Видатні дослідники України

Про матеріал
Антоній Реман очолив кафедру географії у Львівському університеті, яка згодом переросла в Інститут географії . З ім’ям А. Ремана пов’язаний період становлення географії у Львівському університеті. А. Реман виховав плеяду відомих географів серед яких Григорій Величко – перший його докторант і перший українець – доктор географії.
Перегляд файлу

Видатні дослідники України

Прізвище, ім`я ,роки життя.

Основні досягнення вчених

https://image.jimcdn.com/app/cms/image/transf/dimension=227x1024:format=jpg/path/s16925f0d51e7b5d4/image/i4094635fee96dba8/version/1467440955/image.jpg

 

П.П.Чубинський (1839-1884)

 

Досліджував побут, звичаї, говірки, фольклор, народні вірування. Під час навчання на юридичному факультеті Петербургського університету захопився географією. Був особисто знайомий з корифеями географічної науки такими вченими як Георгієм Семеновим Тянь- Шаньським, Миколою Миклухо-Маклаєм, Миколою Пржевальським та ін.. Керував роботою наукової етнографічної експедиції, яка досліджувала території нинішньої України, Білорусі, Польщі. Її результати вражають: за 7 років було видано 7 томів «Праць етнографічно-статистичної експедиції у Південно-Західний край». За це дослідження Чубинський був удостоєний премії Російської академії наук і нагороджений медалями Російського географічного товариства. 

Рудницький_С

 

 

С. Л.Рудницький, (1877 - 1937)

 

 

Український географ, картограф, академік НАНУ, основоположник політичної та військової географії. Основні праці: «Начерки географічної термінології», «Коротка географія України», «Україна: земля і народ», «Україна – наш рідний край», «Основи землезнавства України», «Завдання географічної науки на українській землі». Академік Степан Рудницький вважається основоположником сучасної української географії.

 

undefined

 

А. Реман ( 1840  1917)

 

Антоній Реман очолив кафедру географії у Львівському університеті, яка згодом переросла в Інститут географії . З ім’ям А. Ремана пов’язаний період становлення географії у Львівському університеті.
А. Реман виховав плеяду відомих географів серед яких Григорій Величко – перший його докторант і перший українець – доктор географії.

 

 

C:\Users\Свєтік\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\8F7E4D39.tmp

 

П. Тутковський, (1858-1930)

 

Досліджував природу Полісся, Волмні, Приднпров`я, Поділля, був одним із засновників Української академії наук. Тутковський висунув пропозицію артезіанського водопостачання Києва. Також він виступив ініціатором створення  музея геології у Києві, та Волинського краєзнавчого музею у Житомирі. П. Тутковський  є автором  низки наукових праць з фізичної географії та краєзнавства України; видав «Словник геологічної термінології» та написав «Загальне землезнавство».

 

C:\Users\Свєтік\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\21B2DCAF.tmp

В.Кубійович (1900-1985)

                                                               

 

Український історик, географ, енциклопедист, автор фундаментальної праці «Географія України та сумежних земель», видав «Атлас України та сумежних земель» тощо. Багато років поспіль очолював Наукове товариство ім. Шевченка у Європі, був редактором багатотомної «Енциклопедії українознавства»

undefined

 

К.Геренчук (1904-1984)

 

Професор Львівського університету. Досліджував рельєф і вивчав проблеми охорони природи України.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/a/ad/%D0%92%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B9.jpg

 

К.Воблий (1876-1947)

Дійсний член і віце-президент Академії наук України. Він займався питаннями економічного районування, комплексного розвитку економіки України, демографії, історії народного господарства. У 1922р= році написав підручник з економічної географії України, який витримав 5 видань.

Docuc

 

В.В. Докучаєв (1846-1903)

 

Основоположник  ґрунтознавства.

Закінчив фізико-математичний факультет Петербургського університету, був його професором.

З 1888 по 1894 рр. досліджував грунти України, в тому числі  і грунти Полтавської губернії.

Написав докладну монолітну працю «Русский чернозем».

 По суті, став родоначальником такої науки як грунтознавство.

Був ініціатором створення полезахисних смуг для боротьби з вітровою ерозією

 

 

docx
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
450
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку