Відкрита класна година на тему "Майбутнє без паління"

Про матеріал
Даний урок допомогає узагальнити і закріпити знання про шкоду паління; інформувати про негативну дію реклами тютюнової продукції; формувати здоровий спосіб життя, уміння протистояти рекламі тютюнової продукції; формувати мотивацію на відмову від тютюнопаління; виховувати бажання підлітків вести здоровий образ життя.
Перегляд файлу

ГОДИНА КЛАСНОГО КЕРІВНИКА: "МАЙБУТНЄ БЕЗ  ПАЛІННЯ"

Мета:

  1. узагальнити і закріпити знання про шкоду паління;
  2. інформувати про негативну дію реклами тютюнової продукції;
  3. формувати здоровий спосіб життя, уміння протистояти рекламі тютюнової продукції;
  4. формувати мотивацію на відмову від тютюнопаління.
  5. Виховувати бажання підлітків вести здоровий образ життя.

 

Задачі:

  1.         допомога студентам поняття шкідливості паління;
  2.         ознайомити зі згубним впливом паління на організм людини;
  3.         привернути увагу студентів до переваг майбутнього без паління.

 

Форма проведення: діалог з елементами гри.

 

Перед початком класної години, хочу запитати – з яким настроєм ви сьогодні прийшли? Підійміть руку хто з хорошим, невизначеним та поганим. Сподіваюсь, що після нашої бесіди ваш настрій покращиться і ви зацікавитесь майбутнім без паління і зможете перебороти цю шкідливу звичку.

 

«Тютюн шкодить тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації»,— О. де Бальзак.

 

Студенти групи проходили анкетування де розглядались такі питання:

Анкета

1. Чи палити ви?

«Так» відповіли 8 студентів.

«Ні» 4 студент.

2. Скільки цигарок ви викурюєте на день?

4 студента відповіли «10 або менше».

4 студенти відповіли «від 11 до 20».

3. Палю тому, що:

1 студент відповів «Просто палю без причини».

2 студенти відповіли «Заради інтересу».

5 студентів відповіли «Залежні».

4. Чи відомо вам про шкідливість паління?

12 студентів відповіли «Так».

5. Чи приємно вам знаходитись в компанії з курцями?

8 студентів відповіли «Байдуже».

4 студента відповіли «Ні».

6. Чи подобаються вам дівчата або хлопці, які палять?

3 студенти відповіли «Байдуже».

9 студентів відповіли «Ні».

7. Чи хотіли б ви щоб у майбутній вашій сім'ї палили діти?

11 студентів відповіли «Ні».

1 студент відповів «Байдуже».

Проаналізувавши відповіді можна побачити, що більша частина нашої групи палить і має залежність від цигарок, тому ця тема є дуже актуальною.

 

 

Коротка історія розвитку паління

Куріння тютюну має майже 500-річну історію. Відкриття Христофором Колумбом в 1492 році Америки пов'язано з відкриттям європейцями багатьох нових для них рослин, серед яких був і тютюн. Незважаючи на заборону великого мореплавця, деякі з його моряків таємно привезли листя та насіння тютюну в Європу. Особливо популярним він став у XVII- XVIII століттях.  В Україну тютюн був принесений в кінці  XVI століття. 

 

«Які причини змушують починати курити?»

На дошці можна записати відповіді учнів:

♦ наслідування дорослим,

♦ вплив компанії,

♦ цікавість,

♦ бажання випробувати себе,

♦ допомагає заспокоїти нерви, розслабитися,

♦ сприяє схудненню,

♦ бажання виглядати солідно, круто,

♦ це модно,

♦ невіра у шкідливість тютюнопаління.

 

Величезна кількість людей на Землі палить і продовжує жити. Але давайте обговоримо деякі міфи про паління та визначемо чи безпечне паління для нашого організму?

Міфи про паління.

1. Паління заспокоює нерви?

  • Компоненти тютюну (смоли, нікотин, дим і т. д.) не розслаблюють, а просто "гальмують" найважливіші ділянки центральної нервової системи.
  • Звикнувши до сигарети, людина без неї вже не може розслабитися.

Виходить замкнуте коло: і виникнення, і припинення стресу залежать від паління.

2. Люди, які палять довше зберігають струнку фігуру?

  • Кругом повно димлять товстунів.
  • Притупляючи сигаретою почуття голоду, ви провокуєте розвиток гастриту і виразкової хвороби.

Худнути за допомогою куріння - це все одно що прищепити собі інфекційну хворобу і "танути на очах" від неї.

  1. На морозі цигарка зігріває?
  • Тютюновий дим створює короткочасний зігріваючий ефект (тому що в ньому містяться отрути, які звужують судини, збільшують частоту пульсу і підвищують кров'яний тиск).

Чи варто так "грітися" щоб отримати взамін як мінімум гіпертонію?

4. Цигарки з позначкою «легкі» не так шкідливі, як звичайні?

  • На жаль, це не так.

Постійно використовуючи легкі цигарки, курці затягуються частіше і глибше, що згодом може призвести до захворювання на рак.

5. Паління допомагає зосередитися, краще працювати?

  • Нікотин своєю дією збуджує центральну нервову систему.
  • Це відбувається в результаті розширення кровоносних судин головного мозку.

Стимуляція нервової системи нікотином призводить до виснаження енергетичних можливостей мозку, тютюн стає своєрідним наркотиком.

6. Палити модно?

  • Мода палити по справі і без діла демонструється тільки в телесеріалах.
  • У багатьох країнах світу частота куріння за останні роки значно знизилася.

В ряді країн прийнято спеціальні закони, що забороняють підліткам палити.

 

Вашим домашнім завданням було дати коротку характеристику фізичних і хімічних властивостей, а також впливу на організм людини хімічних речовин, що містяться в тютюновому димі.

Біохімія тютюнового диму і дія його на організм

Метан — найпростіший вуглеводень, безбарвний газ без запаху. Малорозчинний у воді, легше за повітря. Метан нетоксичний і безпечний для здоров'я людини. Однак є дані, що метан відноситься до токсичних речовин, що діють на центральну нервову систему.

Стеаринова кислота – білі кристали, нерозчинні у воді й розчинні в діетиловому ефірі. При невеликій концентрації не небезпечна для людини, негативні наслідки можуть виникнути виключно при надмірному вживанні його всередину.

Ацетон – безбарвна летка рідина з характерним запахом. Ефекти, надані ацетоном зазвичай не дуже сильні, люди зазнали впливу високих концентрацій ацетону, можуть стикатися з деякими шкірними захворюваннями і роздратуванням або першіння в горлі, а також запамороченням і нудотою.

Аміак — неорганічна сполука, безбарвний газ із різким задушливим запахом, легший за повітря, добре розчинний у воді. За фізіологічною дією на організм відноситься до групи речовин задушливого і нейротропної дії, здатних при інгаляційному ураженні викликати токсичний набряк легенів і важке ураження нервової системи.

Радон – благородний інертний газ, набуває в житті людини все більшого значення. На жаль, переважно воно негативно - радон радіоактивний і тому небезпечний. Радон уражує тканини легенів, викликаючи появу атипових клітин.

Нікотин – являє собою безбарвну маслянисту рідину, добре розчинну у воді та інших органічних розчинниках. Це природний алкалоїд, речовина, здатна впливати на центральну і периферичну нервову систему людини.

Ціанистий водень — безбарвна, дуже летуча, легкоподвижная отруйна рідина, яка має характерний запах; застосовують для дезінфекції та дезінсекції, раніше використовували як бойову отруйну речовину. В першу чергу порушуються функції центральної нервової системи. Розвиває задишку. Проникаючи в кров, вона знижує здатність клітин сприймати кисень з крові, що притікає. Настає кисневе голодування.

Метанол – найпростіший одноатомний спирт, безбарвна рідина зі слабим спиртовим запахом. Будучи полярною сполукою, він добре розчиняється у воді, легше за воду. Дуже отруйна речовина, діюча на нервову і судинну системи людини. При попаданні в організм людини 10мл метанолу може призвести до важкого отруєння, до сліпоти. А попадання 25-30мл метанолу призводить до смертельного випадку.

Оксид вуглецю – газ, не має кольору і запаху. Утворюється при спалюванні будь-якого органічного сировини без надходження кисню або повітря. Поступаючи в кров і з'єднуючись з молекулою гемоглобіну, перешкоджає доставці кисню до тканин. При цьому виникають спазми судин, біль у скронях і потилиці голови, порушення в організмі, знижується імунітет. Людина втрачає свідомість і вмирає.

Бутанол — органічна сполука, газ без кольору й запаху, легко спалахує. Вдихання бутану викликає асфіксію і серцеву аритмію.

Кадмій — сріблясто-білий м'який метал з синюватим відливом, гнучкий, тягучий, легкоплавкий, токсичний, зустрічається в цинковій руді, масово використовується в батареях живлення. Цей елемент і його сполуки є надзвичайно токсичними, навіть, у незначних концентраціях. Має властивість накопичуватись в організмах. Вдихання кадмієвого пилу швидко призводить до захворювань, часто смертельних, дихальних шляхів і нирок.

 

Пасивне паління

Курці наражають на небезпеку не тільки себе, але й оточуючих людей. У медицині з'явився навіть термін “Пасивне паління”.

Звернемося до словника.

Пасивний курецьце людина, яка не палить, але перебуває поряд із курцем і вдихає дим цигарок, завдаючи тим самим шкоди своєму здоров’ю.

Більша частина студентів групи на питання «Чи хотіли б ви щоб у майбутній вашій сім'ї палили діти?» відповіла «Ні», але ж тим, що ви самі палите, не питаючи їх отруюєте. Діти батьків, які палять, страждають на захворювання дихальних шляхів удвічі частіше, ніж їхні однолітки з родин, у яких не палять. Новонароджені діти батьків, що палять, мають удвічі більше шансів занедужати на пневмонію чи бронхіт на першому році життя.

 

Як же борються з цією шкідливою звичкою за кордоном?

Англія — вираховують гроші із зарплати за час, проведений в курильні.

Данія — заборонено палити в громадських місцях.

Сінгапур — штраф за паління — 500 доларів. Немає реклами тютюнових виробів.

Фінляндія — лікарі встановили 1 день — 17 листопада, коли курці приходять на роботу без цигарок.

Франція — після антитютюнової кампанії число курців скоротилося більше ніж на 2 млн.осіб. Бонуси для тих, хто не палить.

У Японії службовець, що не палить півроку, отримує 190 доларів преміальних.

У Малайзії тим, хто поборов згубну звичку, кредити видаються на пільгових умовах.

У Голландії всім громадянам від 12 до 16 років, які за допомогою тестів доводять, що вони не палять, щомісячно виплачують 200 доларів.

Шведські студенти, що навчаються в Норвезькому Осло або датському Копенгагені, отримують стипендію від спеціального фонду лише в тому випадку, якщо вони не палять.

У Німеччині громадянин, що не палить, платить за медстраховку на 40 % менше, оскільки для медицини він обходиться дешевше.

 

Для закріплення матеріалу тест «Правда-неправда»

Учасникам пропонують дати відповіді на запитання. Питання:

1. Одна з головних причин того, що підлітки палять — це бажання бути нарівні з іншими. (Правда)

2. Пасивне паління призводить до того, що некурці страждають захворюваннями дихальної системи. (Правда)

3. Паління допомагає тоді, коли люди хвилюються з якихось причин. (Неправда)

4. Легені людини, що викурює пачку цигарок на день упродовж року, містять 1л осадженої смоли. (Правда)

5. Виконання фізичних вправ призводить до ліквідації негативних наслідків паління. (Правда)

6. Більшості курцям подобається палити, і вони не збираються позбавитися цієї звички. (Правда)

7. Паління цигарок — це одна з головних причин виникнення серцевих захворювань. (Правда)

8. Більшість підлітків спроможні кинути палити, як тільки вони цього забажають. (Правда)

 

Якщо людина кинула палити, то з ним відбувається наступне:

 - через тридцять хвилин нормалізується кров'яний тиск, нормалізується робота м'язи серця і кровопостачання органів;

 - через 10:00 рівень кисню в крові нормалізується;

 - через дві доби відновлюється здатність адекватного сприйняття запаху і смаку;

 - через сім днів особа набуває здоровий відтінок, відновлюється здоров'я волосся;

 - через тридцять днів після того, як людина кинула палити, йдуть головні болі, і пропадає кашель і дискомфорт у горлі;

 - через півроку приходить в норму серцебиття, народжується прагнення займатися активним спортом;

 - через один рік після відмови від куріння значно скорочується вірогідність розвитку уражень серця;

 - через п'ять років після відмови від шкідливо звички зменшується ризик онкології тканин легень в порівнянні з курцями, що викурюють до пачки сигарет щодня.

 

Висновок

Підійміть руку хто після нашої класної години остаточно вирішив покинути палити, хто залишився з невизначеною думкою та хто не хоче кидати.

І на останнє – моє побажання вам словами пісні (вкл.музику).

 

docx
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
1544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку