Варіанти завдань підсумкової роботи з теми «Основи алгоритмізації та програмування». 11 клас.

Про матеріал

Варіанти завдань можна використати у 8,9 та 11 класах для підсумкової роботи. Програмні проекти виконуються в середовищі візуального програмування та оформлюються за зразком..

Перегляд файлу

Варіанти завдань підсумкової роботи з теми «Основи алгоритмізації та програмування». 11 клас.

 

Кожний варіант складається з 4 завдань:

1.     Реалізація лінійного алгоритму в Delphi. 

2.     Реалізація алгоритму розгалуження в Delphi.

3.     Реалізація циклічного алгоритму в Delphi з використанням FOR. 4. Реалізація циклічного алгоритму в Delphi з використанням REPEAT або WHILE.

 

Варіант 1. 

1.     Складіть програму обчислення площі поверхні куба( S=6*a2), якщо відомо ребро. Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Ребро (см) –2.5 Площа поверхні: 37.50 кв. см.

2.     Дано дійсне число X. Визначте, чи належить воно інтервалу [-5;5].

3.     Обчислити суму п’яти чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне на 5 більше від попереднього.

4.     Дано ціле число N (> 1).  Вивести найменше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 2 + ... + K буде більше або дорівнює N, і саму цю суму.

 

Варіант 2.

1.     Складіть програму обчислення площі прямокутника (S=a*b ). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

 

Введіть вихідні дані:

Довжина (см) – 9

Ширина (см) – 7.5

Площа прямокутника: 67.50 кв. см.

2.     Дано A,B,C – сторони трикутника. Чи є цей трикутник рівностороннім? 

3.     . Обчислити суму додатних значень з послідовності десяти чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне відрізняється від попереднього на -10.

4.     Дано ціле число N (> 1).  Вивести найбільше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 2 + ... + K буде менше або дорівнює N, і саму цю суму.

Варіант 3.

1.     Складіть програму обчислення об’єму паралелепіпеду (V=a*b*c ). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану: Введіть вихідні дані:  Довжина (см) – 9

Ширина (см) – 7.5

Висота (см) – 5

Об’єм паралелепипеду: 337.50 куб. см.

2.     Дано A,B,C – сторони трикутника. Чи є цей трикутник різностороннім? 

3.     Обчислити кількість від’ємних значень з послідовності ста чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне відрізняється від попереднього на -4.       4.  Дано число A (> 1).  Вивести найбільше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 1/2 + ... + 1/K буде менше A, і саму цю суму.

 

Варіант 4.

1.     Складіть програму обчислення площі поверхні паралелепіпеду

(S=2*(a*b+b*c+a*c )). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Довжина (см) – 9

Ширина (см) – 7.5

Висота (см) – 5

Площа поверхності: 300.00 кв. см.

2.     Дано A,B,C – сторони трикутника. Чи є цей трикутник рівнобедреним? 

3.     Обчислити середнє значення від’ємних значень з послідовності сорока чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне відрізняється від попереднього на -4.

4.     Дано число A (> 1).  Вивести найменше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 1/2

+ ... + 1 / K буде більше A, і саму цю суму.

 

 

Варіант 5.

1.           Складіть програму обчислення об’єму куба( V=a3). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану: Введіть вихідні дані:

Ребро (см) – 9.5

Об’єм куба: 857.38 куб. см.

2.           Дано A,B,C – кути трикутника. Чи є цей трикутник гострокутним?

3.           Знайти суму перших N членів послідовності чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне вдвічі менше за попереднє (N, Х вводяться з клавіатури). 

4.           Початковий внесок в банку дорівнює 1000 грн.  Через кожен місяць розмір вкладу збільшується на P відсотків від наявної суми (P - дійсне число, 0 <P <25).  За даним P визначити, через скільки місяців розмір вкладу перевищить 1100 руб., І вивести знайдену кількість місяців K (ціле число) і підсумковий розмір вкладу S (дыйсне число).

Варіант 6. 1. Складіть програму обчислення вартості покупки, що складається з декількох зошитів та олівців. Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних.

Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Вартість зошита (руб) – 2.75

Кількість зошитів – 5

Вартість олівця (руб) – 0.85

Кількість олівців – 2

Вартість покупки: 15.45 руб.

2.     Дано A,B,C – кути трикутника. Чи є цей трикутник тупокутним? 

3.     Обчислити середнє значення парних значень з послідовності сорока чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне відрізняється від попереднього на -4.

4.     Дано ціле число N (> 1).  Послідовність чисел Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2 = 1, FK = FK-2 + FK-1, K = 3, 4, ….Перевірити, чи є число N числом Фібоначчі. Якщо є, то вивести TRUE, якщо ні - вивести FALSE.

 

 

 

Варіант 7. 1. Складіть програму обчислення вартості покупки, що складається з декількох зошитів та обкладинок до них. Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

 

Введіть вихідні дані:

Вартість зошита (руб.) –2.75

Вартість обкладинки (руб.) –0.5 Кількість комплектів (шт.) –7 Вартість покупки: 22.75 руб.

2.     Дано A,B,C – кути трикутника. Чи є цей трикутник прямокутним? 

3.     Двоє торговців уклали угоду про те, що протягом місяця перший даватиме другому по 10 000 доларів в день. Другий же повинен повертати першому в перший день один долар, в другій - два, в третій - чотири і так далі. Другий торговець погодився і перші три тижні радів доходам. Які доходи були у кожного торговця на 30 ий день договору? (використати циклічні обчислення та порівняти з обчисленнями за математичною формулою)

4.     Дано ціле число N (> 1).  Знайти перше число Фібоначчі, більше N. Послідовність чисел Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2 = 1, FK = FK-2 + FK-1, K = 3, 4, ….

 

Варіант 8.

1.     Складіть програму обчислення вартості деякої кількості яблук. Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

 

Вартість 1 кг яблук (руб.) –8.5

Вага яблук (кг) –2.3

Вартість покупки: 19.55 руб.

2.     Дано дійсні додатні числа a, b, c. З’ясуйте, чи існує трикутник з такими сторонами. 

3.     Знайти добуток N членів послідовності чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне вдвічі менше за попереднє (N, Х вводяться з клавіатури).

4.     Дано ціле число N (> 1), що є числом Фібоначчі: N = FK. Послідовність чисел

Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2 = 1, FK = FK-2 + FK-1, K = 3, 4, …  .  Знайти цілі числа FK-1 і FK + 1 - попереднє і наступне числа Фібоначчі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіант 9. 1. Складіть програму обчислення площі трикутника, якщо відома довжина основи та висота ( S=0.5*a*h). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних.

Приблизний вигляд екрану:

Екран, повинен мати вигляд:

Введіть вихідні дані:

Основа (см) – 8.5

Висота (см) – 10

Площа трикутника: 42.50 кв. см.

2.Обчислити значення складеної функції  

3.Знайти подвоєний добуток всіх чисел, що більші за -10 та менші 20 з послідовності сорока чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне відрізняється від попереднього на -3. 4.  Дано ціле число N (> 1), що є числом Фібоначчі: N = FK. Послідовність чисел

Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2 = 1, FK = FK-2 + FK-1, K = 3, 4,

…  .  .  Знайти ціле  число K - порядковий номер числа Фібоначчі N.

 

Варіант 10. 1. Складіть програму обчислення опору електричного кола, що складається з двох опорів, які з’єднані послідовно (r=r1+r2). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану: Введіть вихідні дані:

Перший опір (Ом) – 15 Другій опір (Ом) – 27.3

Опір кола: 42.30 Ом.

2.                 Обчислити значення складеної функції 

 

3.                 Знайти суму, кількість, середнє арифметичне та добуток N членів послідовності чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне вдвічі менше за попереднє (N, Х вводяться з клавіатури). 

4.                 Дано додатні числа A, B, C. На прямокутнику разміру A х B розміщено максимально можлива кількість квадратів зі  стороною C (без накладання).  Знайти кількість квадратів, розміщених  на прямокутнику. Операції множення і ділення не використовувати.

 

 

 

 

 

 

 

 

Варіант 11. 1. Складіть програму обчислення опору електричного кола, що складається з двох опорів, які з’єднані паралельно (r=(r1*r2)/(r1+r2)). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану: Введіть вихідні дані:

Перший опір (Ом) – 15 Другій опір (Ом) – 20 Опір кола: 8.57 Ом.

2.     Обчислити значення складеної функції     y

3.     Знайти суму чисел з перших ста значень натурального ряду, що кратні b (b вводиться з клавіатури). 

4.     Дано ціле число N (> 1).  Вивести найменше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 2 + ... + K буде більше або дорівнює N, і саму цю суму.

 

Варіант 12.

1.     Складіть програму обчислення сили струму в електричному колі (I=U/R) . Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Напруга (вольт) – 36

Опір (Ом) – 1500

Сила струму: 0.024 Ампер.

2.     Обчислити значення складеної функції 

 

3.     Знайти середнє арифметичне всіх чисел з N членів послідовності чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне втричі менше за попередне (N, Х вводяться з клавіатури).

4.     Дано ціле число N (> 1).  Вивести найбільше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 2 + ... + K буде менше або дорівнює N, і саму цю суму.

Варіант 13.

1. Складіть програму переводу відстані з верст у кілометри (1 верста – 1066,8 м). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

 Введіть вихідні дані:

Відстань у верстах – 100

100 верст – 106.68 км

2.     Відома дата народження людини (рік, номер місяця, число) и сьогоднішня дата. Визначте вік людини (число повних років). 

3.     Бізнесмен Плюшкін отримав в 2010 році прибуток в розмірі 100 000 гривень. Кожен наступний рік його прибуток збільшувался на 7% в порівнянні з попереднім роком. Скільки гривень заробив Плюшкін за 2017 рік. (використати циклічні обчислення та порівняти з обчисленнями за математичною формулою) 4. Дано число A (> 1). Вивести найменше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 1/2 + ... + 1 / K буде більше A, і саму цю суму.

 

Варіант 14. 1. Складіть програму переводу ваги з фунтів у кг (Стандартний американський і англійський 1 фунт –0,45359 кг ).Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

            Введіть вагу у фунтах – 5

5 фунтов – 2.05 кг

2.             Визначити, чи є трикутник із сторонами a, b, c прямокутним (a, b, c -цілі). Якщо так, то обчисліть його площу. Пояснення: використовуйте теорему Піфагора. 

3.             Є послідовность N чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне менше за попереднє на 2. Знайти середнє арифметичне всіх чисел, з порядковими номерами < k (N, Х, k вводяться з клавіатури).

4.             Дано число A (> 1).  Вивести найбільше із цілих чисел K, для яких сума 1 + 1/2 + ... + 1/K буде менше A, і саму цю суму.

Варіант 15.

1.     Складіть програму обчислення площі поверхні циліндру S=2*pi*r2+2*pi*r*h. Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Радіус основи (см) – 5.5

Висота (см) – 7

Площа поверхні цилиндра 431.97 кв. см.

2.     Дано дійсні додатні числа a, b, c, x, y. З’ясувати, чи пролізе цеглина з розмірами a, b, c у отвір зі сторонами x, y. Просовувати цеглину у отвір можна тільки так, щоб кожне з ребер було паралельне або перпендикулярне сторонам отвору. 

3.     Є послідовность N чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне менше за попереднє на 3. Знайти суму чисел, з парними порядковими номерами (N, Х вводяться з клавіатури).

4.     Початковий внесок в банку дорівнює 1000 грн.  Через кожен місяць розмір вкладу збільшується на P відсотків від наявної суми (P - дійсне число, 0 <P <25).  За даним P визначити, через скільки місяців розмір вкладу перевищить 1100 руб., І вивести знайдену кількість місяців K (ціле число) і підсумковий розмір вкладу S (дыйсне число).

Варіант 16. 1. Складіть програму обчислення вартості покупки, що складається з декількох зошитів та олівців. Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних.

Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Вартість зошита (руб) – 2.75

Кількість зошитів – 5

Вартість олівця (руб) – 0.85

Кількість олівців – 2

Вартість покупки: 15.45 руб.

2.     Дано A,B,C – кути трикутника. Чи є цей трикутник прямокутним? 

3.     Знайти суму, кількість, середнє арифметичне та добуток N членів послідовності чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне вдвічі менше за попереднє (N, Х вводяться з клавіатури).

4.     Дано ціле число N (> 1).  Послідовність чисел Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2 = 1, FK = FK-2 + FK-1, K = 3, 4, ….Перевірити, чи є число N числом Фібоначчі.  Якщо є, то вивести TRUE, якщо ні - вивести FALSE.

 

 

Варіант 17.

1.     Складіть програму обчислення опору електричного кола, що складається з двох опорів, які з’єднані паралельно (r=(r1*r2)/(r1+r2)). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану: Введіть вихідні дані:

Перший опір (Ом) – 15 Другій опір (Ом) – 20 Опір кола: 8.57 Ом.

2.     Обчислити значення складеної функції     y

3.     Обчислити середнє значення парних значень з послідовності сорока чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне більше за попереднє на

7. 4. Дано ціле число N (> 1).  Знайти перше число Фібоначчі, більше N.

Послідовність чисел Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2

= 1, FK = FK-2 + FK-1, K = 3, 4, ….

 

Варіант 18.

1.     Складіть програму обчислення площі поверхні паралелепіпеду

(S=2*(a*b+b*c+a*c )). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Довжина (см) – 9

Ширина (см) – 7.5

Висота (см) – 5

Площа поверхності: 300.00 кв. см.

2.     Дано A,B,C – кути трикутника. Чи є цей трикутник гострокутним?

3.     Знайти середнє арифметичне N членів послідовності чисел, перше з яких дорівнює Х, а кожне наступне вдвічі більше за попереднє (N, Х вводяться з клавіатури). 

4.     Дано ціле число N (> 1), що є числом Фібоначчі: N = FK. Послідовність чисел

Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2 = 1, FK = FK-2 + FK-1, K = 3, 4, …  .  Знайти цілі числа FK-1 і FK + 1 - попереднє і наступне числа Фібоначчі.

Варіант 19.

1.   Складіть програму обчислення об’єму куба( V=a3). Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану: Введіть вихідні дані:

Ребро (см) – 9.5

Об’єм куба: 857.38 куб. см. 

2.   Дано A,B,C – сторони трикутника. Чи є цей трикутник рівнобедреним? 

 

3.   Обчислити середнє значення від’ємних значень з послідовності сорока чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне відрізняється від попереднього на -4.

4.   Дано ціле число N (> 1), що є числом Фібоначчі: N = FK. Послідовність чисел

Фібоначчі FK визначається наступним чином: F1 = 1, F2 = 1, FK = FK-2 + FK-1, K =

3, 4, …  .  .  Знайти ціле  число K - порядковий номер числа Фібоначчі N.

 

 

Література

1.     Ривкінд Й. Я., Лисенко Т. І., Чернікова Л. А., Шакотько В. В.  Інформатика:11 кл.: підручник для загальноосвітніх навчальних  закладів: академічний рівень,

профільний рівень - К.: Генеза, 2011.-304 с.: іл. ( с. 40-94)

2.     Ривкінд Й. Я., Лисенко Т. І., Чернікова Л. А., Шакотько В. В.  Інформатика:8 кл.:

підручник для загальноосвітніх навчальних  закладів - К.: Генеза, 2016 (с. 154-216)

3.     Забарна А., Войченко О. Візуальне програмування у DELPHI: Практикум — К.:

Вид. дім «Шкільний світ»: Вид. Л.Галіцина, 2006. — 128 с.

 

Приклад виконання 

Варіант __

1. Реалізація лінійного алгоритму в Delphi.

Умова. Складіть програму обчислення відстані між населеними пунктами по карті. Застосувати об’єкти Delphi для введення/виведення даних. Приблизний вигляд екрану:

Введіть вихідні дані:

Масштаб карти (кількість кілометрів в 1 см) – 120 Відстань між населенними пунктами по карті (см) – 3.5

Відстань між населенними пунктами: 420.00 км.

 

Інтерфейс програми

 

 

 

 

 

 

Програмний код

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); var m,v1,v2:Real; begin

  m:=strtofloat(edit1.text);

  v1:=strtofloat(edit2.text);   v2:=m*v1;

  edit3.Text:=FloatToStr(v2)  ; end;

 

2. Реалізація алгоритму розгалуження в Delphi.

Умова. З’ясуйте, чи може шаховий ферзь за один хід попасти з клітинки з координатами (x1,y1) у клітинку з координатами (x2,y2). 

 

Інтерфейс програми

 

 

Програмний код procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); var

 x1,y1,x2,y2:Real; begin

  x1:=strtofloat(edit1.text); y1:=strtofloat(edit2.text);   x2:=strtofloat(edit3.text); y2:=strtofloat(edit4.text);

  if Abs(x2-x1)=Abs(y2-y1) then edit5.Text:='òàê'

                           else  edit5.Text:='í³' end;

 

3. Реалізація циклічного алгоритму в Delphi з використанням FOR.

Умова. Знайти кількість, добуток та середнє значення всіх чисел, що більші за 5 та менші 50 з послідовності 50-ти чисел, перше з яких вводиться з клавіатури, а кожне наступне вдвічі більше попереднього. 

      Інтерфейс програми

 

Програмний код procedure TForm1.button1Click(Sender: TObject); var a, d, sa:real ;

i,k: Integer; begin

a:= strtofloat(edit1.Text); k:=0;d:= 1;sa:=0;   for i:= 1 to 50 do   begin   if (a>5) and(a<50) then                       begin d :=d*a;                       k:=k+1 ; sa:=sa+a;                       end;

  a:=a*2;   end; sa:=sa/k; edit2.text:=FloatToStr(d); edit3.text:=intToStr(k);  edit4.text:=floatToStr(sa); end;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
2247
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку