Вареники як національна, обрядова, щоденна страва. Види вареників.

Про матеріал
Мета:Ознайомити учнів із макаронними виробами. Виховувати в учнів національні традиції. Навчити їх різним видом вареників.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

уроку

з учнями 7 класу

На тему: «Вареники як національна, обрядова, щоденна страва. Види вареників».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготував:

вчитель трудового навчання

Дичковський В.М.

 

 

 

 

 

План-конспект уроку з трудового навчання

Клас 7

Тема: Вареники як національна, обрядова, щоденна страва. Види вареників.

Мета:Ознайомити учнів із макаронними виробами. Виховувати в учнів національні традиції. Навчити їх різним видом вареників

Наочність: Підручник «Трудове навчання» обслуговуючі види праці. Статті з Інтернету.

Тип уроку: комбінований.

                                                Хід уроку

I Організаційна частина:

Заходжу в клас, вітаюся, перевіряю присутність.

II Актуалізація опорних знань:

    1 Чим відрізняються крупи одна від одної?

    2 Технологія приготування круп?

    3 Яка техніка зберігання круп?

III Мотивація навчальної д-сті:

     Оголошую тему і мету сьогоднішнього уроку.

IV Вивчення нового матеріалу:

     Вареники – одне із самих спеціальних українських блюд – нині відомі в нашій країні скрізь. Готування їх  у цілому нескладно, вони являють собою без дріжджове тісто, начинене яким небудь фаршем.

      Однак по справжньому смачні вареники можна приготувати, тільки ретельно дотримуючи всієї технології.

      Приготування  тіста. Тісто для вареників одержують із борошна, яєць, води і солі. При цьому воду беруть як можна більше холодну, крижану, тому що це сприяє меншому висиханню тіста під час виготовлення вареників і підвищує його властивості, що клеять. Борошно повинно бути як можна більше тонкого млива й не занадто сухе, щоб вареники не розварювалися. На 3 склянки пшеничного борошна беруть від 0,5 до 0,75 склянки води, 2 яйця й 0,5г. ложки солі. Місять тісто середньої густоти, щоб зручно було розкатувати його в шар товщиною 1-1,5мм (для вареників з вишнями в двічі товще). Шар ріжуть не квадратним розміром 5x5 (з них одержують трикутні вареники, складаючи протилежні кути квадрата) або вирізують тонкою склянкою кола (напівкруглі). Цей спосіб менш зручний, тому що відходи швидко сохнуть й їх важко використати для вареників.

       Начинка. Начинку для вареників укладають точно в центрі кожної варениці не більше 1г. ложки, щоб не переповнювався і тісто не занадто натягнулося. Місця з’єднання (шов). Треба намагатися робити не товстіше іншого тіста вареників, інакше вони погано проваряться.

       Варіння вареників. Підготовленні вареники варять у великій кількості киплячої води, щоб їм не було тісно. Воду підсолюють із розрахунком 1г. ложка солі на 3 склянки води. Через 8-10хв (залежно від начинки) готові вареники повинні спливати на поверхню, після чого їх вибирають шумівкою (друшляк), перекладають у каструлю й поливають розігрітим, вершковим маслом, щоб вони не злипалися.

      Вареники – одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. В залежності від начинки розрізняють види вареників: вареники з сиром, вареники з лівером, вареники з капустою, з картоплею, з печінкою і салом, з м’ясом, з грибами, з полуницями, з рибою, з вишнями або черешнями, з маком, з  яблуками, з гречки, з гороху, навіть з борошна запікали сало, а на розтопленому жирі місили заправку. 

ВАРЕНИКИ З СИРОМ

Сир для вареників беруть найсвіжіший, пропускають його крізь м'ясорубку або протирають крізь сито, додають сирі яйця, цукор, сіль, все добре змішують, після чого роблять вареники. Готові вареники кладуть гарячими на тарілку, поливають маслом і, коли потрібно, щоб були солодкими, посипають цукром, змішаним з товченою корицею, і окремо подають збиту сметану.

Для начинки — 800 г сиру, 0.5 склянки цукру, 2 яйця.

ВАРЕНИКИ З М'ЯСОМ

М'ясо відокремлюють від кісток, нарізують дрібними шматочками і тушкують до готовності з невеликою кількістю води (на 1 кг м'яса—1 склянку води). Готове м'ясо пропускають крізь м'ясорубку, змішують з дрібно посіченою цибулею, сіллю і меленим чорним перцем. Після цього м'ясо вдруге пропускають крізь м'ясорубку, добре вимішують і роблять вареники.

Готові вареники подають гарячими і поливають розігрітим, вершковим маслом або підсмаженим шпиком із шкварками.

Для начинки — 1кг м'яса, 2 цибулини, 4 горошини чорного перцю.

ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ

Обчищену й промиту картоплю відварюють, протирають, змішують з підсмаженою дрібно посіченою цибулею, заправляють сіллю і меленим перцем. З тіста і заправленої картоплі роблять вареники, варять їх 5—6 хвилин у підсоленій киплячій воді, виймають на тарілку, поливають гарячою олією і подають до столу.

Для начинки — 1кг картоплі, 2 цибулини, 4 ст. ложки олії, 4 горошини чорного перцю.

ВАРЕНИКИ З КАПУСТОЮ

Квашену капусту віджимають від соку, а свіжу обчищають, промивають і дрібно шаткують. Підготовлену капусту тушкують до готовності, додаючи половину жиру, томату, води або бульйону. Потім додають злегка підсмажену цибулю, корені, сіль, цукор, все змішують і знову підсмажують, щоб капустяна начинка трохи підсохла. Із тіста і заправленої капусти роблять вареники і варять їх. При подачі на стіл готові вареники поли­вають олією, змішаною з підсмаженою цибулею.

ВАРЕНИКИ З ВИШНЯМИ АБО ЧЕРЕШНЯМИ

Тісто розкачують не дуже тонко, щоб утримати вишні всередині вареника. Вишні перебирають, відривають плодоніжки, виймають кісточки, кладуть у посудину, пересипають цукром, дають постояти протягом 25-30  хвилин і відкидають на сито або друшляк, щоб відцідити солодкий сік, який подають до готових вареників.

Так само виготовляють вареники з вишень з кісточками. В цьому випадку вишні перебирають, відривають плодоніжки, обмивають холодною водою і обсушують. Готові вареники обережно виймають з киплячої води, щоб не розірвати оболонку. Вареники з вишнями подають до столу з відцідженим солодким соком або по­ливають розтопленим маслом і посипають цукром. Окремо подають сметану.

На    З    склянки    пшеничного    борошна – 0.75 склянки води, 2 яйця, 4 склянки вишень, 0.5 склянки цукру.

 

 V Закріплення нового матеріалу:

     1 Які є види вареників?

     2 Як потрібно варити вареники?

     3 Приготування тіста?

     4 Як укладають начинку для вареників?

VI Вступний інструктаж:

     Пояснюю учням як виконувати практичну роботу.

 VII Практична робота:

       Учні виконують практичну роботу, я слідкую за роботою та виправляю типові помилки.

 VIII Заключний інструктаж:

        Аналізую виконану роботу, наголошую ще раз на типові помилки учнів.

IX   Підсумок уроку:

      Виставлення оцінок, завдання додому.     

docx
Додано
27 січня 2019
Переглядів
1785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку