Видатні українці. Топ-лист видатних особистостей в історії України

Про матеріал
Видатні українці Під час перебування в будь-якій країні корисно знати її основних визначних історичних персонажів. З такими знаннями ви будете інформовані, кому встановлені основні пам'ятники та на чию честь названо вулиці та державні заклади.
Перегляд файлу

Тарас Шевченко (1814-1861) - поет, прозаїк і художник. Його творчість вважається основою сучасної української літературної мови. Народився кріпаком і завдяки своїм талантам був викуплений у свого поміщика провідними представниками російського мистецтва та літератури. За сатиру на імператора й імператрицю був заарештований і засланий в Азію солдатом зі строгою забороною писати й малювати, де пробув 10 років. Більшість жителів України назвуть саме його найвидатнішим українцем. Похований у Каневі, там же знаходиться його музей.

 

 

 

Ярослав Мудрий (983-1054) - великий князь Київський, син хрестителя Русі Володимира Великого. Під час його правління була написана Правда Ярослава (Руська правда), яка є першим відомим зведенням законів на Русі. Провів колосальні реформи, при ньому Київська Русь досягла найбільшого розвитку.

 

 

 

 

 

Богдан Хмельницький (1596-1657) - гетьман Війська Запорозького, полководець і державний діяч. Організатор повстання проти шляхти, яке переросло в національновизвольну війну українського народу проти Речі Посполитої (Польща та Литва). В результаті землі Війська Запорозького в 1654 році ввійшли до складу Московської Держави. Простіше кажучи, об'єднав Україну й Росію.

 

 

 

 

 

Микола Амосов (1913-2002) - лікар, учений, кардіохірург, трансплантолог, біокібернетик. Автор новаторських методик у кардіології та системного підходу до здоров'я. Довгий час працював над можливостями подовження життя. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

 

 

 

 

 

Леся Українка (1871-1913) - поетеса та письменниця. Своєю творчістю привнесла в українську літературу нові на той час теми та мотиви та повністю змінила українську поезію. Протягом усього життя страждала від невиліковних захворювань кісток і нирок. Похована на Байковому кладовищі в Києві.

 

 

 

 

 

Іван Франко (1856-1916) - письменник, поет, вчений, драматург, філософ, історик, етнограф, психолог. Один з найвидатніших діячів літератури в історії України. У 1915 році був номінований на Нобелівську премію, проте невдовзі помер і кандидатуру зняли. Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.

 

 

 

 

 

 

Григорій Сковорода (1722-1794) - видатний філософ. Переслідувався світською та духовною владою. Вів життя мандрівного філософа-богослова, маючи при собі лише найнеобхідніше, зупинявся в сільських хатах. Відмовлявся від пропонованих йому посад і занять, присвячуючи свій час повчанню людей моральності - як словом, так і своїм способом життя. Праці філософа при житті не друкувалися. У своїх роботах він майже ніколи нікого не цитує й ні на кого не посилається. Сенс життя Сковорода бачив у скромності, стриманості й аскетизмі.

 

 

 

 

 

Валерій Лобановський (1939-2002) - видатний футбольний тренер, відомий по роботі з Динамо (Київ). Входить у перші десятки практично всіх рейтингів найкращих тренерів в історії світового футболу. Його ім'ям названо стадіон Динамо. Похований на Байковому кладовищі в Києві.

 

 

             

pdf
Додано
24 березня 2020
Переглядів
1783
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку