Узагальнення знань з теми «Опора та рух. Обмін речовин та перетворення енергії»
Варіант 1
Рівень І (правильна відповідь0,5 бала)
1. Укажіть кінцеві продукти розщеплення білків у травному тракті:
А амінокислоти В вода
Б моносахариди Г гліцерин та жирні кислоти
2. Гіповітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі В понижений вміст вітамінів
Б підвищений вміст вітамінів Г норма вітамінів
3. За відсутності в організмі вітаміну В1 виникає:
А рахіт В «куряча сліпота»
Б цинга Г «бері-бері»
4. До грудної клітки належить:
А ключиця В вилична кістка
Б ребро Г плечова кістка
5. Органічні речовини надають кістці:
А твердості В гнучкості
Б міцності Г крихкості
6. Сила м’язів — це:
А стан їх постійного незначного напруження
Б їхня здатність тривалий час підтримувати заданий ритм роботи
В час, за який м’яз скорочується і розслаблюється
Г величина максимального напруження, що може розвинути м’яз під час свого збудження
7. Укажіть хімічний елемент потрібний для синтезу гормонів щитоподібної залози:
А Ферум В Натрій
Б Йод Г Калій
8. Зазначте, де в організмі людини переважно може відкладатися глікоген:
А у підшкірній жировій клітковині В у сальнику
Б у клітинах печінки Г у кістках
Рівень ІІ (правильна відповідь 1 бал)
9. Дайте визначення терміну обмін речовин.
10. Скелет нижніх кінцівок складається з відділів:________________________
11. Кількість хребців у шийному відділі хребта становить_______________
Рівень ІІІ (правильна відповідь 2 бали)
12. Розгляньте схематичний малюнок і підпишіть складові частини скелета верхніх кінцівок
Рівень IV (правильна відповідь 3 бали)
13. Що таке збалансоване харчування? Назвіть основні принципи збалансованого харчування.
Узагальнення знань з теми «Опора та рух. Обмін речовин та перетворення енергії»
Варіант 2
Рівень І (правильна відповідь0,5 бала)
1. Укажіть кінцеві продукти розщеплення вуглеводів у травному тракті:
А амінокислоти В вода
Б моносахариди Г гліцерин та жирні кислоти
2. Авітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі В понижений вміст вітамінів
Б підвищений вміст вітамінів Г норма вітамінів
3. За відсутності в організмі вітаміну С виникає
А рахіт В «куряча сліпота»
Б цинга Г «бері-бері»
4. Мінеральні речовини надають кістці:
А твердості В гнучкості
Б міцності Г крихкості
5. Швидкість скорочення м’язів — це:
А стан їх постійного незначного напруження
Б їхня здатність тривалий час підтримувати заданий ритм роботи
В час, за який м’яз скорочується і розслаблюється
Г величина максимального напруження, що може розвинути м’яз під час свого збудження
6. Бокове викривлення хребта називається:
А сколіозом В грудним кіфозом
Б поперековим лордозом Г плоскостопістю
7. Укажіть хімічний елемент, який входить до складу гемоглобіну:
А Ферум В Натрій
Б Йод Г Кальцій
8. Укажіть процеси, з якими пов’язані утворення й розщеплення органічних сполук в організмі людини:
А фотосинтез і дихання В асиміляція та дисиміляція
Б дихання та виділення Г дисиміляція та дихання
Рівень ІІ (правильна відповідь 1 бал)
9. Дайте визначення терміну ферменти.
10. Скелет верхніх кінцівок складається з відділів:________________________
11. Кількість хребців у поперековому відділі хребта становить______________
Рівень ІІІ (правильна відповідь 2 бали)
12. Розгляньте схематичний малюнок і підпишіть складові частини скелета нижніх кінцівок
Рівень IV (правильна відповідь 3 бали)
13. Що таке гіподинамія? Які вона має наслідки на організм людини?