" Вчимося жити екологічно"

Про матеріал
Одна пальчикова батарейка, яка була викинута в лісовій або парковій зоні, здатна забруднити 20 м2 ґрунту або 400 літрів води! Але це далеко не всі наслідки. При спалюванні батарейки виділяють діоксин, що отруюють повітря.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчимося жити екологічно(негативний вплив відпрацьованих батарейок на довкілля та проблема їх утилізації на місцевому рівні)Роботу виконала: учениця 10 класу. КЗ «Благодатненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів»Хмелик Тетяна. Науковий керівник : Шевченко Наталія Василівна

Номер слайду 2

Завдання роботи:1. Практично довести шкідливий вплив відпрацьованих батарейок на довкілля.2. Висвітлити проблему утилізації батарейок серед учнів школи та населення села.3. Виявити шляхом анкетування рівень інформованості учнів про шкідливий вплив відпрацьованих батарейок.4. Знайти шляхи утилізації батарейок.5. Розробити пам’ятки споживачам, щодо екологічної поведінки з відпрацьованими батарейками. 6. Встановити контейнери для відпрацьованих батарейок на території села.7. Провести інформаційно-просвітницьку роботу серед учнів школи та жителів села.

Номер слайду 3

Об’єкт вивчення: Відпрацьовані батарейки. Предмет вивчення: Шкідливий вплив на довкілля батарейок та проблема їх утилізації в межах населеного пункту

Номер слайду 4

Батарейка – наш друг! Це зручне джерело електричної енергії. Не секрет що, все що живиться електрикою та не має зовнішнього джерела живлення,  потребує батарейки. Проте, вони не можуть працювати вічно. Викидати використану батарейку в сміття небезпечно, зберігати вдома теж. Навіть найсучасніші методи ліквідації становлять велику загрозу як для середовища, так і для людини. На щастя, існують шляхи мінімізації чи навіть ліквідації згубних впливів батарейок на середовище. Для промисловців відпрацьовані батарейки – це сировина з високим рівнем концентрації цінних елементів – кольорових металів та мінералів.

Номер слайду 5

Класифікація батарейок. Зараз існує 2 типу позначень. Один з них прийшов із США, де прийнято класифікувати батарейки за фізичними розмірами, не вказуючи хімічний склад елемента. Ці позначення для циліндричних батарейок наступні: D, С, АА, ААА. Такий порядок відповідає зменшенню розмірів.

Номер слайду 6

Інший тип позначень - міжнародний стандарт позначень: LR20, LR14, LR6, LR03, 6 F22. У ній фігурують два основних параметри, що описують розмір і форму батарейки, а також електрохімічний систему, на якій побудований елемент. Перша буква в позначенні містить інформацію про хімічному будову елемента:"L" - перед Вами лужна батарейка"S" - срібно-цинкова"С" - літієва,якщо літери немає – сольова батарейка. Друга буква в позначенні містить інформацію про форму елемента:"R" - позначає циліндричну форму елемента,"F" - плоску.

Номер слайду 7

Вчені з різних країн підрахували: одна пальчикова батарейка, яка була викинута в лісовій або парковій зоні, здатна забруднити двадцять квадратних метрів ґрунту або 400 літрів води! Але це далеко не всі наслідки. Окремо варто сказати і про те, що при спалюванні батарейки виділяють діоксин, що отруюють повітря.

Номер слайду 8

Яку шкоду приносять батарейки людині? Луги, які входять до складу цього пристрою, здатні записувати слизові оболонки і шкіру, кадмій завдає істотної шкоди ниркам і легеням. У відпрацьованих батарейках міститься свинець, взагалі «рекордсмен» за кількістю неприємностей, які він може доставити: від нього гинуть клітини крові, він вражає печінку і нирки, завдає непоправної шкоди нервовій системі і кістковим тканинам! Ртуть надає негативний вплив на органи дихання, а цинк і нікель пошкоджують головний мозок!Всі ці отруйні елементи накопичуються в людському організмі, приводячи навіть до репродуктивних і онкологічних захворювань.

Номер слайду 9

Рівень обізнаності учнів КЗ «Благодатненська школа І-ІІІ ступенів» про негативний вплив відпрацьованих батарейок на довкілля та здоров‘я людини

Номер слайду 10

Від теорії до практики 1(батарейки в грунті)

Номер слайду 11

Від теорії до практики 2кількість батарейок і рослини

Номер слайду 12

Від теорії до практики 3батарейки і вода

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Від теорії до практики 4вода з батарейками та рослини

Номер слайду 15

Результат 4 дослідження

Номер слайду 16

Від теорії до практики 5

Номер слайду 17

Фото-звіт про агітаційно-масову роботу

Номер слайду 18

За 1 рік учні школи використали1176 штук батарейок що становить 23кг 520г відпрацьованих батарейок . Ми підрахували, що об’єми забруднення будуть досить вражаючими: в межах школи , якби батарейка потрапила в грунт було б забруднено 23520м ; води 470400л

Номер слайду 19

Рівень обізнаності учнів КЗ «Благодатненська школа І-ІІІ ступенів» про негативний вплив відпрацьованих батарейок на довкілля та здоров‘я людини5%5%

Номер слайду 20

Динаміка росту збору батарейок

Номер слайду 21

Результати роботи {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Рік. Кількість зібраних батарейок. Збережено2016120грунту – 2 240 води – 44 800 л2017241грунту –4 820 м2води – 96 400 л2018305грунту – 6 100 м2води – 122 000 л2019397грунту – 7 940 м2води – 158 800 л2020402грунту – 8 040 м2води – 160 800 лгрунту -29 140 м 2 або 3гаводи – 582 800 л. Разом :

Номер слайду 22

Люби і бережи свою землю. Довкілля чистим повинно бути. Щоб шум струмочка могли ми чути. Щоб родючою була земля. Збережемо тебе, країно моя!Не шанують землю люди…Є сміття? Нехай і буде. Замість того щоб прибрати, Вони будуть накидати…Батарейки, скло і кришки – Не цінують, ані трішки…Майже все це викидають, А про шкоду і не знають. Треба їх цього навчити. Свою землю полюбити!Хмелик Тетяна, учениця 10 класу

Номер слайду 23

Екологічна свідомість складається не тільки з обізнаності про глобальні природні проблеми людства. Насамперед, вона означає систематичне виконання простих та правельних дій, які здаються такими мізерними по своїй важливості . Однак саме такі дії в сумі можуть дати справді глобальний по масштабам результат !

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Додано
12 березня 2021
Переглядів
790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку