Узагальнення та систематизація знань з теми «Початкові хімічні поняття». Варіант-1
І- рівень. Тести ( по 0,5 бала )
1. Позначте правильне твердження про предмет вивчення хімії.
а) хімія вивчає хімічний склад зірок;
б) хімія — це наука про речовини та їх взаємоперетворення;
в) хімія вивчає хімічний склад фізичних тіл;
г) хімія — це наука про розподіл хімічних речовин у Всесвіті.
2. На смак:
а) можна куштувати всі реактиви; б) не можна куштувати речовини; в) можна кущтувати деякі речовини.
3. У разі потрапля речовини в очі або на руки необхідно:
а) протерти ганчіркою ; б) повідомити вчителя; в)промити уражене місце великою кількістю води.
4. Серед наведеного хімічного посуду позначте той, що можна використовувати для випарювання.
а) ступка; б) лійка; в) мірний циліндр; г) фарфорова чашка.
5. Суміші — це
а) кисень; б) ґрунт; в) граніт; г) натрій хлорид
6. Кухонна сіль і пісок мають неоднакову розчинність і густину , тому їх можна розділити за допомогою:
а) випарювання: б) фільтрування; в) магніту, г) перегонки.
ІІ-рівень. ( по 1,5 бали за завдання)
7. Дайте назву лабораторного посуду. ( мал.1.)
Під номером 1, 2, 3, 4, 5.
8. Про що повідомляють такі умовні знаки. ( мал.2 )
мал.2
мал.1
ІІІ- рівень. ( 3 бали)
9. Заповніть таблицю:
Речовина |
За стандартних умов |
||
Агрегатний стан |
Колір |
запах |
|
Вода |
|
|
|
Мідь |
|
|
|
Оцтова кислота |
|
|
|
Кисень |
|
|
|
Кухонна сіль |
|
|
|
ІV-рівень ( 3 бали )
10. Опишіть послідовність розділення суміші піску, цукру та заліза.
Узагальнення та систематизація знань з теми «Початкові хімічні поняття». Варіант-2
І- рівень. Тести ( по 0,5 бала )
1.Позначте розділ наук, до яких належить хімія.
а)точні; б)гуманітарні; в)природничі; г)економічні.
2.Щоб пробірка не перегрілася і не лопнула:
а) Її нагрівають тільки внизу; б) її нагрівають тільки вгорі;
в) спочатку нагрівають усю пробірку, а потім ту частину де знаходиться речовина.
3. Серед наведеного хімічного посуду позначте той, що можна використовувати дляфільтрування.
а) ступка; б) лійка; в)мірний циліндр; г)фарфорова чашка.
4. За допомогою термометра визначте:
а) розчинність у воді б) температуру кипіння; в) густину речовини.
5. Для характеристики речовини використовують такі ознаки:
а) колір; б) електропровідність; в) форму молекули; г) радіус атома.
6. Для фільтрування необхідні:
а) штатив; б)склянка; в) нагрівальний прилад; г) лійка; д)Фільтр; е) скляна паличка:
ІІ-рівень. ( по 1,5 бали за завдання)
7. Дайте назву лабораторного посуду. ( мал.1.)
Під номером 5, 6, 7, 8, 9.
8. Про що повідомляють такі умовні знаки. ( мал.2 )
мал.2
мал.1
ІІІ- рівень. ( 3 бали)
9. Заповніть таблицю:
Речовина |
За стандартних умов |
||
Агрегатний стан |
Колір |
запах |
|
Лід |
|
|
|
Золото |
|
|
|
Бензин |
|
|
|
Азот |
|
|
|
Цукор |
|
|
|
ІV-рівень ( 3 бали )
10. Опишіть послідовність розділення суміші піску, тирси та солі.