Узагальнення та систематизація знань з теми «Сила. Види сил»

Про матеріал
Узагальнення та систематизація знань з теми «Сила. Види сил» для дітей з особливими освітніми потребами (інклюзія). Герой мультфільму Блискавка МакКвін допоможе змотивувати та зацікавити учня. До кожної сили складено просту задачу на застосування базової формули.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнення знань по темі “Взаємодія тіл. Сила”Привіт! Я – Блискавка Мак. Квін! Давай пригадаємо, які діючі сили ти вивчив.

Номер слайду 2

Сили, які я знаю: ПружностіТяжіння. Вага тіла. Тертя. Нормальної реакції опори. Рівнодійна

Номер слайду 3

Сила — це фізична величина, яка є мірою дії одного тіла на інше (мірою взаємодії тіл). Поняття «сила» у фізиці𝑭=Нньютон Зрозумів! Виміряна взаємодія у фізиці називається силою!

Номер слайду 4

Сила пружності — це сила, яка виникає під час деформації тіла і напрямлена протилежно напрямку зміщення частин цього тіла в ході деформації. Сила пружності 𝑭пруж=Н 

Номер слайду 5

х – видовження тілаk – жорсткість тіла. У разі малих пружних деформацій сила пружності прямо пропорційна видовженню тіла і завжди намагається повернути тіло в недеформований стан. Закон Гука𝑭пруж=𝒌𝒙 𝒙=𝒍−𝒍𝟎, де 𝒍 та 𝒍𝟎 кінцева та початкова довжина тіла 

Номер слайду 6

Давай порахуємо силу пружності, яка виникає у моїх амортизаторах жорсткістю 500 Н/м, якщо на нерівній дорозі пружини амортизатора стискаються на 3 см.

Номер слайду 7

Сила тяжіння𝑭тж=Нньютон Сила тяжіння 𝑭тж — сила, з якою Земля притягує до себе тіла, що перебувають на її поверхні або поблизу неї. 

Номер слайду 8

Сила тяжіння𝑭тж=𝒎𝒈 Сила тяжіння прикладена до центра тіла яке притягується Землею, і напрямлена вертикально внизm – маса тілаg – прискорення вільного падінняg = 9,8 Н/кг

Номер слайду 9

Вага тіла 𝑷 — це сила, з якою внаслідок притягання до Землі тіло тисне на опору або розтягує підвіс. Вага тіла𝑷=Нньютон 

Номер слайду 10

Давай порахуємо силу тяжіння, яка діє на мене! Моя маса 1.3 тонни.

Номер слайду 11

Сила тертя. Сила тертя 𝑭тер — це сила, що виникає в місцях дотику поверхонь і перешкоджає їх відносному переміщенню 

Номер слайду 12

Прикладена в точку контакту дотичних поверхонь. Сила тертя𝑭тер=𝑭тяги Сила тертя: Напрямлена протилежно руху𝑭тер=Н 

Номер слайду 13

Сила тертя ковзання — це сила, яка виникає в разі ковзання одного тіла по поверхні іншого. Види тертя. Сила тертя кочення – це сила, яка виникає, коли одне тіло котиться вздовж поверхні іншого. Сила тертя спокою — це сила, яка виникає між двома контактними тілами в разі спроби зрушити одне тіло відносно іншого

Номер слайду 14

Давай порахуємо силу тертя, яка виникла під час заїзду на гонках? Нагадаю, що моя маса 1.3 тонни. А коефіцієнт тертя ковзання між колесами та асфальтом дорівнює 0.75.

Номер слайду 15

Молодець! Ти чудово попрацював сьогодні!

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Інкл
Додано
9 лютого
Переглядів
165
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку