Велика Британія .формувати в учнів систему знань про особливості географічного положення, населення та господарства Великої Британії

Про матеріал
Велика Британія .формувати в учнів систему знань про особливості географічного положення, населення та господарства Великої Британії
Перегляд файлу

Конспект заняття №20             Дата:
Тема: Велика Британія

Навчальна мета: формувати в учнів систему знань про особливості географічного положення, населення та господарства Великої Британії; удосконалювати навички складання комплексної економіко-географічної характеристики країни за допомогою карт атласу, підручника та інших джерел географічних знань; розвивати аналітичне мислення та навички системного аналізу на основі порівняння економіко-географічних характеристик країн.

Обладнання: політична карта Європи, фізична карта Європи, атласи, підручники, схеми, таблиці, діаграми, картинки з прапором та краєвидами Великої Британії.

Основні поняття: економіко-географічне положення, природні ресурси, природний приріст, густота населення, урбанізація, господарство, спеціалізація, експорт, імпорт.

Тип заняття: вивчення нового матеріалу.

Компетенції: у природничих науках та технологіях, ініціативність та підприємливість, соціальна та громадська, екологічна грамотність та здорове життя.

Рекомендована література: «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти Довгань, Г. Д.; Стадник, О. Г.(2018)

Хід Заняття

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань і умінь студентів

1. Тести

1)Укажіть державну форму правління, яка притаманна Німеччині:

А)конституційна монархія

Б)республіка

В)абсолютна монархія

Г)конфедерація

2)Укажіть тип країни Німеччини  , за структурою господарства:

А)аграрна країна

Б)Аграрно-індустріальна

В)Індустріальна

Г)Індустріально-аграрна

2. Запитання

Які загальні економіко-географічні характеристики притаманні більшості країн Європи?

3. Запитання

Дати характеристику ЕГП та ПГП Німеччини.

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Сьогодні на уроці йтиметься про європейську країну, дуже добре знайому вам з уроків історії, світової літератури, англійської мови. Ця країна дала світу Вільяма Шекспіра та Чарльза Діккенса, легендарних Робіна Гуда та Шерлока Холмса, загадковий Стоунхендж та прославлений «Бітлз».

ІV. Вивчення нового матеріалу

План

1. «Візитна картка»

2. ЕГП

3. Природні умови та ресурси

4. Населення

5. Господарство

1. «Візитна картка»

Офіційна назва — Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії. Площа — 244,1 тис. км2. Населення — 61,1 млн. осіб (2009 р.). Столиця — Лондон. Економічно високорозвинена держава, країна «Великої сімки». Конституційна монархія, унітарна держава.

2. ЕГП

Завдання 1. Прослухайте характеристику географічного положення Великої Британії мовою жителів цієї країни. Необхідно не лише зрозуміти почуте, але й оцінити, виокремивши позитивні та негативні ознаки ЕГП, що мають вплив на економічний розвиток країни. Результати запишіть у зошити.

3. Природні умови та ресурси

Завдання 2. Використовуючи карти атласу, охарактеризуйте природно-ресурсний потенціал Великої Британії.

4. Населення

Завдання 3. За картами атласу, діаграмами, підручником, таблицями визначте головні характеристики населення Великої Британії.

Одна з найбільш густонаселених і високо-урбанізованих (89 %) країн Європи. Населення розміщується дуже нерівномірно, основна частина жителів сконцентрована в Англії.

Природний приріст 1,3 %о, позитивне сальдо міграції.

Багатонаціональна країна: англійці (81 %), шотландці (15 %), валлійці та ірландці (4,6 %), араби, китайці, індуси, африканці.

Найбільші міські агломерації: Великий Лондон, Бірмінгем, Глазго. Понад половини жителів країни сконцентровано в Англійському мегаполісі.

5. Господарство

Головними галузями економіки є сфера послуг та промисловість. За обсягом промислового виробництва країна посідає 5 місце у світі. Промисловість використовує в основному привізну сировину й дедалі більше орієнтується на зовнішній ринок.

Завдання 4. Проаналізуйте економічну карту Великої Британії, випишіть у зошити галузі промисловості; виділіть, на вашу думку, провідні, нові й традиційні.

Провідне місце серед галузей промисловості посідають машинобудування, електроенергетика, хімічна.

У машинобудуванні зайнято 1/4 усіх працюючих в обробній промисловості. Переважає транспортне (літакобудування, ракетобудування, автомобілебудування) й точне машинобудування. Важливу роль відіграє верстатобудування. ТЕС — 76 %, АЕС — 23 %, ГЕС — 1 %.

Входить у десятку країн світу — лідерів із виплавки чавуну й сталі. Основні центри в прибережних районах. Британська кольорова металургія — одна з найпотужніших у Європі. До галузей, які швидко розвиваються, належать також новітні виробництва хімічної промисловості. Найстаріша традиційна галузь Великої Британії — текстильна промисловість.

Велика Британія — другий у світі постачальник та експортер каоліну (білої глини).

Завдання 5. Прочитайте текст параграфа, пов’язаний із сільським господарством, та визначте особливості сільського господарства Великої Британії, а також те, чим вони зумовлені.

Сільське господарство частково забезпечує потреби країни. Зайняте близько 2 % працюючого населення країни. Основна галузь — тваринництво (70 %). Розводять переважно велику рогату худобу молочного напряму. Розвинуто свинарство, птахівництво й традиційне вівчарство. У рослинництві вирощують здебільшого кормові культури (2/3 посівних площ) і картоплю. Із зернових культивують ячмінь, пшеницю, овес, з технічних — цукровий буряк. Розвинуто садівництво та овочівництво.

Завдання 6. Визначте національні особливості транспортної системи та економічних зв’язків Великої Британії.

Близько 9/10 загального вантажообігу припадає на морський транспорт, у тому числі 1/4 — на каботаж. Основними торговельними партнерами є члени ЄС (54 %) та США.

Експорт: машини й устаткування, нафта і нафтопродукти, автомобілі, озброєння, хімічні продукти, медичні препарати, продовольство.

Імпорт: мінеральна сировина, ліс, машини і устаткування, продукти харчування.

V. Закріплення нових знань і умінь учнів

Завдання 7 (виконується за варіантами)

I варіант. Визначити спільне в економіко-географічних характеристиках Німеччини та Великої Британії.

II варіант. Визначити відмінності в економіко-географічних характеристиках Німеччини та Великої Британії.

VI. Підсумок заняття

VII. Завдання для опрацювання

·       Скласти в зошитах схему зовнішніх економічних зв’язків Великої Британії:

1. У Великобританії все навпаки, точніше автомобільний рух. Саме в цій країні зародився лівосторонній рух.
2. Единбург став першим містом у світі, де з’явилася власна пожежна служба.
3. У 2008 році емблемою міста Ліверпуль були «Суперламбананас» ‒ дивні істоти жовтого кольору з головою чи то лами, чи то корови і з хвостом у формі гігантського банана. Ці «чудики» витріщалися з вітрин і плакатів, звеселяючи перехожих своїм виглядом.
4. «Туманний Альбіон», назва Британських островів, відома багато років тому. Англія отримала її через білосніжні крейдяні скелі і кручі Дувра, розташовані на південному узбережжі.
5. Шотландія може похвалитися найкоротшим авіарейсом в світі. Він триває 1 хвилину 14 секунд з острова Вестра (Westray) на острів Papa Westray.
6. На будь-якій марці латинськими літерами вказується назва країни, що випустила її. Тільки Великобританія звільнена від цього обов’язку, адже вона першою почала використовувати марки.
7. А знаєте, що офіційне свято «День народження британського монарха» не збігається з фактичною датою народження королеви Великобританії? Єлизавета II народилася 21 квітня, але день народження офіційно святкується у третю суботу червня.
8. Ресторани Великобританії зазвичай вимагають від відвідувачів розраховуватися готівкою.
9. У Шотландії чоловік, який відмовився одружитися на жінці, яка зробила йому пропозицію, був зобов’язаний заплатити штраф.
10. Особливістю британської підземки можна назвати те, що не тільки лінії на схемах, але й вагони різних ліній пофарбовані у відповідні кольори.
11. Девіз на гербі Великобританії написаний французькою мовою: «Dieu et mon droit» («Бог і моє право»).
12. Плащ від дощу був винайдений в 1824 році в Шотландії хіміком, архітектором, художником і дизайнером Чарльзом Макінтошем (Charles Macintosh), уродженцем Глазго. У Великобританії цей предмет одягу досі називають «Mac».
13. Англійський та ірландський парламенти донині друкують прийняті ними акти на папері з телячої шкіри.
14. У XVII-XVIII століттях всіх, хто відкорковував океанські пляшки з листами королеви, страчували. Адже в ті часи існувала посада королівського відкривача океанських пляшок з листами.
15. Единбург був домом для скай-тер’єра Грея Фрайерза Боббі (Grey Friar's Bobby), який підкорив серця нації тим, що сидів на могилі свого покійного власника впродовж 14 років.
16. Палата Громад ‒ єдине місце в Британії, куди не може ввійти англійська королева, оскільки вона не є членом Палати.
17. У Лондоні розташована найдовша торговельна вулиця в світі ‒ Оксфор-стріт.
18. У Великобританії три найпоширеніші теми для розмови ‒ це спорт, Х-фактор та погода.
19. В Англії поліцейських називають bobby. Слово походить від імені прем’єр-міністра Великобританії ‒ Роберта Піля (скорочено від Роберт ‒ Боб або Боббі).
20. У Великобританії немає єдиного документу конституції.
21. Найтатуйованіша в світі людина Лакі Даймонд Річ живе на острові Скай в Шотландії. 99,9% поверхні його шкіри покриті татуюванням, яка повторює узор шкури леопарда.
22. Першим в світі програмістом була жінка ‒ англійка Ада Лавлейс.
23. У Великобританії є професія «стояча» в черзі.
24. У Великобританії існує дуже суворий закон, згідно з яким забороняється звішувати ліжко з вікна.
25. Один з найвідоміших шотландських напоїв - віскі - насправді винайшли в Китаї.

docx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
29 березня 2021
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку