В граніті вічні їх імена

Про матеріал
Розробка виховної години на тему: «В граніті вічні їх імена». Присвячена вшануванню пам'яті героям Небесної Сотні, та ознайомленню з меморіальними комплексами та спорудами увічнення їх пам’яті
Перегляд файлу

«В граніті вічні їх імена» (2021р.)

Відео 1 «Мені болить моя країна»

Майстер: Доброго ранку! Сьогодні ми зібралися, щоб віддати шану та повагу героям Небесної Сотні, ознайомитися з меморіальними комплексами та спорудами увічнення їх пам’яті.

Ведучий 1: У ці дні Україна відзначає восьму річницю Євромайдану, який започаткував Революцію Гідності.

Ведучий 2: Революція Гідності тривала в Україні в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року.

Ведучий 1: Основною рушійною силою на Майдані була молодь і студентство. За кілька місяців Майдану вони подорослішали на кілька років. Революція гідності, без сумніву, змінила не лише країну, але кожного з них.

Ведучий 2: Молодь гостро відчула, що це її шанс. Шанс змінити Україну, а відтак і себе, і своє майбутнє. Шанс вибороти право жити у гідній, справедливій країні. До молоді в ті дні приєдналися українці різного віку, овіяні єдиною мрією.

Учень1:

Йдуть українці пліч-о-пліч.

Крокують діти України

Не один день, не одну ніч.

Мов океан, бурлять майдани,

Немов дев’ятий грізний вал...

Ідуть студенти, ветерани

І гімн звучить, немов хорал.

Піднялись в боротьбі за волю,

Пішли у вир без вороття

За гідний поступ, кращу долю,

За європейський стиль життя.

Їх чорна п’ятниця давила,

Суботній ранок кров з них пив.

Свята обитель прихистила,

Під захист взяв лиш монастир.

Ні «Беркута» рука кривава,

Ані Москви тупий набрід

Не спинить їх. Героям слава!

Іще живий козацький рід.

Ведучий 1: Метою Революції Гідності було примусити владу працювати заради своїх громадян, заради їхнього кращого майбутнього. А якщо ця влада не хоче чи не може, значить її місце — на звалищі історії. Саме так і сталося!

Відео 2 «Революція гідності»

Ведучий 2: Режим Януковича було повалено. Але шанс на зміни дістався українцям дорогою ціною, ціною людських жертв. За нашу з вами свободу й оновлення країни заплачено страшну ціну: своє життя віддали найкращі. І більшість з них молоді, сильні. Ті, що лише починали жити. Пізніше їх назвуть Небесною Сотнею.

Ведучий 1: «Небесна Сотня» - це прийнята в Україні збірна назва загиблих протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Революції Гідності. Президент України Петро Порошенко указом від 11 лютого 2015 року встановив пам’ятний день Героїв Небесної Сотні – 20 лютого.

Відео 3 «Указ Порошенка»

Ведучий 2: Сьогодні ми з вами згадаємо лише деякі їхні імена. Імена тих мужніх, незламних українців та їхніх побратимів інших національностей, чиї душі уже на небесах.

Учень 2:

З очей мільйонів – сльози потекли;

Серця мільйонів – болем умивались… .

Серця ж Героїв битись не могли,

І очі їхні вже не відкривались.

Чи хтось гадав, що власнеє життя

Ціною вільного ставатиме зненацька…?

А їм уже немає вороття,

Як вороття й пролитій крові братській.

Коли Герої в передсмертний крок,

Так віддано цю волю здобували,

Свідомо вбивці, тиснучи курок,

У пекло свої душі віддавали.

І вже сердець немає молодих,

Що билися за волю разом з нами.

Лиш чути материнський плач за них,

Який блукає довгими ночами.

Небесна Сотня – у небесний світ

Полинувши, для нас сказала – жити!

Тож оправдати долі їхніх літ –

Обов`язок народної еліти.

На небі спокій їх чекає вже;

І Вічна Пам`ять на землі настала.

За них ми Богу молимось лише,

Та промовляєм: Слава! Слава! Слава!

 

Відео 4 «Пам’яті Небесної Сотні» (Май Н.)

Ведучий 1: Героїчна сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі. Їх імена навічно вкарбовані у камені.

Ведучий 2: Пам’ятні споруди, меморіальні вироби, які ми сьогодні побачимо, – це, мабуть, найменше, що могли зробити українці для того, щоб вшанувати пам’ять загиблих.

Ведучий 1: Для виготовлення пам'ятників, меморіальних плит, комплексів героям Небесної Сотні, вдячні українці використали різні породи каменю, в основному граніт, габро, мармур та пісковик. Вироби з цих порід міцні та довговічні.

Ведучий 2: Кам’яні пам'ятники, меморіали, плити прекрасно зберігаються за різних погодних умов і температурних режимів. Пам’ятні вироби з каменю є проявом увічнення подвигів людей. Це наша шана і скорбота, виражена в камені. Людина жива, поки жива пам'ять про неї. 

Ведучий 1: Першими загиблими на Майдані були молоді хлопці Сергій Нігоян, Михайло Жизневський та 50-літній Юрій Вербицький. Родина Нігоянів переїхала в Україну, рятуючись від війни в Нагірному Карабасі. Сергій народився уже в Україні, на Дніпропетровщині. Загинути йому судилося також в Україні, в самому її серці - в Києві.

Ведучий 2: Вже в березні 2014 року біля Європейської площі в Києві встановили пам’ятник Сергію Нігояну, а згодом у рідному селі Березнуватівка Дніпропетровської області - пам’ятну дошку на стіні школи та пам’ятник.

 

Ведучий 1: 26-річний білорус Михайло Жизневський був членом Самооборони Майдану. Загинув під час штурму на вулиці Грушевського. Отримав наскрізне поранення в серце мисливською кулею. В Києві відкрили меморіал Михайлові. Пам’ятну споруду зі словами "Білорус, який поклав своє життя за вільне майбутнє України" поставили збоку вулиці Грушевського недалеко від місця загибелі.

Ведучий 2: Юрій Вербицький - активіст Майдану зі Львова, якого 21 січня викрали просто з лікарні, піддали катуванням та 22 січня залишили безпомічного помирати на морозі біля села Гнідин Бориспільського району, що на Київщині. Нині на в’їзді до села Гнідин стоїть п’ятиметровий монумент. На обличчі білого ангела з переламаним крилом автор споруди відобразив характерні риси обличчя Юрія. Скульптура виготовлена з білого каменю-пісковика.

Ведучий 1: Наша рідна Житомирщина має своїх чотирьох Героїв Небесної Сотні, яких втратила на Майдані - Яків Зайко, Сергій Кемський, Олександр Балюк, Віктор Прохорчук. Їх імена увічнені в камені.

Ведучий 2: Якову Зайку, Олександру Балюку та Віктору Прохорчуку встановлені меморіальні гранітні дошки пам’яті  на фасадах навчальних закладів, у яких вони навчалися.

Ведучий 1: Біля входу в під'їзд будинку в Коростені, де проживають батьки Сергія Кемського, встановлена гранітна плита, з обох боків якої, прикріплені вази. На плиті викарбуваний портрет Сергія та надпис «Політолог, журналіст, активіст Євромайдану. Загинув за Нову Україну 20 лютого 2014 року".

Ведучий 2:  Ще в 2014 році активісти Коростишева, які три місяці пробули на Майдані, ночували у наметах і боронилися від «Беркуту», повернувшись додому - вирішили увіковічнити пам’ять загиблих героїв. Каменярі виготовили 104 гранітні  пам’ятники абсолютно безкоштовно, бо вважали це своїм обов’язком.

Ведучий 1: Для виготовлення пам’ятників у них був граніт чорного, сірого та червоного кольорів, а ще білий мармур. Усі пам’ятники різні, такі, як забажали родичі загиблих. А в день міста каменярі відкрили пам’ятник Героям Небесної Сотні в Коростишеві.

Ведучий 2: Для увічнення пам’яті природний камінь людина вибирає не випадково. Кам’яні вироби вражають своєю різноманітністю та проявом індивідуальності. Завдяки сучасним технологіям з каменю можна виготовляти не лише прямокутні чи квадратні форми, але й вироби будь-якої конфігурації, різати по кривій лінії, вирізати внутрішні контури.

Ведучий 1: Різноманітність властивостей природного каменю спроможна задовольнити будь-які естетичні побажання, а його довговічність з віком набуває елегантності і шляхетності. Життя каменю надзвичайно довге. При правильному проектуванні і виконанні камінь може служити багато років, берегти історію України, передаючи її від покоління до покоління.

 Ведучий 2: Пам’ятні знаки, меморіальні комплекси та плити героям Небесної Сотні розміщені по всій Україні та за її межами. Це дивовижні мистецькі витвори, наповнені символами та знаками. Герої загинули, щоб на нашій землі були мир, щастя і достаток.

Ведучий 1: Один з перших пам’ятників героям Небесній Сотні встановлено в урочищі Холодний Яр, що на Черкащині. Хрест із пісковику повторює обриси старовинних козацьких хрестів. Сам хрест ніби «прошитий» пострілами. У трьох отворах в камені – справжні гільзи, знайдені на Майдані в Києві, вівтар біля хреста викладено плиткою, привезеною з вулиці Грушевського. Біля пам’ятного хреста розкладені шини та щити, а із бруківки викладена стежка.

Ведучий 2: На території студентського містечка Київського політехнічного інституту  відкрито гранітний монумент з лабрадориту загиблим студентам за волю і незалежність України. Виконано у формі козацького хреста.

Ведучий 1: Пам’ятний знак Небесній сотні та загиблим героям АТО у Вінниці. Збитий сокіл, який стрімголов летить вниз до рідної землі із широко розкритими крилами у формі герба нашої держави, – саме такий символ зображений на стелі з граніту та латуні.

Ведучий 2:  Пам’ятник волинським героям Небесної сотні у Луцьку. Пам’ятну гранітну стелу із горельєфним зображенням шести волинських героїв, відкрили поруч із могилою Василя Мойсея, який загинув від кулі снайпера на Майдані в лютому 2014 року.

Ведучий 1: Пам’ятники, пам’ятні знаки та стели героям Небесної Сотні та воїнам, які поклали своє життя за Україну відкрито у США, Португалії, Польщі, Італії.

Ведучий 2: Житомирською міською радою також був оголошений конкурс пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України». На конкурсній комісії був обраний проект пам'ятника героям Небесної Сотні. Ось ця робота отримала найбільшу кількість голосів від громадян та від членів комісії.

Ведучий 1: В травні 2015 року в нашому селищі Головине було відкрито пам’ятний комплекс героям Небесної Сотні та загиблому в АТО випускнику училища Віталію Рудому. У виготовленні та відкритті меморіального комплексу активну участь взяв колектив нашого навчального закладу. На граніті викарбувані слова.

Учень 3 :

Небесна сотня білих журавлів,

Душа, яких летить під небесами,

Ніхто із Вас вмирати не хотів,

Хай вічна пам'ять лишиться за вами

Їх взяв Господь, щоб ангелом в раю

В його садах довічно проживати,

Вони завжди залишаться в строю,

Про них народ пісні буде співати.

 Горить свіча і пам'яті сльоза,

Додолу з неї краплями стікає,

Земля ридає, плачуть небеса,

Героїв Україна пам'ятає...

Ведучий 2: Українські Ангели загинули за правду, свободу та незалежність своєї держави, і ціною жертовності показали, що наш український дух є незламним, а народ – нескореним. Безумовно, події, що відбувалися впродовж Революції Гідності, не залишили байдужими жодного українця. Ці три місяці назавжди переписали сторінки історії України.

Ведучий 1: Завершилася Революція Гідності. Та не завершилася боротьба українського народу за волю і незалежність, за власну націю і державу. Вона продовжується на сході нашої держави. А Герої Небесної Сотні назавжди залишаться у пам’яті українського народу.

Учень1

Я вірю в майбутнє твоє Україно,

Я вірю у правду, у щастя, добро!

Я вірю і знаю, що ми не єдині,

У цій боротьбі, де панує ще зло.

 

 

 

Учень 2

Я вірю, я знаю - боролись не марно,

Стояли у стужу,у холод, метіль,

Та нас є багато і нас не здолати,

Ми всі йшли за щастя,за правду і біль.

 

Учень 3

Я вірю в майбутнє твоє Україно,

Бо в нас найбагатша у світі земля!

Є гори Карпати, моря є й долини,

Які нам в дарунок природа дала.

 

Ведучий 1

Я вірю в майбутнє твоє Україно!

В найкращих дочок твоїх і синів,

Це ти, рідна матір, вела їх завзято,

За волю, за щастя, за правду у бій!

 

Ведучий 2

Ти нам дарувала життя, Україно,

І нам піднімати цей стяг осяйний,

І твердо я знаю - не вмре, не загине,

Ідея Майдану в цей час не простий!!!

Майстер: Урок-спомин, присвячений пам’яті Героям Небесної Сотні завершений. Дякуємо за увагу.

 

docx
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку