"Вчені інформатики - короткі відомості про особистостей, які зробили вклад для розвитку інформаційних технологій"

Про матеріал
Коротка відомість про вчених винахідників інформатики, які зробили вклад для розвитку інформаційних технологій. Можна використати для стендів, відкритих уроків, на відкритих уроках та предметних тижнях.
Перегляд файлу

Логотип Apple скачать бесплатно PNGhttps://appleinsider.ru/wp-content/uploads/2012/10/jobs21.jpgСТІВ ДЖОБС

1955-2011 рр.

Джобс відомий світові як один з піонерів ери інформаційних технологій. Наприкінці 70-х років він і його друг Стів Возняк розробили один з перших персональних комп'ютерів.

Macintosh 128K - Wikipedia

Apple Macintosh. Перший популярний персональний комп'ютер, у якому використано графічний інтерфейс у 1984 року випустила Apple

Эволюция дизайна iMac за 23 года — 1998-2021 гг: от iMac G3 до iMac Pro -  Яблык: технологии, природа, человек

Запустив серію iMacкомп'ютерів, в компактному корпусі яких було зібрано монітор і всі компоненти системи. Це були перші ПК з вбудованим USB-портом і унікальною клавіатурою Apple. ⋆ Все айфоны по порядку или хронология айфонов, когда какие выходили.

Поява iPhone 2007 року зробила революцію в світі мобільних телефонів.

15 ноутбуков Apple: от компьютера в чемодане до MacBook Pro TouchBar —  Ferra.ruПерша модель MacBook найбільш продаваного товару в історії Apple вийшла 2006 року. У липні 2011 року вийшла новітня модель MacBook Air. Він вважається найтоншим ноутбуком у світі.

 

undefined27 січня 2010 року Стів Джобс офіційно представив перший iPad. Менш ніж за рік, до березня 2011-го, було продано 15 мільйонів пристроїв. За деякими даними, це був найуспішніший в історії запуск споживчого продукту. Джобс подавав iPad як ланку між смартфоном і ноутбуком і вважав, що саме за такими продуктами майбутнє.

Microsoft обновила ядро Windows / Блог компании ESET NOD32 / ХабрC:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\842x805_0xd42ee42a_10048796891446024769.jpegБІЛЛ ГЕЙТС

1955 р.

 

Свою першу програму (Хрестики-нулики), Білл Гейтс написав у віці 13 років.

 

Гейтс є найвідомішим підприємцем революції персонального комп'ютера. Його критикували за його бізнес-практики, які вважаються антиконкурентними.

Білл Гейтс - Американський підприємець, громадський діяч, філантроп, один із творців компанії Microsoft.

 

 

З 2008 року Білл перестає бути главою корпорації Майкросот і передає ці повноваження своєму другові Стіву Балмеру. Але тим не менш Білл все одно залишається в раді директорів, хоч і без виконавчих повноважень. І також він все одно залишається головним утримувачем акцій компанії Microsoft (близько 9%).

 

Білл Гейтс заснував кілька компаній після відходу з Microsoft: в тому числі Corbis, TerraPower і Research Gate.

 

Білл Гейтс придбав безліч речей, які зробив загальнодоступними. Однією з таких речей став «Кодекс Лестера» — один з щоденників Леонардо да Вінчі, який обійшовся Гейтсу майже в 40 мільйонів доларів.

Facebook логотипы скачать бесплатно PNG, facebook logo PNGhttps://instagram-star.com/uploads/posts/2021-03/thumbs/1615581923_mark-zuckerberg-instagram.jpgМАРК ЦУКЕРБЕРГ

1984 р.

У 1996 році 12-річний Марк Цукерберг створив перший повноцінний програмний продукт під назвою ZuckNet, який давав змогу спілкуватися по локальній мережі членам сім'ї.

Для дипломної роботи Цукерберг створив програму розпізнавання музичних смаків користувачів інтернету – Synapse, яку пізніше у юного хакера захотіла викупити компанія Microsoft за 2 мільйона доларів.

Ще на другому курсі  Гарварду він створив програму для студентів CourseMatch, завдяки якій учні ділилися досвідом один з одним.

У Гарварді не було бази даних з фотографіями студентів, яка була звичайним явищем у багатьох інших американських університетах. І Марк Цукерберг запропонував деканам та викладачам університету створити таку базу в інтернеті, але його пропозицію не схвалили. Після цього Марк зламав університетську базу даних і почав активно розміщувати фотографії студентів парами на спеціально створеному ним сайті, де пропонував проголосувати за одну з двох фотографій, яка була привабливішою.
Марк став знову успішно розвивати відроджений студентський сайт, який згодом перетворився на глобальну соціальну мережу Facebook.

 

История логотипа Фейсбук – развитие и эволюция бренда | Дизайн, лого и  бизнес | Блог Турболого

перший значок

HTML5-logo.svgC:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\unnamed.jpgТІМ БЕРНЕРС-ЛІ

1955 р.


World wide web Generic Outline Color iconФізик та вчений з Великої Британії, який вигадав Всесвітню павутину, яка є основою сучасного Інтернету. Він мріяв про спосіб обмінюватися інформацією між науковцями з усього світу, і його ідея перетворилася на Всесвітню павутину.

Сер Тім Бернерс-Лі – єдиний програміст-лицар, якого посвятила сама королева Єлизавета ІІ. Він – засновник протоколу передавання гіпертексту HTTP, на якому побудований весь інтернет.
3 факти про Тіма:
- Випускник-відмінник Оксфордського університету за фахом «Фізика».
- Уперше захопився програмуванням під час роботи у компанії «Plessey Telecommunications» у Британії, де займався програмами розсилання повідомлень, системами розподілених транзакцій та технологіями штрих-коду.


- Власне Протокол HTTP в тому вигляді, в якому ми знаємо його сьогодні вперше побачив світ як винахід Тіма у 1993 році. До цього понад 5 років тривала його розробка і тестування.

Зараз Тім має звання почесного професора 17 найкращих світових університетів, в яких читає авторські лекції з інформатики та програмування. У вільний час Тім бореться за ідею загальнодоступного інтернету для всього світу.

Найвідоміша цитата Тіма: «Якби я знав, скільки людей по всьому світу вказуватимуть URL, я б не використовував у синтаксисі подвійний слеш»

Tux — ВикипедияC:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\linus_torvalds..jpegЛІНУС ТОРВАЛЬДС

1969 р.

  • Linux працює на всіх п’ятистах найпотужніших комп’ютерах світу.
  •           15 серпня 1994 року William R. Della Croce Jr. подав заявку на торговельну марку Linux, а потім вимагав відшкодування авторських прав від дистриб’юторів. Після тривалих судових баталій в 1997 році Лінус Торвальдс отримав права на торговельну марку у свою власність.
  •           Найдавнішим дистрибутивом, який розробляється і в наші часи, є Slackware, створений в 1993 році.
  •           Перший графічний інтерфейс, який працював на Linux, був X Window System. Він працював від версії ядра 0.95.
  •           Сьогодні понад 80% фінансової підтримки Лінукс надходить від великих розробників. Зокрема очолює список компанія Intel, Майкрософт також є одним з найбільших розробників ядра.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найвідоміше досягнення Лінуса – створення ядра операційної системи Linux. Linux став одним з найпопулярніших та успішних відкритих операційних систем у світі, використовуваний в різноманітних сферах.

Ще одне відоме досягнення Торвальдса полягає в створенні програми друківки для електронної пошти, яка забезпечує безпеку передачі електронних листів.


КОНРАД ЦУЗЕ

1910-1995 рр.

C:\Users\dumka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\1 откриття.jpgДвійкова система числення

Вона є першою, що мала в собі тільки 0(нулі), та 1(одиниці). Кожне число в ній називають Бітами. Група з них можуть означати свій символ, літеру, або інше число. Без двійкової системи числення, в нашому часі не було би таких сучасних комп’ютерів. Це є найважливішим відкриттям Конрада.

Машини Цузе

 

C:\Users\dumka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\1 м.jpgКомп'ютер Z1 мав більшість рис , властивих сучасному ПК . Це двійковий код, окремий блок пам'яті, можливість введення даних з консол, обробка чисел з плаваючою комою.

C:\Users\dumka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\2 м.jpg

Z2 був більш розвинутою копією Z1, бо Цузе звернувся до використання електромеханічних перемикачів - реле , для більшої точності в обчисленнях.

 

C:\Users\dumka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\уауу.jpgZ3 його дійсно можна назвати першим калькулятором. Він не виглядав як сучасний калькулятор. За допомогою перфоплівки , що виготовлялася з використаної кіноплівки. Для мега калькулятора Цузе використав свою першу розробку: двійкову систему числення!

C:\Users\dumka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\4 м.jpg

 

Про Z4 мало чого можна сказати, окрім того, що це більш розвинута версія Z3, як це було з Z1 і Z2

АДА ЛАВЛЕЙС

1815-1852 рр.
Британська вчена, математик, яка зробила опис ранньої версії аналітичної машини Чарлза Беббіджа і склала для цієї машини першу в світі програму. Ввела у вжиток терміни «цикл» і «робоча комірка». Вважається одним з перших, а ймовірно першим, програмістів в історії.

Центральне місце роботи Ади – складання системи обчислення чисел Бернуллі. У своїх коментарях до статті вона привела перші в світі три обчислювальні програми, які вона склала для пристрою Беббіджа. Найпростішою з них була програма для вирішення двох алгебраїчних лінійних рівнянь з невідомими. Друга система обчислювала значення тригонометричної функції. Лавлейс для неї ввела фундаментальну конструкцію структурного програмувааналітичка машиа ння – цикл. Третя її програма призначалася для обчислення чисел Бернуллі з використанням рекурентних вкладених циклів.

 

  • Ім'я цієї жінки знайшло популярність тільки через 100 років після її смерті.
  • У пам’ять про Аді Лавлейс названий розроблений в 1980 році мову АДА – один з універсальних мов програмування. Ця мова була широко поширений в США, і Міністерство Оборони США навіть затвердив назву “Пекла”, як ім’я єдиної мови програмування для американських збройних сил, а в подальшому і для всього НАТО.
  • Коли Аді виповнилося сімнадцять років, вона змогла виїжджати у світ і була представлена ​​королю і королеві.

 

ЛЕБЕДЄВ СЕРГІЙ

1902-1974 рр.


Лебедєв за пультов керування МЕОМ |Академік АН УРСР з 1945 року. Керував (з 1947 року) розробкою у Києві (у передмісті Феофанія) в напівзруйнованій церкві першої в СРСР і у континентальній Європі лампової обчислювальної машини МЕОМ (малої електронної обчислювальної машини, рос. — МЭСМ) у 1950 році.

З 1952 року, вже в Інституті точної механіки і обчислювальної техніки АН СРСР (Москва), керував створенням ЕОМ «БЕСМ — 1». На її базі пізніше, під його ж керівництвом, були створені такі радянські ЕОМ, як М-20 тощо.

Доповідь С. Лєбєдєва 1956 року в Дармштадті про успіхи київських вчених виявила, що українські ЕОМ відповідають рівневі американських і є найшвидкодіючими в Європі.

В 1958 році як головний конструктор брав участь в розробці  (разом з М. К. Сулимом та М. Р. Шура-Бура), розроблені рішення в подальшому були втілені в декількох серіях напівпровідникових вітчизняних ЕОМ.

Перша керуюча машина широкого призначення «Дніпро» | Історія ІТ в Україні1960 року в Києві, під керівництвом В. Глушкова, сконструйовано напівпровідникову ЕОМ «Дніпро».

Створені на основі київських ЕОМ обчислювальні машини забезпечили досягнення паритету між США та СРСР у період ядерного протистояння.  

Учень С. Лєбєдєва В. Бурцев створив ЕОМ «Діана-1» та «Діана-2», що забезпечили автоматичне стеження за цілями. Київські ЕОМ були використані для створення першої системи протиракетної оборони СРСР (генеральний конструктор Г. В. Кисунько).

ГОТФРІД ЛЕЙБНІЦ

1646-1716 рр.


Лічильний апарат Лейбніца - це винахід ХVII століття, апарат, за допомогою якого можна було виконувати чотири арифметичні операції механічним шляхом. Незабаром винахід отримав назву «калькулятор Лейбніца» і за короткий термін поширилося, як по Німеччині, так і по всій Європі.

 

cherto4ka.xyzУ машині Лейбніца використовувався принцип зв'язаних кілець підсумовуючої машини Паскаля, але Лейбніц ввів у неї рухомий елемент, що дозволив прискорити повторення операції додавання, необхідне при перемножуванні чисел.

 

У 1673 році Лейбніц побудував першу лічильну машину, здатну механічно виконувати всі чотири дії арифметики. Ряд найважливіших її механізмів застосовували аж до середини XX століття. До типу машини Лейбніца можуть бути віднесені всі машини, зокрема і перші ЕОМ, які виконували операцію множення як багаторазове додавання, а ділення — як багаторазове віднімання. Головною перевагою цих машин були вищі (ніж у людини) швидкість і точність обчислень. Їхнє створення продемонструвало принципову можливість механізації інтелектуальної діяльності людини.

Лейбніц першим зрозумів роль двійкової системи числення в механізації та організації обчислень.

 

C:\Users\Admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\бебідж.jpg

ЧАРЛЗ БЕББІДЖ

1792-1871 рр.


Принципи роботи різницевої машини, створеної Беббіджем, на ціле століття випередили науку і техніку, а в наш час знайшли втілення в комп'ютерах;

  •                Аналитическая машина Бэббиджа - прообраз компьютера | Galanixстворив складний пристрій з назвою «Аналітична машина», яке використовувалося для загальних математичних обчислень і яким управляли перфокартами; складові частини аналітичної машини Чарльза Беббіджа мали специфічні назви:

1) «склад» – механізм для збереження значень змінних, що беруть участь у обчисленнях та результати операцій. В сучасних обчислювальних машинах пристрій такого типу називається пам'яттю або пристроєм, що запам'ятовує. Для зберігання чисел  запропонував використати набір десяткових лічильних коліс;  2) «млин» – для здійснення арифметичних дій над змінними величинами (арифметичний пристрій). Таким чином він ув'язав у єдину логічну схему  арифметичний пристрій (названий ним «млином»), регістри пам'яті, об'єднані в єдине ціле («склад»), та пристрій введення-виводу, реалізований за допомогою перфокарт трьох типів;

  •                у 1838 році винайшов залізничний шляхоочисник – металеву раму, яка кріпилася на локомотиві і прибирала перешкоди з шляху прямування. Він також розробив динамометр, який записував пройдені локомотивом кілометри;
  •                на честь Беббіджа названо кратер на Місяці і локомотив, а також Інститут (інформаційний технологічний центр при університеті Міннесоти);

ЛАРРІ ПЕЙДЖ

1973 р.

 

 

Під час навчання в Стенфордському університеті Пейдж познайомився з аспірантом-математиком — Сергієм Бріном. Згодом вони разом організували і запустили інтернет-компанію «Google», яка почала свою діяльність в 1998 р. Пейдж спільно з Сергієм Бріном займав пост президента в компанії до 2001 р., коли вони запросили Еріка Шмідта, який став президентом і головним виконавчим директором «Google». 4 квітня 2011 Пейдж змінив Шмідта на посту головного виконавчого директора.

 

 

 

2015 року Брін і Пейдж заснували нову компанію-об'єднання Alphabet, до якої увійшла Google та інші компанії, якими вони володіли. Пейдж входить до числа найбагатших людей планети з 49,6 млрд доларів, займаючи 6-е місце в рейтингу «Forbes» (станом на 16 листопада 2018 р.). Спільно із Сергієм Бріном ним був куплений пасажирський літак Boeing 767 для особистого користування.


Геді Ламар — Вікіпедія

ГЕДІ ЛАМАРР

1914-2000 рр.

У серпні 1942 Ламар і Антейл отримали патент під номером 2292387 «Секретна система зв'язку (Secret Communication System)». Патент описує секретні системи зв'язку, що включають передачу фальшивих сигналів на різних частотах. Цей патент став основою для зв'язку з розширеним спектром, що використовується всюди, від мобільних телефонів до Wi-Fi 802.11 і GPS.https://ip-calculator.ru/blog/wp-content/uploads/2018/06/2290561.jpg

Wi-Fi – це стандарт бездротового підключення LAN для комунікації різних пристроїв, що стосується набору стандартів IEEE 802.11. Wi-Fi використовує радіохвилі (так само, як Bluetooth та стільникові мережі) для комунікації пристроїв у малому масштабі, наприклад: у будинках, торгових центрах, на площах тощо.

Глобальне супутникове позиціонування. Що таке GPS і як воно змінило світGPS (англ. Global Positioning System - система глобального позиціонування, читається Джі Пі Ес, також ГПС (глобальна система позиціонування) - супутникова система навігації, що забезпечує вимірювання відстані, часу і визначальна розташування у всесвітній системі координат WGS 84. Дозволяє майже за будь-якої погоди визначати місце розташування в будь-якому місці Землі (за винятком приполярних областей) та навколоземного космічного простору Система розроблена, реалізована та експлуатується Міністерством оборони США, при цьому в даний час доступна для використання в цивільних цілях — потрібен тільки навігатор або інший апарат (наприклад, смартфон) з GPS -приймачем.

docx
Пов’язані теми
Інформатика, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
3 квітня
Переглядів
52
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку