Відеопрезентація з серії "Країни та народи.Етимологія назв країн"

Про матеріал
Відеопрезентація з серії "Країни та народи.Етимологія назв країн" створена для вивчення розділу "Населення. Країни світу" в 6 класах, але може бути використана при виченні відповідних тем у 8,9 та 10 класах для зацікавлення учнів такою наукою як топоніміка.Ми живемо в час авіаперевезень і глобальних досліджень. Ми вільні бродити по планеті і відкривати для себе нові країни і культури. Але як сприймали світ люди, що жили задого до нас? Вивчення етимології (походження слів) країн світу дозволяє зрозуміти первинну сутність земель, які люди обрали для життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Країни та народи. Етимологія назв країнhttps://espreso.tv/article/2018/04/14/scho_oznachayut_nazvy_krayin_svitu_atlas_yakyy_rozpovist_de_znakhodytsya_quotzemlya_lyutykh_lyudeyquot_i_ne_tilky

Номер слайду 2

Що означають назви країн світу. Атлас, який розповість де знаходиться «земля лютих людей» і не тільки…Де знайти «вогняну землю» та «дракона», яка країна гордо носить звання «землі найчесніших людей» та чому французи - не ті, ким здаються на перший погляд. Цей матеріал є адаптованим перекладом статті "Карта світу: літературний переклад назв країн".https://www.creditcardcompare.com.au/blog/world-map-literal-translation-country-names/

Номер слайду 3

Ми живемо в час авіаперевезень і глобальних досліджень. Ми вільні бродити по планеті і відкривати для себе нові країни і культури. Але як сприймали світ люди, що жили задого до нас?Вивчення етимології (походження слів) країн світу дозволяє зрозуміти первинну сутність земель, які люди обрали для життя.

Номер слайду 4

Європа. У Європі досить багато назв сучасних держав сягають корінням до назв племен, які їх колись обживали. Так, назва Франції походить від союзу германських племен, франків, а їх назва - від старого німецького слова "franka", що означає "лютий". Отже, в ті часи згадуючи Францію мали на увазі "землю лютих людей" (the Land of the Fierce). А от деякі назви свідчать про шляхи,  за якими люди відкривали нові землі. Наприклад, Норвегія означає "шлях на північ", або "північний шлях", відсилаючись до шляху, по якому вікінги заселяли цю територію.

Номер слайду 5

Україна. На цій карті, Україна буквально перекладається як "земля на краю". Близька версія була поширена в українській та радянській історіографії: Україну перекладали як "пограничну територію". Такої думки зокрема дотримувався М. Грушевський. У літописах згадується, що в давнину слово "україна" визначало якусь землю, сторону, край. За другою версією, що набула поширення у сучасний час, "Україна" має значення "рідний край, країна, земля".

Номер слайду 6

Африка. Африка відома як колиска цивілізації - місце,  з якого бере початок вся людська раса. Назви країн на африканському континенті розкривають історію як корінних народів, так і колонізації земель. Так, Малаві -  держава в східній Африці, в перекладі означає "вогняна земля" (Land of Flames). Така назва пішла від місцевої традиції спалювання висохлої трави для удобрення грунту перед обробітком. А от Камерун отримав назву завдяки португальському мореплавцеві і досліднику узбережжя Західної Африки Фернана ду По. У 1472-му році він досліджував гирло річки Вурі, якій дав назву Rio dos Camarões – "річка креветок" (River of Prawns), що пізніше трансформувалося в назву держави.

Номер слайду 7

Азія займає третю частину загальної площі земної кулі та є найбільш заселеним континентом на планеті. ЇЇ багате різноманіття культури та історії відображається і в назвах її країн. Наприклад, держави, розташовані на Корейському півострові, прийнято називати Кореями (Північною і Південною відповідно). З 935 по 1392 роки там правила династія Корьо, що врешті і стало похідним для назв держав. "Корьо" можна перекласти як "високий і красивий" (High and Beautiful). А найкрутішою з буквальних назв країн, на думку авторів, можна назвати "землю громового дракона" (The Land of the Thunder Dragon) - історична назва Бутану. Азія

Номер слайду 8

Північна Америка. Північноамериканські назви країн розповідають історію європейської колонізації. Сама назва "Америка" може походити від імені італійського дослідника Амеріго Веспуччі, який ймовірно був першим, хто зрозумів, що цей континент є окремим масивом, а не східним узбережжям Азії. Автори зазначають, що серед вчених і дослідників не завжди існує єдина точка зору про походження тих чи інших назв; в таких випадках для роботи бралася за основу  лише одна з версій. Наприклад, Мексика, колонізована Іспанією, за версією, покладеною в основу карти, є спрощеним перекладом на іспанську з мови науатль назви столиці ацтеків - місця, де розташовувалася "пуповина Місяця" (In the Navel of the Moon).

Номер слайду 9

Південна Америка. На цьому континенті – одна з найрізноманітніших екосистем на планеті. Тут багато води, а по території протікає одна з найбільших річок світу - Амазонка. Саме тому тут назви багатьох країн пов'язані з водою. Наприклад, назва держави Гайана походить від мови корінних індіанців, які населяли цю територію, і означає "земля великої води" (Land of Many Waters): в країні багато річок, озер, водоспадів, найбільший з яких - водоспад Кайетур - в 5 разів вище Ніагарського. А сусідня Венесуела названа "Маленькою Венецією" (Little Venice) в честь розташованого на каналах європейського міста Венеції. Через території трьох держав Південної Америки проходить екватор, що знайшло відображення в назві однієї з них - Еквадору. Іспанською екватор так і буде – "ecuador".

Номер слайду 10

Австралія та Океанія  Нехай це й найменш населена частина світу, але тутешні різноманітні ландшафти - від тропічного лісу до вулканів та пасовищ  захоплювали людей протягом століть. Це позначилося і на назвах. Наприклад, вухо приваблює назва Науру, що дослівно перекладається як "я йду на пляж" (I Go to The Beach). Ще греки, припускаючи існування невідомих в той час земель в Південній півкулі, почали вживати назву "невідома південна земля" (Terra Australis Incognita). А згідно полінезійської і, зокрема, самоанської міфології, ці землі і взагалі породили весь Всесвіт: власне Самоа перекладається як "священний центр" (Sacred Centre) - місце, де місцевий бог Тагалоалагі створив світ. 

Номер слайду 11

Етимологія назв країн –по версії ВікіпедіїЕтимоло́гія назв краї́н — список, у якому наведені гіпотези походження цих назв . Охоплює близько 250 топонімів українською та іншими (понад 130) мовами. Декотрі країни мають по кілька назв. Держави найбільш за все названі європейськими (у тому числі колоніальними) мовами: англійською (близько 100), французькою (55), латиною (46), іспанською (44), португальською, німецькою (по 21), голландською (11), азійськими: арабською (48), перською (20), на санскриті (17) та місцевими мовами (77).

Номер слайду 12

Назви держав пов'язані з: географічним розташуванням, об'єктами рельєфу земної поверхні або природними об'єктами — 93; — назвами народу або етнічної групи — 46; — характеристикою або ознаками народу («ті, що розмовляють своєю мовою», «вільні», «високі», «гідні поваги», «з кучерявим волоссям», «чесні», «чорні», «канібали» тощо) — 23; — іменами богів, святих, міфічних героїв і царів — 34; — назвами династій, іменами правителів, політиків, дослідників, піратів — 25; — релігійними об'єктами — 9; — назвами давніх держав, міст, рідних місць колонізаторів — 31; — тваринним і рослинним світом — 11; — назвами кораблів, предметів, матеріалів, продуктів (золото, срібло, камінь, каное, килим, кокос, тютюн) — 8; — інше походження (астральні об'єкти, колір, свято, день тижня, титул  тощо) — 11. — назви невідомого або неясного походження — 11;

Номер слайду 13

Австралія Назва країни походить з лат. Terra Australis Incognita, що означає Невідома Південна земля. Територія була названа так ранніми європейськими дослідниками, які вірили, що австралійський материк був набагато більшим допоки його відкрили. Мандрівник Метью Фліндерс (1774–1814), який першим досліджував австралійський берег і зробив його карту, використав термін Австралія у своїй роботі «Подорож до Terra Australis». Попередні голландські дослідники використовували терміни як Australisch, так і Нова Голландія (Nova Hollandia). Нова Голландія (лат. Nova Hollandia від нід. Nieuw Holland) — колишня назва голландської провінції, яку дав мореплавець Абель Тасман у 1644 році. Оз — розмовний екзонім, імовірне скорочення від Австралія (Australia → Aussie). Народна етимологія пов'язує назву з твором Френка Баума «Чарівник з країни Оз» (1904). Уперше Оксфордський словник англійської мови зафіксував назву Осс (Oss) 1908 року. Але немає точної відповіді, чи Френк Баум надихнув на появу такої назви, чи навпаки він запозичив її.

Номер слайду 14

Аргентина. З лат. argentum (срібло). Купці використовували аргентинську річку Ріо-де-ла-Плата (Срібна річка) для перевозу срібла та інших скарбів з Перу. Земля вниз за течією і стала відома як Аргентина (Земля срібла). Уперше назва згадується у 1602 році в поемі Барко Сентенери La Argentina y conquista del Río de la Plata (Аргентина і завоювання Ріо де ла Плата). А перше офіційне застосування назви відбулося у 1826 році і було закріплено конституцією країни.http://abetka.ukrlife.org/etymol1.htm

Номер слайду 15

Афганістан - від "Upa-Ghana-Stan" (на санскриті "земля об'єднаних племен"). Албанія - земля горців. Корінь "Алб" означає "білий" чи "гора". Очевидно, гірські племена із сучасного Косово принесли свій горянський етнонім на вузьку прибережну рівнину. Використовувана усередині країни назва Shqiperia означає "земля орла". Можливо, орел був тотемом племені. Алжир - від назви столиці Алжир (Algiers), що французькою Alger, арабською - Al Jazair (острів). Аргентина - з латинської "аргентум" (срібло). Купці використовували аргентинську ріку Ріо-де-ла-Плата (Срібна ріка) для транспортування срібла й інших скарбів з Перу. Земля вниз за течією і стала відома як Аргентина (Земля срібла). Австрія - "східне королівство", наприклад, порівняйте із сучасною німецькою мовою: Osterreich. У ІХ столітті Австрія було крайньою східною територією в складі Франкської імперії, а також прикордонною зоною німецьких поселень зі Слов'янською землею. Карл Великий назвав країну Ostmark ("східна прикордонна територія"). У ХІ столітті вперше появився термін Ostarrichi.

Номер слайду 16

Азербайджан - "земля вогню" (від пожеж на поверхні стародавніх нафтових басейнів). Антична назва Atropatene на арабській почало вимовлятися як Азербайджан. Бангладеш - із санскриту (бенгалі) Bangla - означає людей, що говорять на бенгалі, а Desh - "країна", таким чином, Бангладеш - країна, що говорить бенгальською. Країна раніше була частиною Індії і культура бенгалі охоплює велику територію Індії і Бангладешу. Бельгія - від назви кельтського племені, Belgae. Можливо, надалі назва пішла від "Bolg" (протоіндоєвропейська група мов), що означає "сумка, утроба". Бутан - земля Bhotia. Жителі Тибету мігрували з Тибету в Бутан у Х столітті. Загальний корінь "бод", древня назва Тибету. Друга неофіційна назва - Друк-Юл, що означає "земля громового дракона", "земля грому" чи "земля дракона". Британія - "розфарбована", натяк на первісних поселенців островів, що використовували фарбу і татуювання для прикраси тіл; може також походити від кельтської богині Brigid.

Номер слайду 17

Болівія - на честь Симона Болівара (1783 - 1830), військового діяча, що вступив у боротьбу з іспанцями, і першого президента республіки (після визнання незалежності у 1824 році). Буркіна Фасо - "земля чесних людей". Раніше країна називалася Верхня Вольта від назв двох головних рік - Біла Вольта і Чорна Вольта, - джерела яких розташовані у Буркіна Фасо. Ватикан (від лат. vaticinari "віщувати") - від назви пагорба "Mons Vaticanus", на якому Ватикан і розташовується. Вулиця біля підніжжя цього пагорба використовувалася ворожками і провісниками в римські часи. Венесуела - "маленька Венеція", від зменшувальної форми "Венеція". Європейські дослідники були вражені будинками на палях, побудованими аборигенами на озері Маракайбо, і вирішили назвати країну на честь Венеції. Греція - від лат. Grecus (греки), Аристотель припускав, що ця назва стосується корінних народів Epirus (гірський прибережний район, оточений Македонією і Фессалією). Еллада - "земля світла" (спірне припущення, оскільки у грецькій мові немає слів, схожих на "світло" і "земля" у слові Hellas).

Номер слайду 18

Бразилія - від однойменного дерева, яке, у свою чергу, було названо через червонуватий колір деревини, що нагадує кольором розпечене вугілля (португальською — brasil). Данія - Dhen (протоіндоєвропейська група мов) означає "низький" чи "плаский" і німецькою "mark" означає "прикордонна земля" чи "межовий ліс". Назва використовувалася стародавніми готами для опису лісу, що відділяв Готланд від Сканії.Єгипет - "храм душі бога Птаха".Індія - на честь ріки Інд (на хінді). Часто вважається, що "Bharat" - власна назва мешканців Індії, від імені стародавнього короля "Jada Bharatha", але ця назва також могла піти і від іншого короля Bharata, сина легендарного короля Дашіянта.Іран - "земля Aryans" чи "земля вільних". Термін "Arya" прийшов із протоіндоєвропейської групи мов і звичайно має значення "шляхетний" чи "вільний", споріднене з словом грецького походження "аристократ". Персія (колишня назва Ірану): від лат. "Persais", від стародавньоперсидського "Paarsa", центральний район у країні, сучасний Фарс. Часто Персію пов'язують із грецькою міфологією - "земля Персея".

Номер слайду 19

Ісландія - "земля криги" (Island ісландською). Названа так, щоб відмовити чужоземців від спроб оселитися на тій землі, яка насправді була родючою.Іспанія - "узбережжя кролика".Італія - "син бога-бика" чи "бога-теляти". Назва, звичайно, стосується тільки маленького району на південному краї сучасної Італії. Канада - "маленьке поселення" чи "село" на Algonquian (одна з мов корінних жителів Північної Америки). Ця назва відносилася до Стакадоне, поселення поруч із сучасним Квебеком. Корея - на честь династії Goryeo, першої корейської династії, при якій країну відвідали люди із заходу. Місцева назва Hangeuk (старо-давня - Чосон) означає "країна ранкового спокою". Непал - "ринок вовни". Пакистан - акронім (Пенджаб, Афганський кордон, Кашмір, Індуська Долина) плюс - стан; можливо, від словосполучення "країна чистих", від слова "pak" - "чистий".

Номер слайду 20

Панама - від колишнього села біля сучасної столиці. Мовою індіанців Cueva - "місце, де вдосталь риби", можливо, від Caribe - "надлишок метеликів" чи, можливо, від назви панамського дерева. Сінгапур - місто було засноване сером Стамфордом Раффлсом у 1819 році. Воно взяло назву Сінгапур від Malay Sinhapura, більш ранньої назви острова. Слово Sinhapura, у свою чергу, утворилося з санскритського Simhapura - "місто левів". Судан - від арабського Bilad. "Судан - земля чорношкірих. Шрі-Ланка - санскритською "Чудова Земля". Швеція - "народ svea". Точне походження етноніму сумнівне, але, як відомо, походить від давньонорвезького "Svithjoth": "Svi" - невідоме значення, "thjoth" - німецькою - "люди". Швейцарія - від кантону Schwyz, який, можливо, отримав назвву від німецького "Schweitz", що означає "болото". Японія - з китайської "ribenguo", або "Країна, де сходить сонце", що означає розташування Японії на схід від Китаю. Японські вчені запозичили слово, спростивши його з "Nippon-gu" до "Nihon-gu", а тепер просто Nihon або Nippon - "Народження сонця".

Номер слайду 21

Країни, названі на честь людей. Бермуди - Хуан Бермудес. Болівія - Симон Болівар. Колумбія - Христофор Колумб. Сальвадор - Іісус Христос, "Спаситель"Ізраїль - Якоб. Кірибаті - Томас Гильберт. Ліхтенштейн - Джон Адам Ліхтенштейн. Маршаллові острови - Джон Маршалл. Маврікій - Моріс Нассау. Філіппіни - Філіп II, король ІспаніїРумунія - Ромулус. Сент-Кітс і Невіс - Святий Христофер. Сент-Люсія - Люсі Сіракузька (?)Сент-Вінсент і Гренадини - Святий Вінсент. Сан-Марино - Марінус (далматський)Сан-Томе і Принсіпі - Томас. Саудівська Аравія - Мухамед бін Сауд. Сейшели - Джон Морео де Сейшелес. Соломонови острови - Соломон. Сполучені Штати Америки - Амеріго Веспуччі

pptx
Додано
28 травня 2020
Переглядів
1473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку