Види графічних об’єктів у текстовому документі та їх властивості. Вставлення, редагування та форматування фігур у текстовому документі

Про матеріал
Завдання уроку: розвиток мислення та вміння навчатися; надання можливості для творчого розвитку та самореалізації учня/учениці, зокрема із застосуванням цифрових інструментів; формувати вміння вчитися протягом життя, використовуючи різні джерела інформації, вчити методів та прийомів навчання.
Перегляд файлу

 

 Види графічних об’єктів у текстовому документі та їх властивості. Вставлення, редагування та форматування фігур у текстовому документі

Завдання уроку: розвиток мислення та вміння навчатися; надання можливості для творчого розвитку та самореалізації учня/учениці, зокрема із застосуванням цифрових інструментів; формувати вміння вчитися протягом життя, використовуючи різні джерела інформації, вчити методів та прийомів навчання.

Розвиток компетентностей: висловлення власної думки в усній і письмовій формі та за допомогою цифрових пристроїв й відповідної термінології; генерування й реалізація ідей з використанням цифрових технологій; формування прагнення самостійно опановувати нові інформаційні технології й цифрові інструменти при формуванні власного цифрового середовища.

Розвиток наскрізних вмінь та навичок: критичне та системне мислення, використовуючи різноманітні ресурси та способи оцінювання якості доказів, надійності джерел і достовірності відомостей, отриманих з електронних ресурсів; оцінювати ризики під час використання цифрових пристроїв.

Формування інформаційно-комунікаційних компетентностей: усвідомлення наслідків використання інформаційних і комунікаційних технологій для себе, суспільства, навколишнього природного середовища, дотримання етичних, культурних і правових норм інформаційної взаємодії.

Очікувані результати: учні пам'ятають правила поведінки у комп'ютерному класі; знають, які бувають види графічних об’єктів у текстовому документі та їх властивості; способи вставлення, редагування та форматування фігур у текстовому документі; вміють створювати, редагувати та форматувати фігури у текстовому документі.

Обладнання та наочність: комп’ютери, підручники, презентація, проєктор.

Хід уроку

І. Організаційний та мотиваційний етап

  • Привітання з класом

Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні на уроці ми з вами:

  • поговоримо про види графічних об’єктів у текстовому документі та їх властивості;
  • розглянемо способи вставлення, редагування та форматування фігур у текстовому документі;
  • навчимося створювати, редагувати та форматувати фігури у текстовому документі.

 

IІ. Актуалізація вивченого матеріалу

Демонстрація навчальних актуалізаційних слайдів.

ІІІ. Актуалізація набутих знань й формування вмінь та навичок

  • Робота за комп’ютером.

Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил без­пеки та санітарно-гігієнічних норм.

Діти виконують завдання з допомогою вчителя та асистента вчителя.

 

Завдання 1. Створіть у текстовому документі графічне зображення з геометричних фігур за зразком (див. мал. 1) і налаштуйте його властивості.

  1. Створіть новий документ і вставте в нього фігури, з яких складається зображення на мал. 1. Для цього для кожної з них:
  1. Виконайте Вставлення / Ілюстрації / Фігури.
  2. Виберіть потрібну фігуру і намалюйте її на сторінці документа.
  1. Відформатуйте створені фігури за наведеним зразком, установивши відповідні кольори та межі. Для цього виберіть фігури по черзі та встановіть відповідні значення властивостей, скориставшись елементами керування Заливка фігури та Контур фігури вкладки Формат фігури групи Стилі фігур.
  2. Накладіть фігури одна на одну, щоб отримати зображення відповідно до зразка мал. 1. Для цього по черзі обирайте фігуру і переміщуйте її, накладаючи на іншу.
  3. Розмістіть фігури в потрібній послідовності накладання за зразком. Для цього по черзі обирайте фігуру та змінюйте її послідовність накладання, скориставшись елементами керування Перемістити вперед і Перемістити назад вкладки Формат фігури групи Упорядкувати.
  4. Згрупуйте фігури в одне графічне зображення. Для цього:
  1. Виділіть усі створені фігури, вибравши їх по черзі за натиснутої клавіші Ctrl.
  2. Виконайте Формат фігури / Упорядкувати / Групувати об’єкти.
  1. Збережіть документ у вашій папці у файлі з іменем Завдання 2.docx.

 

Завдання 2. Створіть у текстовому документі зображення з фігур за наведеним зразком (мал. 2). Збережіть документ у вашій папці у файлі з іменем .

 

 

 

 

 

 

ІV. Рефлексія й підсумок навчальної діяльності

 

 

docx
Додано
26 січня
Переглядів
86
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку