Види презентацій до уроку, основні правила дизайну при складанні презентації.

Про матеріал

Види презентацій до уроку

Основні правила дизайну при складанні презентації.
Методика створення презентацій та їх використання на уроках різних типів і видів.

Типологія уроків літератури з мультимедійною підтримкою


Перегляд файлу

ВИДИ ПРЕЗЕНТАЦЫЙ НА УРОКИ

 

Ми живемо в світі медіа - розширюються системи масових комунікацій, "інформаційного" вибуху. Відповідно, мета освіти - формування "особистості, здатної читати, аналізувати, оцінювати медіатекст, займатися медіатворчістю, засвоювати нові знання за допомогою медіа". Тому використання інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) в навчальному процесі є актуальною проблемою сучасної освіти. Сучасний Інтернет пропонує багато ресурсів, для використання в освітніх цілях: це уроки в режимі online, ресурси для вчителів, ресурси для учнів, проекти online, Webquests.

Немає потреби переконувати в тому, що така інформаційна база має бути використана професійно і раціонально. Це вимагає, насамперед  усвідомлення самими вчителями, значущості,  такого потенціалу і  активне використання Інтернет-ресурсів  педагогічної діяльності для досягнення яскравіших, значиміших результатів в навчанні учнів.

Пропоную деякі кроки, які  допоможуть вчителям використовувати інформаційне поле Інтернету в своїй роботі.

1. Використовувати можливість оновлення традиційних планів уроків матеріалами з Інтернету.

2. Персональні і колективні поурочні плани. Інтегровані уроки, авторські розробки, інноваційні ідеї лише виграють в наповненні і наберуть силу і швидкість для досягнення кінцевої ідеї, поповнюючи свій вміст освітніми ресурсами Інтернет.

3. Вивчення досвіду і адаптація наявних в Мережі планів Інтернет-уроків, методичних посібників і розробок інших вчителів для власного використання.

Щоб вирішити ці завдання необхідне  формування переліку ресурсів за сферою професійних інтересів, які покликані стати точкою відліку в освоєнні Інтернет-ресурсів. Причому даний перелік повинен складатися безпосередньо як самим учнем, так і надаватися вчителем як перелік найбільш бажаних місць перебування. До таких ресурсів слід віднести, пошукові машини,   а також пошукові каталоги, в яких інформація представлена у вигляді посилань на сайти, організованих за принципом ієрархічності і предметно-орієнтірованих областей.

Окрім цього кожному вчителеві необхідно скласти власний перелік ресурсів, який відноситься безпосередньо до його професійної сфери, як інформаційний, так і освітній.

Проте наявність Інтернет-підключення у школі не гарантує його ефективне використання в учбовому процесі. Як правило, зараз у школах реально працює в Інтернеті досить обмежене число учнів, які добре володіють новими технологіями. Отже, щоб досягти ефективного поєднання власних педагогічних знахідок і освітніх Інтернет-ресурсів необхідна велика і цілеспрямована підготовка.  А найголовніше, на мій погляд, бажання вчителів удосконалювати  свою педагогічну діяльність.  І щоб знайти  і оцінити якість інформації, що надається, в Мережі  необхідне освоєння комп'ютерної письменності на рівні не просто користувача, а активного користувача. Абсолютно очевидно, що розвиток Інтернету у школах ґрунтується на ініціативах знизу - витікаючих від вчителів. Вчитель - це головна фігура шкільного прогресу. Талант і рівень кваліфікації вчителя - запорука успіху в просуванні нових технологій. Саме вчителі повинні стати основною творчою силою впровадження Інтернету в сферу освіти і, в цілому, в життя суспільства.

Визначимо користь використання ресурсів Інтернет в освітній установі:

• Доступ до всіх ресурсів (як до інструменту для створення уроків).

• Доступ до дослідження ресурсів (для досягнення освітніх цілей).

• Регулярний характер сприяння навчанню.

• Вдосконалення спілкування і інтелектуального обміну.

• Забезпечення існуючим світовим досвідом і навиками.

• Інтернет — як захоплююче, цікаве навчання (ігровий елемент).

Новий час вимагає нових підходів в освіті, нових технологій, у тому числі і комп'ютерних, або, як прийнято зараз називати, інформаційно-комунікаційних.
Інформаційно-комунікаційні технології не тільки полегшують доступ до інформації, відкривають можливості варіативності навчальної діяльності, її індивідуалізації та диференціації, але й дозволяють по-новому організувати взаємодію всіх суб'єктів навчання, побудувати освітню систему, в якій учень був би активним і рівноправним учасником освітньої діяльності. Впровадження нових інформаційних технологій у навчальний процес дозволяє активізувати процес навчання, реалізувати ідеї розвиваючого навчання, підвищити темп уроку, збільшити обсяг самостійної роботи учнів.
За даними анкетування учнів, 80 відсотків учнів мають вдома комп'ютери (в 10 класі комп'ютери є у 78% учнів); у всіх учнів є доступ до Інтернету. Як показує статистика (опитування проводилося серед учнів 6, 8, 10 класів), більшість учнів застосовують ПК тільки для ігор, в кращому випадку для роздруківки повідомлень до уроків. Основні знання та вміння у сфері ІКТ учні отримують на уроках інформатики. В даний час формування інформаційної культури дитини необхідно виносити за рамки спеціалізованого предмета, мотивувати його до саморозвитку в сфері ІКТ. Таким чином, необхідно створити умови, що стимулюють застосування ІКТ при навчанні українській мові і літературі, а також у позаурочній діяльності.
         Безумовно, комп'ютер не замінить вчителя чи підручник, тому він розрахований на використання в комплексі з іншими наявними в розпорядженні вчителя методично ¬ ми засобами. Природно, що використання сучасної техніки на кожному уроці нереально, та це й не потрібно. Але вміле використання ІКТ на уроках не тільки підвищує їх ефективність, але, в першу чергу, сприяє підвищенню пізнавальних потреб учнів. Кожен учитель в змозі розпланувати свої уроки та ¬ ким чином, щоб використання комп'ютерної підтримки було найбільш продуктивним, доречним і цікавим для учнів.
Сьогодні на уроках мови і літератури все частіше використовуються сучасні технології: до них можна віднести і показ презентацій, і програвання музичних композицій, і перегляд фільмів онлайн, і робота з Інтернет, і навчальні програми, і тренажери.
                Найпоширенішою формою можна назвати роботу з комп'ютерними презентаціями, виконаними в програмі PowerPoint. Вона найбільш універсальна, проста в роботі і поширена в Україні і в світі.
Цілі, поставлені педагогом, використовує презентації, можуть бути різними. Основна функція презентації - служити наочним матеріалом. За допомогою проектора на широкий екран виводяться кольорові портрети письменників, ілюстрації до творів, фотографії і багато інших зображень, оживляючі хід уроку, будять в учнів інтерес до літературних творів, що дозволяють образно уявити життя і особистість письменника, інтерес до навчального матеріалу. Інша  функція презентації - інформативна. Цілі уроку, завдання, питання, великі за обсягом тексти можна вивести на екран, щоб надати учням можливість самостійно працювати з ними.
                                                      Як можна використовувати презентацію?
Поняття презентації має кілька визначень.
Презентація - це:
• допоміжний інструмент для більш ефективного сприйняття усної інформації;
• наочне супровід доповіді, виступи;
• засіб впливу на візуальний канал сприйняття при поясненні нового матеріалу уроку.
                 Яке б визначення не давали цьому сучасному явищу комунікації, необхідно пам'ятати: що презентація на уроці повинна виконувати дві основні функції: інформаційну та навчальну. Як і при використанні будь-якого засобу навчання, її застосування повинно будуватися на принципах здоровязберігаючих, а саме: підвищувати рівень якості знань і при цьому не викликати роздратування і втому.
                 Найбільш поширена форма використання пре ¬ презентацію - вивести її з допомогою проектора на екран. Це дозволяє працювати відразу з усім класом. При цьому презентація може служити як основною формою проведення уроку (коли вона несе значну частину інформаційного навантаження), так і додатковою (в даному випадку вона грає роль наочно допоміжного або опорного конспекту). Допустима і індивідуальна робота учнів з презентацією, представленої на окремих комп'ютерах. Учні можуть самостійно вибирати швидкість прокрутки слайдів, іноді повертаючись на ¬ зад, іноді зупиняючись на обраної сторінці, щоб за ¬ конспектувати потрібну інформацію або більш детально ознайомитися із зображенням. Презентації можуть бути однією з форм звітності по завершенні роботи над проектом, дослідженням, мікродослідження. Крім того, презентація може використовуватися в якості домашнього завдання. Вважаю, що на сучасному етапі освіти важливо не тільки самої складати презентації до уроків, а й навчити хлопців складати мультимедійні ресурси до уроків російської мови і літератури та використовувати отримані знання поза уроків. Спільно зі своїми учнями працюю над створенням своєї медіатеки (в фондах медіатеки налічується близько 130 медіаресурсів, близько 75 створено мною і моїми учнями). Використання презентацій подібного типу оживляє навчальний процес, всебічно розвиває мислення учнів (наочно-дієве, наочно-образне, евристичне, творче), дозволяє реалізувати індивідуальне сприйняття отриманої інформації,
                                           Основні правила дизайну при складанні презентації.
               Основне призначення презентації - донести інформацію до учнів, тому надмірності в оформленні роботи неприпустимі, тому що вони ускладнюють сприйняття інформації ¬ ції. Чим простіше презентація - тим вона краща.
Презентація - це набір слайдів і спецефектів, супроводжуючих їх показ на екрані.
      Для кожної презентації, створюваної в режимі Power Point, виконується єдина загальна послідовність дій:
1. вибір теми;
2. розробка плану (структури презентації);
3. вибір стилю;
4. формування слайдів;
5. настройка і зміна переходів, анімаційних ефектів і посилань, настройка показу слайдів;
6. редагування;
7. підготовка роздаткових матеріалів;
8. демонстрація презентації.
                               Методика створення презентацій та їх використання на уроках різних типів і видів
Уроки вивчення художніх творів
Для розробки будь-якого уроку, в тому числі і з використанням ¬ ристанням ІКТ, в першу чергу необхідно визначити тему і сформулювати цілі і завдання.Для уроків вивчення художні ¬ ного твору тема може бути сформульована за назвою твору. Тема, мета уроку будуть становити зміст 1-го і 2-го слайдів.
Виходячи з теми і навчальних завдань, визначається утримуючи ¬ ня матеріалу, що вивчається на уроці, і форми організації діяльності учнів. Для даного типу уроків зміст матеріалу найчастіше включає в себе текст твору, що вивчається, іноді кілька текстів
Форми і види організації діяльності учнів на уроках даного типу можуть включати як читання твору, його прослуховування, тобто використання репродуктивного методу, так і аналіз тексту у формі бесіди, постановки та вирішення проблемних питань, тобто застосування частково-пошукового методу .
                     Що ж повинно бути змістом слайдів на уроках-презентаціях даного типу?
       На уроках художнього сприйняття твору, де показ слайдів може обмежитися по часу кількома хвилинами (3-7) на початку уроку або в кінці, це може бути зображення портрета письменника, формулювання теми уроку і навчального завдання, епіграф до уроку, ілюстрації учнів чи художників, зображення побуту епохи, описаної у творі. Добре, якщо показ слайдів буде супроводжуватиметься музикою, підібраною учителем відповідно до особливостей досліджуваного твору. Мета подібної презентації полягає у впливі на різні сфери сприйняття: емоції, мислення, уяву, створення позитивного настрою на роботу.
Презентації, які супроводжують уроки поглибленого вивчення  твору, можуть містити, крім титульних, слайди з питаннями різного характеру, стимулюючими аналітичну діяльність учнів (порівняльний аналіз, спостереження, узагальнення) та розвиток уяви, слайди із завданнями для учнів, слайди інформативного характеру, слайди з ілюстраціями до твору, з літературними термінами та ін. Мета подібної презентації - не тільки впливати на три канали сприйняття, але і збільшити обсяг досліджуваного матеріалу за рахунок економії часу вчителя та учнів, активізувати самостійну діяльність школярів, розширити можливість застосування диференційованого підходу в навчанні, здійснити міжпредметні зв'язки, а в цілому - сприяти реалізації цілей , поставлених учителем, домогтися найбільшої ефективності уроку.
Для уроків, узагальнюючих вивчення твору, презентацію також можуть містити як ілюстративний мате ¬ ріал, матеріал інформативний, так і матеріал для спостереження, зіставлення, узагальнення (питання проблемного характер, тексти для порівняння, таблиці, схеми, кросворди,тести). Чи виправдане використання в даних презентаціях гіперпосилань, що сприяють більш повному узагальнення вивченого матеріалу, його системному повторення.
Мета презентацій даного виду уроків - сприяти цілісному сприйняттю твору, стилю автора, систематизації знань, розвитку логічного мислення.
На етапі первинного повторення і актуалізації знань основна роль презентації - відпрацювання ключових понять. Тут ефективні тестові завдання, питання. Якщо використовуються питання з відкритою відповіддю, то на одному слайді не повинно бути більше одного питання з можливими відповідями. При цьому відповіді можуть бути не тільки у вигляді слів: але і у вигляді малюнка, графічних зображень. Цей прийом посилює асоціації, активізує пам'ять.
Відповідно до цілей узагальнюючого уроку, презенту ¬ ції можуть бути супроводом і уроку-диспуту, і уроку-семінару, і лекції вчителя.
Для того щоб удосконалювати практичні вміння та навички, ефективніше організувати самостійну роботу і індивідуалізувати процес навчання, тому використовую презентацію в якості домашньої самостійної чи дослідницької роботи.
Типологія уроків літератури з мультимедійною підтримкою

Специфіка підготовки уроку - презентації безумовно визначається типом уроку. У нашій практиці використовуються:

Уроки-лекції

Інформаційно-комунікаційні технології на цьому типі уроку роблять лекцію більш ефективної і активізують роботу класу. Презентація дозволяє упорядкувати наочний матеріал, залучити суміжні літературі види мистецтва. На великому екрані можна ілюстрацію показати фрагментами, виділивши головне, збільшивши окремі частини, ввести анімацію, колір. Ілюстрацію можна супроводити текстом, показати її на тлі музики. Дитина не тільки бачить і сприймає, вона переживає емоції. Л.С. Виготський, основоположник розвивального навчання, писав: "Саме емоційні реакції повинні скласти основу виховного процесу. Перед тим, як повідомити те чи інше знання, вчитель повинен викликати відповідну емоцію учня і подбати про те, щоб ця емоція пов'язувалася з новим знанням. Тільки те знання може прищепився , яке пройшло через почуття учня "

У середній ланці презентація дозволяє навчити створювати опорні схеми і конспекти в більш комфортному комунікативному режимі (тези оформляються на слайдах, є зразок створення опорних положень лекції для учнів). Проблемний характер лекції може здаватися не самим учителем (проблемне питання), а самостійно усвідомлюється учнями в ході роботи з різними матеріалами: портрет, карикатура, полярні критичні оцінки і т.д. Форма презентації дозволяє естетично розташувати матеріал і супроводжувати слово вчителя медіаметафорамі на всьому просторі уроку.

Презентація до уроку-лекції може створюватися самим учителем або на основі невеликих учнівських презентацій, що ілюструють їхні доповіді і повідомлення.

Під час такого уроку учні обов'язково ведуть записи у своїх робочих зошитах. Тобто ІКТ не скасовують традиційну методику підготовки і проведення такого типу уроку, але в певному сенсі полегшують і актуалізують (роблять практично значущими для учнів) технологію його створення.

Урок аналізу тексту

Однак не тільки лекції можна проводити з мультимедійною підтримкою, а й уроки аналізу тексту. На такому уроці презентація дозволяє реалізувати інтегративний підхід до навчання. Інтерпретуючи художній текст, учень може і повинен бачити різноманітність трактувань образів і тем. Залучення фрагментів вистав, кінофільмів, опер, різних ілюстрацій, доповнених витягами з літературознавчих робіт, дозволяє створити проблемну ситуацію, вирішити яку допомагає спільна робота на уроці. Проблемно-дослідне навчання стає провідним на таких уроках. На слайдах розміщується не тільки додатковий матеріал, але й формулюються завдання, фіксуються проміжні та підсумкові висновки.

На відміну від уроків-лекцій презентація не просто супроводжує слово вчителя, а є до певної міри інтерпретацією літературного тексту. Візуальні образи презентації по суті розраховані на розвиток співтворчості читача. Зіставляючи відео-або аудіо-ілюстрації, учень вже аналізує текст (прийом прихованого аналізу тексту).

Вибір з низки запропонованих ілюстрацій, найбільш адекватно відображає авторську точку зору, - це, на мій погляд, ще один прийом, спрямований на розвиток відтворення уяви (як в середньому, так і в старшому ланці). У презентації можуть бути використані дитячі ілюстрації і традиційні способи роботи з ними ( зіставлення з текстом, опис по ілюстрації, захист ілюстрацій).

Оформлення презентації до уроку аналізу тексту має бути більш ретельним. Фон може бути витриманий в кольоровій гамі тексту, показуючи наочно функціональність цвітопису. Музичний супровід також повинен працювати на глибину осягнення тексту. Композиція презентації може відображати своєрідність композиції твору (антитеза, рамкова композиція, асоціація).

Необхідно пам'ятати, що на уроці аналізу тексту головною завжди залишається робота з текстом, а ІКТ лише урізноманітнюють методи, прийоми і форми роботи, які розвивають різні сторони особистості учня, допомагають досягти цілісності розгляду твори в єдності змісту і форми, побачити змістовність, смислове значення кожного елемента форми.

Узагальнюючі уроки

За допомогою презентації можна підготувати й узагальнюючі уроки. Завдання такого типу уроку - зібрати всі спостереження, зроблені в процесі аналізу, в єдину систему цілісного сприйняття твору, але вже на рівні більш глибокого розуміння; вийти за межі вже порушених проблем, емоційно охопити весь твір. Вирішити ці завдання і дозволяють ІКТ, створивши якусь візуальну метафору твору, з'єднавши емоційно-художній і логічний види творчої діяльності учнів на уроці. Схеми, таблиці, тезове розташування матеріалу дозволяють заощадити час і, найголовніше, глибше зрозуміти твір. Крім того, висновки та схеми можуть з'являтися поступово, після обговорення або опитування учнів. Учитель завдяки презентації може весь час контролювати роботу класу. У перерахованих типах уроків презентації створені вчителем, проте, як говорилося вище, учень теж може брати участь у створенні презентації. Сам учень може бути автором уроку-презентації, який стає його підсумкової роботою по темі або курсом, творчим звітом про результати дослідницької роботи.

Таким чином, в учнів формуються ключові компетентності, що пред'являються Державним стандартом освіти:

уміння узагальнювати, аналізувати, систематизувати інформацію за потрібною темою;

вміння працювати в групі;

вміння знаходити інформацію в різних джерелах;

комунікативна компетентність;

усвідомлення корисності отриманих знань та вмінь.

Мультимедійна презентація може виступати як підготовлена вчителем розробка із заданою навчальною метою і завданнями, орієнтована на цілком конкретні результати навчання, де демонстраційний матеріал носить лише ілюстративний характер або учень є активний учасник процесу, виконує інтерактивні завдання, втручається в процеси, активно взаємодіє з комп`ютером. Така організація навчальної діяльності можлива лише в умовах "1 учень - 1 комп`ютер". Вона надає можливість обирати серед достатнього набору інформаційних ресурсів, дидактичних інструментаріїв та здійснювати принципи особистісно-орієнтованого навчання. На такому уроці істотно змінюється роль вчителя, який в даному випадку є, перш за все, організатором, координатором пізнавальної діяльності учнів.

Конспект уроку. Обов'язкова наявність основних візуальних складових традиційного уроку: тема, мета, план, ключові поняття, закріплення, домашнє завдання і т.д. Ілюстративний ряд грає, в даному випадку, явно допоміжну і незначну роль. Досить часто подібні уроки в змістовній (а іноді, і в ілюстративній частині) орієнтовані на базовий підручник. Дана форма презентації, як правило, частіше називають традиційними мультимедійним супроводом уроку.

Слайд-шоу. Повна відсутність тексту і акцент на яскраві, великі зображення або колажі (Може демонструватися на початку, в кінці, або всередині уроку, ставлячи за мету створення певного емоційного настрою. Як правило, супроводжується музичними фрагментами). Демонстрація слайд-шоу впродовж всього уроку представляється малоефективною.

Тільки текст». Варіант, протилежний по своїй суті тому, що пропонувалося в попередньому пункті. Дидактичний ефект досягається за рахунок зміни типів шрифтів, що використовують, розміру шрифту і колірної гами. Також активно використовуються різні варіанти підкреслень.

Анімовані схеми. У цьому варіанті презентації особливий акцент зроблено на різних графіках і схемах. Образотворчий ряд – мінімальний. Основна сфера застосування – заняття повторювально-узагальнюючого характеру.

«Опорні сигнали». Фактично даний підхід ІКТ – є розвитком ідей В.Шаталова. Природно, що в даному випадку передбачається робота в офісних програмах і, можливо в графічних редакторах (малювання).

Заповнюємо таблицю. Варіант презентації рекомендований при проведенні уроків закріплення, систематизації навчального матеріалу. Це можуть бути тематичні, синхронні, хронологічні та інші види таблиць. Використовуючи як фоновий малюнок зображення, характерне для теми, що вивчається, вчитель послідовно виводить на слайд незаповнену таблицю або частково заповнену таблицю (поетапно), а учні завершують роботу. «Заповнення» таблиці відбувається після відповідного обговорення в класі або навпаки.

Аналіз картини. Презентація, змістом якої є одна картина, плакат, зображення (наприклад, обговорення картини відомого художника). На уроці вчитель виділяє та обговорює з учнями фрагменти цього зображення, акцентуючи увагу на деталі, організовує роботу навколо змісту і характеристики цього зображення, історії створення.

Тренажер. Закріплення умінь, навичок учнів через виконання, і можливістю виправлення помилкових кроків.

Тестування. Варіант, який також може бути рекомендований при проведенні повторювально-узагальнюючого уроку. За допомогою відповідних гіперпосилань, відповідь учнів супроводжується певною реакцією програми.

Робочий зошит. «Екранний варіант» робочого зошита на друкованій основі. «Заповнення» зошита відбувається після відповідного обговорення в класі або самостійно вдома. Передбачається середовище для активного моделювання різних об'єктів і ситуацій, творчість учня.

Численні спостереження при відвідинах уроків та інших заходів, бесіди з учнями та вчителями про ефективність та результативності використання презентацій дозволили зробити деякі висновки. Якщо ми хочемо, щоб слайд-супровід максимально ефективно сприяло освітнього процесу, потрібно дотримуватися деяких правил, що відповідають особливостям сприйняття будь-якої інформації. 

 Вимоги до оформлення мультимедійних презентацій
Оформлення слайдів
Шаблон Презентація як і будь-яке усне виступ, повинна починатися з розробки плану та структури. Необхідно розбити текст на розділи (блоки), виділити вступ і висновок. Продумати текст для першого і останнього слайда.
Для візуального сприйняття різних розділів (відблисків) презентації добре використовувати різні шаблони слайдів і певну колірну гамму. Наприклад, якщо інформація розбита на 3 частини, то треба використовувати 3 шаблону. Таким чином, слайди одного шаблону будуть підказувати, що мова йде про відповідному розділі. Для першого і останнього слайдів доцільно скористатися однаковими шаблонами. В результаті виникне відчуття закінченості слайд-фільму, як в книзі, де перша і остання сторінки мають однакове і завжди запам'ятовується оформлення.
Шаблон - це презентація, формат якої і схема кольорів можуть використовуватися для підготовки інших презентацій.
Стиль Кожен слайд презентації має відповідати єдиному стилю, в якому виконана вся робота.
Уникайте стилів, які будуть відволікати від самої презентації.
Допоміжна інформація (керуючі кнопки) не повинні переважати над основною інформацією (текст, малюнок).
Фон Для фону вибирайте більш холодні тони (синій або зелений).
Допустимо ви ¬ користування окремого фону для заголовних слайдів.
Фон не повинен бути яскравим, впадає в очі, він не повинен со ¬ тримати виділяються елементів: вся увага глядача має бути прикута до тексту або зображенню!
Тому ідеальний фон - рівний, без візерунків, пофарбований в блідий, ненасичений колір.
Використання кольору На одному слайді рекомендується використовувати не більше трьох кольорів: один для фону, один для заголовків, один для тексту.
Для фону і тексту слайда вибирайте контрастні кольори.
Добре виглядає світло-сіра, світло-синя, світло-зелена гамма, можна використовувати білий або бежевий кольори.
Слід уникати тривожного червоного кольору і кислотних, яскравих фарб. Слайди, на яких кольору використовуються некоректно; стомлюють очі.
Контраст Фон не повинен зливатися з текстом або зображенням. Існують два варіанти: світлий фон і темний текст, темний фон і світлий текст. Перший варіант краще, так як поєднання темного фону і світлого тексту напружує зір і пред'являє особливі вимоги до використаного шрифту (він повинен бути «жирним», максимально простим, без зайвих деталей). На світлому тлі непогано будуть дивилися ¬ реться тексти, виконані в чорному, темно-синьому, темно-сірому, темно-зеленому кольорі.
Анімаційні ефекти Використовуйте можливості комп'ютерної анімації для подання інформації на слайді, але не варто зловживати, анімаційні ефекти не повинні відволікати увагу від змісту на слайді.
Представлення інформації
Зміст інформації Використовуйте короткі слова і пропозиції.
Мінімізуйте кількість прийменників, прислівників, прикметників.
Заголовки повинні привертати увагу аудиторії.
Не слід перевантажувати поле слайда довгими пропозиціями, визначеннями-перерахуваннями, їх легше прочитати в підручнику або на дошці.
Якщо слайд має більше 8 рядків, то необхідно виключити анімацію, т. к. очі людини навіть всупереч його волі все одно будуть стежити за рухом, а не займатися читанням і переробкою інформації.
Не слід озвучувати весь текст слайда самостійно, тому що це переводить слухачів в пасивних спостерігачів.
Слайди з великою кількістю знаків потребують послідовності дій. Спочатку читаються учнями, потім коментуються учителем, а потім записуються в зошит.
Розташування інформації на сторінці Переважно горизонтальне розташування інформації.
Найбільш важлива інформація повинна розташовуватися в центрі екрану.
Якщо на слайді картинка, напис повинен розташовуватися під нею.
Шрифти Для заголовків - не менше 24.
Для інформації - не менше 18.
Шрифти без зарубок легше читати з великої відстані.
Не можна змішувати різні типи шрифтів в одній презентації
Для виділення інформації слід використовувати жирний шрифт, курсив або підкреслення.
У всій презентації текст повинен бути набраний одним шрифтом. Підійде будь-який простий шрифт на зразок Arial або Old Bookman Style. Вкрай небажано використовувати «красивий» шрифт Comic Sans.
Для збереження єдиного стилю рекомендується використовувати не більше двох розмірів шрифту.
Способи виділення інформації  Рамки, межі, заливки.
Різні кольори шрифтів, штрихування, заливку.
Малюнки, діаграми, схеми для ілюстрації найбільш важливих фактів.
Великий розмір буде необхідний для позначення заголовків слайдів. Дрібний - для загальної інформації. Примітки, до інформація і цитати можуть бути виділені курсивом або набрані більш дрібним кеглем. Важливі відомості (імена, дати, назви творів) можна виділити жирним шрифтом. Як засіб розмежування типів інформації можна використовувати колір. Але вибрані кольори повинні ставитися до однієї гамі, наприклад: темно-сірий і чорний, темно-зелений і зелений і т. д.
Обсяг інформації Не варто заповнювати один слайд дуже великим об'ємом інформації: люди можуть запам'ятати не більше трьох фактів, висновків, визначень.
Найбільша ефективність досягається тоді, коли ключові пункти відображаються по одному на кожному окремому слайді.
Види слайдів Для забезпечення різноманітності слід використовувати різні види слайдів:
з текстом;
з таблицями;
з діаграмами;
з зображеннями.
Зображення Для зображення обов'язково потрібно використовувати кар ¬ Тінку з хорошим дозволом. Неприпустимо «розтягувати» зображення поганої якості на весь екран - краще взагалі обійтися без нього.
         Використання мультимедійних засобів при навчанні передбачає декілька основних напрямків реалізації педагогічної діяльності, які можна поділити на дві групи відповідно до ролі учнів при проектуванні та створенні комп’ютерних засобів навчання. До першої групи слід віднести ті освітні продукти, які розробляються вчителями для подання змісту навчального матеріалу, при роботі з ними учням надається лише пасивна роль отримувача інформаційних даних. До другої групи належать інтерактивні освітні засоби, оскільки вони передбачають активну роль учня, який при їх використанні самостійно обирає розділи для навчання в рамках навчальної теми, визначаючи послідовність їх вивчення.

Найефективнішими з огляду на розвиток навичок мислення, пізнавальної діяльності учнів та навичок до самостійної дослідницької діяльності є засоби, які проектуються та розробляються самими учнями при вивченні навчального матеріалу. Викладачі відзначають високий рівень мотивації учнів до навчання у випадках, коли учням надається можливість за допомогою інформаційних технологій представляти результати цікавого для них навчального проекту, що виконувався під керівництвом вчителя.

Викладачі, що навчаються ефективному використанню інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) у навчальному процесі, можуть знайомитися з прикладами мультимедіа-проектів та мультимедіа-уроків на Інтернет-сайтах, де зібрані колекції робіт учнів та методичні розробки вчителів, зокрема:

· підготовка комп’ютерних презентацій за допомогою мультимедіа;

· зйомка і комп’ютерний монтаж відеофільму;

· створення Інтернет-сайту;

· розробка навчального проекту.
Презентація – слово, яке в українській мові має два значення:

1. дія, акція (загальновживане значення): показ нового товару, пред’явлення широкому загалу нової інформації (представлення нової книжки, колекції мод, кінофільму) як рекламна, популяризуюча акція;

2. документ, створений за допомогою комп’ютерної програми PowerPoint. Синонімами терміну «презентація» в цьому розумінні є поняття «комп’ютерна презентація» та «мультимедійна презентація».

Поняття мультимедіа об’єднує різноманітні інформаційні об’єкти – такі як текст, графіка, відео, анімація та звук [4], які можуть використовуватися як учнями так і вчителями при проектуванні власних розробок. При цьому ними застосовуються інструментальні засоби розробки навчальних мультимедіа-матеріалів для формування гіперпосилань між фрагментами змістовних частин, забезпечення інтерактивності та створення багатошарових модульних структур, які включають цифрові фотографії, скановані зображення, фрагменти фільмів і текстів.

Презентація, як комп’ютерний документ, являє собою послідовність змінюючих один одного слайдів - тобто електронних сторінок.

Демонстрація такого документу може відбуватися на екрані монітору комп’ютера чи на великому екрані за допомогою спеціальних пристроїв – мультимедійного проектора, плазменого екрана, мультимедійного плато, телевізора, тощо. Глядачі бачать чергування зображень, на кожному з яких можуть бути текст, фотографії, малюнки, діаграми, графіки, відео-фрагменти, і все це може супроводжуватися звуковим оформленням - музикою чи голосовим коментарем диктора. Частіше демонстрація презентації супроводжує доповідь окремої людини.

При демонстрації об’єкти можуть відразу відображатися на слайдах, а можуть з’являтися на них поступово, в певний час, визначений доповідачем для підсилення наочності доповіді та акцентування на особливо важливі моменти її змісту. За потреб доповідач може порушити визначену заздалегідь послідовність демонстрації слайдів і перейти до будь-якого з них в довільному порядку.

Проведення презентації, як акції, може супроводжуватися показом документу-презентації для більшої наочності та демонстрації об’єктів і подій, які не можуть бути в певний час безпосередньо представлені аудиторії.

Вимова заслуговує на окрему увагу. Нечітка вимова заважає сприйняттю інформації. Для тренування вимови дуже корисними є скоромовки. Слід також уникати голосового виділення слів, що починаються з голосних. Це посилює тиск на голосові зв’язки і, як наслідок, робить голос різким та надривним. Для м’якої та плавної вимови рекомендується виділяти слова, які починаються з приголосних.

Програма PowerPoint, що входить до пакету Microsoft Office, дозволяє створювати презентації з ефектами анімації окремих об’єктів (тексту, фотографій, малюнків), з звуковим супроводом, демонстрацією відеофрагментів та використанням гіперпосилань для зміни визначеної послідовності демонстрації слайдів. Програма включає можливості малювання простих об’єктів і внесення зміни до малюнків і фотографій, відображення графіків і діаграм, на базі розробленої презентації забезпечується можливість її друкування в різних формах. Передбачена можливість збереження презентації у різних форматах дозволяє використовувати її не лише на комп’ютерах, на яких встановлене програмне забезпечення Microsoft Office, а й переглядати за допомогою будь-якого браузера.

В літературі не існує загальновизнаної класифікації презентацій за типом змісту та оформленням. Наприклад, Ястребов Л.Й. пропонує класифікувати презентації за ступенем їх «оживлення» різними ефектами. Він виділяє такі групи презентацій:

1. Офіційна презентація – різного роду звіти, доповіді тощо перед серйозною аудиторією, в якій необхідним є строгий дизайн, витриманість, єдиний шаблон оформлення для всіх слайдів, вимагається чітке структурування та розміщення на слайдах всіх тез доповіді.

2. Офіційно-емоційна презентація. Така презентація використовується для двох цілей: передати слухачам деяку офіційну інформацію та надихати їх, переконати в чомусь. Наприклад, таку презентацію можна зробити на батьківські збори.

3. «Плакати». В цьому випадку презентація складається тільки з ілюстративного матеріалу. На слайдах – тільки ілюстрації з мінімумом підписів, комп’ютер використовується як звичайний слайд-проектор. Вся робота по поясненню змісту покладається на доповідача. Дуже бажаний єдиний шаблон оформлення.

4. «Подвійна дія». На слайдах презентації крім зображень використовується текстова інформація. Вона може або пояснювати вміст слайду або його «розширювати».

5. Інтерактивний семінар створюється для проведення семінару в режимі діалогу з аудиторією. Стають допустимими різноманітні анімації, рухомі малюнки, фотографії, що обертаються, об’єкти навігації, і особливо – розгалуження презентації: в залежності від відповідей слухачі, їх реакції на запитання і твердження.

6. Електронний роздатковий матеріал. Матеріал презентації має викладатися вичерпно докладно, оскільки у слухача немає можливості перепитувати доповідача. Додатковий матеріал може міститися у гіперпосиланнях або у спеціальних Замітках до слайду. Якщо презентація призначена для самостійної роботи, її інтерфейс, навігація по слайдах, можливості розгалуження повинні бути добре продумані та обґрунтовані.

7. «Інформаційний ролик». Ролик має демонструватися самостійно і незалежно від доповідача, причому автоматично повертатися до його початку. Весь показ проходить в автоматичному режимі. Презентація містить матеріали інформаційно-рекламного характеру, наочні матеріали, розраховані на швидке сприйняття. Наприклад, така презентація може використовуватися на виставках. Добре, коли така презентація супроводжується дикторським пояснюючим текстом, що звучить з колонок.

Презентації можна класифікувати і за такими ознаками:

1. За кількістю медіа засобів: мультимедіа (звуки, зображення, відео фрагменти); текстова (з мінімальним ілюструванням); комбінована.

2. За призначенням: комерційні (здебільшого рекламного характеру); інформаційні; навчальні тощо.

Розглянемо навчальні презентації як окрему групу, враховуючи їх особливу роль у навчальному процесі. Серед навчальних презентацій на уроках англійської мови в залежності від цілей її застосування можна виділити: лекційні (викладача); звіт про результати діяльності, проект, дослідження (учнівська робота); тест (як викладача так і учнів).

За способом подання слайдів можна розрізняти презентації:

1. Для супроводу лекції, виступу – з записом голосу лектора чи усним супроводом.

2. Слайд-шоу – без супроводу лектора, або із записаним голосом доповідача.

3. Комбінована – з усним супроводом, із записаним голосом, частиною якої може бути слайд-шоу.

Крім того, навчальні презентації можна класифікувати за дидактичними ознаками: учительські та учнівські.

При цьому учительські презентації призначені для:

* супроводу лекції (текст, ілюстрації, інтерактивні засоби спілкування з аудиторією);

* ілюстрування лекції, доповіді (тільки малюнки, графіка, відео);

* узагальнення, представлення результатів діяльності учнів, наприклад для доповіді на педраді, методичній раді тощо;

* постановки проблеми, створення пізнавальної мотивації учнів, колег тощо;

* перевірки або самооцінювання знань чи вмінь тобто тестові;

* виконання вже зазначених функцій, тобто комбінована.

Учительська презентація за призначенням може бути:

– проблемною – вступ до теми;

– інформативною: інструкції, приклади для учнів, форми оцінювання, консультування. Вона використовується учнями самостійно впродовж вивчення теми, доступна їм в будь-який час навчального процесу;

– діагностичною, контролюючою: використовується для перевірки знань учнів, самооцінювання наприкінці вивчення теми, розділу, уроку. Використовується учнями індивідуально і самостійно після вивчення розділу, теми та доступна їм в присутності вчителя чи у вільному доступі.

Роль і місце учнівських презентацій сьогодні ще недостатньо вивчено і тому дидактичні можливості мультимедійних презентацій як потужного засобу навчання та розвитку учнів недооцінені і саме тому часто неправильно використовуються педагогами у навчальному процесі.

Учнівські мультимедійні презентації доцільно використовувати як для представлення результатів власних проведених досліджень, проектів, самостійної роботи, так і для виконання випереджуючих завдань як засіб ознайомлення з новою інформацією.

За кількістю учнів, які планують, проектують, розробляють, демонструють презентації можна розглядати презентації:

– індивідуальні – розробляються і створюються одним учнем;

– групові - розробляються і створюються малою групою учнів;

– класні – можуть бути підготовлені всім класом індивідуально чи малими групами, що створюють окремі слайди.

Переваги мультимедійних презентацій:

● Презентації можуть створюватися не тільки для показу на стінному екрані для групи слухачів в аудиторії, але також можуть використовуватися для індивідуального перегляду на комп’ютері.

● Комп’ютерні презентації можуть використовуватися як для занять з безпосередньою участю доповідача, так і без його участі (наприклад, для самоосвіти).

● Потенційна можливість інтерактивності дозволяє комп’ютерні презентації адаптувати під особливості сприйняття учнями навчального матеріалу.

● Часова інтерактивність надає можливість учню самостійно визначати початок, тривалість процесу навчання, а також швидкість просування по навчальному матеріалу.

● Інтерактивність при доборі потрібної послідовності відображення навчальної інформації забезпечує вільне визначення чергування використання фрагментів інформації.

● Змістова інтерактивність дозволяє змінювати, доповнювати чи зменшувати обсяг змістової інформації.

● Створені презентації легко тиражуються, можуть демонструватися практично на будь-якому комп’ютері і являють собою корисний засіб аудіовізуальної підтримки будь-якої доповіді – виступу на науковій конференції чи звіту перед класом.

Для демонстрації великій групі учнів, класу потрібно мати спеціальні пристрої – мультимедійний проектор, а більшість навчальних закладів України не забезпечені такою сучасною проекційною апаратурою.

Виходячи з того, що презентація є творчою роботою учнів, деякі вчителі помилково вважають, що в ній допустимі будь-які засоби і способи вираження ідей та думок учнів. Проте, як і в інших засобах, існують певні вимоги і критерії. Крім естетичних вимог до дизайну презентації, які не розглядаються в цій статті, існують специфічні вимоги до створення учнівської презентації як засобу подання самостійної дослідницької роботи учнів.

Розглянемо типові помилки учнівських робіт, які створювалися вчителями у ролі учня:

· Викладення в презентації теорії з підручника чи посібника (енциклопедії тощо). Це є недоцільним, оскільки презентація (як дія) результатів дослідження робиться учнями, як правило, наприкінці вивчення теми чи розділу, коли ознайомлення з означеннями та основними формулами вже не є актуальним. Це не слід робити ще й тому, що слайд на екрані демонструється протягом обмеженого проміжку часу, що не сприяє ні сприйняттю, ні запам'ятовуванню нового матеріалу та означень.

· В презентаціях, виконаних як приклади учнівських робіт, використовується текстовий матеріал, що не відповідає віку учнів.

· В презентаціях, які є представленням результатів учнівського дослідження, не відображається гіпотеза, хід дослідження і висновки. Інколи висновки носять загальний характер, не стосуються конкретного дослідження, яке проводили самі учні.

· Розміщення на слайді великого обсягу текстового матеріалу, для читання і осмислення якого необхідно багато часу.

· Перевантаженість презентацій ілюстративним матеріалом, який не відноситься до її змісту, а часто заважає розумінню основного.

· Перевантаженість анімаційними ефектами (різноманітна зміна слайдів, більшість елементів крутиться, виїжджає, вилітає, тощо, що ускладнює сприйняття, а не акцентує увагу на головному матеріалі та не полегшує запам’ятовування.

· Створення так званого "реферату з малюнками" чи "мультимедійного реферату", тобто використання великої кількості слайдів (більше 10) з текстовою інформацією, переписаною з підручників, посібників, Інтернету, замість формулювання тез чи ключових, опорних слів та фраз.

· Створення так званого "фотоальбому" - забагато ілюстрацій (фотографій чи малюнків) з підписами.

· Розміщення в презентації, що призначена для супроводу доповіді, таблиць замість відповідних діаграм. Для аналізу числових даних таблиць доцільніше використовувати публікації, що призначені для вдумливого читання і докладного аналізу.

· Невідповідність фону презентації та іншого оформлення її змісту.

· Нечитабельність тексту (розмір шрифту (<20), невідповідність кольору букв і фону, добір типу накреслення шрифтів дуже складних для читання.

· Відсутність формулювання теми і автора на першому сайді та використаних джерел на останньому.

У роботі з презентаціями здійснюється індивідуальний підхід до навчання, активніше йде процес соціалізації, самоствердження особистості, розвивається історичне, науково-природне мислення.

Важливим моментом при роботі вчителів з мультимедійними презентаціями є підготовка і проведення учнями презентації як дії, тобто презентування, демонстрація учнями створеної мультимедійної презентації. Це потужний та унікальний засіб для формування в учнів вмінь виступати перед аудиторією, коротко формулювати свою думку, структурувати свою доповідь, використовувати різні мультимедійні засоби і можливості (зображення, звукозаписи, відеофільми, гіперпосилання на інші веб-сайти або файли) для ілюстрування ідеї, гіпотези, висновків. В учнів формуються навички стисло, чітко, зручно для ефективної інтерпретації представити результати досліджень за допомогою вдало підібраних діаграм і графіків, а також відбирати найяскравіші переконливі факти для демонстрування думок, ідей. Важливим аспектом правового виховання учнів стає вміння посилатися в презентації на використані джерела інформації.

Програмою навчання крім розробки та створення прикладу учнівської мультимедійної презентації передбачається створення презентації, яку вчитель демонструє учням для супроводу вступного заняття на початку проведення навчального проекту, так званої учительської презентації. Вимоги до створення такого методичного мультимедійного продукту дещо інші ніж до створення прикладів учнівських робіт. Учительська презентація може бути продемонстрована учням на початку проекту, а також може бути використана учнями для самостійного перегляду під час роботи над навчальним проектом. Вона має зацікавити учнів, спонукати їх до самостійної роботи, до проведення дослідження, пов’язаного з темою навчального проекту. Тому на початку такої презентації можуть бути вміщені цікаві, провокуючі проблемні запитання. Основні запитання мають бути сформульовані таким чином, щоб вони чітко окреслювали проблему, стимулювали розвиток навичок мислення учнів, спонукали їх до роботи у проекті. В цій презентації, яка теж має відповідати віку учнів, можуть бути вміщені завдання для учнів, розподіл груп у проекті, етапи роботи та терміни їх виконання. Така учительська розробка може містити корисні для учнів посилання на друковані та Інтернет джерела, з яких учні можуть одержати додаткову інформацію. В презентації вчителя можуть бути вбудовані файли з формами оцінювання розроблених учнями робіт, тести для самоконтролю знань та навичок.
                                                                Критерии оценивания учащихся

Презентация результатов (визуальное сопровождение) 9а класс

 

 

ФИО

 

 

 

 

 

 

 

 

Название работы

Оформление логично, эстетично, не противоречит содержанию презентации.

(оценка «5»)

Оформление выполнено с нарушением  логики подачи материала. 

(оценка «4»)

Оформление нелогично, безвкусно, плохо соответствует содержанию. (оценка «3»)

 

Стиль, дизайн не отвлекает от содержания презентации.

(оценка «5»)

Стиль, дизайн отвлекает от содержания презентации.

(оценка «4»)

Нет единого стиля

(оценка «3»)

Презентация логично и уместно поддерживает выступление (сюжетные фотографии, таблицы, схемы, диаграммы, тезисы, цитаты)

(оценка «5»)

Фрагментарно используются  фотографии и  графические способы представления результатов

(оценка «4»)

Демонстрационный материал использован неэффективно.

(оценка «3»)

Оценка

1

Бабина А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Багарядцева Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Баглаева Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Берсенёва А

 

 

 

 

 

 

+

 

 

 

 

+

4

 

Критерии оценивания выступлений учащихся

Устная презентация 9а класс

Выступление отличается последовательностью, логикой изложения,

(оценка «5»).

Выступление отличается последовательностью, логикой изложения, но обоснование сделанных выводов недостаточно аргументировано,

(оценка «4»).

Содержание работы передано, но не продемонстрировано умение выявлять главное, (оценка «3»).

Культура речи, (оценка «5»).

 

Культура речи, (оценка «4»).

Культура речи, (оценка»3»).

При ответе на вопросы демонстрируют глубину владения представленным материалом, (оценка «5»).

 

Не хватает умения кратко и полно раскрыть содержание проведенной  работы,  (оценка «4»).

 

 

Устное выступление почти полностью дублирует информацию на слайдах, (оценка «3»).

 

Ответы формулируются аргументировано, (оценка «5»).

 

Ответы формулируются  в основном аргументировано, (оценка «4»).

Ответы формулируются  недостаточно аргументировано, (оценка «3»)

Обосновывается собственная позиция в проблемных ситуациях, (оценка «5»).

В основном  обосновывается собственная позиция в проблемных ситуациях, (оценка «4»).

Собственная позиция не обосновывается, (оценка «3»).

Выступление легко воспринимается аудиторией, (оценка «5»).

В основном, выступление вызывает интерес у аудитории,  (оценка «4»).

Устное выступление воспринимается аудиторией сложно, (оценка «3»).

Оценка

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Звичайно, що всі перераховані вище види мультимедійних супроводів уроків можуть використовуватися як окремо, так і в поєднанні. Все залежить від творчості вчителя, його бачення уроку.

 

doc
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
8708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку