Валерій Шевчук. "Чотири сестри". Замальовка життєпису письменника.

Про матеріал
Презентація до уроку: "Валерій Шевчук. «Чотири сестри». Замальовка життєпису письменника. Тема змін пір року".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Валерій Шевчук«Чотири сестри»

Номер слайду 2

Цікаві факти. Валерій Шевчук — людина з іншої епохи. Досі пише від руки, а потім передруковує на машинці.

Номер слайду 3

Цікаві факти. Письменник згадує, що малим дуже любив мандрувати і постійно губився. Є ще й така згадка: увечері батько часто засиджувався за роботою, шив взуття, а мама сиділа поряд і читала йому. Слухали те читання і сини – Анатолій та Валерій. Та й дуже захопилися літературою. Навіть повість написали (старший брат тоді вчився у 7, а Валерій у 5 класі). У період масових політичних арештів української інтелігенції брав участь у протестах, які відбувалися в кінотеатрі «Україна»Його брат був арештований та отриманий п’ять років в концтабір суворого режиму.

Номер слайду 4

Цікаві факти. Має звання «Заслуженого діяча польської культури», отримане в 1986 році. На рік пізніше йому присудили Шевченківську премію за роман «Три листки за вікном». У 1999 році отримав нагороду «Орден князя Ярослава Мудрого» V ступеня. Є лауреатом Державної премії України ім. Т. Шевченка, премії фонду Антоновичів, літературних премій ім. Є. Маланюка, О. Пчілки, О. Копиленка, І. Огієнка, премії в галузі гуманітарних наук «Визнання» (2001 рік). Є почесним професором На. УКМА. Йому вручили медаль Івана Мазепи.

Номер слайду 5

Сьогодні Валерій Шевчук викладає у Київському національному університеті імені Т. Г. Шевченка та веде на радіо передачі «Козацька держава», «Київ, культурний і державний», «Загадки і таємниці української літератури», «Цікаве літературознавство»

Номер слайду 6

Словникова робота. Казка-притча – це казка алегоричного змісту з яскраво вираженим повчанням. Алегорія (від грец. Allegoria – іносказання) – це перенесення властивостей та характеристик одного предмета чи явища на інший для кращого відображення образу.

Номер слайду 7

Розглянь малюнки Ольги Рубіної. Хто на них зображений?

Номер слайду 8

Уявіть себе героєм казки. Опишіть свої думки, коли ви: Бачите, як білокоса відмовляє зеленокосій. Ворон нападає на білокосу. Золотокоса рятує сестру.

Номер слайду 9

Поміркуй. Чи може Сон бути алегоричним образом? Чому?Чому Сни приходять, щоб забрати одну сестру?

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Охарактеризуйте одну із сестер (на вибір) за поданим планом:1. Дані про героя ( з якої книги, головний чи другорядний, центральний чи епізодичний). 2. Портрет героя (якщо змінюється, то як?). 3. Вчинки героя. Як вони розкривають його внутрішній світ? 4. Мова героя (як спілкується, чи дотримується культури мови). 5. Ставлення до героя інших персонажів твору. Чим воно зумовлене? 6. Додаткові художні відомості (деталі, описи, тощо, які характеризують внутрішній світ героя, зміни, які з ним відбуваються). 7. Ставлення автора до свого героя. 8. Ваше ставлення до героя

pptx
Додано
1 листопада 2022
Переглядів
2277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку