Великі художники фламандець Рубенс і голландець Рембрандт

Про матеріал
Презентація з мистецтва ознайомить учнів з відомими митцями яки вважаються вершиною голландського живопису. Це Харменс ван Рейн Рембрандт та Пітер Паулюс Рубенс, яких також називають «великими голландцями». Учні дізнаються про їх творчість та ознайомиться з популярним живописцем цих митців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великі художники фламандець Рубенс і голландець Рембрандт. Мистецтво 8 клас. Підготувала педагог Образотворчого мистецтва та. Рельєфного малювання,Керівник творчої студії ХСШ ім. В. Г. Короленка «Творчість на дотик»Кубанська Наталія Володимирівна

Номер слайду 2

Пітер Пауль Рубенс. Фламандський живописець, один з найвизначніших представників епохи бароко.1577-1640

Номер слайду 3

Дослідники творчості Рубенса знали, що впродовж недовгого періоду часу він займався створенням офортів. У часи перебування в Італії Рубенс створив офорт за мотивами стінопису Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря». Скопіював для себе Рубенс і центральну частину стінопису Леонардо «Баталія при Ангіарі» (нині Лувр, Париж). Офорт за мотивами «Таємної вечері» зник після 1836. Лише в 2009 його було віднайдено в приватній збірці в Італії. Офорт має підпис майстра і є одним з небагатьох аркушів, що створив сам Рубенс. Після повернення до Антверпену Рубенс відкрив власну гравюрну майстерню, але, довідавшись, що Лукас Ворстерман робить офорти не гірші за нього, передовірив йому створення гравюр зі своїх картин.

Номер слайду 4

Персей і Андромеда. Картина ілюструє античний міф про звільнення Персеєм Андромеди, відданої на поживу морському чудиську. Зображений момент, коли спонукав Персея вже здійснений - морське чудовисько застигло в камені, побачивши лице Горгони Медузи (голова якої видно на щиті Персея), ланцюги з Андромеди спали і Персей бере її за руку. Одночасно богиня Ника покладає на голову Персея лавровий вінок. Сам Персей представлений в образі римського воїна: його обладунки і одяг прямо нагадують давньоримську статую.

Номер слайду 5

Автопортрет Рубенса спершою дружиною,Ізабеллою Брандт,Рубенс написав себе і дружину в садку біля розквітлого куща жимолості. Про високе місце в суспільній ієрархії пари свідчать розкішні шати подружжя і дворянська, золочена зброя господаря. Тільки коштовне барабинське мережево на Ізабеллі коштувало великого статку. Рубенс сидить на лаві в дуже вільній, майже нешляхетній позі. Так не дозволялось сидіти особам на парадних портретах. Ще більше сваволі в негармонійному костюмі Ізабелли, що присіла на розкинутий плащ. Але Рубенса поки що мало хвилював осуд прихильників церемоній і мораль заборон. Адже він малював портрет для себе.

Номер слайду 6

Вирсавия. Ця картина якраз написана за мотивами біблейських оповідей. Звичайно, людям далеким від історії і Біблії, відразу не зрозуміти і не упізнати героїв. На картині в центрі знаходиться головна героїня. Вона була дружиною Урії Хеттеянина. А головним героєм тут є Давид, якого відразу і не знайдеш. Він знаходиться на балкончику в лівому кутку картини. Легенда свідчить, що одного разу Давид побачив дівчину, яка сиділа біля фонтану, вона йому шалено сподобалася, і він закохався в неї. Рубенсу вдалося передати красу молодої жінки, яка готується до купання. Служниця ззаду розчісує її золоті довгі локони. Чорношкірий слуга подає речі пані. Ще увагу привертає маленька собачка, напевно, це її улюбленець. Сама дівчина дивиться кудись удалину. На обличчі її помітна посмішка, а в очах вогник. Сидить дівчина на оксамитовому червоному кріслі. На ній біла сукня, трохи приспущена, і чорні плащ, який прикриває її.

Номер слайду 7

Автопортрет з Оленою Фоурмен і сином - Пітер Рубенс. Тут Рубенс зображений поряд з молодою дружиною, на яку він дивиться з нескінченною ніжністю, і з маленьким Пітером Пауэлом. Картина ніби "сама розповідає", виявляючи з ще більшою очевидністю атмосферу спокою і любові, витікаючих від осіб і ледве намічених жестів. Сімейство зображене на тлі чарівного саду, насиченого символічними деталями: трояндовий кущ за спиною Олени асоціюється з любовними почуттями, папуга - символ материнства Марії, тоді як каріатида ліворуч і фонтан - прямі алегорії плодючості.

Номер слайду 8

Рембрандт ван Рейн. Рéмбрандт Гáрменсзон ван Рейн — нідерландський художник, гравер, великий майстер світлотіні, найбільший представник золотого століття голландського живопису. Він зумів втілити у своїх творах весь спектр людських переживань з такою емоційною насиченістю, якою до нього не знало образотворче мистецтво

Номер слайду 9

Веселе суспільство. На картині Рембрант ван Рейн зображував себе під час дозвільних веселощів. На колінах у нього сидить його дружина Саксия, а правою рукою він підняв високий келих наповнений світлим вином.

Номер слайду 10

Флора Саксия. Ця картина свідчить про захоплену любов художника до молодої жінки. Особлива чарівність надає образу контраст невпевненості і боязкості, з якою позує юна модель, і пишності багато розшитого одягу і аксесуарів. На голові у неї шикарний вінок з кольорів в який вплетені красиві тюльпани. У руці юна богиня тримає витончену тростину обплетена кольорами.

Номер слайду 11

Повернення блудного сина. На цій картині фінал сюжету з євангельської притчі: молодший син, що пішов колись з батьківського будинку, повернувся, повний розкаяння. Впавши на коліна перед старим батьком, він уткнувся в його коліна, сподіваючись на пробачення.

Номер слайду 12

Святе сімейство. Ця картина відрізняється від інших робіт цієї ж тематики тим, що на нім представлений побутовий момент. У тісній кімнатці, в солом'яній колисці, укритий ковдрочкою спить Христос. Личко його безтурботне, йому сниться щось хороше. Мати схиляється над ним, відірвавшись від читання, прикриває колиску від яскравого світла, яке тривожить немовля, заразом упевнявшись, що з ним все гаразд. На задньому плані, під обвішаною інструментами стіною, теслярує Йосип. Сокирою він рівняє якусь заготівлю, низько схилившись до неї. Борода його злегка сіра від сивини. Кольори картини приглушені, адже в кімнатці сутінок, що розгониться світлом вогнища, і тільки божественне світло ширяючих тут же ангелків - маленьких, пухких і цікавих - нагадує, що це не просто сім'я.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Інкл
Додано
11 березня 2023
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку