Відкрите заняття на тему: "Надання першої долікарської допомоги потерпілим в надзвичайних ситуаціях"

Про матеріал

План-конспект відкритого заняття на тему: "Надання першої долікарської допомоги потерпілим в надзвичайних ситуаціях" з використанням інтерактивних технологій

Перегляд файлу

Картка №1

 

Основне запитання:

  1. Хлопець грав у м’яча біля водойми. Потім він, розігрівшись, вбіг у воду і зник. Це помітили з берега. Його швидко знайшли і винесли на берег. Що робити далі?

Якщо постраждалий, що був витягнутий з води, перебуває у непритомному стані йому якнайскоріше повинна бути проведена СЛР (Серцево-легенева реанімація). Часові межі СЛР встановлюють межу у приблизно 10 хвилин після зупинки серця, протягом яких реанімаційні заходи можуть бути ефективними. В разі утоплення в холодній воді часові межі можуть дещо збільшитися. Але насправді ефективними реанімаційні заходи будуть, якщо розпочати їх в перші 1 -2 хвилини. Після 6 хвилин перебування під водою оживити людину набагато важче.

З метою надання першої допомоги необхідно розрізняти два види утоплення — мокре (справжнє або “синє”) і сухе (“біле”), в залежності від  того, чи наповнились легені постраждалого водою чи ні.

Мокре утоплення трапляється найчастіше, вода при цьому  обов’язково потрапляє в легені.

Сухе утоплення зустрічається в менше ніж чверті випадків. Воно стається при рефлекторному звуженні голосової щілини, при цьому людина гине від механічної асфіксії (виникає у зв'язку з недостатністю кисню в крові і тканинах) або внаслідок первинної зупинки серця та дихання, що виникли через травму, різке охолодження, переляк. Таке утоплення частіше зустрічається у жінок та дітей під впливом різкого раптового охолодження, сильного емоційного потрясіння, але відомі випадки утоплення в таких ситуаціях навіть спортсменів, що займалися водними видами спорту. При цьому виді утоплення результати рятувальних дій є завжди кращими, ніж при мокрому утопленні.

Перша медична допомога 

ПМД треба надавати негайно на місці нещасного випадку. Якщо потерпілий притомний, його треба заспокоїти, дати гарячий чай, каву.

Якщо потерпілий без свідомості, але у нього збережені задовільний пульс і дихання, то його слід уложити  таким чином, щоб голова була  опущена, очистити при необхідності дихальні шляхи, насухо витерти і зігріти.

Потерпілому, у якого відсутня свідомість, немає самостійного дихання, але зберігається серцева діяльність, після попередніх заходів, які спрямовані на звільнення дихальних шляхів, потрібно якомога швидше почати штучне дихання.

Якщо ж потерпілий непритомний з ознаками “сухого” утоплення (бліді шкірні покрови, відсутня піна з рота) у нього відсутній пульс, дихання, розширені зіниці,  необхідно якнайшвидше приступити до СЛР – штучної вентиляції легень і закритого масажу серця.

При “мокрому” утопленні або синій асфіксії у постраждалого шкіра синюшного відтінку, з рота виділяється рожева піна,  відсутній пульс та дихання, розширені зіниці, перш за все необхідно видалити воду із верхніх дихальних шляхів і шлунку. Для цього потерпілого покладіть животом на своє зігнуте коліно. Зробіть  5-6 поштовхоподібних натискувань на його спину, після чого вода із дихальних шляхів і шлунку виллється назовні. На це треба витратити не більше 10-15 секунд. Після цього потерпілого негайно кладіть на спину, голову нахиліть назад і починайте заходи з СЛР.

Після відновлення життєвих функцій можливі повторні порушення дихальної та серцевої діяльності  аж до їхньої зупинки, тому госпіталізація таких хворих обов’язкова.

Додаткове запитання:

  1. Під час лінійки, в літньому таборі відпочинку, в сонячний день хлопець раптово впав. Очі заплющені, обличчя червоне. Ваші дії.

 

При тепловому ударі спостерігається висока температура тіла (40 С і вище), яка є головною ознакою теплового удару, спрага, почервоніння шкіри, прискорене дихання, серцебиття, може бути пульсуючий головний біль, рідше спостерігаються, галюцинації, втрата свідомості. Передувати розвитку теплового удару можуть теплові судоми, першими ознаками яких є: багате потовиділення, втома, спрага, м’язові судоми в області живота, в ногах і руках.

Для запобігання першим ознакам теплового удару, таких як м’язові судоми, рекомендується пити більше рідини, поєднувати фізичне навантаження з відпочинком, працювати в добре провітрюваному або кондиціонованому приміщенні.

Внаслідок теплового удару може розвинутися таке ускладнення, як шок. Першими ознаками шоку при тепловому ударі є: слабкий пульс (зниження артеріального тиску), синюшність губ та нігтів, втрата свідомості, шкіра стає холодною і вологою. Всі ці зміни в організмі ведуть до розвитку набряку внутрішніх органів і мозку, що може привести навіть до смертельного результату.

Допомога.

Якщо тепловий удар стався на вулиці заведіть потерпілого в прохолодне кондиціоноване приміщення. Такими приміщеннями можуть бути торгівельний центр, кінотеатр тощо, або затінене добре місце, що добре провітрюється. Зніміть тісний одяг, розв’яжіть краватку, зніміть взуття, оберніть постраждалого вологим рушником, простирадлом або включить вентилятор, за можливості необхідно прийняти прохолодний душ, ванну, скупатися у природній водоймі (в неглибокому місці)  або прикладати до області шиї, спини, пахв і паху мішечки з льодом, випити один літр води з додаванням 1-2 чайних ложок солі,  в жодному випадку не пити алкогольні напої.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картка №2

 

Основне запитання:

  1. Хлопець грав у волейбол. Коли він ударив по м’ячу, то відчув хруст та різкий біль у вказівному пальці. Палець швидко набряк, ворухнути ним було боляче. Як надати допомогу?

 

Типові симптоми вивиху:

  • різкий біль, що посилюється при спробі поворухнутися;
  • зміна суглоба за формою;
  • припухлість і набряк шкірних покривів в області пошкодженого суглоба;
  • обмеженість суглоба в русі, неможливість ворушити ушкодженою кінцівкою.

Не дозволяється вправляти вивих. Це може викликати додаткову травму. Не дозволяйте хворому рухати ушкодженою кінцівкою. Оскільки може виникнути больовий шок. Якщо в області вивиху є рана, то потрібно накласти стерильну пов’язку.

Перша допомога:

  • фіксація кінцівки. Необхідно зафіксувати кінцівку в тому положенні, в якому вона була після вивиху. Верхню кінцівку потрібно підвісити. А нижня кінцівка фіксується за допомогою шини або підручних засобів, наприклад, дошки або гілки;
  • потрібно також зафіксувати 1-2 суглоба нижче і 1 суглоб вище пошкодженого;
  • створити спокій: пошкоджена кінцівка повинна бути в нерухомому стані;
  • прикласти холодний компрес. Холод зменшить біль;
  • постаратися заспокоїти хворого;
  • самостійно доставити потерпілого в травмпункт або викликати «швидку допомогу».

 

Додаткове запитання:

  1. Дівчину вкусила бджола. Як надати допомогу?

 

Отрути бджіл, ос і джмелів можуть викликати алергічні реакції у людини та діяти токсично на нервову систему.

Перш за все, в місці укусу виникають біль, паління, почервоніння і набряк. Крім таких місцевих реакцій можуть з’являтися і загальні: нездужання, запаморочення, нудота, болі в суглобах, підвищення температури (іноді, досить значне), утруднення дихання або навіть, втрата свідомості.

Розглянемо основні правила надання першої допомоги при укусах бджіл, ос, джмелів:

1. Відразу ж після укусу бджоли необхідно, обережно видалити пінцетом або навіть нігтями жало з ранки (не роздавлюючи отруйну бульбашку на жалі), дайте постраждалому антигістамінні препарати з аптечки (діазолін, цетиризин, супрастин тощо)

2. Якщо людина знепритомніла, намагайтесь привести її у свідомість, потерши скроні нашатирним спиртом або давши понюхати його.

3. Добре промийте місце укусу водою з милом.

4. Зробіть пов’язку з нашатирного спирту, розведеного водою в співвідношенні 1:5.

5. При сильному болі, прикладіть до місця укусу розчин кухонної солі (половина чайної ложки на півстакана холодної води) або просто накладіть компрес з холодної води, пузир з льодом.

6. Давайте потерпілому від укусу пити багато рідини, щоб швидше нейтралізувати отруту.

7. При високій температурі прийміть жарознижуючі засоби і викличте лікаря.

Увага! Треба терміново звернутися до лікаря, якщо оса або бджола укусила в око, губи, рот або язик, оскільки набряк в цих місцях може бути небезпечним для життя. До приїзду лікаря слід охолоджувати місце укусу.

 

 

 

Картка №3

 

Основне запитання:

  1. Падаючи, хлопець підставив під себе руку, відчув хруст та біль. Від болю не міг ворухнути рукою, нижня частина якої неприродно вигнулась. Як надати допомогу?

 

Типові симптоми перелому:

- швидкий і надмірний набряк;
- в постраждалій області з’являється деформація;
- пошкоджена кінцівка далі від місця перелому набуває синюшного відтінку та з’являється відчуття оніміння при дотику;
- навіть невеликий рух або контакт з пошкодженою областю викликає значний біль;

- самостійні рухи ушкодженою кінцівкою практично неможливі.

Перша допомога:

Наберіть 1-0-3! Якщо у постраждалого немає станів, що загрожують життю (кровотеча, втрата свідомості, зупинка дихання, зникнення пульсу) відразу ж починайте знерухомлення зламаної кістки шиною. Функціональні шини можуть бути виготовлені майже з будь-якого матеріалу (дерево, пластик і т.д.), який є достатньо жорстким і більшим за розміром, ніж зламані кінцівки. Покладіть шину вздовж зламаної кістки і прив’яжіть її до кінцівки бинтом, марлею або будь-якою тканиною, починаючи з більш віддаленої від тіла точки.  При накладенні шини пам’ятайте, що обов’язково повинні бути зафіксовані два суглоби (вище та нижче перелому), а при переломі стегна чи плечової кістки – три суглоби. Не фіксуйте шину  занадто сильно, оскільки це може порушити кровообіг.

Якщо стався перелом кісток передпліччя, легко оберніть його журналом або товстою газетою і знерухомте кінцівку за допомогою косинкової пов’язки, ременя, смужки бинта. Знерухомлюйте таким же чином будь-який перелом верхньої кінцівки чи ключиці.

У випадку, якщо є кровотеча, то в першу чергу зупиніть її шляхом прямого тиску чистою тканиною, накладенням тугої пов’язки, а при артеріальний кровотечі накладенням джгута чи пальцевим притисканням. Сильна кровотеча загрожує життю постраждалого, тому саме її треба ліквідувати в першу чергу.

Не намагайтеся рухати зламаною кінцівкою або її частинами, так як це може ускладнити перелом.
Не давайте  нічого їсти або пити постраждалому, так як це може привести до блювоти.
Тримайте потерпілого в теплі, це дозволить зменшити вірогідність виникнення шокового стану.

До прибуття швидкої, наскільки можливо, оберігайте постраждалого від переміщень, дайте йому знеболювальне.

Пам’ятайте мнемонічне правило ICE:

“I” (ice – лід) - якщо можливо застосовуйте лід або кубики льоду в області перелому. Це дозволить запобігти набряку і зменшити біль.
“C” (compression-тиск) - якщо рана кровоточить, застосовуйте прямий тиск чистою тканиною, щоб зменшити втрату крові.
“E” (elevation-підняття) - намагайтеся тримати травмовану область вище рівня серця, наскільки це можливо. Це дозволить зменшити приплив крові до травмованої області і звести до мінімуму набряки.

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаткове запитання:

  1. Хлопець дражнив собаку, і вона його вкусила. Що потрібно робити?

 

Колоті рани. Коли собака тільки проколює шкірний покрив, але не встигає розірвати його, рана називається колотої. Чим лікувати укус собаки в цьому випадку: зупиніть кровотечу, застосувавши тиск. Далі якомога швидше почніть обробляти рану антисептиком. Ретельно промийте рану від бруду. Укус слід обробити бетадином, далі нанести мазь з антибіотиками і накласти марлеву пов’язку.

Рвані рани. Якщо собака все-таки встигла порвати шкірний покрив, випадок серйозніший. Терміново доставте потерпілого до лікаря. Швидше за все, доведеться накласти шви. Після таких ран дуже часто залишаються шрами.

Допомога при укусі собаки

  1. Не поспішайте зупиняти кровотечу. З кров’ю вимиваються бруд і бактерії.
  2. Постарайтеся дати потерпілому знеболююче. Укус собаки може викликати набрякання рани і сильний біль.
  3. Для зменшення пухлини необхідно тримати уражену ділянку тіла на висоті.
  4. Рану слід промити дезинфікуючим засобом. Промивати потрібно хвилин 5-10. Якщо під рукою немає нічого дезинфікуючого, є два підручних кошти, ніж можна обробити укус собаки: це може бути перекис водню або розчин господарського мила з більшим вмістом лугу.
  5. Після промивання краї рани обробляють йодом або зеленкою.
  6. Після всіх маніпуляцій накрийте рану бактерицидну пластиром або чистою пов’язкою.
  7. Зверніться за медичною допомогою в травматологічний пункт в цей же день.


Картка №4

 

Основне запитання:

  1. Людина зимою перечепилась на дорозі за металевий дріт, упала та зламала ногу. Як надати допомогу? Наведіть алгоритм дій.

Перша допомога:

Наберіть 1-0-3! Якщо у постраждалого немає станів, що загрожують життю (кровотеча, втрата свідомості, зупинка дихання, зникнення пульсу) відразу ж починайте знерухомлення зламаної кістки шиною. Функціональні шини можуть бути виготовлені майже з будь-якого матеріалу (дерево, пластик і т.д.), який є достатньо жорстким і більшим за розміром, ніж зламані кінцівки.

Покладіть шину вздовж зламаної кістки і прив’яжіть її до кінцівки бинтом, марлею або будь-якою тканиною, починаючи з більш віддаленої від тіла точки Не фіксуйте шину  занадто сильно, оскільки це може порушити кровообіг.

Перелом ноги вимагає двох шин, по одній на кожній стороні ноги. Якщо відповідний матеріал для шини не доступний, ви можете використовувати здорову ногу жертви в якості імпровізованої шини. Переломи стегна відносяться до важких ушкоджень, що відбувають при падінні, особливо з висоти, на вулиці - під час ожеледі, при автомобільних і інших значних аваріях. У людей похилого віку (частіше в жінок) навіть при порівняно невеличкій травмі може відбутися перелом у верхній частині стегна (перелом шийки).
Ознаки. У момент ушкодження виникає дуже сильний біль, неможливо підвестися на ногу або підняти її в лежачому положенні. Можливі вигини ноги в місці перелому або неправильне положення стопи (повернена назовні). Можливий шок.

Перша допомога. Помічник береться за тил стопи і п'яткової області, згинає стопу під прямим кутом і повільно витягає і піднімає ногу постраждалого. При переломі стегна фіксують три суглоби – кульшовий, колінний і гомілковостопний (мал. №8).

pd7

Для цього можна використовувати і 2 звичайні дошки. Довгу дошку накладають на зовнішню поверхню тіла від стопи до пахвової западини, коротку – на внутрішню поверхню (від стопи до промежини). Якщо немає ніякого підручного матеріалу і шин, то пошкоджену ногу прив’язують до здорової.

Перша допомога при ушкодженні колінного суглоба – накласти здавлюючу пов’язку на місце пошкодження, іммобілізувати кінцівку, покласти холод на суглоб.

При падінні на вулиці під час ожеледі, при неловких стрибках, падінні з висоти, автомобільних аваріях, при падінні на ногу важких предметів виникають переломи гомілки кісток стопи. Ознаки. Біль при опорі на ногу і рухах, припухлість у місці ушкодження або синець
Перша допомога. Транспортувати постраждалого краще в положенні лежачи після накладення шинної пов'язки, що повинна захоплювати гомілковостопний і колінний суглоби. Можна пошкоджену ногу прибинтувати до здорової, тоді здорова нога виступить у ролі шини.

Якщо перелом відкритий або має місце кровотеча, то спочатку зупиняють кровотечу і накладають на рану стерильну пов’язку, а поверх неї – шину.

Шини накладаються на одяг і взуття. Між шиною і кінцівкою необхідно прокласти шар вати або м’якої матерії. Якщо на кінцівки є кісткові виступи, їх захищають від тиску прокладкою з вати.

Додаткове запитання:

  1. Людина отримала удар ножем в живіт. Ніж стирчить з рани. Як надати допомогу?

 

При наявності в рані стороннього предмета зафіксуйте його валиками з бинта, пластиром або пов'язкою. Витягувати з рани сторонні предмети на місці події забороняється!

Навіть лікар швидкої допомоги ніколи не буде витягувати чужорідний предмет з глибокої рани. Справа в тому, що при витягуванні гострого предмета відбувається додаткова травматизація рани, існує ризик пошкодження судин і органів (при пораненні в черевну порожнину). Тому такі маніпуляції проводяться тільки в умовах операційної, щоб мати можливість відразу ж надати необхідну допомогу, перетиснути судину і т.п.

Пораненого у живіт необхідно негайно госпіталізувати. Потерпілим забороняється давати пити і їсти. Внутрішньом'язово можна ввести знеболюючі. Транспортувати поранених в живіт необхідно в лежачому положенні із зігнутими ногами в колінах і припіднятою верхньою частиною тулуба. Таке положення зменшує біль і попереджує поширення загального процесу у всі відділи живота.

При пораненнях перша допомога полягає в вирішенні двох завдань:

Перше завдання – зупинка кровотечі будь-яким з можливих способів! Причиною більшості смертей при пораненні є гостра крововтрата!

Друге завдання – захист рани від забруднення та інфікування! Правильна обробка рани охороняє її від ускладнень, більш ніж вдвічі прискорюючи її загоєння! (Обробляють рану перекисом водню або розчином йоду. Рану не можна промивати спиртовими розчинами чи водою!)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картка №5

 

Основне запитання:

  1. Мала дитина гралася зі старшим братиком. Під час гри братик різко потягнув дитину за руку. Дитина закричала. Рука звисла і виглядає подовженою, дитина кричить. Що сталося. Як надати допомогу?

 

Типові симптоми вивиху:

  •       різкий біль, що посилюється при спробі поворухнутися;
  •       зміна суглоба за формою;
  •       припухлість і набряк шкірних покривів в області пошкодженого суглоба;
  •       обмеженість суглоба в русі, неможливість ворушити ушкодженою кінцівкою.

 

Перша допомога:

  • При вивиху плеча рекомендується покласти у пахвову ямку грудку якогось м’якого матеріалу.
  • Ніколи не намагайтеся вправити вивих кісток силою.
  • Накладіть на ушкоджену кінцівку шину з метою її знерухомлення.
  • Якщо сильний біль, то слід дати таблетку аналгіну або седалгіну.
  • Застосовуйте холод на травмоване місце, спробуйте підняти кінцівку, щоб забезпечити уповільнити рух крові та запобігти набряку.
  • Негайно зверніться до лікаря який вправить вивих та призначить відповідне лікування.

 

 

Додаткове запитання:

  1. Людина постраждала від автомобільної аварії. Як потрібно правильно надавати допомогу, якщо вона непритомна? Наведіть алгоритм дій.

 

Якщо потерпілий при ДТП без свідомості, дихання і серцебиття треба діяти швидко і чітко у такій послідовності:
- звільнення дихальних шляхів;
- штучне дихання методом «рот у рот»;
- зовнішній масаж серця.

Якщо потерпілий без свідомості, але дихає і пульс в межах норми, треба постаратися привести його до тями, давши понюхати нашатирний спирт.

Послідовність дій при наданні допомоги потерпілим повинна бути наступна:

1. Організація виклику «швидкої допомоги». Одного із присутніх потрібно послати до найближчого телефону із завданням повідомити в лікувальну установу і відділення міліції про характер і місце дорожньо-транспортного випадку, кількості потерпілих.

2. Витягування потерпілих з розбитого автомобіля. Дорожньо-транспортні випадки на дорогах часто супроводжуються складними переломами, черепно-мозковими травмами, ушкодженнями хребта. У потерпілого може бути відразу кілька травм. Тому виносити його з автомобіля треба дуже обережно. Не можна смикати і згинати йому тулуб, руки або ноги, витягати їх силою. Треба постаратися усунути все, що втримує потерпілого.

Якщо людина знепритомніла і перебуває в неприродному положенні, виносити його з автомобіля потрібно вдвох або втрьох, намагаючись не змінювати цього положення. З особливою увагою варто поставитися до потерпілих при підозрі на перелом хребта, не переміщати їх без гострої потреби, тому що це може викликати параліч. Таку людину потрібно покласти на спину або живіт з таким розрахунком, щоб місце ушкодження не ущемлялося.

При непритомному стані потерпілого укладають так, щоб голова його була нижче ніг.

3. Надання першої медичної допомоги. В витягнутого з автомобіля потерпілого потрібно послабити краватку, розстебнути комір, пояс, щоб не утруднялось дихання.

При переломах і вивихах кінцівок необхідно у всіх випадках накладати шини, а при їхній відсутності робити фіксацію підручними предметами (дошками, прутками); якщо в потерпілого виникла кровотеча, варто вжити заходів до тимчасової її зупинки.

Надання першої допомоги повинне проводитися швидко і не заподіювати постраждалому зайвого болю.

4. Транспортування потерпілих у лікувальну установу. Коли все можливе для порятунку потерпілих на місці події зроблено, а «швидку допомогу» викликати не можна або ясно, що вона прибуде пізно, потрібно подбати про доставку потерпілих у найближчу лікувальну установу.   

Діяти треба з такою ж обережністю і увагою, як і при витягуванні їх з аварійного автомобіля. Коли виникає необхідність підняти потерпілого, варто користуватися такими способами:

- встати на коліно збоку від потерпілого, підвести руки під лопатку, голову, шию і підняти його;

- встати на коліна в головах потерпілого, підвести руки під плечі і підняти його.

Ні при яких умовах не дозволяється самостійне пересування потерпілого у випадку ушкодження нижніх кінцівок, черепа, органів грудної і черевної порожнини.

Якщо необхідно перенести потерпілого на носилках, його укладають обережно, без струсу і у зручному для нього положенні. Носилки ставлять поруч із потерпілим з боку ушкодження. Два чоловіки встають поруч із хворим на одне коліно, один з них підводить руки під голову, шию і спину, інший - під хрестець і гомілки. Третя людина посуває під потерпілого носилки. Піднімати носилки потрібно обережно і одночасно, іти обов'язково в ногу, короткими кроками, злегка згинаючи ноги в колінах. При підйомі в гору потерпілого переносять головою вперед, при спуску з гори - ногами вперед, за винятком випадків ушкодження нижніх кінцівок. Завжди потрібно намагатися зберегти потерпілому горизонтальне положення.

 

 

1

 

Перегляд файлу

Міністерство   освіти  і  науки України

Індустріально –педагогічний   технікум

Конотопського  інституту   Сумського  Державного   Університету

 

 

 

 

 

 

 

 

Надання першої долікарської допомоги потерпілим в надзвичайних ситуаціях

                 

 

 

 

 

 

 

                                                                               План – конспект відкритого заняття

 

                                                                     Розробив викладач

                                                                              Трегуб Олександр Сергійович                                                                                    

 

 

                                                                    Розглянуто на засіданні  циклової

                                                                    комісії ________________________

                                                                              ______________________________

                                                                              Протокол  №___ від «___» ___2013р.

                                                                              Голова  циклової комісії 

                                                                              _______________________________

 

                         

 

 

 

 

 

 

                                                             Конотоп 2013


Тема: Надання першої долікарської допомоги потерпілим в надзвичайних ситуаціях

Мета заняття:

  1. Учбова: на практичному відпрацюванні, підвищити компетентність студентів у наданні першої долікарської допомоги при кровотечах, переломах кісток, серцево – легеневої реанімації та інших травмуваннях, звертаючи увагу на алгоритм дій адекватної допомоги потерпілому.
  2. Виховна: відчуття упевненості, формування психологічної готовності.
  3. Розвиваюча: мислення, силу волі.

Основні поняття та терміни: травматизм, рана, травматичний шок, смерть клінічна, біологічна, синець, садно, кровотеча, кома, непритомність, перев’язка, асептика, антисептика, аспірація, дезінфекція, іммобілізація.

Навчально –методичне забезпечення: стерильні та нестерильні бинти, хустки для закруток, підручний матеріал для накладання шин (іммобілізації), кровоспинний джгут, палички для закруток, конспекти занять, підручник «Захист Вітчизни».

Місце проведення: кабінет захисту Вітчизни у складі навчальної групи.

Час: 80 хв.

Тип заняття: застосування знань, умінь та навичок.

Структура заняття

  1. Організаційний момент

Прийом рапорту від зам.ком.взводу (5 – 8 хв.)

Оголошення теми та завдань заняття.

  1. Актуалізація опорних знань і вмінь студентів (20 хв.)

Фронтальна бесіда по запитанням:

  1. Визначення «життя».
  2. Назвіть ознаки біологічної та клінічної смерті.
  3. Визначте алгоритм (порядок) надання першої долікарської допомоги потерпілому без наявних ознак життя (відсутність свідомості, серцебиття, пульсу)

 

  1. Які бувають види ран:
  • поверхневі;
  • неглибокі;
  • непроникні;
  • проникаючі (в порожнину черепа, грудну клітку, черевну порожнину);
  • сліпі;
  • наскрізні;
  • дотичні.

 За видом збої, якою завдано рану:

  • колоті;
  • різані;
  • рубані;
  • розміжчені ,  рвані та вдарені;
  • вогнепальні;
  • вкушені.
  1. Ознаки ран.
  2. Які ви знаєте види кровотеч? Їх ознаки.
  • артеріальні;
  • венозні;
  • капілярні;
  • паренхіматозні (внутрішні);
  • змішані.
  1. Класифікація переломів. Надання першої допомоги.
  2. Реанімація потерпілого при утопленні.

Практична частина

  1. Робота в групах (по картках)

Розв’язання ситуаційних  задач.

  1. Аргументоване оцінювання навчальних досягнень студентів проводиться по кожній із груп.
  2. Звертається увага на можливі помилки та їх усунення.

 

  1. Заключна частина

В кінці заняття підводимо підсумки.

Під час відпрацювання умінь та навичок, студенти навчилися оперативно діяти в різних життєвих ситуаціях. Вони відпрацювали на практиці основні прийоми з надання першої долікарської допомоги при: кровотечах, переломах, зупинці серця та різних побутових травмах.  І хоча дані ситуації були штучно змодельовані, але, в майбутньому, це допоможе їм не розгубитися і правильно прийняти рішення в діях щодо надання першої долікарської допомоги.

  1. Домашнє завдання
  1. Обов’язкове домашнє завдання:

Повторити будову скелета людини. Скласти алгоритм дій при СТЗ (синдромі тимчасового здавлювання).

Виписати у конспект і вивчити певні поняття та терміни (ЗВ ст. 315 – 317)

  1. Творче домашнє завдання:

Скласти ситуаційні задачі до СТЗ, побутових травм.

 

 

 

Перегляд файлу

Картка №1

 

Основне запитання:

  1. Хлопець грав у м’яча біля водойми. Потім він, розігрівшись, вбіг у воду і зник. Це помітили з берега. Його швидко знайшли і винесли на берег. Що робити далі?

 

Додаткове запитання:

  1. Під час лінійки, в літньому таборі відпочинку, в сонячний день хлопець раптово впав. Очі заплющені, обличчя червоне. Ваші дії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картка №2

 

Основне запитання:

  1. Хлопець грав у волейбол. Коли він ударив по м’ячу, то відчув хруст та різкий біль у вказівному пальці. Палець швидко набряк, ворухнути ним було боляче. Як надати допомогу?

 

Додаткове запитання:

  1. Дівчину вкусила бджола. Як надати допомогу?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картка №3

 

Основне запитання:

  1. Падаючи, хлопець підставив під себе руку, відчув хруст та біль. Від болю не міг ворухнути рукою, нижня частина якої неприродно вигнулась. Як надати допомогу?

 

Додаткове запитання:

  1. Хлопець дражнив собаку, і вона його вкусила. Що потрібно робити?


Картка №4

 

Основне запитання:

  1. Людина зимою перечепилась на дорозі за металевий дріт, упала та зламала ногу. Як надати допомогу? Наведіть алгоритм дій.

 

Додаткове запитання:

  1. Людина отримала удар ножем в живіт. Ніж стирчить з рани. Як надати допомогу?

 

 

 

 

 

 

 

Картка №5

 

Основне запитання:

  1. Мала дитина гралася зі старшим братиком. Під час гри братик різко потягнув дитину за руку. Дитина закричала. Рука звисла і виглядає подовженою, дитина кричить. Що сталося. Як надати допомогу?

 

Додаткове запитання:

  1. Людина постраждала від автомобільної аварії. Як потрібно правильно надавати допомогу, якщо вона непритомна? Наведіть алгоритм дій.

 

 

 

zip
Додано
20 грудня 2018
Переглядів
4053
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку