В твоїх руках, людино, твоє щастя!

Про матеріал
Мета заходу: вчити учнів цінувати власне життя та здоров'я; формувати високі моральні якості, здібності, уміння долати труднощі, розвивати практичні вміння та навички зі збереження життя та здоров'я учнів; виховувати розуміння вести здоровий спосіб життя; здійснювати самоконтроль, самовиховання в діях та вчинках.
Перегляд файлу

 

Наквашанський ЗЗСО І-ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід з біології

 

В твоїх руках, людино, твоє щастя!

 

 

 

 

Нагірняк Олена Григорівна

вчитель біології

Наквашанського ЗЗСО І-ІІІ ст.

 

 

 

2022 р.

Мета заходу: вчити учнів цінувати власне життя та здоров'я; формувати високі моральні якості, здібності, уміння долати труднощі, розвивати практичні вміння та навички зі збереження життя та здоров'я учнів; виховувати розуміння вести здоровий спосіб життя; здійснювати самоконтроль, самовиховання в діях та вчинках.

Оформлення актової зали:

  1. Афоризми та народні прислів'я.
  2. Стіннівки про здоровий спосіб життя.
  3. Оформлення повітряними кульками. Презентація сторінок усного журналу
  4. Технічне оснащення.
  5. Музичний супровід.

 

ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

1. ВСТУПНЕ СЛОВО ВЧИТЕЛЯ

«Кожен із нас мас бути в польоті - крізь долю, над суєтою, у вільному леті, вільною людиною. І при цьому, однак, не відриватися від Землі. Пам’ятати святі речі — хто тебе народив, навіщо живеш, звідки ти, чого прагнеш. Ось так летіти і неодмінно сягнути мети» (Назарій Яремчук, На­родний артист України, співак).

Мати Тереза, виступаючи на Міжнародній конференції, зазначила:

«Життя — це можливість. Скористайся нею».

«Життя — це мрія. Здійсни її ».

«Життя — це виклик. Прийми його».

«Життя — це багатство. Не розтрать його».

«Життя — це кохання. Насолоджуйся ним сповна».

«Життя — це таємниця. Пізнай її».

«Життя — це пісня. Доспівай її до кінця».

«Життя — це боротьба. Стань борцем».

«Життя — це можливість. Скористайся нею».

«Життя таке чудове. Не згуби його.  Це твоє життя. Борись за нього».

Прислухаємося до цих філософських роздумів і порад славетної жінки

Музична пауза

II. ПЕРША СТОРІНКА УСНОГО ЖУРНАЛУ «ПІЗНАЄМО СЕБЕ»

1-й ведучий. Відкриваємо першу сторінку нашого усного журналу

«Пізнаємо себе».

2-й ведучий. Із життя тіла

Існує банальна істина, що менше всього на світі ми знаємо про себе. Людина — величезна таємниця світотворення. Ми часто безграмотні навіть стосовно елементарних знань своєї фізичної основи — того механізму, як служить нам вірою і правдою впродовж нашого життя. Цей механізм — наше тіло.

  1.   й ведучий. Дихання

У спокійному, розслабленому стані доросла людина робить 16 вдихів і видихів за хвилину, дещо більше — у процесі активної діяльності, занять спортом, у нервовому напруженні тощо. У середньому за хвилину ми вдихаємо-видихаємо 8 л повітря. Нашого річного дихання вистачило б, щоб наповнити дві земні кулі. Щоденно ми втрачаємо у процесі дихання 0,5 л.

 2-й ведучий. Очі

За рік накопичується до 1,5 л невидимих сльозинок. Однак, не вірте очам своїм! Новонароджений малюк не втрачає жодної сльозинки, адже в нього перші 3 місяці життя не працюють сльозові залози.

Наші очі кліпають кожні 3 секунди, підтримуючи себе таким чином у зволоженому стані. Кліпання подібної чистоти вимагає 10 млн мускульних скорочень на рік.

1 -й ведучий. Волосся

100 тисяч волосяних фолікул «виростає» на середньостатистичній голові. Кожна волосина в місяць зростає на 1 см. Якщо помножити це на кількість фолікул, то отримаємо 12 км нового волосся на рік. Незважаючи на те, що ми втрачаємо від 150 до 300 волосин на день, 109 500 на рік,— у середньому кожна волосина тримається на голові від двох до шести років. Волосся бороди зростає значно швидше, додаючи 0,38 мм щетини щодня.

  1.    й ведучий. Нігті

Нігті ростуть повільно — усього лише 0,6 см за місяць. За рік вдається вирости на 7,6 см. Однак, ще повільніше ростуть нігті на ногах — удвічі по­вільніше, ніж на руках.

  1.    й ведучий. Кров

Відомо, що в кожному з нас тече від 3,5 до 5 л крові. Наша кров складається із 35 млн червоних кров'яних тілець, що оновлюються кожні 4 місяці. На кожні 600 червоних кров’яних тілець припадає одне біле...

  1.    й ведучий. Серце

Наше серце здійснює 80 ударів за хвилину (якщо ми спокійні),

перекачуючи 5 л крові по всьому тілу. За рік серце стукає 42 млн разів і пере­качує таку кількість крові, яка дорівнює кільком плавальним басейнам.

  1.   й ведучий. Травлення

Середня доросла людина «з'їдає» 2000 калорій на день. 55 калорій вона витрачає за кожну годину сну; 75 калорій — за кожну годину сидячої роботи; 200 калорій — під час пішої прогулянки і 500 калорій — під час здіймання по драбині.

  1.     й ведучий. Десять продуктів, що продовжують ваше життя

Ті люди, які з'їдають щодня по яблуку, мають менше шансів захворіти ня хворобу Альцгеймера. Кверцетин, що міститься в яблуках, здатний галь­мувати ракові клітини. Він має протизапальну дію і зменшує шкідливість вільних радикалів. Яблуко містить також вітаміни та мікроелементи, що під­вищують імунітет і поліпшують роботу серцево-судинної системи.

Японці та ескімоси, які регулярно вживають рибу, значно рідше страждають на серцево-судинні хвороби, ніж ті люди, які мають бідний рибний раціон. Три рибні обіди на тиждень зменшують ризик виникнення інфаркту на 40 %. У разі застудних захворювань часник не має собі рівних. Його вживання знижує ризик виникнення раку шлунка й кишечнику, а також захищає від серцево-судинних захворювань. Він добре прочищає судини й перешкоджає їх закупорюванню.             

Полуниця корисна високим умістом заліза, вона підвищує імунітет. Морква, яка містить бетакаротин, сприятливо впливає на зір і стан шкіри. Гострий перчик чілі поліпшує обмін речовин, сприяє схудненню. Капсацин, що викликає гіркий смак перцю, сприяє виробленню шлункового соку й перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій у шлунку й кишечнику. Банани найситніший і багатий на вуглеводи фрукт. Кількість магнію в банані становить І /6 добової потреби організму.

Зелений чай містить біологічно активну речовину катехін, яка перешкоджає розвитку атеросклерозу і сприяє схудненню людини. Соя містить багато лецитину та вітамінів групи В, які посилюють здатність мислити і зміцнюють нервову систему. Вона багата на білки, що здатні замінити тваринні.

Молоко не даремно належить до основних продуктів харчування. Воно багате на білки, жири й корисний цукор лактозу. Багате молоко на кальцій, що необхідний для нормального функціонування нервової системи й захищає від остеопорозу.

1-й ведучий. Жити треба цікаво

Вісім факторів довголіття:

  •                 праця, яка дає задоволення;
  •                 наявність життєвої мети;
  •                 рухова активність;
  •                 дотримання режиму дня;
  •                 раціональне харчування;
  •                 нормальний сон;
  •                 щасливий шлюб;
  •                 відмова від шкідливих звичок.

А якщо жити цікаво, то чому б не жити!

Музична пауза

 

III. ЯКІСНЕ ХАРЧУВАННЯ— ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК ЗДОРОВ'Я

3-й ведучий. Безперечно, харчування — це один із провідних-,

чинників збереження здоров'я людини, тим більше молодої. Існують різноманітні види харчування: редуковане харчування (зменшення вживання їжі), роздільне харчування, сироїдіння, вегетаріанство, харчування переважно зерновими продуктами. Сучасна молодь для поліпшення статури використовує дієти, які часто шкодять організмові. Щоб мати гарну статуру і здоров'я, не обов'язково «сідати» на спеціальну дієту. Потрібно якомога менше вживати такі продукти: газовані напої, які викликають спрагу, містять багато цукру; шоколадні цукерки — через велику кількість цукру й хімічних добавок; ковбаси, що містять 40 % жирів і смакові добавки; чіпси, бо це суміш вуглеводів і жирів; жирне м'ясо, особливо смажене.

Дієти можуть зашкодити здоров'ю. Якщо з їжею надходить недостатньо енергії, тоді організм змушений компенсувати дефіцит за рахунок внутрішніх ресурсів. У результаті маса тіла зменшуватиметься і виникають нові проблеми:

  •       зниження працездатності;
  •       швидка втомлюваність, сонливість;
  •       посилення стресу, розвиток депресії;
  •       зниження опірності організму по інфекції:
  •       порушення діяльності серцево-судинної, травної, видільної, статевої систем;
  •       уповільнення росту.

Вам відомо, що багато жінок у світі помирає від анорексії — хвороби, пов'язаної з відмовою від їжі. Мільйон жінок Великої Британії, 2 млн жінок Німеччини та 100 тис москвичок хворі на цю жахливу хворобу.

Якість їжі — важливий чинник, який визначає загальний стан організму.

4-й ведучий. Правила безпеки харчування:

  •       вживати тільки свіжі й доброякісні продукти;
  •       готуючи страви з м'яса, риби, птиці, дотримуватися кулінарних рекомендацій з їх обробки — варити і смажити до повної готовності;
  •       приготовлені страви зберігати недовго;
  •       продукти зберігати в холодильнику;
  •       розігрівати повторно готові страви до температури не нижче за 70 °С
  •            це найкращий захист від мікробів;
  •       додержуватися правил гігієни;
  •       мити руки перед та після приготування страв, перед їдою;
  •       оберігати продукти від комах, гризунів та інших тварин;
  •       зберігати їх у закритому посуді;
  •       користуватися чистою водою;
  •       не купувати продукти на стихійних ринках.

 3-й ведучий. Харчові отруєння

Найчастіше люди отруюються несвіжою їжею, лікарськими препаратами, засобами побутової хімії, грибами, алкоголем, наркотичними речовинами. Найважчі отруєння викликає бактерія паличка ботулізму. Вона за відсутності кисню швидко розмножується і виділяє отруту, яка спричиняє розлади дихання, нервової системи, серцевої діяльності. Джерелом ботулізму є консерви, гриби та інші продукти. Джерелом отруєння можуть бути: кісточки абрикосів, слив, вишень, мигдалю, які містять отруйну синильну кислоту! Проросла, позеленіла картопля — містить отруйний соланін; цвільові гриби можуть бути пусковим механізмом виникнення раку (зокрема, раку печінки).

З усіх харчових отруєнь найнебезпечнішими є отруєння грибами й отруйними рослинами. Отруйні речовини, які містяться в грибах, не руйнуються під час термічної обробки, засолювання чи висушування. Достатньо невеликого шматочка, щоби смертельно отруїтися.

  1.   й ведучий. Ознаки отруєння

 Швидко наростає слабкість, слинотеча, колькоподібні болі в животі, запаморочення. Пізніше виникають пронос, блювання, розлади нервової системи: порушення зору, марення, галюцинації, рухове збудження, судоми, знижується серцева діяльність, тиск, температура тіла.

3-й ведучий Перша допомога в разі отруєння

1. Викликати лікаря.

2. Дати хворому випити три-чотири склянки води (підсолена кип’ячена вода, блідо-рожевий розчин калій перманганату, що сприяє швидкому окисненню отрути).

  1.   Пальцем чи ложкою натиснути на корінь язика й викликати блювання.
  2.   Промити шлунок ще два-три рази, аж доки з'явиться вода без домішок їжі.
  3.      Поставити очисну клізму.
  4.   Після промивання рекомендується пити багато чаю, але їсти забороняється. Категорично забороняється вживати молоко, оскільки воно прискорює всмоктування токсичних речовин крізь стінки кишечнику' в кров.
  5.    Покласти хворого в ліжко, зігріти, покласти грілки, вкрити, стежити за диханням і пульсом.
  6.      Для поглинання токсинів дати хворому активоване вугілля.

IV. НЕЗВИЧНИЙ ЩОДЕННИК

«ДУМКИ ЕМБРІОНА, ЯКИЙ ЩЕ НЕ НАРОДИВСЯ»

6-й ведучий. А давайте підслухаємо думки ембріона, який ще не народився. Дізнаємося, як йому живеться. Почитаємо сторінки цього незвич­ного «щоденника».

  1.        й ведучий. 5 жовтня. Сьогодні почалося моє життя. Мої батьки про

це ще не знають. Я менша, ніж яблучне зернятко, але я — вже я. І хоч я ще не сформувалась, але я знаю, що буду дівчинкою.

  1.      й ведучий. 19 жовтня. Я трішки підросла, але ще дуже крихітна, щоб робити щось самій. Мама для мене робить все, але сама ще не знає, що вона носить мене під серцем і живить власною кров'ю.

5-й ведучий. 25жовтпя. Мій організм незабаром формуватиметься. Подумати тільки, приблизно через рік я сміятимусь. Згодом розмовлятиму. Я знаю, як вимовлю слово «мама». Хто сказав, що я ще не справжня людина? Я

вже людина, так само як крихітка хліба — це справжній хліб.

5-й ведучий. 27 жовтня. Моє серце почало самостійно битися. Із цього часу воно ніжно стукатиме протягом усього мого життя. Потім після

багатьох років воно втомиться і зупиниться, і я помру. Але зараз не кінець, а тільки початок мого життя.

6-й ведучий. 12листопада. Мої ручки тільки починають формуватися. Які вони маленькі! Навіть дивно. Колись, можливо, вони гратимуть на фортепіано або намалюють картину.

  1.    й ведучий. 20 листопада. Сьогодні лікар сказав мамі, що я живу тут, у неї під серцем. Ти щаслива, мамо? Мине деяний час, мамо, і я лежатиму на твоїх руках.
  2.    й ведучий. 25 листопада. Мої мама й тато не знають, що я — маленька дівчинка. Можливо, вони чекають на хлопчика. Або близнюків? Але я їх здивую.
  1.    й ведучий. 10 грудня. Моє обличчя повністю сформувалося. Я вважаю, що буду схожа на маму.
  2.    й ведучий. 13 грудня. Тепер я можу трохи бачити, але навкруги дуже темно. А незабаром мої очі побачать світ, залититий сонцем. А який ти маєш вигляд, мамо?
  1.    й ведучий. 24 грудня. Мамо, я чую, як б’ється твоє серце. Цікаво, а ти чуєш моє? Я ніяк не можу дочекатися того часу, коли лежатиму на твоїх руках. Ти чекаєш на мене так само, як я чекаю на тебе?
  2.    й ведучий. 28грудня. Мамо, чому ти дозволила їм мене вбити? Нам так добре було вдвох...

V. СТОРІНКА

  1.      й ведучий. За збереження життя

В твоїх руках, людина, твоє щастя!

I не подумай — на кінці шприца.

Бо, може, перший раз  добре здасться.

Та потім — йде дорога до кінця.

А потім — більше, хочеш більше й більше!

А потім гроші, крадіж і тюрма.

Ти хочеш сам зробити все, як гірше,

І те болить — назад без вороття.

Ти сам на сам. Ось ти - , а ось – наркотик.

І хто кого? Питання на життя!

Ти не зумієш сам сказати « досить»,

А потім- прірва, прірва без життя.

  1.      й ведучий

Посіяла людям літа свої, літечка житом,

Прибрала планету, послала стежкам споришу,

Навчила дітей, як на світі по совісті жити,

Зітхнула полегко - і тихо пішла за межу.

 

Куди ж це Ви, мамо?! - сполохано кинулись діти.

Куди ж Ви, бабусю? - онуки біжать до воріт.

Та я недалечко... де сонце лягає спочити.

Пора мені, дітки... А ви вже без мене ростіть.

 

Та як же без Вас ми?... Та що ж ви намислили, мамо?

А хто ж нас, бабусю, у сон поведе по казках?

А я вам лишаю всі райдуги із журавлями,

І срібло на травах, і золото на колосках.

 

Не треба нам райдуг, не треба нам срібла і злота,

Аби тільки Ви нас чекали завжди край воріт.

Та ми ж переробим усю Вашу вічну роботу, -

Лишайтесь, матусю. Навіки лишайтесь. Не йдіть!

 

Вона посміхнулась, красива і сива, як доля,

Махнула рукою - злетіли увись рушники.

Лишайтесь щасливі... - і стала замисленим полем

На цілу планету, на всі покоління й віки.

 

10-й ведучий

ЛЮДИНА I ЧАС

Час дужчий за людину?

Ні. Не час.

Людина часом владарює.

I поки в ній вогонь не згас,

вона із часом все воює.

Ось їй здається: «Все! Вже —попереду!

Примружу очі в відпочинку...

Ковтну їжу тепер я перемоги меду... Одну лиш мить...»

Чи зробить час зупинку?

Отак ганяється у просторі за часом

людина — найтендітніше створіння,

— яке за якістю, і кількістю, і класом —

 піщинка вічності.

Яке ж коріння

Зухвалості і мужності людини?

В уяві творчій, у натхнення, мріях,

 у ній самій та у  родині

 і в тому, що лише вона

Сміється й червоніє.

 

docx
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку