"Від модерну до модернізму". Презентація до уроку мистецтва в 9 класі

Про матеріал
Презентація до вступної теми предмету "Мистецтво" в 9 класі, що розкриває та пояснює різницю між поняттями "модерн" та "модернізм".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Від модерну до модернізму. Урок мистецтва, 9 клас

Номер слайду 2

Культура сукупність матеріальних та духовних цінностей,створених людством протягом його історіїСтародавні знаряддя праціСандро Боттічеллі - «Весна» (1482)

Номер слайду 3

Мистецтво - естетичне пізнання світу в процесі художньої творчості як особливого виду людської діяльності, що відображує дійсність у конкретно-чуттєвих образах відповідно до певних ідеалів прекрасного. Мистецтво є духовним надбанням людства.

Номер слайду 4

Мистецтво ХХ століття. Минуле XX століття - це століття стрімкого технічного прогресу і небачених наукових відкриттів, що змінили традиційні уявлення про простір і час. Це століття 2-х світових і багатьох релігійних війн, революцій і соціальних конфліктів, техногенних катаклізмів і екологічних катастроф. У мистецтві ХХ ст. не було єдиного панівного стилю. Виникла ціла низка новаторських стилів, які об’єднали однією умовною назвою – модернізм.

Номер слайду 5

Модернізм збірне позначення всіх новітніх течій, напрямів, шкіл і діяльності окремих майстрів мистецтва XX ст., що поривають з традицією, реалізмом і що рахують експеримент основою творчого методу

Номер слайду 6

«Кохання нуля», авангардна стрічка Роберта Флорі, 1927

Номер слайду 7

особлива увага до внутрішнього світу особистості Нові нетрадиційні засоби виразностіЗображення дійсності як абсурд і хаос (на відміну від реалізму)Гротескність (перебільшення)Полістилістикасхильність до містицизму, підсвідомого створення нової художньої реальностіЗагальні риси модернізму: «Сон, викликаний польотом бджоли навколо граната, за секунду до пробудження». Сальвадор Далі. 1944 р.

Номер слайду 8

Полістилістика поєднання в одному творі несумісних, контрастних стилістичних елементів

Номер слайду 9

Модерн — це вужче поняття порівняно з модернізмом, адже воно характеризує конкретний художній стиль, який виявився наприкінці XIX — на початку XX ст. переважно в архітектурі, образотворчому та декоративно-прикладному мистецтві та існував до завершення Першої світової війни. Насправді модерн передував модернізму, але згодом його почали зараховувати до модерністських стилів.

Номер слайду 10

Стилі і течії Модернізму модернімпресіонізмсимволізмфовізмдадаїзмсюрреалізмкубізмфутуризмекспресіонізмпримітивізмабстракціонізм

Номер слайду 11

Творче завдання Розмалюйте картину Пабло Пікассо, кольори доберіть на свій смак.

Номер слайду 12

Завдання для самоконтролю 1. Чим відрізняються поняття “Модерн” та “Модернізм”?2. Які характерні риси мають модерністські стилі мистецтва?3. Як ти розумієш поняття “Полістилістика”?4. Які теми цікавили митців модернізму?

Номер слайду 13

До зустрічі у світі мистецтва! 💖💖💖

pptx
Додав(-ла)
Сагайдак Олена
Пов’язані теми
Мистецтво, 9 клас, Презентації
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
16 серпня
Переглядів
1976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку