Веб-квест «Аналоги світових природних об’єктів на Україні»

Про матеріал

Даний веб – квест розрахований на учнів 8 – 9 класів, в рамках проектної діяльності з курсу географія України. Підвищити інтерес до дослідницької роботи шляхом використання ІКТ - головна мета веб - квесту. Матеріал до даної роботи можна знайти за посиланнями:https://padlet.com/lysik_61/m0qb5ivzqnhg, https://drive.google.com/drive/my-drive

Перегляд файлу

Веб-квест «Аналоги світових природних об’єктів на Україні»

Мета: Підвищити інтерес до дослідницької роботи шляхом використання ІКТ, розвивати пізнавальний інтерес до географії, розумової діяльності, логічного мислення, формувати здатність вибирати оптимальне рішення та потребу в практичному використанні знань з географії, виробляти в учнів уміння узагальнювати та аналізувати, співставляти, робити висновки; виховувати в учнів поваги та інтересу до своєї країни, культуру спілкування, розвивати комунікативно-мовленнєві вміння.

Даний веб – квест розрахований на учнів 8 – 9 класів, в рамках проектної діяльності з курсу географія України

Слайд 1. Виходять детективи.

  • Доброго дня пані та панове!
  • Дозвольте приєднатися до вашого товариства та провести засідання нашого детективного агентства.
  • Обіцяємо дотримуватися усіх встановлених правил цього закладу.

Промовляють девіз:

- Бачу

  • Чую
  • Кажу
  • Клас
  • Разом

Слайд 2. Директор агентства

У березні цього року в соцмережі з’явилося запрошення взяти участь у веб - квесті «Пошук аналогів світових природних об’єктів на Україні».

Слайд 3.

З’явились однодумці, ми об’єдналися в групу і створили детективне агентство «Варта», яке я очолив.

Слайд 4.

15 березня на нашу електронну адресу надійшов лист від містера Смітта.

 

Шановні детективи!

Звертаюся до вас з проханням. Мій дідусь був фотографом і великим  мандрівником. Він часто бачив у звичайному незвичайне й навпаки. На схилі літ, дізнавшись про свої  українські корені , вирішив довести, що батьківщина його предків має чимало природних чудес,  які  схожі на ті, які він бачив під час своїх мандрівок по світу. Збирав  матеріал, але не встиг довести справу до кінця. Цей  спадок, разом із сейфом, дістався мені. Хотілося б справу діда закінчити, та я ніколи не був на Україні й не розуміюся на цьому, бо я - актор. Цю справу доручаю вам і передаю сейф, ключ від якого я  залишив на інтернет – сторінці  http://learningapps.org/display?v=p210b30b216       

Слайд 5.

Ми погодилися йому допомогти й перейшли за посиланням на http://learningapps.org/display?v=p210b30b216       / льонінг апс/ за ключем. Щоб ключ відкрив сейф, нам прийшлося виконати вправу на класифікацію об’єктів. З цим завданням справилися успішно, двері сейфу відчинились.

Слайд 6.

У ньому знаходились конверт, сувій, пакунок та скринька з написом «Відкрити по завершенню». Конвертом зайнявся слідчий Влад, сувоєм – оперативник Женя, а пакунком - експерт Інна.

Слайд 7. Слідчий

Отримавши конверт, я приступив до вивчення речових доказів, які були в ньому. Перейшовши за посиланням http://worditout.com/word-cloud/1562853 ворлд іт оит, яке було зазначено на конверті я виявив хмару слів. З першого погляду було видно, що це назви світових природних об’єктів, деякі з них були мені знайомі: (вони на слайді у списку справа помічені чорним кольором) Мертве море, пустеля Сахара, печера Флінт- Мамонтова, фіорди Норвегії, Венеція, палац Версаля, Великий Американський кайьон, Стоунхендж, а такі, як: Ленські стовпи, мис Стовпчатий, острів Кунашир, озеро Хіллер, дерево Пандо, острів Стаффа, стежина Велетнів, дорога Гігантів, Долина калл. Ті, що викликали труднощі, різнокольорові. Інформацію про них я знайшов на інтернет сайтах, що були вказані на сторінках веб-квесту.

На основі проведених досліджень зробив висновок: дані природні об’єкти можуть бути залучені для розгляду як світові. Так, як всі вони знаходяться на території різних частин світу. Природні об’єкти мають риси унікальності, феноменальності, оригінальності, тому можуть бути ідентифікованими, як об’єкти для пошуку до них аналогій. Я вважаю, що дід нашого замовника, саме цим світовим об’єктам шукав аналоги.

Слайд 8. Оперативник

Зробивши зовнішній огляд сувою, зокрема, за орнаментом, що окантовував його, я зразу висунув версію, що мова піде про Україну. За допомогою свого надійного інструменту- лупи, на сувої були виявлені записи координат точок. За широтою і довготою ці точки знаходяться в північній і східній півкулях. За градусними вимірами широти в проміжку від 45* до 52*, довготи - від 23* до 34*, а це відповідає географічному положення України, отже, моя версія підтвердилась. За даними координатами, за допомогою інтернет - ресурсів гугл мапс, було встановлене місце знаходження об’єктів та проведена їх ідентифікація. На основі розшукових робіт встановлено: даним координатам відповідають природні об’єкти, що знаходяться на території України, тому можуть розглядатись як об’єкти- аналоги.

Слайд 9. Експерт На експертизу надійшли старі фото, вирізки з газет та журналів, замальовки на предмет належності зображень.

Слайд 10. Провівши процедури відтворення кольорових зображень, співставлення із зображеннями, які розміщені на інтернет – ресурсах я дійшла висновку: дані об'єкти мають велику екологічну, наукову, туристичну цінність і тому можуть мати аналоги на інших територіях світу. Усі вони розташовані на території України.

Слайд 11. Директор

Над фігурантами справи був проведений ретельний відбір пар для порівняння, співставлення наявних об’єктів, пошук фактів на підтвердження подібності з інтернет – ресурсів, вказаних на сторінках веб – квесту. За результатами аналогічних показників: історією формування, зовнішнім виглядом, складом, феноменальністю, унікальністю, незвичайністю, ексклюзивністю, багатогранністю, неординарністю, науковою, туристичною, екологічною цінністю, виявлені природні об’єкти, що розташовані на території України в повній мірі або частково являються аналогами світових природних об’єктів.

Такий висновок зробило наше детективне агентство, це наше бачення. Можливо, хтось іншої думки, ми готові до діалогу чи дискусії.

Прийшов час відкрити скриньку. /Зачитує свиток/ «Знання- це скарб, а вміння вчитись – ключ до нього». Золоті слова. Ми вже переконались у цьому й будемо їх пам’ятати завжди.

Слайд 12.

Ми підготували звіт містеру Смітту. До його складу ввійде:

  • посилання на сервіс padlet.com, де розміщена, нами створена стіна із зображень природних об’єктів України, що є аналогами світових /показують/. До неї відкритий доступ у мережі інтернет.

Слайд 13.

  • Якщо містер Смітт чи хтось інший захоче відвідати Україну й познайомитися з цими об’єктами, то може скористатися інтерактивною картою на гугл марс «Аналоги світового туризму на Україні», яку ми створили. /показують/

Слайд 14.

  • Презентація «Аналоги світового туризму на Україні» перенесе у віртуальну подорож до перлин України.

Сьогодні ми пропонуємо Вам першими переглянути та оцінити нашу роботу.

/Перегляд презентації/

Слайд 15. Прийшов час відкрити скриньку. /Зачитує свиток/ «Знання- це скарб, а вміння вчитись – ключ до нього». Золоті слова. Ми вже переконались у цьому й будемо їх пам’ятати завжди.Ми хочемо, щоб Україна, наша держава, зайняла достойне місце у світі, щоб вона була знаною. Наша робота є маленькою часточкою в популяризації знань про Батьківщину.

До побачення, приємно було поспілкуватися.

 

 

 

Віртуальна екскурсія по природних об’єктах України – аналогах світового туризму.

 

Слайд №1. Ці слова Т.Шевченко актуальні й сьогодні . У пошуках екзотики, екстриму, романтики задивляємося на зарубіжжя. А поряд така краса лише відкрий очі, відчуй серцем.

Слайд №2 .Тож запрошуємо вас у віртуальну подорож, а вашим гідом буду я.

Слайд №3. Погляньте на цей панорамний вигляд, з усіх боків клаптик землі оточено річкою. Невже хтось буде заперечувати, що це не аналоги! Гадаю, що ні. Це меандр річок, а ще називають петля. У Німеччині створена річкою Саар, а в Україні Дністром. Обоє є курортними місцями, тільки в Німеччині й до цього часу, а в Україні за часів Польського панування.

Слайд №4. Чи зможете ви визначити за цими двома зображеннями назви озер? Проблема?

Вони як одне ціле доповнюють одне одного, маючи фантастичний вигляд. Велика концентрація солі, наявність водорості Dunaliella Salina, соляні айсберги та кристали озера, що забарвлюються в ніжно-рожевий відтінок, а місцями в червоний, характерний запах фіалок місцевої солі., солона ропа, що тримає на воді навіть тих, хто зовсім не вміє плавати. Все це робить Мертве море та озеро Сиваш спорідненими душами за складом та властивостями їх вважають ідентичними.

Слайд №5. А ці могутні красені піднялися із землі чотирьох і семигранниками. Одні в Україні на Житомирщині, а інші в Росії на острові Кунашир.

Слайд №6. Безкрайні бархани, сипучий пісок, жарке повітря, по навітряному схилі письмена – сліди гадюк. Колючі травинки, поодинокі билинки. Яскраве нещадне сонце, іскристий дивовижний, але неживий пісок і всепоглинаюче мовчання пустелі. Цей опис характерний для могутньої Сахари та її аналогу найбільшій пустелі Європи - Олешківським піскам, що знаходяться на території України.

Слайд №7. А тепер давайте перенесемося в місто Вилково. Це ж справжня Венеція! Тільки плавають по каналах на українських гондолах і менше шику, ніж у Венеції. Вилково від історії заснування й до сьогоднішніх днів - це місто трударів. І заради правди варто зазначити, що повітря тут свіже, чисте на відміну від характерного для Венеції запаху цвілі.

Слайд №8. Красиві, мальовничі скелі, що здіймаються прямо з води, покриті густою рослинністю гори, засніжені вершини – фіорди популярні серед туристів з усього світу. Суворі та грізні фіорди Норвегії , лише в мініатюрі можна побачити в нас на Україні в Буцькому каньйоні.

Слайд №9. Швейцарські Альпи. Озерний край, який приваблює туристів із усього світу. Але зачекайте. Адже маленька Швейцарія є у нас на Україні, щоб побачити такої ж краси озера можна відвідати Карпати. Озера тут такі ж холодні, але вода в них настільки чиста, що навіть на його середині буде видно дно. Хоча б заради цього варто поїхати в Карпати.

Слайд №10. Дністровський каньйон звичайно не такий великий як Колорадо, він лише на половину менший, але в них спільна історія, адже обидва каньйони утворені руслом річок. Колорадо найбільший у світі, а Дністровський - у Європі. Каньйон Колорадо включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, у той час як його менший родич визнано одним із 7 природних чудес України. Дністровський каньйон умиротворена та спокійна місцина, відкрита для усіх охочих. Тож не варто відхиляти його гостинність і влаштувати собі незабутній візит.

Слайд №11. У світі дуже багато магічних і дивних споруд до цього не повністю розгаданих людством. Візиткою Великобританії є Стоунхендж. Україна не являється виключенням, але про ці об'єкти мало хто знає. Стоунхендж лише один у Великобританії, а ось в Україні є два аналоги йому. Це села Кам’яне і Монастирок. Були місцем для духовного зцілення та віросповідання.

Слайд №12. Водоспади завжди привертають увагу любителів природних чудес. Вони мають дивний магічний вплив на людину: бурхливі потоки іскристих вод заряджають енергією, а тихі струмені, навпаки, заспокоюють. Напевно, усі погодяться, що кожен водоспад по-своєму гарний, але є на світі такі витвори природи, які інакше як шедеврами не назвеш.

Джуринський водоспад - українська «Ніагара». Один з найбільших водоспадів України в цілих 16 метрів бурхливої води як не дивно на рівнинній території. Тиск води настільки великий, що, перебуваючи поруч з спадаючою водою, складно розчути інші звуки. Цим Джуринський водоспад схожий з Ніагарським, але наш і донині залишається в тіні свого розкрученого сусіда. Та якщо ви хоч раз побуваєте біля цього дива , ви зрозумієте, що це не заслужено.

Слайд №13. Це зовсім різні квіти, та й ростуть вони на різних материках. Але ці долини - феномени білих диких квітів. Один раз на рік вони перетворюються на справжнє диво. На зеленому оксамиті трав сходять мільйони білих квітів. Легким туманом вони покривають підніжжя гір, створюючи просто дивовижної краси картину.

Слайд №14. Тополя і яблуня, що може бути у них спільного? Ці дерева колонії визначні ботанічні пам'ятки , у них немає їх первісного стовбура, виростають з одного організму, у них загальна гігантська коренева система. Дерево Пандо в американському штаті Юта й українська яблуня - колонія в Сумській області дуже схожі. Вони ростуть подібно один одному. Але відмінності все-таки присутні. Яблуні- колонії лише 200 років і налічує вона 15 стовбурів-гілок, у той час як Пандо до 80 тис. років і 47 000 стовбурів-гілок.

Слайд №15. Африканське сафарі можна відвідати не перетинаючи межі материка. Здивовані? І це ще не все. Сафарі є в Україні. У пошуках екзотичної фауни ви можете відвідати заповідник Асканію Нову. Це унікальний куточок природи з дивовижними для України птахами й тваринами. Тут ви побачите: верблюда, зебру, фламінго, антилопу, ламу, степового орла, журавлів, бізонів та буйволів.

Слайд №16. Обидві - найбільші печери, тільки Флінт-Мамонтова у світі, а печера Оптимістична в Європі. Вони спільні за походженням і в обох відбувається накопичення кристалів.

Слайд №17. Сад — це витвір людських рук і фантазії, а також те місце, де можна знайти душевний спокій, вдихнути аромат квітів, почути щебетання птахів, подих свіжого вітру.
Це середовище, яке заспокоює душу. Палац Версаль - втілення поєднання архітектури і природної краси. Він є центром туризму світового значення. Софіївка також не залишилася без уваги, щоденно її відвідують близько 500 тисяч людей, тому її сміливо можна назвати центром українського туризму.

Слайд №18 . Світязь і Байкал – дуже між собою схожі. Байкал - найглибше озеро світу. А от Світязь - найбільше та найглибше озеро природного походження в Україні.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку