Вибухонебезпечні предмети

Про матеріал
Розробка презентації з основи здоров'я для учнів 6 класу з теми: "Вибухонебезпечні предмети"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вибухонебезпечні предмети. Види вибухонебезпечних предметів.

Номер слайду 2

Вибухобезпека  — це стан виробничого процесу, при якому виключається можливість вибуху або у разі його виникнення запобігається вплив на людей небезпечних і шкідливих чинників, що викликаються ним, і забезпечується збереження матеріальних цінностей. ВИБУХОНЕБЕЗПЕКА. ВИБУХВибух — швидкоплинний фізичний або фізико-хімічний процес, що відбувається із значним виділенням енергії у обмеженому об'ємі за короткий проміжок часу. 

Номер слайду 3

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати. До вибухонебезпечних предметів відносяться: Вибухові речовини - хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів. Боєприпаси - вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для поразки живої сили супротивника. До боєприпасів відносяться:бойові частки ракет;авіаційні бомби;артилерійські боєприпаси (снаряди, міни);інженерні боєприпаси;ручні гранати;стрілецькі боєприпаси.піротехнічні засоби:патрони;вибухові пакети;петарди.ракети (освітлювальні, сигнальні):гранати;димові. шашки.саморобні вибухові пристроїсаморобні міни-пастки;міни сюрпризи

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони деформуються, іржавіють, проте вони не втрачають здатності вибухати навіть від невеликого тертя, струсу чи легкого удару. Земля таїть багато небезпечних знахідок, на які можна натрапити під час прогулянок лісом, походів і стати їх жертвами, навіть, не підозрюючи про це. Ніхто не може гарантувати, що у землі під багаттям, розкладеним на лісовій галявині, не ховаються снаряди часів війни.

Номер слайду 7

наближатися до предмета;пересувати його або брати до рук;розряджати, кидати, вдаряти по ньому;розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет;приносити предмет додому, у табір, до школи. У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО: Необхідно негайно повідомити поліцію або дорослих про знахідку!

Номер слайду 8

ПАМ'ЯТАЙТЕ! ОДНА З ОСНОВНИХ ПРИЧИН НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ З ВИБУХОВИМИ ПРИСТРОЯМИ - ГРУБЕ ПОРУШЕННЯ ЕЛЕМЕНТАРНИХ ПРАВИЛ БЕЗПЕКИ. Якщо Ваш будинок (квартира) опинилися поблизу епіцентру вибуху:обережно обійдіть всі приміщення, щоб перевірити чи немає витоків води, газу, спалахів і т.п. У темряві в жодному випадку не запалюйте сірника або свічки - користуйтеся ліхтариком;негайно вимкніть всі електроприлади, перекрийте газ, воду;з безпечного місця зателефонуйте рідним та близьким і стисло повідомите про своє місцезнаходження, самопочуття;перевірте, як йдуть справи у сусідів - їм може знадобитися допомога. Якщо Ви опинилися поблизу вибуху, стримайте свою цікавість і не намагайтеся наблизитись до епіцентру, щоб подивитись або допомогти рятівникам. Найкраще, що Ви можете зробити - залишити небезпечне місце. Зловмисники розраховують на те, що після першого вибуху на його місці зберуться люди, у тому числі і представники силових структур, і, при повторному вибуху, жертв буде набагато більше.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ПИТАННЯ ДЛЯ УЗАГАЛЬНЕННЯ ЧИ МОЖНА ПІДХОДИТИ ДО ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНОГО ПРЕДМЕТА?ТАКНІЯКИЙ ЗНАК ПОПЕРЕДЖАЄ ПРО ТЕ, ЩО ПЕРЕД ВАМИ НЕБЕЗПЕЧНА ТЕРИТОРІЯ?ПРАВИЛЬНІ ДІЇ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ: (ТАК/НІ)Продовжити рух. Підняти і віднести його компетентній особіЗаспокоїтися. Повідомити в ДСНСПринести додому. Позначити знахідку на місці, обклавши підручними матеріалами. Повернутися своїми слідами на безпечну відстань. Зупинитися. Обійти і продовжити свій шлях. Попередити інших. Оглянутися довкола. Позначити місце знахідки. В ЯКИХ МІСЦЯХ МОЖУТЬ БУТИ МІНИ І ІНШІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ?style.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 11

!ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!ЯКЩО ВИ ВИПАДКОВО ВИЯВИЛИ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИЙ ПРЕДМЕТ, ТО ДО НЬОГО НЕ МОЖНА НАВІТЬ ПІДХОДИТИ – ЦЕ ДУЖЕ НЕБЕЗПЕЧНО. ЗНЕШКОДЖУВАТИ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ МАЮТЬ ПРАВО ТІЛЬКИ СПЕЦІАЛЬНО ПІДГОТОВЛЕНІ ФАХІВЦІ ПІРОТЕХНІЧНИХ ГРУП, ЯКІ ПРИЙШЛИ ФАХОВУ ПІДГОТОВКУ ТА МАЮТЬ ПРАКТИЧНІ НАВИЧКИ РОБОТИ З ВИБУХОВИМИ РЕЧОВИНАМИ ТА РІЗНОМАНІТНИМИ БОЄПРИПАСАМИ. БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!

pptx
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
313
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку