Урок на тему: Опади, що випадають з хмар та з повітря, їх види, способи вимірювання. Карта розподілу опадів.

Про матеріал
Урок з географії 6 клас Тема: Опади, що випадають з хмар та з повітря, їх види, способи вимірювання. Карта розподілу опадів. Мета: актуалізувати знання про види атмосферних опадів з курсу природознавства; формувати знання про особливості утворення опадів та закономірності їхнього розподілу на території Землі, вміння характеризувати різноманітні види опадів та умови їхнього утворення.
Перегляд файлу

Урок географії 6 клас

Тема: Опади, що випадають з хмар та з повітря, їх види, способи вимірювання. Карта розподілу опадів.

 

Мета:

Навчальна : актуалізувати знання про види атмосферних опадів з курсу природознавства; формувати знання про особливості формування опадів та закономірності їхнього розподілу на території Землі, вміння характеризувати різноманітні види опадів та умови їхнього утворення;

Розвивальна: розвивати вміння працювати з різноманітними джерелами знань, аналітичне мислення;

Виховна: виховувати уважність, спостережливість, прагнення досліджувати навколишній світ.

Обладнання: атласи, підручники, комп’ютер, проектор, мультимедійна презентація.

Тип уроку: комбінований.

Очікувані результати: учні зможуть розкривати зміст поняття «опади», наводити приклади різних видів опадів та пояснювати механізм їхнього утворення, будувати та аналізувати діаграми опадів.

 

Хід уроку

I. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Прийом «Бліцопитування»

1.Які види хмар ви знаєте?

2.Як називаються найвищі хмари, з тих що утворюються в тропосфері?

3.Який вид хмар являє собою сірий однорідний хмарний шар?

4.Які види хмар є передвісниками зміни погоди?

5.Як утворюються хмари?

6.Що таке хмарність? В чому вона вимірюється?

IIІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Багатьом, звичайно, в спекотний літній день приємно потрапити під теплий дощ, а взимку по снігу покататися на лижах чи санчатах. Разом з тим град чи туман сприймається без радості. Рано-вранці приємно помилуватися росою на траві чи памороззю на деревах. Усе це вода атмосфери — атмосферні опади.

Атмосферні опади — дощ, сніг, град, роса, іній — усім вам добре відомі. Їхня поява в атмосфері пов’язана з унікальними властивостями води. Тепер, знаючи про випаровування та конденсацію, насичене і ненасичене водяною парою повітря, ви легко зможете пояснити їхнє виникнення.

Дії атмосферних опадів дуже суперечливі. Наприклад, дощ несе живильну вологу рослинам, а може бути джерелом руйнівних паводків. Або сніг — вкриває посіви та коріння рослин від згубних морозів, а може стати причиною обриву ліній електропередач, заносів, аварій на дорогах. То які вони — атмосферні опади, знайомі незнайомці? Поговорімо про них більш докладно.

IV. Вивчення нового матеріалу

1 Атмосферні опади та їхні види

 

Атмосферні опади — волога, що випадає з хмар або виділяється з повітря на поверхню Землі в твердому або рідкому стані. Кількість опадів, що випадають, залежить від умісту в повітрі водяної пари.

До основних видів опадів належать дощ, град, сніг, росу, туман, іній. Дощ, град, сніг — випадають із хмар. Роса, туман та іній — виділяються з повітря.

До рідких опадів належать дощ, роса, туман. До твердих — сніг, град, паморозь.

Дощ, сніг, град випадають безпосередньо із хмар. Найдрібніші крапельки води, що містяться у хмарах, за певних умов зливаються одна з одною, поступово збільшуючись. Хмара темнішає, збільшені крапельки води не можуть більше утримуватися у повітрі і падають на землю. Іде дощ. Коли хмари складаються не з крапельок води, а з кристаликів льоду, утворюються сніжинки.                             Снігом називають особливу форму опадів, яка складається з найдрібніших кристалів замерзлої води. Фізичний механізм утворення снігу дуже простий. Мікроскопічні краплі води, що знаходяться в атмосфері, прилипають до частинок пилу і замерзають. В результаті цього утворюються кристали льоду, які не перевищують 0,1 мм у діаметрі, і під дією сили тяжіння падають на землю та зростають в результаті конденсації на них вологи з повітря.
Під час дощу відносна вологість повітря звичайно перевищує 90%.

За характером випадання опади бувають обложні (довгочасний дощ або снігопад), зливові (короткочасний дощ або сніг), мрячні (маленькі крапельки води або крижані голочки).

Град - один з різновидів опадів, що випадають з хмар. Це грудочки снігу, вкриті скоринкою льоду. Чому він буває лише влітку? (Відповіді учнів).

Виявляється, град випадає з купчасто-дощових хмар, які тепле повітря підняло на висоту 10 км. Він утворюється у хмарах при великих висхідних потоках повітря в теплу пору року. Крапельки води в цих умовах, потрапляючи на велику висоту, замерзають і на них шарами нарощуються водяні кристалики. Під час падіння вниз вони від зустрічі з краплями переохолодженої води збільшуються в розмірах. Величина градинок буває від часток міліметра до розмірів курячого яйця. Град часто завдає великої шкоди: знищує посіви, ламає гілки фруктових дерев, іноді пошкоджує дахи будинків і навіть вбиває дрібних тварин.

Перегляд відео: « Як утворюється град?» за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=Bbblw9Jnf4w      Опади, що виділяються безпосередньо з повітря, — це туман, роса, іній. Туман виникає біля поверхні охолодженої землі, тобто там, де є умови для зниження температури повітря.                                                                                                                 Утворення туману пов’язане з холодним потоком повітря, що спускається на теплі поверхні води або суші. Найчастіше тумани утворюються восени – в цей час повітря охолоджується значно швидше, ніж вода або земля. З настанням темряви і в тиху погоду над землею в низьких місцях починають утворюватися тонкі шари туману. Вночі земля поступово остигає, що призводить до охолодження і нижніх шарів повітря. Коли прохолодне повітря стикається з теплим, утворюється туман. Незважаючи на те, що таке явище природи туман цілком звичайно і зрозуміло, саме це явище становить інтерес своїм красивим і унікальним видом.                                                                                                                                            Іній — шар кристалів льоду, що утворюється на горизонтальних поверхнях (ґрунті, траві, предметах).                                                                                                                              Виникає іній на різних предметах і поверхнях, коли вони охолоджуються до від'ємної температури, більш нижчою, ніж температура повітря. Відбувається це за рахунок сублімації водяної пари - це означає, що вона переходить у твердий стан, минаючи стадію рідкого. Вивчаючи утворення інею, вчені прийшли до висновку, що найбільше цьому сприяють ясні ночі зі слабким вітром або повною його відсутністю. Як правило, це відбувається ранньої навесні, восени або взимку, коли шар повітря біля поверхні землі містить багато водяної пари.                            Роса спостерігається літньої ночі у ясну погоду, коли повітря стикається з охололою поверхнею землі і залишає на ній крапельки води. У повітрі завжди є деяка кількість водяної пари. Для заданої температури можна визначити максимальну кількість пари, що може знаходитись у повітрі, і ця кількість зростає з підвищенням температури.                                                                                                                 З іншого боку, це означає, що для заданої кількості водяної пари в повітрі, можна визначити мінімальну температуру, при якій вода буде лишатись в повітрі. Ця температура називається точкою роси. Вночі повітря охолоджується, і, якщо температура падає нижчи точки роси, повітря стає перенасиченим, і вода конденсується на всіх доступних поверхнях.

Робота з підручником

Заповнення таблиці (робота в парах (один учень заповнює характеристику опадів, що випадають із хмар, інший — з атмосферного повітря)).

Характеристика основних видів атмосферних опадів

Назва

Визначення

Умови утворення

 

 

 

 

Чим туман відрізняється від хмар?

Висновок 1. Поширення опадів на земній поверхні залежить від багатьох умов: температури, випаровування, вологості повітря, хмарності, атмосферного тиску, розподілу суші та моря, панівних вітрів, віддаленості від Світового океану, характеру рельєфу тощо.

2 Вимірювання кількості опадів (демонстрація приладів на презентації)

Опадомір — прилад для вимірювання кількості опадів. Це металевий циліндр, обгороджений футляром із розріджених планок для охорони від випаровування. Кількість опадів визначають за товщиною шару води в міліметрах. Для вимірювання товщини снігового покриву використовують снігомірну рейку.

Плювіограф, омброграф (лат. pluvium — дощ; грец. grapho — пишу) — самописний прилад для постійної реєстрації рідких атмосферних опадів, їхньої інтенсивності та проміжку часу випадіння.

Висновок 2. Спостереження та передбачення опадів мають важливе значення для господарської діяльності людини.

 

3 Закономірності в розподілі опадів (аналіз кліматичної карти)

Прийом «Проблемне запитання»

Чи існують закономірності у загальному розподілі опадів на земній поверхні?

Найбільша кількість опадів — 1000–2000 мм і навіть більше випадає в екваторіальних широтах, де розташована область низького тиску і панують висхідні рухи повітря. У тропічних широтах, в областях підвищеного тиску з низхідними рухами повітря випадає мало опадів. У помірних широтах кількість опадів знов зростає, а в холодних поясах знижується.

Основним постачальником води в атмосферу є Світовий океан.

На кліматичних картах кількість опадів відображають ізогієтами — лініями, що з’єднують точки з однаковою кількістю опадів.

Річний розподіл опадів також відображають на діаграмах. Вони показують не тільки кількість опадів, а й їхній розподіл протягом року.

Висновок 3. Атмосферні опади розподіляються на Землі нерівномірно. Існують загальні закономірності зонального розподілу опадів на Землі.

 

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Завдання.

1) Побудуйте в зошиті діаграму атмосферних опадів за наведеними нижче даними.

2) Обчисліть сумарну річну кількість опадів.

3) За допомогою кліматичної карти зробіть припущення про розташування місця спостережень.

Місяць року

І

ІІ

ІІІ

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Кількість опадів, мм

55

45

40

48

52

72

88

70

48

36

40

40

Користуючись кліматичною картою, визначте найбільш «мокрі» та «сухі» райони Землі; поясніть їх виникнення.

Прийом «Проблемне питання»

1. Чому в областях зниженого атмосферного тиску випадає багато опадів, а в областях підвищеного атмосферного тиску — мало?

 VI. Підсумки уроку, рефлексія

Формулюють учні за допомогою питань учителя.

Що таке атмосферні опади?

Про які види атмосферних опадів ви дізналися на уроці?

Як визначають кількість опадів?

Які загальні закономірності існують у розподілі опадів на Землі?

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1. Опрацювати відповідний текст підручника.

          2. Випереджальне завдання (окремим учням): підготувати повідомлення за темою «Як складають прогнози погоди».

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
11883
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку