Уурок - екскурсія в природу під час літньої практики.Подорож до «Солодкого дерева»

Про матеріал

Уроки екскурсії навчають учнів «бачити» природу: дерева, кущі, квіти, помічати особливості і відтінки пелюсток, листочків, спостерігати, як набухають і розпускаються бруньки чи починають жовтіти листки, бачити, помічати цей дивовижний світ, використовуючи здобуті знання в своєму житті. Учні під час уроку -екскурсії не лише поглибили свої знання, а й отримали солодку винагороду.Такі уроки цікаві учням і викликають захоплення.

Перегляд файлу

 

 

Розробка уроку - екскурсії в природу під час літньої практики.

Тема:          Подорож до «Солодкого дерева»

 Мета:  виховання любові до природи, бережливого ставлення до неї шляхом постійного спілкування з природою,  вчити дітей «бачити» природу: дерева, кущі, квіти, помічати особливості і відтінки пелюсток, листочків, спостерігати, як набухають і розпускаються бруньки чи починають жовтіти листки намагатися щоб дитина знайшла друзів серед рослин і тварин, необхідно познайомити з ними, навчити бачити, помічати цей дивовижний світ, використовуючи їх в своєму житті.

(Учні отримали випереджаюче завдання)

Вступне слово вчителя:

-Добрий день, дорогі діти!

Сьогодні  вас чекає сюрприз — «Солодке  дерево».

А чи існує  таке в природі?

В кінці подорожі ви переконаєтеся самі.

Але шлях до нього буде складний. Перебороти труднощі зможуть тільки дружні, уважні і допитливі діти. Є серед вас такі? Щоб допомогти вам в пошуках ви отримаєте підказки.

-Як називається територія де ми живемо? (степ.)

-Які рослини можуть рости у степу? ( учні називають)

 Розповідь учнів про ковилу, перекотиполе.

Додаткова інформація.

Степи як особливий тип рослинності сформувалися у посушливому континентальному кліматі. В степах переважають багаторічні трав'янисті рослини, насамперед, злаки. Для зростання лісової рослинності клімат степів не підходить. Та й трав'янисті рослини степів відрізняються від тих, що зростають не в таких посушливих умовах — на луках, у лісах. Степові рослини пристосувалися до тривалої посухи. Одні з них мають опушення, інші - восковий наліт, вони нерідко шорстколисті, їхнє коріння глибоко проникає в ґрунт. Є серед степових видів і соковиті рослини сукуленти, які накопичують у своїх тканинах вологу.

За умовами, в яких формуються степи, та рослинами, які переважають в них, на території України розрізняють справжні, лучні, чагарникові, пустельні степи. На Кіровоградщині переважають лучні степи, виявлено чимало ділянок справжніх степів, фрагментарно трапляються чагарникові степи.

В Устинівському районі степи переважно лучні (в травостої їх найбільшу роль відіграють келерія гребінчаста, пирій середній, тонконіг вузьколистий), а на найбільш сухих та освітлених місцях формуються угруповання ковили. Ковила здавна є символом степів, але трапляється нині і особливо утворює угруповання на Кіровоградщині не часто. Найчастіше трапляється ковила волосовидна. Її ості позбавлені сріблястого опушення. Рідше, переважно на півдні та Придніпров'ї, збереглися угруповання пірчастих ковил.

Ковила — незвичайний злак. Плід його - гостра зернівка із довгою остю, вигнутою під прямим кутом. Частина його буває пірчаста, а друга, та, що ближче до землі, гвинтоподібно скручена. При підсиханні вона ще дужче скручується, а при зволоженні -розкручується. Коли плід ковили із остю зустрічає при своїх мандрах по степу яку-небудь перешкоду (камінчик, дернинку трави, стебло), він зупиняється і своїм гострим кінцем вгвинчується в землю, зариваючись все більше. Саме тому не люблять ковилу вівчарі - дуже важко виплутати ковилові остюки із шерсті овець.

Із видів ковили, що зростають на Кіровоградщині, найпоширенішою є ковила волосиста, періодично зустрічаються ковила Лессінга та пірчаста, дуже рідкісними видами є ковили пухнастолиста, вузьколиста та українська. Угруповання ковили волосистої трапляються у степах по всій території області, займаючи добре освітлені ділянки на схилах південної та східної експозицій. Вони трапляються в Україні й на північ від Кіровоградщини, доходячи у своєму поширенні до південної межі Полісся — трапляються під Києвом. Високі куртини ковили волосистої, хоч і не мають опушення на остях, помітні вже здалека, а особливо в першій половині літа, коли "волосатик" виколошується.

Зовсім іншою є ковила Лессінга. Нижча, із жовтуватими пірчастими остями, вона утворює степи у південній та південно-східній частині області — адже її ареал займає степову зону Євразії. На території Кіровоградщини проходить північно-західна межа її ареалу, території Черкащини степи з ковилою Лессінга вже не досягають.

Одним із найкрасивіших видів ковили є ковила пірчаста - досить висока, з гладенькими стеблами та довгою вузькою сріблястою волоттю. В Україні ця ковила зростає переважно на Лівобережжі, оскільки ареал її знаходиться у лісостеповій та степовій зонах. Тому на Кіровоградщині пірчасто-ковилові степи трапляються переважно у східній та південно-східній частинах області, на південних та південно-західних за своєю експозицією схилах. В Придніпров'ї знайдені рідкісні види ковили — вузьколиста та пухнастолиста, які зростають в Україні в основному на південному сході, знахідки цих видів на землі Кіровоградщини дозволять уточнити їхнє поширення в Україні.

Лише в одному місці в області, на Придніпров'ї, в урочищі Бузове біля   с. Попівка виявлена ще одна ковила, одна з найкрасивіших серед своїх сестер-ковил - ковила Граффа. Раніше вона називалася "ковила найкрасивіша". Принади їй надають довгі, до 0,5 м, пірчасті остюки. Цей євразійський степовий вид на правому березі Дніпра трапляється дуже рідко.

І все ж таки переважає у Кіровоградських степах не ковила. Тут найчастіше панує на степових ділянках типчак — невисока, щільна степова трава, серед якої зростають куртини ковили, інших злаків, яскраве степове різнотрав'я. Кіровоградщина входить до смуги різнотравно-типчаково-ковилових степів, які в Росії називають "красочными" – їх прикрашають різноманітні види різнотрав'я.

Постійними мешканцями степового різнотрав’я є шавлія дібровна, залізняк. Коли розповідаєш, особливо журналістам, про степові ділянки, не­одмінно почуєш питання — а чи зростає там перекотиполе? Зростає, вірніше, зростають, оскільки перекотиполе — це не якась одна рослина, а група степових рослин кулястої форми, що є пристосуванням для перенесен­ня вітром. Перекочуючись по степових про­сторах по скутій першими морозами по­сохлій землі, наштовхуючись на горби, вда­ряючись об землю, рослина-перекотиполе розсіює своє насіння на значній відстані. При перекочуванні вітром по степу кулі пе­рекотиполя зчіплюються одна з одною і ман­друють степом аж до тих пір, поки сніг не за­сипле землю. Серед степових рослин Кіро­воградщини чимало тих, які належать до життєвої форми перекотиполя - залізняк колючий, миколайчики польові, кермек (гоніолімон) татарський, лещиця волотиста та інші. Ось одна із найбільш характерних степових рослин — залізняк колючий. Від його товстого, багатоголового кореня відростають стебла, які поступово формуються у напівкулястий екземпляр залізняку, що здалека помітний у степу. Напрочуд гарний він під час квітування, весь вкритий рожевими квітами, зібраними у кільця. Засихаючи, стає твер­дим, звідси і назва — "залізняк". Це не лише один із символів степу, але й цілюща росли­на.

Середні частини схилів зайняті угрупуванням пирію повзучого та середнього.

Вчитель:

-Отже відправляємося на пошуки солодкого дерева.

Завдання 1: Щоб знайти «солодке дерево», потрібно бути уважним і любити природу, знати цікаву інформацію про рослини.

Хто впорається з цим завданням, той отримає смачне частування.

А перша підказка — у відгадці до загадки.

- Яка це рослина?

«Сидит дед во 100 шуб одет. Кто его раздевает, тот слезы проливает.»

-А як розмножується ця рослина?

-Які ще рослини розмножуються насінням та цибулею?

Цибулю люди часто вживають в їжу. На вашу думку де на території школи можна зустрітися з цибулею? Звісно  на  навчально-дослідних ділянках.

Завдання  2.

-Завітайте на галявину первоцвітів.

-Назвіть їх.

 Розповідь учня.

Серед  розмаїття природи  є і первоцвіти : підсніжники та проліски, сон чорніючий та горицвіт. Сон чорніючий поширений у Центральній, Східній Європі та у північних районах Балканського півострова. В Україні зустрічається на Поліссі, в Лісостепу та Степу. Спектр місцезростань досить широкий - соснові ліси, узлісся, лучно-степові ділянки, вапнякові та гранітні схили. Ця рослина є окрасою весняної флори. На Україні зростає сім видів сону. І дійсно квітки сону, ніби дзвони, розхитуються під поривами вітру. Квітка сону чорніючого схожа на темно-фіолетові дзвоники, вкриті сизуватим опушенням.

 

 

 

 

Оберігаючи пилок від роси і туманів, квітка схиляється, ніби дрімає. Тому і назвали в народі цю квітку сон-травою. В негоду та ввечері квітки сону закриваються. Ця квітка овіяна легендами, одна із них — про мисливця, який побачив, як ведмідь лизав корінь сон-трави, а потім солодко заснув. Мисливець і собі покуштував кореня і також заснув. Рослина ця лікарська але вона і отруйна. Сон чорніючий розсіяно зустрічається в багатьох степових балках. На досить стрімких, звернених до сонця схилах, цей вид утворює рано навесні сизувато-фіолетові килими. Квітування сону чорніючого — це неповторна нота в чарівній симфонії весни.

Взагалі степи дуже багаті на види рослин. Важко навіть назвати найголовніші, найцікавіші. Безумовно, одним із символів степу є горицвіт, або адоніс весняний.

Рос­лина названа на честь красеня-юнака Адоніса, героя грецького міфу, якого покоха­ла Афродіта, богиня вроди і кохання. За рішенням Зевса Адоніс мав проводити час­тину року на землі, частину — під землею. І щороку навесні в степах з'являється гарна рослина із вузьколінійними частками листків і привабливими квітками яскраво-жовтого кольору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Це одна із найбільш цілющих рослин нашої флори (згадайте ліки "адоніс-бром") і водночас, як це нерідко бу­ває, — одна з найотруйніших.

         А ось — куточки рідної природи,

Які повинні ми оберігати.

Вони всі потребують допомоги,

Та вимушені тихо лиш мовчати.

Ось — сон-трава на пагорбі сільському

Підморгує звабливо, синьооке.

Вона прекрасна, і красу зірвати

Було б підступно, підло і жорстоко.

Ось джерельце співає стоголосе,

Несе водичку чисту і прозору;

Виблискує під сонцем яснолико,

Дарує радість світлу, неозору.

Куди не кинеш оком — рідні й близькі

Куточки життєдайної природи.

Вона дає нам силу безкоштовно,

Не вимагаючи за це винагороди

Проте люди не завжди відносяться бережливо до оточуючого середовища . Я надіюся на ваше бережливе ставлення до цих рослин. 

(Вчитель віддає підказку)

Підказка.

-Знайдіть  на території школи найвищі дерева в, а там — наступну поляну. (пірамідальні тополі).

Завдання  3     

-Що ви знаєте про це дерево?

(Розповідь учня.)

 

Тополі чудово очищають міське повітря, хоча, щоб звільнитися від шкідливих речовин, їм доводиться часто обновляти листя. Це красиве і корисне дерево. Якби не докучливий пух...

Утім, чоловічі дерева насіння з пухом не дають. Треба тільки навчитися розрізняти «стать» тополі під час посадки.

Вчитель:

-Але не тільки дерева приносять користь. Серед рослин є дуже багато лікарських . Ось зараз ви з ними познайомитесь!

Завітайте на галявину лікарських рослин тих що зустрічаються в природі та тих, що ростуть на підвіконні.

( Розповіді про лікарські рослини)

Вчитель дає підказку.

Якщо ти любиш природу, захоплюєшся нею, то під час спілкування з Природою «душа співає». Завітайте в класну кімнату та отримайте наступне завдання.

«Поетична галявина»  4.  

(Учні читають свої твори про природу)

Підказка:

-Знайдіть найбільше плодове дерево на території школи, а воно і буде солодким. Не вірите?

Перевірте!. Вперед!

(учні розшукують дерево з бананами, цукерками)

 Вчитель:

  • Ось і отримали ви нагороду за свою працю і я надіюся, що ви навчилися бачити, цінувати, берегти  те, що вас оточує.
doc
Додано
10 лютого 2018
Переглядів
1686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку