина цінується,ніж голодувати (угорське). Усе минається – як насіння без землі (народів Африки). Краще працювати, а знаннями й хистом (перське). Людина без батьківщини – а лихій і палиця не допоможе (єврейське). Добрій людині слово допомагає,правда залишається (німецьке).

Номер слайду 17

Відтвори прислів՛я, з՛єднавши їхні частини{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Не золотом людина цінується,ніж голодувати (угорське). Усе минається – як насіння без землі (народів Африки). Краще працювати, а знаннями й хистом (перське). Людина без батьківщини – а лихій і палиця не допоможе (єврейське). Добрій людині слово допомагає,правда залишається (німецьке).

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Поясни значення одного прислів՛я (на вибір).• Щастя саме не приходить, за нього треба боротися (турецьке).• Книга – твій друг, без неї як без рук (українське).• Сокіл шанує свої крила, а людина - ім՛я (японське).

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 липня 2023
Переглядів
1157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку